comments 2

Ajaton rosterinen liesituuletin

Kaupallinen yhteistyö Savo

Kun lähdin suunnittelemaan uuden kotini keittiötä, oli jonkin sortin raamit sille jo valmiiksi asetettu. Naapuriasuntoon, joka on omastani peilikuva, meni i-mallinen keittiö yläkaapeilla ja erillisellä jääkaappipakastimella. Itse halusin ehdottomasti yläkaapittoman keittiön isolla saarekkeella, jotta tila tuntuisi mahdollisimman ilmavalta, kun neliöitä on rajallisesti.

Olen ihastellut Bora Purea, joka on induktiotasoon integroitu liesituuletin. Borasta onkin tullut melkoinen hitti ja tuntuu, että se on järjestäen jokaisella, joka on viime aikoina rakentanut tai remontoinut. Itsekin sitä pohdin, jotta olisin saanut pidettyä tilan avarana. En halunnut saarekkeeseen kuitenkaan mitään toimintoja, en sähköä enkä vettä. Uunin toivoin olevan samassa linjassa induktiolieden kanssa, joka ei Boralla olisi onnistunut, kun se vaatii tilaa alleen.

Ajattelin, että tehdään sitten sellainen koteloitu versio liesituulettimesta, jonka pinta on samaa materiaalia kuin keittiön ovet. Näin liesituuletin soljuisi keittiön kanssa yksiin, kevyen huomaamattomasti. Tämäkin tuntui olevan haaste, kun visiotani ei meinannut kukaan ymmärtää, vaikka näytin esimerkkikuvia mitä hain. Tai ehkä se olisi vaatinut turhan paljon extratyötä, joten vastaanotto idealleni oli sen takia hieman nihkeä.

Kun olin käymässä raksalla, rakentaja oli menossa välikattoon tekemään liesituulettimen putkille vientejä. Hän ilmoitti, että minulla on 5 minuuttia aikaa kertoa mihin kohtaan liesituulettimen poistoputki sijoitetaan. Niin tosiaan, mikäs liesituuletin tuohon laitetaan? Aloin etsiä siltä seisomalta omaan minimalistiseen tyyliini sopivaa yksinkertaista liesituuletinta. Eteeni osui Savon tyylikäs ruostumattomasta teräksestä valmistettu I-78 RST -liesituuletin. Se tuntui oikein sopivalta, joten vilkaisin nopeasti asennusohjeet ja ilmoitin tarkat mitat liesituulettimen paikasta. Kas näin, päätös liesituulettimesta oli tehty!

Kyseinen malli on saareketuuletin, joka kiinnitetään kattoon. Liesituulettimeen saa lisättyä jatkoputken, joten se sopi hyvin 3 metriä korkeaan keittiööni. En epäröinyt valintaani hetkeäkään – enkä tosin niissä minuuteissa olisi edes kerinnyt. Joskus nopeat päätökset ovat parhaita!

Savo Design & Technic Oy on vuonna 1982 perustettu kotimainen perheomisteinen yritys, joka tarjoaa viimeisteltyjä, arkea helpottavia ratkaisuja kaluste- ja rakennusteollisuudelle, sekä jälleenmyyjien kautta myös kuluttajille. Tuotemallistossa on omien Savo-tuotteiden ohella eurooppalaisia brändejä, kuten Grass ja Bora.

Savolta löytyy paljon erilaisia liesituulettimia, todennäköisesti heillä on Suomen kattavin ja tyylikkäin valikoima. Kannattaa käydä tutustumassa!

Se mitä ei voi peittää, korosta. Tämä pätee sisustamisen saralla erinomaisesti. Kun en saanut huomaamatonta liesituuletinta, valitsin sellaisen, joka näkyy ja ottaa tilan kunnolla haltuun.

Rosteri, tai teräs ylipäätään, on hyvin ajaton materiaali. Tällä hetkellä teräs on selkeästi nousemassa isompaan rooliin kodin sisustamisessa, esimerkiksi keittiön tasojen ja ovien muodossa. Teräs on viehättänyt aina jollain tavoin, vaikkei se kummosemmin ole omassa kodissa näkynytkään. Haluaisin terästä kotiini vielä isommassa pinnassa, joka toisi lisää rouheampaa industrial-henkeä.

Tuosta liesituulettimesta on saatavana myös seinään kiinnitettävä C-78 RST malli. Itse halusin kokonaisuudesta mahdollisimman ilmavan ja kattoon asti menevän, niin että liesituulettimen taakse jää hieman tilaa. Nyt taakse jätettiin semmoiset 10 cm, jolloin ei ole vaaraa, että pää kopsahtaisi liesituulettimen kulmaan ruokaa tehdessä.

Meillä oli hieman haasteita asennuksen kanssa ja aluksi liesituuletin meni vinoon. Hälytin Savon huoltotiimin paikalle ja pienen hienosäädön jälkeen tuo upeus oli paikallaan. Suorana, ylväänä ja rosteri rottingilla. Ai että, nyt näyttää hyvälle!

Liesituuletin vaikutti heti ensimmäisten käyttöjen jälkeen erittäin tehokkaalta ja monesti riittääkin ykkösteho imemään höyryt ja käryt. Täytyy hommata vielä oma puhdistusaine ruostumattomalle teräkselle, jotta tuo komeus pysyy rasvatahroista vapaana. Ihanaa, kun pääsee taas kokkailemaan pitkän tauon jälkeen!

comments 12

Tyyliä, laatua ja toimivuutta wc-kalusteissa

Kaupallinen yhteistyö Svedbergs

Pikku hiljaa pääsen esittelemään kodin valmistuneita tiloja ja nyt on vuorossa wc. Kun lähdin suunnittelemaan uuden kodin vessaa, tiesin samantien minkä tyylistä ja millaisia toimintoja sinne halusin. Tila ei ole erityisen iso, mutta riittävän kokoinen ja hyvällä suunnittelulla siitä oli mahdollista saada myös oikein toimiva.

Olen ihastellut Svedbergsin kylpyhuonekalusteita jo useamman vuoden. Tuotteiden minimalistinen ilme, viimeistelty laatu ja modernit toiminnot ovat viehättäneet todella paljon, ja aina silloin tällöin olen käynyt niitä kylpyhuonemyymälöissä hypistelemässä. Olisin jo edelliseen kotiin halunnut Svedbergsin kalusteita, mutta päätin toteuttaa remontin pienemmällä budjetilla. Onneksi pääsin vaikuttamaan uuden kodin materiaaleihin ja kalusteisiin, koska tällä kertaa sain mieleisen kokonaisuuden!

Lasten iltapesut ja pisut hoituu yleensä samaan aikaan, joten tilankäyttö oli optimoitava mahdollisimman järkevästi. Selkeää ja toimivaa, tyylistä ja laadusta tinkimättä.

Halusin vessaan vetimettömän laatikoston, mieluiten mustaksi petsattua tammea. Pesualtaaksi toivoin yksinkertaista ja eleetöntä, sellaista joka olisi samaa materiaalia kuin tasokin, niin että allas on vasemmalla ja taso oikealla. 

Rakensin Svedbergsin sivujen räätälöintityökalulla tilaan sopivan kalustekokonaisuuden, josta ohjelma laski valmiiksi kokonaishinnan. Kävin varmuuden vuoksi vielä Svedbergsin showroomilla tutustumassa tuotteisiin varmistuakseni valinnoista ennen tilaamista.

Valitsin wc:n kalusteeksi mustaksi petsatun tammiviiluisen Epos-allaskaapin, jonka laatikot aukeavat push open -toiminnolla. Sormilla vain kevyt painallus, naks auki ja kiinni. Laatikoston viimeistelty pinta tuntuu aivan ihanalle, todella sileälle. Kyseisestä sarjasta on saatavana useampia eri vaihtoehtoja niin mittojen, värien, mallien, materiaalien kuin toimintojenkin puolesta. On saarnia, tammea, mustaa, valkoista ja ruskeaa. On sileää, massiivipuuta ja rimaa. Showroomilla käynti meinasi sekoittaa hieman suunnitelmia, kun valikoima oli niin herkullinen ja vaihtoehtoja paljon. Päätin kuitenkin mennä alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Pesualtaaksi valitsin mineraalikomposiitista valmistetun Isen, joka toimii samalla myös tasona. Tyylikkään yksinkertainen mattavalkoinen allas istuu saumattoman sulavasti allaskaapin kanssa yksiin. Altaasta on myös useampia erilaisia versioita saatavana. Itseasiassa tämä allas oli ratkaisevana tekijänä koko kombinaatiossa, vastaavanlaista kokonaisuutta ei muilta brändeiltä nimittäin löytynyt.

Alkujaan hieman epäröin, mahtaako noin pienellä altaan kaadolla vesi ohjautua pois, vai jääkö se lillumaan ikävästi altaaseen. Noh, pelko oli aivan turha. Kaato on niin hienosti suunniteltu ja tehty, että likavesi ohjautuu oikein nätisti viemäriin.

Laatikoihin on saatavana näppäriä lokeroita, joiden avulla tavarat pysyy paremmin järjestyksessä. Kaapin sisällä on tuplapistorasia, eli paikat sähköhammasharjoille ja hiustenkuivaajalle! Kylläpäs kävi esteetikolle tuuri, kun ei tarvitse enää pitää Spiderman-hammasharjoja pitkin tasoja, vaan ne saa laatikon uumeniin piiloon latautumaan. Lisää pistorasiavarauksia löytyy isosta alalaatikosta.

Hiustenkuivaajakin on nykyään aina käyttövalmiina. Aiemmin se on ollut laatikon perukoilla johtoon tiukasti kiedottuna tai lattialla lojumassa epäsiististi. Voi Epos mikä pelastus oletkaan!

Siisteyttä (ja tukoksia) helpottavana tekijänä Svedbergsin altaissa on push open -pohjaventtiili. Nopeasti tuonne kertyy kaikenlaista moskaa, mutta nimensä mukaisesti EasyClean -vesilukko on helposti puhdistettavissa – ja senpä vuoksi sitä tulee myös puhdistettua usein.

Ihailen tällaisia pidemmälle mietittyjä juttuja, jotka oikeasti helpottavat arjen toimintoja. Hyvän muotoilun tarkoituksenahan on auttaa ihmisiä. Tunnetun saksalaisen muotoilijan Dieter Ramsin sanoin: Design should not dominate things, should not dominate people. It should help people. That’s the role.

Hyvä muotoilu on innovatiivista, esteettistä ja ymmärrettävää. Hyvä muotoilu tekee tuotteesta hyödyllisen, on rehellistä ja kestää aikaa. Hyvä muotoilu on perusteellista viimeistä yksityiskohtaa myöten, ei harkitsematonta tai sattumanvaraista. Tässä muutamia hyvän muotoilun määritelmiä, joita Rams kehitti 80-luvulla. Svedbergs täyttää nämä määrittelyt heittämällä.

Tilasin Svedbergsiltä myös pyöreän Valje-peilin, jossa on tunnelmallinen epäsuora valo. Pähkäilin kahden eri muodon välillä ja vaihtelun vuoksi ajattelin ensi suorakulmaista peiliä, joka olisi tullut katon rajaan asti, mutta helppous voitti ja päädyin pyöreään. Pyöreä on kyllä muodon puolesta sinänsä parempi, kun kaikki muu on vessassa niin suorakulmaista.

Peilin valo luo ihanan pehmeän, sellaisen hotellimaisen tunnelman, etten ole peilin asennuksen jälkeen käyttänyt enää ollenkaan spottivaloja. Olen kyllä erittäin tyytyväinen valintaani!

Yksi asia, joka harmitti aika paljon rakentamisen aikana ja joka tuli täysin yllätyksenä, on tuo näkyvä vesiputki. Olin ollut ihan siinä käsityksessä, että putket kulkevat seinän sisässä, eikä tullut edes mieleenkään siitä kysyä.

Allaskaappi on niin kaunis ja ilmava, että tuo putki peitekupuineen pilaa harmillisesti ilmettä. Olen siihen jo tottunut, tai siis olen sen hyväksynyt, mutta ajattelin vaihtaa nuo kromiseen Svedbergsin viemäröintisarjaan, jonka itseasiassa bongasin vasta tänään. Tällä tavoin ilme muuttuu hieman tyylikkäämmäksi. Roikkuuhan tuossa myös bidee-suihku, joka sattuu olemaan niitä pakollisia pahoja. Tärkeintä on tietysti se, että homma pelittää. Ja kyllähän tuo on kaikinpuolin muuten juuri sellainen kokonaisuus kuin toivoinkin!

comments 4

Intohimo

Olen halunnut puhua yhdestä minulle tärkeästä aiheesta täällä jo pidemmän aikaa. Tai olenhan siitä aiemmin varmaan puhunut, mutta nyt puhun siitä vähän eri kantilta. Kyse on intohimosta. En tarkoita tällä kahden ihmisen välillä olevaa intohimoa, vaan intohimoa johonkin itselle tärkeään asiaan, joka on vahva osa omaa identiteettiä.

Ex-puolisoni sanoi ennen eroamme, että minun pitää valita hänet tai intohimoni. Ei lienee vaikea arvata kumman valitsin. Kenenkään ei pitäisi luopua omasta intohimostaan toisen ihmisen takia.

Intohimo on asia, joka vie eteenpäin. Se on voima, joka parantaa suorituskykyä ja inspiroi. Intohimo tarkoittaa voimakasta halua tehdä jotakin itselleen rakasta ja merkityksellistä asiaa. Intohimo on itselleni elinehto. Ilman sitä elämä tuntuisi tylsältä, puuduttavalta. Haluan, että elämässäni on intohimoa, paljon ja monella saralla. Haluan ruokkia sitä. Haluan käyttää siihen aikaa ja panostaa siihen.

Ymmärrän sinänsä exäni pointin. Olin niin sitoutunut omaan tekemiseeni, intohimoni kohteisiin, joten hän koki jäävänsä varjoon. Minulla oli omat tavoitteeni ja näkemykseni, joita intohimoni ohjasi, eikä hän nähnyt niissä asioissa samaa kuin minä. Hän ei uskonut minuun, vaan piti tekemistäni täysin turhana. Käytin aikaani väärin, väärällä tavalla, väärään aikaan. Sanoin, että odota. Katso, mitä tällä voi saavuttaa. Minun oli tehtävä paljon työtä tavoitteiden eteen, paljon sellaista työtä, missä tulokset ei näy heti, vaan vasta pidemmän ajan päästä.

En voinut luopua sellaisista asioista mihin vahvasti uskoin, mitä kohti olin menossa. En voinut luopua intohimostani. En edes sen vuoksi, että menetän parisuhteeni.

Kuulostaa varmaan itsekkäältä, miten voin olla niin joustamaton tuollaisessa asiassa. Heittää hukkaan 10 vuoden suhde oman intohimon takia. Asia ei ole tietenkään noin mustavalkoinen, eikä eron syy ole pelkästään tämä, vaan osa sitä. En kuitenkaan kadu valintaani. En ole katunut sitä kertaakaan. Kadun enemmän sitä, että käyttäydyin itsekkäästi monissa eri tilanteissa. Olisi pitänyt olla epäitsekkäämpi, vastata enemmän toisen tarpeisiin ja toiveisiin. Mutta sitä en kadu, että pidin intohimostani kiinni. Käytin omiin intohimon kohteisiin varmasti aivan liian paljon aikaa, mutta ilman sitä kaikkea panostusta, en usko että olisin saavuttanut omia tavoitteitani, saati ylittänyt niitä.

Toki exä kannusti ja tuki minua välillä, vaikkei aina ihan ymmärtänyt miksi minulle tietyt asiat on niin tärkeitä kuin ovat. Siinä kohtaa kun suhde alkaa olla taputeltu, kaikki toisen tekemä alkaa ärsyttämään, siis ihan vaan toisen läsnäolo.

Mitä intohimoni sitten oikein oli tai on? Aika laaja skaala kaikenlaista, kuten arkkitehtuuri, asunnot, rakentaminen, sisustaminen, remontoiminen, valokuvaaminen sekä kirjoittaminen, ja nyt viimeisimpänä myös sijoittaminen ja säästäminen. Nämä aihealueet kiehtovat valtavan paljon. Haluan oppia, ymmärtää ja kehittyä kokoajan lisää, löytää keinoja ja tapoja tehdä asiat paremmin ja toimivammin. Haluan saavuttaa omia tavoitteita, luoda uusia, ottaa riskejä. Tähdätä tulevaan, nauttia matkasta ja iloita saavutuksista.

Kun nyt puran asiaa atomeiksi, tuntuu hieman erikoiselta, miksi näistä asioista tuli edes eripuraa. Nimittäin myös exääni kiinnostaa tietyt samat asiat, kuten remontoiminen ja rakentaminen, onhan niitä yhdessä touhuttu useampi vuosi. Edelleen hän kertoo innoissaan omista projekteistaan mitä on meneillään. Tykkäsin tehdä hänen kanssaan monenlaisia hommia, koska hän on säntillinen ja omaa hyviä näkemyksiäkin. Ongelma taisi olla se, että minun olisi pitänyt priorisoida asiat eri tavalla, eli käyttää aikani eri tavoin.

Pienten lasten kanssa oma aika on todella rajallinen. Halusin tuolloin käyttää liikenevän aikani intohimon kohteisiini, koska nautin niistä ja halusin edetä niiden parissa. Minulle oli tärkeää päästä toteuttamaan itseäni omalla tavallani, vaikka toki nautin perhe-elämästä ja parisuhteesta myös tosi paljon. Olin onnellinen ja koin elämäni olevan täydellisessä balanssissa. Olimme selviytyneet monenlaisista kriiseistä ja asiat rullasivat hyvin. Oma työnkuvani alkoi laajentua, kun pääsin yhdistämään harrastuksiani eli intohimon kohteitani omaan työhöni. Tästä tuli usein sanomista, kun en aluksi tienannut niistä juuri mitään. Mutta sinnikkyys palkittiin, ja se alkoi näkyä myös pankkitilillä.

Olen eron jälkeen pärjännyt taloudellisesti hyvin, ehkä jopa paremmin kuin suhteemme aikana. Olen voinut tehdä täysillä sitä mihin minulla on intohimoa, kun tässä vuorovanhemmuudessa on sellainen mukava etu, että saa olla yhden viikon ihan omissa oloissaan. Voi käyttää joka toisen viikon juuri kuten itse haluaa. Ihanaa omaa aikaa, josta nautin todella paljon. Usein ne päivät onkin sitten täytetty omilla intohimon kohteilla, mitä ne milloinkin on. Ei tarvitse enää piilotella tai peitellä tekemisiä. Vaikkei kukaan ole taputtelemassa olkapäähän ja kannustamassa, eipä ole kukaan lyttäämässä tai arvostelemassakaan.

On hienoa, jos pariskunnilla on samoja intohimon kohteita. On kiva tehdä yhdessä jotain sellaista, joihin molemmilla on samat intressit. En nyt tiedä onko se hyvän parisuhteen salaisuus, muttei siitä välttämättä haittaakaan ole. Veikkaan, että moni suhde alkaa juurikin yhteisen intohimon äärellä. Noh, joissain tapauksissa se sitten loppuu sen takia. Elämä on vähän sellaista.

Tästä postauksesta piti tulla aluksi jotain ihan muuta. Olin kirjoittamassa 10-vuotisesta yrittäjäurastani, joka on elämässäni yksi suurimpia saavutuksia. Olen luonut itselleni sellaisen työn ja uran, joka edelleen sykähdyttää päivittäin. Saan tehdä sellaisia projekteja, joista innostun, jotka kehittää ja joista opin jatkuvasti lisää. Projekteja, joiden äärellä aika menee hujauksessa, eikä malttaisi millään lopettaa. Projekteja, joihin laitan aikani, osaamiseni, kokemukseni ja näkemykseni. Koko sydämeni.

Noh, sitähän se taitaa juurikin olla. Intohimoa.

comments 2

Kylpyhuone – kodin onnistunein tila

Kaupallinen yhteistyö Pukkila

Kotini onnistuneimmista tiloista taitaa olla kylpyhuone. Sinänsä jännä, koska alkujaan koin kylpyhuoneen olevan kaikista tiloista haasteellisin, kun sinne piti mahduttaa paljon erilaisia toimintoja pesutornista poistoilmalämpöpumppuun. Kylpyhuone toimii siis samalla myös kodinhoitohuoneena, teknisenä tilana sekä wc:nä. Voinko millään saada kylpyhuoneen näyttämään muulta kuin täyteen ahdetulta, sekalaiselta sillisalaatilta?

Tila on kooltaan noin 2 x 3,5 m. Pohjapiirustuksen mukaan kaikki toiminnot mahtuivat kyllä hyvin, eli suihku, suihkuseinä, wc-istuin, pesuallas, pesukone, kuivausrumpu, PILP, jakotukki, likapyykki, lakanat, pyyhkeet ja pesuaineet. Kuitenkin toivoin, että tila olisi ilmava ja rauhallinen runsaista toiminnoista huolimatta.

Aluksi ajattelin luopua kuivausrummusta, jotta saisin enemmän avaruutta ja laskutilaa. Noh, lapsia taloudessa ja kokemuksesta tiesin kuivausrummun tuovan helpotusta arkeen, joten hyväksyin pesutornikompleksin uuteen kylppäriini.

Onneksi pääsin vaikuttamaan kaikkiin kylpyhuoneen pintamateriaaleihin sekä kalusteisiin, koska lopputulos on parempi kuin osasin kuvitellakaan! Ehkä juuri sen vuoksi koen kylpyhuoneen kodin onnistuneimmaksi tilaksi, kun haasteista huolimatta siitä tuli tosi toimiva ja nätti kokonaisuus. Hieman tuo on vielä kesken, mutta tila on jo tässä kohtaa oikein viihtyisä ja mieleinen.

Visioin kylpyhuoneeseen vivahteikasta, hillittyä terrazzomaista laattaa. En halunnut kuvion olevan liian vahva, jollaista on viime aikoina näkynyt, vaan mielummin neutraalin ajatonta. Jossain kohtaa pohdin jopa marmorista kylpyhuonetta, en keraamista jäljitelmää, vaan aitoa marmoria. Pohdinnoille tuli nopeasti stoppi, kun moni kertoi kokemuksesta marmorin olevan todella haasteellinen puhtaanapidon kannalta. Se imaisee kaiken itseensä ja epäsiisti ilme lyhyessä ajassa olisi taattua. Okei, ei sitten. Ei marmoria.

Kävin tutustumassa muutamissa paikoissa laattavalikoimiin ja nopeasti löytyikin tyyliltään sopivaa. Ongelmaksi meinasi muodostua se, ettei täysin samaa laattaa saanut seiniin ja lattiaan, mutta en voinut kuvitellakaan laittavani vierekkäin eri sarjan laattoja, joiden kuvio ja väri olisivat melko lähellä toisiaan, siis sinne päin. Sävyerot osuu kyllä silmiin ja itseäni semmoinen häiritsee.

Löysin kuin löysinkin mieleistä laattaa Pukkilan laajasta valikoimasta. Pukkilan kauniissa Deep-sarjan laatoissa on ihana terrazzomainen kuviointi ja värivalikoimaan kuuluu Sugar, Powder, Ash ja Pepper.

Lasittamaton porcellanato laatta kestää kovaa kulutusta ja se sopii jopa ulkotiloihin, eli kestää pakkasta. Ja mikä parasta, tätä laattaa sai useassa eri koossa. Toimitusajat olivat viime syksynä melko pitkät, mutta ei ne haitanneet. Tärkeämpää oli se, että viimein saan sellaiset laatat kuin itse haluan. Olin valmis venyttämään jopa muuttopäivää laattojen vuoksi.

Jouduin käymään rakentajan kanssa keskustelua laattojen koosta. Hänellä oli oma tapansa tehdä kylpyhuoneita ja minun toiveeni erikoiskokoisista laatoista luonnollisesti viivästyttää ja kallistuttaa rakennusprojektia. Alkujaan laatoiksi oli tulossa ne samat perinteiset kiiltävän valkoiset seinälaatat ja tummanharmaat kymppikymppi lattialaatat, joita laitetaan järjestäen kaikkiin uudiskohteisiin. Minun valitsemilla laatoilla laatoitustyöhön menisi tuplasti enemmän aikaa. Mutta sain kun sainkin toiveeni läpi! Maksoin ylimenevästä työstä, ja hoidin laattojen tilaukset ja kustannukset erikseen.

Seinälaatoiksi valikoitui Pukkilan mattapintainen Deep Sugar 60 x 60 cm koossa ja lattialaataksi sama, mutta 5 x 5 cm kokoisena. Halusin, että saumat häivyttyvät mahdollisimman hyvin, joten saumalaastiksi valitsin Weberin Marblen ja saman sävyn myös silikoniin.

Suunnittelin laattajaon ja kävin sen vielä laatoittajan kanssa yhdessä läpi. Laattojen jaolla ja asemoinnilla on tosi suuri merkitys kokonaisilmeeseen. Itse en halunnut esimerkiksi suihkun taakse keskitetysti saumaa. Epäsymmetrisyys on esteettisesti miellyttävämpää, kuin symmetrisyys. Jos kultainen leikkaus tai Fibonacci ei ole vielä tuttuja, kannattaa tutustua. Erittäin mielenkiintoinen aihealue, jota mm. arkkitehdit ja taiteilijat hyödyntävät työssään.

Laatoittaja ja rakentaja tekivät todella upeaa työtä! Rakentaja tokaisi myöhemmin, että tosiaan niitä kylppäreitä voi tehdä tälläkin tavalla, näyttääpä hyvälle. Juurikin niin. Ehkä voisi hiljalleen, noh vaikka heti, siirtyä uudiskohteissakin kylpyhuoneiden ilmeissä eteenpäin. Ei aina tarvitse sitä samaa laittaa, mitä on jo pari vuosikymmentä laitettu.

Vaaleat Deep Sugar -laatat tekivät kylpyhuoneen ilmeestä pehmeän raikkaan. Kaappien väriksi valitsin vitivalkoisen, joka tuo sopivaa kontrastia, soljahtaen kodinkoneiden ja teknisten laitteiden kanssa yksiin. Kylpyhuoneen kattoon laitettiin lämpökäsiteltyä haapaa, joka on samaa kuin saunassakin ja näin tilaan saatiin jatkuvuutta. Kromiset yksityiskohdat viimeistelevät ilmettä.

Olen erittäin tyytyväinen tekemiini valintoihin kylpyhuoneen osalta. Tällaisessa pienessä asunnossa isot seinälaatat toimii kivasti tehden ilmeestä yksinkertaisen, kun taas pienet mosaiikkilaatat lattialla mukailevat kaatoja, jotka on tässä asunnossa tehty erinomaisesti.

Vielä puuttuu suihkuseinä, peili, seinävalaisin, sälekaihtimet sekä suojakoteloita. Saunan ovi karmeineen ja listoineen vaihtuu myös jossain kohtaa yksinkertaisemmaksi. Noh, kaikki aikanaan. Tämä tila on nyt jo tosi toimiva ja omaan mieleen.

comment 0

Upea tumma tammilankkuparketti

Kaupallinen yhteistyö Timberwise

Lattia on yksi kodin suurimmista pinnoista. Se ulottuu jokaiseen huoneeseen, toimien framena muulle sisustukselle. Edellisessä kodissamme oli vaalea betonilattia, josta pidän edelleen tosi paljon, mutta halusin uuteen kotiin jotain ihan muuta vaihtelun vuoksi.

Kun vuosi sitten aloin pohtimaan millaisia materiaaleja valitsen, yksi asia oli täysin varma: halusin aidon puulattian. Visioin mielessäni mattapintaista, murretun ruskeaa, leveähköä tammilankkua. Oli onnellinen sattuma, että kotimaiselle lankkuparkettien valmistajalle Timberwiselle oli juuri tullut sellaisia uutuuksia valikoimiin, jotka vastasivat täydellisesti omaan visiooni.

Rakastuin silmittömästi Timberwisen uutuuteen Amore Browniin, johon kävin livenäkin tutustumassa keittiömyymälässä. Se tuntui olevan juuri sitä mitä suunnittelin uuteen kotiini, sopien kiintokalusteisiin sekä muuhun sisustukseen. Halusin kuitenkin varmistua valinnastani, joten tilasin muutamia erilaisia materiaalinäytteitä kotiin mallattavaksi.

Se todellakin kannatti, nimittäin yllättäen lattiavalintani vaihtui! Amore Brown oli sittenkin hieman liian vaalea ja voittajaksi valikoitui tummemman värisävyn omaava Biscuit Grey. Biscuit Grey on aivan mielettömän kaunis ruskea tammilankkuparketti, jonka värisävy loksahti täydellisesti yksiin muun sisustuksen kanssa tuoden toivottua kontrastia.

Timberwisen lankkuparketeissa on paljon valikoimaa eri puulajien, leveyksien, oksaisuuden ja pintakäsittelyn suhteen. Parketeissa on kaksi erilaista asennustapaa, joko liimapontti tai WiseLoc-lukkopontti. Timberwise käyttää ensimmäisenä tehtaana maailmassa täysin formaldehydivapaata liimaa kaikissa tuotteissaan. Formaldehydi saattaa ärsyttää silmiä ja ylempiä hengitysteitä pieninä pitoisuuksinakin ja sen on epäilty olevan yhteydessä astmaoireisiin.

Pidän erittäin tärkeänä kodin turvallisuutta ja terveellisyyttä. Hengittävät rakenteet ja emissiovapaat materiaalit lisäävät asumismukavuutta ja takaavat raikkaan sisäilman pienentäen allergia- ja astmariskiä. Timberwise on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa puulattiavalmistaja jonka tuotteille on myönnetty Suomen Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus.

Lattiaksi valikoitui siis Biscuit Grey tammilankkuparketti, oksaton Select, 185 mm leveänä, harjattuna ja öljyvahattuna WiseLoc-lukkoponttiasennuksella.

Lattiasta en halunnut tinkiä, vaan päätin toteuttaa haaveeni ja valitsin juuri sellaisen kuin halusin. Koti on minulle niin tärkeässä roolissa joka ikinen päivä, joten koitan tehdä siitä niin hyvän kuin mahdollista. Laadukas lattia on investointi itseeni, omaan hyvinvointiin, mutta kyllähän se kestää aikaa ja käyttöä pitäen arvonsa tulevaisuudessakin.

Muistan sen hetken, kun astuin ensimmäistä kertaa omilla avaimilla uuteen kotiin sisään. Olin jännittänyt tuota hetkeä erityisen paljon. En tiennyt mikä minua odottaa, vaikka olinkin melkein joka viikko käynyt raksalla vierailemassa ja kuittaamaassa tulevia työvaiheita. Eniten minua taisi jännittää lattia, se kun oli ollut suojapapereiden alla piilossa useamman viikon.

Kun näin lattian ensimmäistä kertaa koko komeudessaan, olin ihastuksesta haltioissani. Se näytti niin upealle! Olin valintaani erittäin tyytyväinen. Lattia oli aivan täydellisen sävyinen, leveydeltään nappi ja kaunis puun kuvio todella hieno.

Rakentaja oli toivomuksestani laittanut lattian myös saarekkeen alle, jotta saareketta voi tarvittaessa siirtää ja sen paikkaa halutessa vaihtaa. Asennusohjeita jälkikäteen selanneena havahduin, että lattiassa olisi pitänyt olla liikkumavara myös saarekkeen alla, eli se olisi pitänyt jättää kokonaan saarekkeen alle asentamatta tai leikata muutaman millin liikkumisvara. Sain vahvistuksen asiaan vielä Timberwisen omalta asentajalta, joka osasi kokemuksesta kertoa, että lattia elää pienissäkin tiloissa, eikä takuuta lattiaan saa, jos sitä ei ole asennettu täysin ohjeiden mukaan.

Lattiatilaukseen oli eksynyt muutama oksallinen Classic-lankku, jotka asentaja kävi vaihtamassa. Samassa yhteydessä hän leikkasi saarekkeen alta lattian auki. Saareketta ei siis enää siirrellä, mutta pysyypä lattia suorassa, eikä lähde aaltoilemaan tai natisemaan, ja kymmenen vuoden takuu on täten voimassa.

Nyt on lattia ollut käytössä 4 kuukautta. Yllätyin positiivisesti miten hyvin se kestää kosteutta. Tuossa kun lasten kanssa hilpaistaan suihkusta hieman märkänä tai jotain nestettä tippuu lattialle, ei lattia ole moksiskaan. Ei tarvitse kiirehtiä pyyhkimään. Lattia ei lähde turpoamaan tai kupruilemaan tippaakaan.

Koville iskuille lattia on puolestaan hieman herkkä. Tai no, normaalia elämää se tuntuu kestävän oikein hyvin, enkä ole naarmuja vielä edes havainnut, mutta harmillisesti loppuasennuksien yhteydessä lattiaan on tullut muutamia näkyviä lommoja. Milloin on kaappi tippunut asentajan käsistä (keskelle lattiaa tietysti) tai joku painava työkalu. Kyllä, jälkiähän semmoisista tulee. Tiedän, että niitä elämisen jälkiä tulee jatkossakin ja sen hyväksyn, mutta harmittaa, että ennen valmistumista joudutaan lattian lankkuja vaihtamaan pelkästään siitä syystä, ettei lattiaa pyynnöstäni huolimatta suojattu. Noh, onneksi tilasin lankkua ihan reilusti.

Biscuit Grey on muuten todella likaystävällinen. Siinä ei pöly näy, eikä sen koommin muukaan lika, kun värisävy on niin mud. Siis lian väristä, hahah! Tajusin juuri, että imuria tulee käytettyä yllättävän harvoin. Ennen imuroin about joka päivä, nyt huomattavasti harvemmin, vaikka onkin puolet pienempi asunto.

Jos upeat laadukkaat kotimaiset lankkuparketit kiinnostaa, käy tutustumassa Timberwisen laajaan valikoimaan täällä. Kannattaa tilata aina mallipalat kotiin, kohteeseen tai raksalle, ja katsoa niitä luonnollisessa valaistuksessa. Sillä tavoin voi nähdä miltä pinnan kuviointi, käsittely ja värisävy todellisuudessa näyttää. Toki mallipaloissa on aina luonnollista sävyvaihtelua, koska puu on luonnonmateriaali ja täten mallipala on vain viitteellinen. Mallipala on kuitenkin vain yhdestä kohdasta yhtä lautaa, eikä voi näin ollen vastata sävyltään isoa lattiapintaa. 

Mallipalat voi tilata ilmaiseksi Timberwisen sivuilta käyttämällä koodia: DESIGNWASH. Koodilla saa tilattua 2–4 sävymallia. Koodi on voimassa vuoden 2022 loppuun asti.