comments 2

Joulun aika

Koko vuosi on pitänyt sisällään yhtä sun toista vastoinkäymistä. Juurikin niissä kaikista merkittävimmissä asioissa on ollut eniten haasteita – työssä, taloudessa ja terveydessä. Sitten vielä Nilon onnettomuus. Voimat on olleet aivan kadoksissa. Olen halunnut vain nukkua. Pysyä peiton alla niin pitkään, että elämä lopettaa lokan heittämisen päälle.

Olen odottanut vuoden vaihtumista jo pitkään. Että tämä kirottu vuosi päättyy ja uusi alkaa. Parempi uusi vuosi. Armollisempi ja lempeämpi. Myötämielisempi, tai edes hippusen helpompi. Vaikka tämä vuosi on ollut suoraan sanottuna ihan paska, joulu oli taianomainen.

Koristelen jouluisin kotiani minimalistisen hillitysti, joulukuusi onkin yleensä lähes ainut koriste havuoksien, kausivalojen ja tuikkujen lisäksi. Lapset saattavat askarrella söpöjä joulukoristeita ja ne tietty pääsevät esille. Tosin viime vuoden koristeet unohdin aivan täysin kaapin perukoille, jotka löysin vasta tänään. Se vähän harmitti.

Meillä ei ole ollut kahteen vuoteen joulukuusta. Viime vuosi oltiin reissussa ja edellisenä vuonna oli muutto, joten tänä vuonna halusin ehdottomasti kuusen. Aidon, tuoksuvan ja tuuhean.

Tilasin Granitilta jämäkän takorautaisen kuusenjalan. Odottelin sitä monta päivää ja luulin olevani tilaukseni kanssa ajoissa, mutta eipä se tullutkaan. Päätin käydä kuitenkin ostamassa kuusen lasten treenien jälkeen. Jouduimme kiertämään useamman kaupan kautta, koska joko kuusimyyjä ei ollut paikalla, kuusivalikoima oli surkea tai sitten kuusia ei ollut lainkaan myynnissä.

Olin aiemmin nähnyt oman lähikauppani pihalla ihan täydellisen yksilön, joten sinne sitten vauhdilla. Kuusimyyjä oli paikalla klo 20 asti, eli meillä oli tasan vartti aikaa ehtiä kuusiostoksille tai kuusen hankinta taas siirtyy.

Siellä se nökötti, täydellisen tuuhea tumman vihreä joulukuusi. Kuusi maksoi enemmän kuin olin varautunut, joten hetki piti puntaroida raaskinko ostaa vai otanko jonkun edullisemman. Vähän kirpaisi, mutta koska en investoinut muihin joulukoristeisiin, menköön. Napattiin kuusi autoon ja sitten lähdettiin metsästämään vielä kuusenjalkaa. Onneksi Tokmannista löytyi puoleen hintaan sopiva kuusenjalka. Pelkkää säästöä! Not. Ens jouluna niitä on sitten kaksin kappalein. Hehe.

En ole ihan varma mitä lajiketta tuo kuusi on, todennäköisesti Serbiankuusi. Neulasto on todella tiheä ja pistävä, väri hieman harmahtava. Kuusessa on omasta takaa käpyjä koristeena! Ne on ihania, vaikkei niin näykään. Lisäsin kuuseen valosarjan, joka loi aivan ihanan tunnelman. Ajattelin, että annetaan kuusi olla hetken pelkillä valoilla ja kaivetaan koristeet kaapista myöhemmin, jolloin lapset saavat koristella kuusen.

Olin hankkinut lapsille lahjat, hakenut joulukuusen ja muutenkin alkanut fiilistelemään joulua. Tykkään tosi paljon joulusta ja sen tunnelmasta. Kuitenkin tämä vuosi on verottanut niin paljon, ettei liiemmin energiaa ole ollut. Olen levännyt, ollut tekemättä mitään. Vain pakolliset suorittanut, mutta nekin valikoiden.

Muutama päivä ennen joulua olin tuttuun tapaan kääriytyneenä peittojen uumeniin. Olin hereillä, mutten päässyt ylös. Paleli. Ahdisti. Masensi. En pystynyt nousemaan. En vain yksinkertaisesti jaksanut.

Oveen koputettiin. Lapsi juoksi avaamaan, kuului tuttu ääni. Ystäväni oli tuomassa meille joululahjaa. Pyysin ystävääni sisälle, mutta hänellä oli kiire seuraavaan paikkaan. Oli silti kiva, että hän kävi. Lapsi innostui avaamaan lahjan ja sieltä paljastui meille kolmelle aivan ihanat villasukat ja konvehtirasia! Pojille tumman vihreät villasukat, minulle mustat. Miten hän osasikin! Lähetin ystävälleni ääniviestin, jossa kiitin vuolaasti lahjasta. Tulin niin hyvälle tuulelle.

Juttelin illalla siskoni kanssa. He olivat tulossa viettämään joulua meille lasten kanssa, joka sopi minulle enemmän kuin hyvin, en olisi millään jaksanut lähteä ajamaan Keski-Suomeen. Lapsetkin oli ihan innoissaan, että serkut tulevat meille jouluksi yökylään. Ainut huoli oli nukkumapaikkojen riittävyys, tässä kodissa niitä kun ei ylimääräisiä ole, mutta sopu sijaa antaa, patjoja voi käydä tarvittaessa vaikka naapurista lainaamassa.

Siskoni pyysi minua kurkkaamaan sähköpostiin. Sinne oli tullut kirje, joka minun piti tulostaa ja antaa lapsille. Se oli monisivuisen kirje, joka oli kutsu jouluseikkailuun Helsinkiin serkkujen kanssa! Seikkailu piti sisällään hotelliyöpymisen, uimista, saunomista, Tuomaan Markkinat, joulupukin tapaamisen, Stockmannin jouluikkunan ja vierailun Oodissa, jonne oli varattu oma pelihuone. Huh huh! Ihan mieletön yllätys.

Piilotin kirjeen joulukuuseen ja ruokailun jälkeen se löytyi. Tiesin, että lapset sekoavat ja niin kävi, kun saivat tietää, että pääsevät hotelliin. Ovat toivoneet sitä tosi pitkään ja nyt toive toteutui. Seikkailun oli tarkoitus alkaa heti seuraavana aamuna, joten äkkiä pakkaamaan!

Meillä oli ihan huippu reissu ja se tuli täydelliseen saumaan. Juuri tällaista pientä irtiottoa minäkin kaipasin. Vaikka sää oli loskainen, ei se menoa haitannut. Joulutunnelma oli vahvasti läsnä. Lasten intoa ja iloa oli ihan parasta seurata. Siitä nautti itsekin. Takaisin palattiin aatonaaton iltana, joten päästiin viettämään jouluaatto kotona. Joulukuusikin oli vielä hyvässä hapessa. Onneksi muistin lisätä vettä ennen lähtöä.

Jouluaatto alkoi riisipuurolla. Sitten lähdettiin pulkkamäkeen, jonka jälkeen mentiin saunaan. Joulupukki ei tänä jouluna tullut, mutta oli jättänyt lahjat oven taakse. Voi miten jännittävä onkaan se odotettu H-hetki, kun lapset pääsevät availemaan lahjoja. Sieltä tuli tällä kertaa eniten vaatteita, niille kun on ollut kova tarve. Sitten legoja, piirrustustarvikkeita, pehmoleluja ja vähän herkkuja. Itse sain pukilta kolmet villasukat! Ai että kun olin tyytyväinen.

Tämä joulu on varmaan parasta mitä tänä vuonna tapahtui. On ollut älyttömän kivaa. Sain tästä joulusta niin paljon voimaa, juuri sitä olen tarvinnut. Lapset lähti joulupäivänä isälleen, mutta olisivat saaneet olla minun luona pidempään. Pelkäsin, että päälle iskee taas ahdistus ja tulee yksinäinen olo, mutta sainkin kunnon energiabuustin. Olen täällä järjestellyt ja sisustellut kotia. Joululaulut raikaa ja pora laulaa. Ihana fiilis pitkästä aikaa. Taisi tässä joulun ajassa olla sitä maagista joulun taikaa.

2 Comments

  1. Nimetön

    Ihana kuulla, että joulussa voi olla todella taikaa✨. Kaikkea hyvää sinulle vuoteen 2024.

    • Kyllä vain. Joulufiilistelyt täällä jatkuikin pitkään, ei kiirettä niistä tunnelmista pois :) Ihanaa uutta vuotta 2024 myös sinulle! Tulkoon tästä vuodesta hyvä.

Jätä kommentti