comments 85

Asuntomessujen ennakkopressin parhaat palat + lippupaketin arvonta

Tänä vuonna Asuntomessut järjestetään Naantalissa, upeassa Kultarannassa, joka onkin monille tuttu Suomen tasavallan presidentin kuuluisan kesäasunnon vuoksi. Sain kutsun Asuntomessujen ennakkopressipäivään, joka järjestettiin eilen. Olin nähnyt muutamia kuvia kohteista ennakkoon lähinnä tuttavien Insta stooreissa ja tiesin, että nämä messut ovat todellakin näkemisen arvoiset.

Minulla on jäänyt parit Asuntomessut viime vuosina väliin, en vain kokenut, että olisin saanut niistä sen enempää mitään irti. Ainahan se alue ja paikkakunta vaikuttaa messujen luonteeseen, eli toisin sanoen kohteiden budjettiin, kuten myös maisemaelämyksiin. Sitä odottaa Asuntomessuilta wau-efektiä, rohkeaa ja sykähdyttävää, ei se tavanomainen oikein inspiroi. Messujen kuuluu olla ennennäkemätöntä ja poikkeuksellista, erottua jo nähdystä. Ja kuulkaas, sitä nämä messut olivat!

Messujen avajaisiin on vielä 2 kuukautta aikaa, mutta silti moni kohde oli jo pihaa vaille valmiina. Osa kohteista oli vielä kiinni keskeneräisyyden vuoksi, ja se onkin hyvä syy mennä messuille vielä uudestaan, kun kaikki kohteet on valmiina. Haluan ehdottomasti nähdä lisää!

Messualue oli aivan uskomattoman hieno. Mäntypuuta, kunttaa, kalliota ja meri vieressä. Täydellinen sielunmaisemani, joka jaksaa aina ihastuttaa. Ihastuttavaa oli myös alueen maisemointi, joka oli vielä kesken, mutta nyt jo näki, että se on tehty todella luonnon ehdoilla, osaksi luontoa.

Toinen toistaan upeammat kohteet eivät jättäneet kylmäksi. Oli tyydyttävää katsoa monissa kohteissa työn laatua, vaikkapa erikoissaumauksia, jotka todella vaativat erikoisammattitaitoa. Asuntomessuilla on aina jokin tietty trendi nähtävissä ja nyt taisi olla kuviolliset näyttävät kivilaatat se juttu. Niitä käytettiin keittiön lisäksi kylpyhuoneissa, olohuoneen seinässä, sivupöydissä, ulkotiloissa, takassa… no siis missä vaan.

Omaa tyyliäni edusti eniten minimalistinen Lakka kivitalon Betoniviidakko. Se oli hulppea ja näyttävä, samaan aikaan hillitty. Asukkaan tokaisema lausahdus ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta” todellakin näkyi kohteessa. Tuntui, että tuolla asuminen olisi juurikin helppoa. Arki rullaa ja asiat toimii. Kohteessa oli vedetty niin sanotusti mutkat suoriksi. Ei mitään sokkeloista kiertelyä ympäri asuntoa tai väkisin koristelua. Industrial-tyyppiset elementit sopivat kuin nakutettu tähän kotiin.

Herkullisimmat yksityiskohdat, rimoitettu pyöreä peiliseinä ja taideteoksen omainen kivisaareke, löytyivät Honkatalojen toteuttamasta Wing-talosta, jonka sisustuksen suunnittelusta vastasi lahjakas ystäväni Anne-Mari Heinikangas Avabel Designista sekä Fabiola Liffländer. Talo oli todella upea, arkkitehtooninen taideteos sekä ulkoa että sisältä. Pyöreät muodot jatkuivat julkisivussa mutkattoman soljuvasti, hyvin minimalistiseen, mutta näyttävään tyyliin. En malta odottaa, että näen tämän talon vielä täysin valmiina.

Yksi hulppeimpia kohteita oli Jämerä kivitalojen Aurinkolinna. Talon näyttävän sisustuksen on suunnitellut Aleksi Rusi yhdessä Jutta Karihtalan kanssa. Olen jo aiemmin ihaillut Aleksin toteuttamia kiintokalusteita ystäväni hienossa kodissa, ja tässä kohteessa Aleksin työtä ei voi kuin ihailla. Miten tuommonen nuori pojankloppi voikaan olla noin lahjakas! Aurinkolinnan integroiduissa kaiuttimissa soi lempeä loungemusiikki, joka loi ympärilleen rennon hotellimaisen tunnelman.

Messujen yllättäjä oli Villa Pinta, joka poikkesi muista kohteista merkittävästi. Vaikka kohde oli itsessään omaleimaisin huikean hienojen teräsportaiden, raffien betonipintojen ja persoonallisen julkisivun vuoksi, oli asukkaan tarina rakentamisesta se mielenkiintoisin osuus. Tämän valtavan kattoterassilla varustellun talon rakentaa sinkkunainen! Näin itsekin sinkkuna kuuntelin rakentajan taustoja korvat höröllä, miten hän päätyi rakentamaan yksin ja miten ihmeessä hänellä on näin suureen projektiin varaa ja resursseja. Nimittäin kohde oli pinta-alaltaan messujen suurin, eikä missään nimessä tavanomaisin. Kati Jensenillä on pitkä kokemus asuntosijoittamisesta ja flippaamisesta, ja hänellä on osaava tiimi taustalla. Talon rakentaminen alkoi myöhemmin kuin muilla, ja vaikka kohde oli vielä kesken, se on varmasti valmiina silloin kun messuovet aukeavat, niin reipas ja määrätietoinen tahti tuntui olevan.

Tässäpä oli ennakkopressipäivän parhaita paloja. Rakentaminen ja viimeistely alueella jatkuu, joten inspiroivaa nähtävää ja elämyksiä on tiedossa vielä yllin kyllin. Näitä messuja ei kannata todellakaan missata! Asuntomessut ovat yleisölle auki 15.7.–14.8.2022.

Saan arpoa lukijoiden kesken yhden messulippupaketin, joka pitää sisällään 2 lippua. Jos liput näille upeille Naantalin Asuntomessuille kiinnostaa, nakkaa kommenttia boksiin. Arvontaan voi osallistua 31.5.2022 asti.

comments 2

Etenee(kö)?

Olen postaillut tänne blogiin viime aikoina hävettävän vähän. Moni on pyytänyt esittelyä uudesta kodista, mutta totuus on se, ettei ole ollut oikein mitään kuvattavaa. Tai no, keskeneräisiä nurkkia, pahvilaatikoita, tyhjiä seiniä ja viimeistelemättömiä kalusteita. Onhan tässä toki jotain edennytkin, joka viikko on jotain asennettu. Takapakkia on tullut vähän väliä, kun tilaukset ovat olleet muuta kuin pitäisi, tai sitten ei olla saatu lupaa asennukseen, kun ei ole ollut oikeanlaista sertifikaattia.

Kestän sinänsä ihan hyvin keskeneräisyyttä, koska tärkeintä kuitenkin on, että voidaan jo asua tässä kodissa. Saimme tällä viikolla pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen asennettua, sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen hanat. Myös keittiön ja kylpyhuoneen tasot, ja niiden myötä altaat ovat myös paikallaan. Arkea helpottavat toiminnot otti sen saralla aimo harppauksen eteenpäin.

On ollut jännittävää nähdä, miltä omat valinnat näyttävät ja miten ne toimivat. Olen ollut pääosin tosi tyytyväinen ja tekisin oikeastaan kaikki samat valinnat, muutamia asioita lukuunottamatta. Ensinnäkin pistorasioiden vähyys. Aiemmissa kodeissa ärsytti, kun pistorasioita oli ihan jokaisella seinällä ja omaan tarpeeseen aivan liikaa, joten nyt halusin varmistaa, että laitetaan vain tarpeellisimmat. Noh, turhan hillitysti niitä sijoittelin, koska tarve on selkeästi suurempi. Täytyy tiedustella sähkäriltä, miten helposti lisääminen onnistuu pariin paikkaan jälkikäteen. Muutama pistorasian paikka oli taas valmiina talotehtaan toimesta, jotka haluan vetää umpeen. Jokunen seinä täytyy enivei tasottaa ja maalata uusiksi, siinä yhteydessä sitten peitetään ja paikataan.

Sisustamisen saralla minulla on menossa jonkin sortin kriisi. Olin satavarma, että kaikki huonekalut istuvat loistavasti uuteen kotiin, eikä uusia hankintoja tarvitse tehdä. On ollut yllättävää huomata, miten uusi tila vaatiikin aivan erikokoisia ja eri mittasuhteilla olevia huonekaluja. Jotkut huonekalut on hieman liian suuria tänne. Olen siirrellyt huonekaluja muutaman sentin sinne ja muutaman sentin tänne, jotta tilassa kulkeminen olisi mahdollisimman soljuvaa.

Koen huonoa omaatuntoa, jos lähden uusimaan isompia huonekaluja. Ne on kuitenkin melko uusia ja monen niistä voi kunnostaa (kuten kulunut ruokapöydän taso), mutta ne eivät vaan palvele tässä kodissa niin hyvin kuin pitäisi. Ruokapöydän tuolien paikkoja ei voi juurikaan siirrellä, kaappien ovia ei voi kunnolla avata ja sohvan taakse peittyy pistorasia, joka olisi paljon käytössä. Myös makuuhuoneeseen suunnittelemani työpiste vaatii mitoiltaan todella paljon, kun sinne ei mikään standardin kokoinen pöytä mahdu, tila on niin pieni. Valaisimia olen pyöritellyt paikasta toiseen ja koitan löytää sopivan harmonian sitä täysin saavuttamatta.

En ole budjetoinut uusiin huonekaluihin euroakaan, koska ajattelin, ettei uusille ole tarvetta, minullahan on kaikki mitä kotiini tarvitsen. Nyt tuskailen, ettei osa huonekaluista yksinkertaisesti toimi kuten pitäisi. Paikkoja huonekaluille on oikeastaan tasan yhdet ainoat, enkä voi lähteä pyörittelemään niiden järjestystä toimivuutta parantaakseni.

Keittiö on aiheuttanut omalta osaltaan hieman harmaita hiuksia. Olen tosi tyytyväinen mittasuhteisiin ja toimintoihin, ne on juuri kuten suunnittelinkin. Keittiö on melko suuri suhteessa asunnon kokoon, mutta se ei ole ollenkaan raskas vaaleutensa takia. Tasotilaa on ihanan paljon saarekkeen ansiosta ja siihen sujahtaa valtava määrä tavaraa keittiövälineistä, astioihin ja toimistotarvikkeisiin. Kodinkoneet on integroituja ja tyyli tuttuun tapaan hyvin minimalistista ja linjakasta. Jätin yläkaapit kokonaan pois, koska halusin tilaan ilmavuutta.

Mikä sitten mättää? Ehkä tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, koska keittiöstä puuttuu vielä liesituuletin, valaisin, oikea hana, sokkelit ja peitelevyt, ja myös kvartsitaso menee vaihtoon ja naksuvien vetolaatikoiden kiskot toivon mukaan myös vaihdetaan.

Keittiö on Noblessalta ja keittiötoimittaja oli valittu valmiiksi rakentajan toimesta, joten Noblessan valikoimista piti löytää sopiva. Sain muutaman pyörittelyn jälkeen juuri toiveiden mukaisen kokonaisuuden, ainoastaan väriksi olisin halunnut aavistuksen tummemman. En enää halunnut valkoista keittiötä, enemmänkin kitin värisen. Jos väriä vertaa vitivalkoiseen, on ero selkeä ja keittiö näyttää kitiltä. Muutoinhan se näyttää äkkiseltään valkoiselta. Laatu tuntuu hyvältä ja se on värisävyä tärkeämpi ominaisuus, joten olen värin kanssa ihan sujut, vaikka se onkin hyvin vaalea.

Kvartsitasojen kanssa veivataan vielä hieman, ainakin saarekkeen taso lähtee vaihtoon, kun oli eri erästä ja siinä ei toivomaani marmorimaista kuviota juuri näy. Olin tasojen suhteen todella varma ja tiesin mitä halusin, mutta jostain syystä valinta tuntuu väärältä. Pidän tasoista erittäin paljon, mutta jotenkin se mietityttää. Täytyy toki muistaa, että viimeistelyt ja tason vaihto on vielä tekemättä. Ehkä nuo tuosta asettuu juuri sellaiseksi kuin toivon.

Yksi tila, johon olen erittäin tyytyväinen, on kylpyhuone! Siellä valinnat meni aivan nappiin ja lopputulos on paljon parempi kuin kuvittelin. Värimaailma, materiaalit ja mittasuhteet toimii loistavasti. Kylpyhuone/kodinhoitohuone taitaa olla kaikista eniten valmiina, mitä nyt odottelee vielä valaisinta, naulakoita ja listoja. Ja uutta saunan jakkaraa, lasiseinää ja oven vaihtoa. Aina jotain uupuu.

Tämmöisiä kuulumisia tänne. Täytyy keskittyä enemmän niihin onnistuneisiin ja edistyneisiin asioihin, koska niitä on kuitenkin tosi paljon! Ja sitten vaan ratkoa haasteet ja ongelmat yksi kerrallaan. Eikä ne nyt ole tietenkään mitään first world problems, mutta odotuksia ja toiveita uuden kodin suhteen on ja koitan päästä siihen, että mikään ei erityisemmin häiritse. Näitä seiniä kun katselee kuitenkin 24/7.

comments 4

Viimein kotona

Täällä sitä nyt asustellaan uudessa kodissa! Tavarat ovat löytäneet paikkansa ja raksapölyjä pyyhitty. Keskeneräistä vielä jonkin verran on ja hommat jatkuvat tulevien viikkojen aikana, mutta käyttöönottotarkastus meni viime viikolla läpi ja pääsin kuin pääsinkin muuttamaan.

Kun astuin ensimmäistä kertaa sisään omilla avaimilla, itkeä vollotin varmaan vartin. Olin jännittänyt tosi paljon sitä miltä asunnossa näyttää, kun edellisellä käynnillä kaikki oli vielä niin kesken, enkä osannut sanoa työn laadusta tai lopputuloksesta juuta enkä jaata. Mielessä pyöri vain pitkä lista korjauksia ja muutoksia mitä olisi mahdollisesti edessä. Mutta kaikki näyttikin niin hyvälle ja siistille, etten voinut kuin ihailla työn jälkeä. Ja itkeä onnesta. Olin aivan älyttömän tyytyväinen.

Tähän pisteeseen pääseminen oli melkoinen matka kuljettavana. Nyt minulla on ikioma, täysin uusi paritaloasunto omalla tontilla, toivomallani asuinalueella, mieleisillä ratkaisuilla ja valitsemillani materiaaleilla. Tämä on juuri sellainen kuin vain saatoin toivoa. Hämmentävää, miten kaikki lopulta toteutui.

Täällä on ihanan rauhallista ja keskeneräisyydestä huolimatta myös kodikasta. Kolmen metrin huonekorkeus keittiössä ja olohuoneessa tekee tilasta avaran, ja asunto tuntuu neliöitään huomattavasti suuremmalta. Ikkunoista näkyy naapuritaloja ja metsää, siis samaa metsää joka näkyi edellisenkin kodin ikkunoista. Tosi jännä katsoa samoja puita, mutta eri suunnalta.

Asunnon jokainen neliö tai pikemminkin sentti on käytetty tarkoin. Säilytystilaa on riittävästi ja kaikelle tavaralle löytyi oma paikkansa. Huonekalut istuvat tänne oikein hyvin, juuri kuten ajattelin. Tulihan niitä mallailtua monesti pohjapiirustuksen päälle ja sen mukaan valitsin mitkä lähtee mukaan. Erillistä työhuonetta minulla ei nyt ole, vaan on tarkoitus rakentaa työpiste makuuhuoneeseen. Toki voin tehdä töitä myös ruokapöydän äärellä.

Tuossa kun kerroin aiemmassa postauksessa unettomuudesta, niin taitaa sekin olla historiaa! Nukun uudessa kodissa kuin tukki! Siis nukahdan samantien ja nukun aamuun asti erittäin hyvin levänneenä. Melkein sorruin jo unilääkkeisiin, mutta eipä ole semmoisiin enää tarvetta. Siis jos todella uniongelmat on nyt taputeltu. On aivan ihanaa nukkua taas pitkästä aikaa omassa sängyssä! Vitsit miten sitä kaipasinkin.

Lisää kuvia ja postauksia on tulossa, heti kun vaan paikat valmistuvat. Keittiöstä ja kodinhoitohuoneesta puuttuu kokonaan vielä tasot, joten hanoja, altaita, pesukoneita tai induktioliettä ei ole voitu vielä asentaa. Vettä tulee kyllä vessan hanasta ja suihku toimii, ne riittivät myös käyttöönottotarkastuksessa. Lopputarkastus ja loppukaupat tehdään sitten lumien sulattua, sitä ennen ei voi tehdä, kun Espoon kaupunki haluaa tarkastaa tontin rajat sekä kaivot.

Mehän ei tehty mitään virallista tai edes epävirallista sopimusta rakentajan kanssa, ennen alkukauppoja. Käytännössä kaikki meni pelkän puheen varassa. Tiesin, että se voi olla riski, mutta luotin rakentajaan 100 %. Olimme yhteydessä lähes joka päivä ja monta kertaa. Rakentaja piti minut jatkuvasti ajan tasalla kaikesta ja minä koitin hoitaa oman roolini mahdollisimman jouhevasti.

Rakentaja teki lähes kaiken itse vaimonsa kanssa. Ja tiiättekö, he myös auttoivat minua muutossa, pyyteettömästi. Kantoivat sohvan, ruokapöydän, pesukoneen ja kuivausrummun sisälle. Kävi kuulemma meitsiä sääliksi :D Mut siis kelatkaa. Ja nämä tyypit rakensi mulle kodin.

Alan taas itkeä vollottamaan. Jotenkin on vaan niin kiitollinen olo kaikesta. Tästä. Kodista. Ihanasta kodista. On se hyvä, ettei asioita saa yhtään liian helpolla, niin osaa ainakin arvostaa sitä mitä saa. Lapsetkin ovat aivan haltioissaan uudesta kodista. Ovat kysyneet, että eikö meidän tosiaan tarvitse enää muuttaa mihinkään, voidaanko me jäädä asumaan tähän. 4-vuotias halasi ja sanoi: ”Äiti kiitos. Kiitos äiti uudesta kodista.” En ehkä kestä.

comment 0

Uutta urbaania asumista Tampereella

Kaupallinen yhteistyö POF Interior ja SRV

Alkuvuosi on ollut tosi vilkas töiden osalta. Pyörähdin tammikuussa työmatkalla Tampereella ja samalla kävin tutustumassa vastavalmistuneeseen 16 kerroksiseen tornitaloon Tampereen Kannen Topaasiin ja sen upeaan myynnissä olevaan asuntoon.

Siitä onkin useampi vuosi aikaa, kun olen viimeksi Tampereella käynyt, joten päätin mennä hieman ennakkoon fiilistelemään miljöötä ja nauttimaan omasta ajasta. Otin huoneen upouudesta Lapland Hotellista, joka sijaitsee Nokia Arenan yhteydessä Kannen alueella. Oikeastaan oli hieman sattumaa, että valitsin hotellin juuri sieltä minne olin seuraava päivänä menossa.

Tampereen Kansi on aivan ydinkeskustassa sijaitseva SRV:n toteuttama hybridikortteli, joka on rakennettu rautatien päälle. Junat siis kulkevat suoraan näiden rakennuksien alapuolella! Kannen päälle on noussut tähän mennessä Nokia Arena, Lapland Hotel, Casino, ravintoloita sekä toimistotiloja, ja näiden lisäksi on tulossa tornitaloja, joista ensimmäinen eli Topaasi on valmiina.

Tampereen Kannen kokonaisuuden on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Daniel Libeskind. Libeskind on tunnettu kyvystään luoda merkittävää arkkitehtuuria, joka on käytännöllistä ja kestävää. Libeskindin arkkitehtitoimistolla on kansainvälistä kokemusta monenlaisista kohdetyypeistä, kuten kulttuurikohteista ja pilvenpiirtäjistä.

Odottamattomasti hotelliyöstäni tuli uneton, vaikka puitteet tarjosivatkin parastaan. Olo oli vähäisten unien jälkeen kuitenkin yllättävän pirteä ja kahvipainotteisen hotelliaamiaisen jälkeen suuntasin Topaasiin, ensimmäisen tornitalon 66-neliöiseen asuntoon.

Tornitalon julkisivussa on näyttäviä vinoja linjoja ja ne näkyivät myös asunnon sisällä – sen pohjapiirustuksessa kuten myös ikkunoiden muodoissa. Asunnon pohja vaikutti hyvälle ja mahdollisuuksia sisustamiseen tuntui olevan reilusti, kun huonekaluja pystyi pyörittelemään monin eri tavoin. Ruokailuryhmälle oli useampi paikka, kuten sohvalle tai työpisteellekin. Epäsymmetriset vinot ikkunat toivat asuntoon vahvaa persoonallista ilmettä, olematta kuitenkaan liian hallitsevat. Jännittävä ja kiehtova ratkaisu, joka poikkesi totutusta.

Asunnon sisustuksesta vastasi POF Interior, jonka sisustusalan ammattilaisista koostuva tiimi toteuttaa uudiskohteiden myyntisisustuksia ympäri Suomen. Sisustettu asunto havainnoillistaa tilojen käyttöä ja mahdollisuuksia usein paremmin kuin tyhjä asunto.

Tykkään itse visioida ja suunnitella tiloja pelkän pohjapiirustuksen pohjalta. On kiva ideoida miten pohjaa voisi muuttaa, tilan käyttöä hyödyntää tai miten siitä voisi saada mahdollisimman toimiva sekä esteettisesti miellyttävä. Näitä asioita pyörittelen parhaillaan tietysti uuden kodin suhteen, joka minulle on rakentumassa. Sen pohjapiirustus tuntui samantien todella hyvältä ja toimivalta, ainoastaan yksi pieni muutos tehtiin.

Topaasin asunnon neliöt oli käytetty niinikään hyvin. Lasiset siirrettävät seinät tekivät tilasta valoisan ja avaran, ja sisustamisen puolesta mahdollisuuksia oli monia – huoneita pystyi rajaamaan tai jättää yhtenäiseksi isoksi tilaksi. Asunto sopii täydellisesti kodin ja työn yhdistämiseen tai edustusasunnoksi sen keskeisen sijainnin ansiosta. Vaikka oltiin ihan ytimessä, liikenteen melu ei kuulunut 9. kerroksen asuntoon juuri lainkaan. Kahteen ilmansuuntaan avautuvan ikkunarivistön maisemat ylettyivät pitkälle horisonttiin. Rauhaa rakastavalle cityihmiselle tämä on varmasti ihan nappi valinta.

Asunto oli sisustettu maskuliinisen tyylikkäästi, urbaanin trendikkäällä, mutta ajattomalla otteella. Inspiraationa toiminut musta väri, Tikkurilan Lakritsi, ohjasi sisustuksen linjaa vahvasti, jota oli pehmennetty hiekan ja beigen värisillä tekstiileillä. Mustavalkoisuus on ollut itselläni pitkään vahvimpina väreinä kodin sisustamisessa ja mukaan on tullut hiljalleen myös ruskeaa sekä hiekkaa. Väripaletti on edelleen niukka, enkä usko että laajennan sitä tulevaisuudessakaan kovinkaan paljoa. Olen enemmän kiinnostuneempi materiaaleista, kuin väreistä. Marmorin, kromin, tammen sekä villan yhdistelmä ihastutti Topaasin asunnossa.

Asunnon sisustus oli tummista väreistä huolimatta ilmavan kepeä. Omat suosikkini, jämäkät kromiset Bertoian Knoll ja Diamond tuolit antavat valon kulkea vapaasti, kuten Samsungin design-televisio, joka siro jalusta tekee siitä helposti sijoiteltavan. Vastaavaa kaavailen myös omaan kotiini. En halua telkkaria seinälle, vaan mielummin pidän sen omalla jalustallaan, jotta paikkaa voi tarvittaessa siirrellä huoneesta toiseen.

Iskin silmäni olohuoneessa olevaan mustaan marmoriseen sohvapöytään, joka saattaisi koon puolesta sopia uuteen kotiimme paremmin kuin nykyinen. Katsotaan vielä sitten, kun saadaan muuttokamat siirrettyä sisälle, miten mikäkin toimii. Olen pyöritellyt huonekaluja pohjapiirustuksen päällä ja sen perusteella laitoin tavaroita myyntiin. Vaikka neliöitä on vähän, tilan pitää olla avara ja hengittävä. Oikean kokoisilla huonekaluilla on iso merkitys toimivaan kokonaisuuteen.

Sanotaan, että myytävän asunnon tärkeimmät kriteerit on sijainti, sijainti ja sijainti. Mielestäni näin ei kuitenkaan ole. Omalla kohdalla tärkeimmiksi kriteereiksi nousevat asunnon pohja, toimivuus, näkymät, arkkitehtuuri ja esteettisyys. Toki sijainnilla on merkitystä, kuten budjetillakin, mutta silti näistä monet joustaa, että saa nuo edellämainitut. Tämän huomasin kesällä, kun myin taloamme. Oltiin valmiita muuttamaan huomattavasti kauemmaksi tai maksamaan enemmän, koska maisemat.

Asunnon huolella tehty viimeistely tekee oman vaikutuksen, eikä sitä kannata ollenkaan aliarvioida. Myös hyvän harkitun sisustuksen puolesta liputan, sillä on yllättävän iso vaikutus myynnin yhteydessä. Itseasiassa talon uudet omistajat halusivat ostaa osan huonekaluista. Talo teki kauppansa, kuten sisustuskin.

Tärkeintä asuntokaupoilla taitaa kuitenkin olla se tunne. Itsehän olen tehnyt ostopäätöksen jo eteisessä. En kerran, vaan useamman kerran. Eikä siihen viimeksi tarvittu edes sitä eteistä, hädin tuskin oli seinät pystyssä. Sen vaan tietää, kun oikea osuu kohdalle.

Kannattaa käydä pyörähtämässä Tampereen Kannen alueella visiitillä tai ihan majoittua. Sitä saattaa vähän yllättyä, miten uudella tavoin vaikkapa nykypäivän tekniikka on otettu mukaan. Kansi on erittäin upea, näkemisen ja kokemisen arvoinen kokonaisuus, josta on tainnut tulla jo kaupungin uusi maamerkki.

Uusin POF sisustuslehti on nyt julkaistu, käy tilaamassa itsellesi oma digiversio täältä.

Sisustus Atte Helenius / POF Interior
Valokuvat Samu Kaipio / POF Interior

comment 0

Pienen budjetin WC-remontti

Ehkä muistatte, kun tein viime kesänä vessaremonttia taloomme. Koko projekti alkoi jo vuosia aiemmin, mutta homma eteni hyvin verkkaisesti, kun to do -listalla oli niin paljon muutakin. Päätin hoitaa remontin valmiiksi ennen talon laittamista myyntiin, eipä sitä keskeneräiseksi voinut jättää. Jaoin työvaiheita Instan stooreissa ja moni toivoi, että teen vielä erilliset ohjeet seinien betonipintojen toteuttamisesta.

Syksy oli niin kiireinen, ettei minulla yksinkertaisesti ollut aikaa tai sopivaa hetkeä tehdä koostetta. Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vaikkei nyt enää tuossa kodissa asutakaan.

Talomme wc ja kylpyhuone oli tehty samalla kaavalla millä lähes kaikkien putkiremontti- tai uudiskohteiden kosteat tilat tehdään: lattialla tummanharmaata 10 x 10 laattaa ja seinillä kiiltävän valkoista 25 x 40 laattaa. Kirsikkana kakun päällä saattaa suihkujen takana olla vielä tehosteseinä, jota itse kutsun vauhtiraidaksi.

Makuja on monia, itse en voi sietää tätä yhdistelmää omassa kodissani. Tai no, katselinhan minä niitä 4 vuotta, mutta haaveilin pitkään pelkistetymmästä ilmeestä. Budjettisyistä tein kylpyhuoneeseen vain pieniä muutoksia; vaihdoin peilin, suihkupäät ja vetimet, käsittelin lattialaattojen saumat saumafixillä, maalasin suihkujen tummat vauhtiraidat valkoisella kaakelimaalilla ja uusin silikonit. Pieni ehostus teki kokonaisuudesta huomattavasti rauhallisemman, eikä mikään pistänyt enää niin pahasti silmään.

Vessa oli puolestaan tavanomaisen ilmeen lisäksi epäkäytännöllinen. Halusin siitä selkeämmän, toimivamman ja yksinkertaisemman. Kysyin tarjouksia laatoituksesta sekä mikrosementoinnista, jotka olisi tehty suoraan laattojen päälle rikkomatta vedeneristyksiä. Hinnat hipoivat useita tonneja, joten oli keksittävä muita vaihtoehtoja.

Mieleeni tuli ensiasuntoni miniremontti, jonne tein aikoinaan betoniseinän. Lopputulos oli sen verran onnistunut, että päätin toteuttaa vessan seinät samantyyppisellä tekniikalla. Materiaalina toimi kiinnityslaasti, jota käytetään laattojen kiinnitykseen kosteissa tiloissa.

Ennen betonilaastin levittämistä poistin silikonit, paklasin reiät umpeen, tasoitin saumojen välit ja hioin pinnat tasaiseksi. Exä kävi rakentamassa päätyseinään jatkopalan kosteantilan kipsilevyllä, johon lisäsimme pinnoitettavan tarkistusluukun. Sähkäri siirsi pistorasian paikkaa seinän keskeltä kulmaan. Näin saimme lisää laskutilaa, hammasharjoille oman latauspisteen ja kokonaisuutta yhteneväisemmäksi.

Levitin seinäpinnoille primerin, jonka avulla sain hyvän tartuntapohjan laastille. Vedin betonilaastia kaksi kerrosta, jolla sain laatat täysin peittoon. Hioin seinät tasaiseksi ja käsittelin ne lopuksi suoja-aineella.

Kun seinät oli valmiina, allaskaluste asennettiin takaisin ja samalla sitä siirrettiin hitusen keskemmälle irti seinästä, jotta siivoaminen olisi helpompaa. Siirron takia vesiputkiin piti tehdä pientä säätöä, jonka putkari hoiti. Peilikaappi vaihdettiin isoon pyöreään peiliin ja harmaat pitkät vetimet Superfrontin kromisiin kaunokaisiin. Hommasin vielä uuden kromisen naulakon ja vessapaperirullatelineen.

Käsittelin lattialaattojen saumat mustalla Saumafixillä ja lisäsin uudet mustat silikonit kulmiin. Vaihdoimme vielä kattopaneelit uusiin, kun aiemmat oli epäsiistin näköiset.

Koko homma oli hyvin kokeellinen. Suunnittelin remontin seuraavia vaiheita käytännössä vasta siinä kohtaa, kun edellinen oli valmistunut. Projektin haastavin osuus taisi olla suoja-aineen valinta, koska en halunnut upeaa raakaa betonilaastipintaa yhtään tummemmaksi, kiiltäväksi tai edes värisävyyn muutoksia. Meinasin jopa jossain vaiheessa maalata seinät, mutta silloin kaunis betonipinta olisi mennyt umpeen.

Valitsin suosittelujen perusteella Supi Saunasuojan, joka tummensi hieman pintoja ja teki niistä aavistuksen kiiltävät. Myös lastan vedot tulivat selkeämmin esille. Suoja-aine kuitenkin nimensä mukaisesti suojaa pintoja ja seinät on helppo pitää puhtaana. Pinnat tuntuivat käsittelyn jälkeen ihanan sileälle ja värisävy oli edelleen tosi kaunis. Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen.

Seuraavaksi ohjeet betoniseinien toteuttamisesta. Kokosin ohjeet sen mukaan miten itse työstin seinät. Ohjeita voi toki halutessa soveltaa.

Materiaalit ja työvälineet:

• Silikonin poistotyökalu
• Kiilto Silikoninpoistoaine 100 ml
• Casco OneFill Premium seinätasoite
• Casco SuperPrimer pohjuste 1 l
• Casco Multifix Premium kiinnityslaastia 15 kg
• Lakkasivellin 2 kpl
• Puukko
• Laastinsekoitin
• Porakone
• Ämpäri
• Tasoitelasta
• Hiomapaperia
• Hiomatuki
• Tikkurila Supi Saunasuoja 0,9 l
• Silikonia
• Patruunapuristin
• Suojamuovia
• Teippiä

Työvaiheet:

  1. Kalusteiden irrotus. Irrota kaikki mahdollinen pois seiniltä: peili, allaskaluste, naulakot, pistorasiat, katkaisijat ja listat.
  2. Silikonin poisto. Poista silikonit kaikista nurkista ensin irroitustyökalulla, jonka jälkeen loput rippeet vielä silikoninpoistoaineella. Laasti ei tartu, jos pinnassa on silikonia.
  3. Proppujen irroitus. Irrota proppujen koholla olevat osat veitsellä ja työnnä loput seinän sisään, niin ettei pintaan jää mitään koholle. Seinästä on hyvä saada mahdollisimman tasainen ennen laastin levittämistä. HUOM. Jos jätät kalusteet omille paikoille, älä poista proppuja.
  4. Tasoitetta saumoihin ja koloihin. Täytä kaikkien seinälaattojen saumat sekä mahdolliset kolot tasoitteella. Anna kuivua, hio hyvin ja toista käsittely tarvittaessa.
  5. Primerin levitys. Suojaa lattia hyvin. Levitä primeria seiniin leveällä siveltimellä hyvän tartuntapinnan saamiseksi. Primer on vetistä, mutta kovettuu parissa tunnissa.
  6. Laastin valmistaminen. Valmista betoni- eli kiinnityslaasti pakkauksen ohjeiden mukaan. Tarvitset ämpärin (saa olla iso) ja laastisekoittimen, joka kiinnitetään porakoneeseen. Tarkista porakoneen tehot eli watit, jotta sekoitin on siihen sopiva.
  7. Laastin levitys. Aloita alhaalta. Levitä yksi seinä aina kerrallaan, samalla laastilla. Varaa laastia reilusti, ettei se lopu saman seinän kohdalla kesken. Anna kuivua ensimmäinen pinta hyvin. Levitä toinen kerros niin, ettei seinälaatat näy enää missään kohtaa läpi. Anna kuivua hyvin. HUOM. Jos haluat tasaisen pinnan, levitä laasti mahdollisimman pitkin ja suorin vedoin tasaisesti. Jos haluat enemmän struktuuria, tee lyhyempiä eläväisiä vetoja.
  8. Seinien hiominen. Kun laasti on kuivunut, hio seinien epätasaisuudet ja nokareet. Harjaa ja imuroi irtopöly hyvin pois.
  9. Pinnoita suoja-aineella. Levitä Supi Saunasuojaa lakkasiveltimellä 2 kerrosta seiniin. Anna pinnan kuivua hyvin ennen toista kerrosta. Lakkasivellin kannattaa olla laadukas, jottei karvoja irtoa.
  10. Uudet silikonit. Lisää uudet silikonit lattian ja seinän väliin, sekä allaskalusteen taakse. Käytä maalarinteippiä tarvittaessa rajaamiseen. Suihkuta Fairy-vettä ja siisti sormella. Pyyhi ylimääräiset silikonit paperiin.

Pohjatyöt kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin, jotta lopputulos on hyvä. Pakkauksissa olevia kuivumis- ja käsittelyaikoja on tärkeää noudattaa. Pakkauksissa lukee materiaalimenekit, eli kannattaa laskea riittävyydet oman tarpeen mukaan.

Kokonaiskustannus wc-remontille taisi olla siinä 900 € hujakoilla, johon kuului sähkö- ja putkityöt. Omaa työmäärää on tosi vaikea arvioida, kun tein hommia vaiheittain eri päivinä. Eikä sitä nyt koskaan muutenkaan tule laskettua, oman kodin jutut on vaan kivaa puuhastelua ja oppimista, vaikka tavoitteena olisikin arvonnousu. Voisin toteuttaa tämän helposti uudelleen, esimerkiksi remontoitavaan sijoituskohteeseen, jos joskus sellainen tulee eteen.

Ja sitten niitä ennen ja jälkeen -kuvia.

En parempia kuvia löytänyt kätköistä, joissa olisi näkynyt ihan alkuperäinen vessan ilme, mutta näkee kuitenkin lähtötilannetta. Näemmä vetimet ja peilikaappi lähti ensimmäisenä pois, ja lattialla oli jonkin aikaa kokolattiamatto pelkistämässä ilmettä, joka itseasiassa toimi tosi hyvin. Oli oikein miellyttävä jalkojen alla.

Mielestäni uusi ilme sopii paljon paremmin talon muihin tiloihin, kun on tyyliltään selkeämpi ja yksinkertaisempi. Niin, ja paljon toimivampi.

En osaa sanoa, toimiiko tämä kylpyhuoneessa, jossa on suihku ja pinnat kovemmalla kulutuksella, mutta kuivaan tilaan sopii varmasti. Rohkeasti vaan toteuttamaan, jos siltä tuntuu. Toivottavasti ohjeistani on apua teille muille tee se itse -nikkareille. Kommenttiboksiin vaan kysymyksiä, jos niitä heräsi. Vastailen parhaani mukaan.