comments 12

Luonnollinen ja lämmin villamatto

Kaupallinen yhteistyö VM Carpet

Olohuone on kaivannut isompaa mattoa jo pidemmän aikaa, mutten ole pitänyt hankinnan kanssa mitään kiirettä. Olin tykästynyt väliaikaiseen mattoon, joten toivoin uuden maton olevan samantyyppinen – hillityn neutraali, hiekanvärinen ja helppohoitoinen.

Kävin syyskuussa Habitaressa ja ajattelin sen olevan hyvä tilaisuus silmäillä samalla mattoja, jos jotain sopivaa osuisi eteen. Pian löysin itseni VM Carpetin osastolta ihailemassa mattovalikoimaa. Heitin ilmoille, mahtaisiko heillä olla uusia villamattoja tulossa.

Sain käsiini vuoden 2024 uutuuden, Hiillos-villamaton, joka vastasi täydellisesti sitä mitä olin mielessäni kuvitellut. Maton yksinkertainen kuosi, meleerattu värisävy, materiaali ja tunto – ihan perfecto! Katsoin vertailun vuoksi vielä muitakin vaihtoehtoja, mutta hiekanvärinen Hiillos vaikutti olevan juuri se oikea. Näinkö vaivattomasti olohuoneen matto löytyikin?

Kun pääsin messuilta kotiin, laitoin samantien mallipaloja tilaukseen. Halusin varmistua, että värisävy on oikea, messuilla on kuitenkin hyvin erilainen valaistus kuin kotonani. Tilasin Hiillos-villamatosta mallipalat hiekanvärisenä sekä ruskeana. Lisäksi vielä mallipalan paksummasta Hehku-villamatosta luonnonvalkoisena, jossa on hieman erilainen kuosi.

Vaikka olin mielessäni tehnyt jo valinnan värisävystä, yllätyin miten ihanalta myös ruskea näytti. Se tuntui sopivan kotiini aivan yhtä hyvin. Päädyin kuitenkin alkuperäiseen suunnitelmaan eli hiekanväriseen mattoon, koska kaipasin vaaleutta. Maton virallinen värikoodi on 740 grey, mutta koska omaan silmään sävy on pikemminkin hiekka tai lämmin harmaa, kutsun sitä hiekanväriseksi.

Tarkistin vielä mitat ja laitoin maton tilaukseen. Meni pari viikkoa, kun matto saapui. Miten se onkin aina niin jännittävää, kun jotain uutta saapuu kotiin! Miltä matto näyttää, tuntuu tai tuoksuu? Istuuko se mittojen puolesta, miltä kanttaukset näyttää? Niin monta jännitettävää asiaa.

Aivan häkellyin miten upealta matto näytti ja tuntui! Se oli valmistettu niin laadukkaasti, jokaista tikkausta myöten. Tiedän kyllä, että VM Carpetin matot ovat erittäin laadukkaita, onhan minulla entuudestaan ollut niitä useampi, mutta jostain syystä vaan yllätyin. Siis positiivisesti!

Maton kuviointi on hillityn tyylikäs ja siinä on ihanan pehmeä pinta. Maton ympäri kulkee kaunis kapea pellavakanttaus viimeistellen ilmettä ja pohjassa on liukumaton Evapolytex, joka tekee matosta ryhdikkään. Pohjan materiaali sopii lattialämmitykselle, eikä se jätä jälkiä lattiaan.

Tilaamani maton koko on 240 x 270 cm. Halusin, että sohva menee kunnolla maton päälle, mutta reunoille jäisi kuitenkin happea, niin ettei matto osu seiniin.

Matto on 100 % villaa, joka on materiaalina erittäin helppohoitoinen. Villahan tunnetusti puhdistaa itse itseään. Minulla on ennenkin ollut villamatto ja sain monen kerrat todistaa sitä, kun matosta hävisi ihan itsestään vaikeammatkin tahrat, vauvan pukluista mustikkasoosiin. Kevyt putsaus riitti, matto hoiti itse loput. Käsittämätöntä. Villa on materiaaleista ihan lemppari. Se on todella kaunis, ajaton, eläväinen luonnonmateriaali.

Luotto tähän mattoon on kova. Onhan meillä joskus aikoinaan ollut VM Carpetin valkoinen nukkamatto ruokailuryhmän alla. Luit oikein, valkoinen. Moni leimasi meidät varmaan hulluksi. En ihmettele. Kuka nyt tieten tahtoen laittaa valkoisen maton edes lähelle keittiötä! Niin vain kaikki lika lähti, tuosta noin vaan. Ja voi kuulkaa, siihen meni vuosien aikana yhtä sun toista.

Myös edellisen kotimme olohuoneen matto oli VM Carpetilta. Sinne kotiin se matto jäikin, kun uudet asukkaat halusivat sen ostaa. Tänne se oli nimittäin aivan liian suuri, enkä raaskinut pistää saksien, vaikka se olisi yksi vaihtoehto ollutkin. Maltoin odottaa uutta mattoa saapuvaksi ja odotus kyllä palkittiin! Olen niin tyytyväinen. Myös lapset ihastuivat todella paljon mattoon.

Ison maton avulla saa luotua kauniita yhtenäisiä kokonaisuuksia. Monesti koteihin valitaan turhan pieniä mattoja, mutta kannattaa ottaa ihan rohkeasti reilun kokoista! Olisin itsekin ottanut vielä isomman, jotta nojatuoli mahtuu kunnolla maton päälle, mutta saareke alkoi tulla vastaan. Nyt nojatuoli tulee vähän maton yli. Eipä se haittaa, koska lattian, nojatuolin ja maton leikkaava värikombo on tosi ihana. Tykkään muutenkin sommitella huonekalut epäsymmetrisesti, sellaisessa on enemmän mielenkiintoa kuin täysin symmetrisessä asettelussa, sellaista mukavaa flowta.

Tämä vuosi on muuten VM Carpetin juhlavuosi. VM Carpet täyttää 50 vuotta ja se on tänä päivänä Suomen suurin mattotehdas! Puolen vuosisadan mittainen kokemus on luonut uniikin tavan tuottaa mattoja. Kaikki matot tehdään aina räätälöiden oikeaan muotoon ja mittaan, jotta ne sopivat tilaan kuin tilaan. Vahvalla ammattitaidolla ja innovatiivisesti jo vuodesta 1973 lähtien.

12 Comments

  1. Nimetön

    En löydä tuota vielä wm-carpetin sivuilta? Onkohan vasta tulossa valikoimaan? Todella upean näköinen matto!

    • Tämä on tosiaan vuoden 2024 uutuus (muokkasin tekstiin), joten sitä ei ole vielä lisätty nettisivuille. Mutta tulossa on, pysy kuulolla!

      Matto on kyllä todella upea!

    • Niinpä, matto on tosi kaunis ja sen pintakuvio viehättää itseäni erityisesti. Ja kiitos, kokonaisuus on myös omasta mielestäni mukavan rauhallinen.

  2. Nimetön

    Hei, paljonko tuollaiselle matolle tulee suunnilleen hintaa?

  3. Sanna

    Miten upea mattoa! Tällaisesta tulee itsekin niin hyvälle mielelle. Ja kuinka hyvin viimeistelee olohuoneen sisustuksen juuri ison kokonsa ansiosta. Väri on todella hyvä, mutta vitsi miten makealta näyttää myös tuo ruskea.

    Ensi vuonna on tarkoitus hankkia myös meidän olohuoneeseen iso laadukas matto – juurikin samasta syystä mistä itse kirjoitit. Kirjoituksesi osui hyvään saumaan, sillä taidan hankkia samanlaisen hieman eri kokoisena vaan. Eli nyt vaan odottamaan, että matto tulee myyntiin ja ehkä fiilistely mielessä tilaamaan myös muutama mallipala.

    • Jep, matto viimeistelee kyllä tosi kivasti olohuoneen kokonaisuuden. Tuo ruskea on tosi ihana, niin kauniit luonnollisen vivahteikkaat sävyt kummassakin!

      Kiva että sait tästä inspiraatiota ja oma mattohankintasi vahvistuu. Mallipaloja vaan tilaamaan ja fiilistelemään :)

  4. Nimetön

    Superkaunis matto, sopii niin hyvin paikoillensa. Mikä tuo olkkarin verho on, onko mistä ja mikä tuo väri on?

    • Kiitos, tämä oli kyllä onnistunut hankinta, tykkään matosta valtavasti :)

      Verhot on Eurokankaasta tilattu. Motion kangas, mutta värisävyn nimeä/koodia en muista yhtään.

  5. Nimetön

    Hei, irtoaako matosta paljon villaa/nöyhtää? Olisi nyt hyvässä tarjouksessa Formuksessa.
    Minun nykyinen villamatto joka ostettu Vepsäläisestä (linie design) niin tästä kyllä irtoaa vaikka ollut pari kk lattialla ja säännöllisesti imuroitu.

    • Moi, alkuunsa irtosi jonkun verran, mutta nyt on selkeästi vähentynyt. Olen imuroinut mattoa useamman kerran. Rapsuttelin maton pintaa testiksi, niin ihan vähän irtoaa sen seurauksena, ei yhtään häiritsevästi.

Jätä kommentti