comment 0

Pienen budjetin WC-remontti

Ehkä muistatte, kun tein viime kesänä vessaremonttia taloomme. Koko projekti alkoi jo vuosia aiemmin, mutta homma eteni hyvin verkkaisesti, kun to do -listalla oli niin paljon muutakin. Päätin hoitaa remontin valmiiksi ennen talon laittamista myyntiin, eipä sitä keskeneräiseksi voinut jättää. Jaoin työvaiheita Instan stooreissa ja moni toivoi, että teen vielä erilliset ohjeet seinien betonipintojen toteuttamisesta.

Syksy oli niin kiireinen, ettei minulla yksinkertaisesti ollut aikaa tai sopivaa hetkeä tehdä koostetta. Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vaikkei nyt enää tuossa kodissa asutakaan.

Talomme wc ja kylpyhuone oli tehty samalla kaavalla millä lähes kaikkien putkiremontti- tai uudiskohteiden kosteat tilat tehdään: lattialla tummanharmaata 10 x 10 laattaa ja seinillä kiiltävän valkoista 25 x 40 laattaa. Kirsikkana kakun päällä saattaa suihkujen takana olla vielä tehosteseinä, jota itse kutsun vauhtiraidaksi.

Makuja on monia, itse en voi sietää tätä yhdistelmää omassa kodissani. Tai no, katselinhan minä niitä 4 vuotta, mutta haaveilin pitkään pelkistetymmästä ilmeestä. Budjettisyistä tein kylpyhuoneeseen vain pieniä muutoksia; vaihdoin peilin, suihkupäät ja vetimet, käsittelin lattialaattojen saumat saumafixillä, maalasin suihkujen tummat vauhtiraidat valkoisella kaakelimaalilla ja uusin silikonit. Pieni ehostus teki kokonaisuudesta huomattavasti rauhallisemman, eikä mikään pistänyt enää niin pahasti silmään.

Vessa oli puolestaan tavanomaisen ilmeen lisäksi epäkäytännöllinen. Halusin siitä selkeämmän, toimivamman ja yksinkertaisemman. Kysyin tarjouksia laatoituksesta sekä mikrosementoinnista, jotka olisi tehty suoraan laattojen päälle rikkomatta vedeneristyksiä. Hinnat hipoivat useita tonneja, joten oli keksittävä muita vaihtoehtoja.

Mieleeni tuli ensiasuntoni miniremontti, jonne tein aikoinaan betoniseinän. Lopputulos oli sen verran onnistunut, että päätin toteuttaa vessan seinät samantyyppisellä tekniikalla. Materiaalina toimi kiinnityslaasti, jota käytetään laattojen kiinnitykseen kosteissa tiloissa.

Ennen betonilaastin levittämistä poistin silikonit, paklasin reiät umpeen, tasoitin saumojen välit ja hioin pinnat tasaiseksi. Exä kävi rakentamassa päätyseinään jatkopalan kosteantilan kipsilevyllä, johon lisäsimme pinnoitettavan tarkistusluukun. Sähkäri siirsi pistorasian paikkaa seinän keskeltä kulmaan. Näin saimme lisää laskutilaa, hammasharjoille oman latauspisteen ja kokonaisuutta yhteneväisemmäksi.

Levitin seinäpinnoille primerin, jonka avulla sain hyvän tartuntapohjan laastille. Vedin betonilaastia kaksi kerrosta, jolla sain laatat täysin peittoon. Hioin seinät tasaiseksi ja käsittelin ne lopuksi suoja-aineella.

Kun seinät oli valmiina, allaskaluste asennettiin takaisin ja samalla sitä siirrettiin hitusen keskemmälle irti seinästä, jotta siivoaminen olisi helpompaa. Siirron takia vesiputkiin piti tehdä pientä säätöä, jonka putkari hoiti. Peilikaappi vaihdettiin isoon pyöreään peiliin ja harmaat pitkät vetimet Superfrontin kromisiin kaunokaisiin. Hommasin vielä uuden kromisen naulakon ja vessapaperirullatelineen.

Käsittelin lattialaattojen saumat mustalla Saumafixillä ja lisäsin uudet mustat silikonit kulmiin. Vaihdoimme vielä kattopaneelit uusiin, kun aiemmat oli epäsiistin näköiset.

Koko homma oli hyvin kokeellinen. Suunnittelin remontin seuraavia vaiheita käytännössä vasta siinä kohtaa, kun edellinen oli valmistunut. Projektin haastavin osuus taisi olla suoja-aineen valinta, koska en halunnut upeaa raakaa betonilaastipintaa yhtään tummemmaksi, kiiltäväksi tai edes värisävyyn muutoksia. Meinasin jopa jossain vaiheessa maalata seinät, mutta silloin kaunis betonipinta olisi mennyt umpeen.

Valitsin suosittelujen perusteella Supi Saunasuojan, joka tummensi hieman pintoja ja teki niistä aavistuksen kiiltävät. Myös lastan vedot tulivat selkeämmin esille. Suoja-aine kuitenkin nimensä mukaisesti suojaa pintoja ja seinät on helppo pitää puhtaana. Pinnat tuntuivat käsittelyn jälkeen ihanan sileälle ja värisävy oli edelleen tosi kaunis. Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen.

Seuraavaksi ohjeet betoniseinien toteuttamisesta. Kokosin ohjeet sen mukaan miten itse työstin seinät. Ohjeita voi toki halutessa soveltaa.

Materiaalit ja työvälineet:

• Silikonin poistotyökalu
• Kiilto Silikoninpoistoaine 100 ml
• Casco OneFill Premium seinätasoite
• Casco SuperPrimer pohjuste 1 l
• Casco Multifix Premium kiinnityslaastia 15 kg
• Lakkasivellin 2 kpl
• Puukko
• Laastinsekoitin
• Porakone
• Ämpäri
• Tasoitelasta
• Hiomapaperia
• Hiomatuki
• Tikkurila Supi Saunasuoja 0,9 l
• Silikonia
• Patruunapuristin
• Suojamuovia
• Teippiä

Työvaiheet:

  1. Kalusteiden irrotus. Irrota kaikki mahdollinen pois seiniltä: peili, allaskaluste, naulakot, pistorasiat, katkaisijat ja listat.
  2. Silikonin poisto. Poista silikonit kaikista nurkista ensin irroitustyökalulla, jonka jälkeen loput rippeet vielä silikoninpoistoaineella. Laasti ei tartu, jos pinnassa on silikonia.
  3. Proppujen irroitus. Irrota proppujen koholla olevat osat veitsellä ja työnnä loput seinän sisään, niin ettei pintaan jää mitään koholle. Seinästä on hyvä saada mahdollisimman tasainen ennen laastin levittämistä. HUOM. Jos jätät kalusteet omille paikoille, älä poista proppuja.
  4. Tasoitetta saumoihin ja koloihin. Täytä kaikkien seinälaattojen saumat sekä mahdolliset kolot tasoitteella. Anna kuivua, hio hyvin ja toista käsittely tarvittaessa.
  5. Primerin levitys. Suojaa lattia hyvin. Levitä primeria seiniin leveällä siveltimellä hyvän tartuntapinnan saamiseksi. Primer on vetistä, mutta kovettuu parissa tunnissa.
  6. Laastin valmistaminen. Valmista betoni- eli kiinnityslaasti pakkauksen ohjeiden mukaan. Tarvitset ämpärin (saa olla iso) ja laastisekoittimen, joka kiinnitetään porakoneeseen. Tarkista porakoneen tehot eli watit, jotta sekoitin on siihen sopiva.
  7. Laastin levitys. Aloita alhaalta. Levitä yksi seinä aina kerrallaan, samalla laastilla. Varaa laastia reilusti, ettei se lopu saman seinän kohdalla kesken. Anna kuivua ensimmäinen pinta hyvin. Levitä toinen kerros niin, ettei seinälaatat näy enää missään kohtaa läpi. Anna kuivua hyvin. HUOM. Jos haluat tasaisen pinnan, levitä laasti mahdollisimman pitkin ja suorin vedoin tasaisesti. Jos haluat enemmän struktuuria, tee lyhyempiä eläväisiä vetoja.
  8. Seinien hiominen. Kun laasti on kuivunut, hio seinien epätasaisuudet ja nokareet. Harjaa ja imuroi irtopöly hyvin pois.
  9. Pinnoita suoja-aineella. Levitä Supi Saunasuojaa lakkasiveltimellä 2 kerrosta seiniin. Anna pinnan kuivua hyvin ennen toista kerrosta. Lakkasivellin kannattaa olla laadukas, jottei karvoja irtoa.
  10. Uudet silikonit. Lisää uudet silikonit lattian ja seinän väliin, sekä allaskalusteen taakse. Käytä maalarinteippiä tarvittaessa rajaamiseen. Suihkuta Fairy-vettä ja siisti sormella. Pyyhi ylimääräiset silikonit paperiin.

Pohjatyöt kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin, jotta lopputulos on hyvä. Pakkauksissa olevia kuivumis- ja käsittelyaikoja on tärkeää noudattaa. Pakkauksissa lukee materiaalimenekit, eli kannattaa laskea riittävyydet oman tarpeen mukaan.

Kokonaiskustannus wc-remontille taisi olla siinä 900 € hujakoilla, johon kuului sähkö- ja putkityöt. Omaa työmäärää on tosi vaikea arvioida, kun tein hommia vaiheittain eri päivinä. Eikä sitä nyt koskaan muutenkaan tule laskettua, oman kodin jutut on vaan kivaa puuhastelua ja oppimista, vaikka tavoitteena olisikin arvonnousu. Voisin toteuttaa tämän helposti uudelleen, esimerkiksi remontoitavaan sijoituskohteeseen, jos joskus sellainen tulee eteen.

Ja sitten niitä ennen ja jälkeen -kuvia.

En parempia kuvia löytänyt kätköistä, joissa olisi näkynyt ihan alkuperäinen vessan ilme, mutta näkee kuitenkin lähtötilannetta. Näemmä vetimet ja peilikaappi lähti ensimmäisenä pois, ja lattialla oli jonkin aikaa kokolattiamatto pelkistämässä ilmettä, joka itseasiassa toimi tosi hyvin. Oli oikein miellyttävä jalkojen alla.

Mielestäni uusi ilme sopii paljon paremmin talon muihin tiloihin, kun on tyyliltään selkeämpi ja yksinkertaisempi. Niin, ja paljon toimivampi.

En osaa sanoa, toimiiko tämä kylpyhuoneessa, jossa on suihku ja pinnat kovemmalla kulutuksella, mutta kuivaan tilaan sopii varmasti. Rohkeasti vaan toteuttamaan, jos siltä tuntuu. Toivottavasti ohjeistani on apua teille muille tee se itse -nikkareille. Kommenttiboksiin vaan kysymyksiä, jos niitä heräsi. Vastailen parhaani mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s