comments 6

Keskeneräiset projektit valmiiksi

En tiedä johtuuko tämä syksystä vai mistä, mutta minulle iski valtava pakkomielle saada kaikki kodin keskeneräiset sisustusjutut ja viimeistelyt valmiiksi. Moni homma on ollut to do -listalla jo vuosia tai kuukausia ja päätin hoitaa ne nyt kuntoon. Tili huutaa hoosiannaa ja lievästi ahdistaa rahanmeno, mutta samalla koen valtavaa tyytyväisyyttä, että pitkään hautuneet suunnitelmat viimein toteutuvat.

Moni näistä listalla olevista asioista on sellaisia pieniä hienosäätöjä, kuten kattovalaisimien siirtoa, vaatetangon vaihtoa tai hyllylevyjen lisäämistä, jotka eivät merkittävästi näy missään, mutta juurikin tuollaiset viimeistelyt vaikuttavat yleisilmeeseen ja parantavat samalla kodin toimivuutta. Kun saa asiat tehtyä sellaisiksi, ettei ne erityisemmin häiritse, niin silloin on hyvä. 

Sisäseinien uudelleenmaalaus on ollut yksi isompi projekti, joka on tässä samalla myös edennyt. Aloitin seinien maalauksen jo vuosi sitten, enkä ole pitänyt sen kanssa kiirettä. Suojaukseen ja valmisteluun menee aina paljon aikaa, ja kyllähän se vaatii tietynlaisen energisen olotilan, että jaksaa aloittaa hommat. En tiedä pidänkö itse maalaamisesta, mutta onhan se mahtava fiilis, kun saa aikaiseksi. 

Hommat ovat siis edenneet oikein hienosti ja hyvällä tahdilla. Ilmeisesti rakastan projekteja, koska kaiken hienosäädön ja viimeistelyn keskellä aloin yhtäkkiä tekemään vessaremonttia! Olen toki pitkään siitä haaveillut, että fiksaisimme kotimme kosteat tilat enemmän mieleiseksi, mutta nyt sain idean, kuinka muuttaisin vessan ilmettä melko edullisesti ilman uudelleen kaakeloimista tai mikrosementin asentamista, jotka olisivat olleet useiden tonnien kustannuksia.

Samantien alkoikin tapahtumaan. Nyt on vessan katto revitty irti, silikonit poistettu ja muutoin alettu valmistelemaan tulevaa muutosta. Vessaremonttia on voinut seurata Instagram Storyssa, joka oli yllätykseksi kaikkien aikojen katsotuin klippi. Kiva huomata, että muutostyö kiinnostaa ja varmaan jossain vaiheessa teen siitä tänne blogiinkin postauksen. En ole vielä ihan varma miten laajasti laitan vessaa uusiksi, nimittäin suunnitelmat tuppaavat elämään sitä mukaan kun tehdään. Tästä kuitenkin myöhemmin lisää.

Myös sisustamisen puolella tapahtuu; on tulossa uutta valaisinta, hyllyä, pöytää, mattoa, vaatekaappia ja verhoa. Osa kotimme tiloista on ollut pitkään melko tyhjillään ja haluan saada kodikkuutta lisää, mutta myös toimivuutta. Olen kaivannut pimentäviä verhoja makuuhuoneisiin ja viimein on hommat liikahtaneet valintojen kautta toteutukseen. Verhokiskot on asennettu ja verhot tilattu.

Miten onkin niin vaikeaa saada ne verhot sinne seinälle? Okei, raha ratkaisee toki paljon, mutta olen ollut siinä tilanteessa usein, että verhokankaat ja kaikki tarvikkeet on valmiina, mutta en saa aikaiseksi niitä ommella valmiiksi, saati asentaa paikoilleen. Tällä kertaa päätin ulkoistaa sekä asennuksen, että ompelun (en omista ompelukonetta tällä hetkellä). Muuten saisi odotella vielä tulevat vuodet, että jotain tapahtuisi. 

Niin siisti fiilis, kun saa vedellä to do -listalta asioita yli! Täytyy pitää draivi päällä, niin alkaa olla koti kunnossa. Tai no, ainahan sitä näköjään uutta ideaa tulee, eikä se koti ole koskaan täysin valmis, mutta jos nämä pitkään roikkuneet hommat saan hoidettua pikimmiten alta pois, niin voipi sitten nauttia tästä kodista vielä mahdollisimman paljon sen ajan kuin tässä asustelen.

comments 2

Ikean tuunattu Kura-lastensänky

Niin ne lapset kasvavat hujauksessa. Haikeilla fiiliksillä myin pois Avaroomin pinnasängyn sekä lastensängyn, koska naperot eivät niihin enää mahtuneet kunnolla. Alkujaan oli tarkoitus tehdä kerrossänky lisäämällä alasänky ja portaat lastensänkyyn, mutta se alkoi olla mitoiltaan eskarilaiselle aivan liian pieni. Harkitsin myös, jos tilaan Avaroomilta kokonaan uuden isomman kerrossängyn, mutta hinta oli meikäläisen lompakolle sen verran korkea, joten piti pohtia muita vaihtoehtoja.

Aikani sänkyjä netissä selatessani, ihastuin Ikean yksinkertaiseen käännettävään Kura-sänkyyn. Hinnan puolesta tämä sopi omaan budjettiin, mutta myös mitoiltaan, mittasuhteiltaan sekä ulkonäöltä se vastasi kutakuinkin omia toiveita. Sängyn materiaali on massiivimäntyä, joka on tosi kellertävää puuta, mutta koska kyseessä on luonnonmateriaali, voi sen halutessa maalata tai käsitellä vaikka sävytetyllä lakalla.

Kun lähdin hakemaan sänkyä Ikeasta, yllätyin siitä miten painava se olikaan! Olin kyllä laskenut autoni sisämitat, että se mahtuu hienosti poikittain autoon, mutta painavuuden takia en uskaltanut sitä laittaa keskikonsolin päälle nojailemaan. En millään halunnut vuokrata pakua moisen kuljettamiseen, joka olisi tietty nostanut edullisen sängyn hintaa. Kaadoin penkit ja aikani ähräsin painavaa pakkausta auton sisään. Ja viimein se meni, siis ihan millilleen! Sain kun sainkin takaluukun kiinni, joten matka kotia taittui turvallisesti. Lapsikin mahtui istumaan vielä omalla penkillään.

Aloin heti kokoamaan sänkyä. Ajattelin hieman tuunata sitä jättämällä taustalevyt kokonaan pois ja kääntämällä osan puurimoista toisinpäin, jolloin levyjä varten olevat urat jäisi piiloon. Sänky piti rakentaa ylösalaisin, joten aivonystyrät pääsi kunnolla hommiin, miten palat menevät, kun vielä päätin vaihtaa osien järjestyksiä. Hyvin homma kuitenkin eteni, kunnes mokasin. En seurannut ohjeita näköjään tarpeeksi tarkkaan, koska kymmenien ruuvien joukossa oli yksi hieman poikkeava ruuvi, joka olisi pitänyt eräässä välissä laittaa. Tämän seurauksena yksi puurima räpsähti rikki. Ei pahasti, mutten halunnut, että lapset saavat vahingossakaan tikkuja käsiinsä. Kyseinen kohta oli rappusten kohdalla ja se oli hieman vaikea paikata, joten pohdin, jos käyn ostamassa toisen sängyn ja täten saan vaihdettua puuosan uuteen.

Ajatus kuulosti ihan älyttömältä, että ostaisin kaksi sänkyä, mutta sitten mietin, että samallahan voin vaihtaa muutaman muunkin osan, kuten uralliset rimat urattomiin, jotta sängyn ilme on entisestään yksinkertaisempi. Vaihdan myös oksaisemmat rimat oksattomiin, koska puun laadussa oli vaihtelevuutta melko paljon. Noh, takaisin Ikeaan ja sama setti autoon.

Kokoaminen alkoi sujumaan kuin rasvattu. Ai että mikä fiilis, kun sain tuntien väkertämisen jälkeen sängyn valmiiksi! Se näytti tosi hienolta. Sänky tuntui valtavan isolta, kun lastenhuone on pienehkö, mutta onhan se lähes metrin leveä ja reilut kaksi metriä pitkä. Koska jätin taustalevyt pois, kokonaisuus oli kuitenkin ilmava. Aika nopeasti totuin sänkyyn ja pojat olivat siitä ihan hurjan innoissaan! Viettivät loppupäivän lastenhuoneessa, joka on harvinaista.

Sänkyyn menee 90 x 200 cm patjat, joten se toiminee vierasvarana hienosti ja lapset mahtuvat nukkumaan siinä helposti vaikka vierekkäin. Puu näyttää ja tuntuu oikein kivalle, mutta saatan jossain kohtaa käsitellä sen kevyesti sävytetyllä lakalla, jotta siitä tulee aavistuksen vaaleampi ja himmeämpi. Tämä oli varmaan elämäni ensimmäinen kerta (!?), kun kokoan itse Ikeaa. Niiden kymmenien osien, ruuvien ja ohjeiden keskellä mietin jossain kohtaa, että saa olla tasan viimeinen kerta, mutta saapi nähdä. Olihan se palkitsevaa, kun sain monien mutkien jälkeen kasattua tuon valmiiksi ja vieläpä ihan itse! Huh.

comment 0

Pihan viimeistelyä kivetyksillä

Kaupallinen yhteistyö / Kivitori

Niinhän se menee, että joka kesä on aina jonkunlaista pihahommaa tiedossa. Vähintään ylläpitoa ja kunnostusta, mutta niiden lisäksi on saatava jotain muutakin aikaiseksi, onhan tuo piha vielä keskeneräinen tai ainakin vaatii hieman viimeistelyä ja maisemointia. Pohdimme jossain kohtaa asfaltin laittamista kivituhkan tilalle, koska hiekkaa kantautuu järjettömät määrät sisälle, mutta tässä kohtaa sen investointi ei olisi ollut kovinkaan järkevää, joten päätin keskittyä erilaisiin kivetyksiin, joilla saisi pihan ilmettä viimeisteltyä.

Nurmikon sekä kivituhkan raja on ollut epäsiisti, joten ajattelin laittaa niiden väliin reunakiviä siistimään ilmettä. Kulkuväylille pohdin isoja betonilaattoja vähentämään hiekan kulkeutumista sisälle ja sokkelin vierustaan kauniita mukulakiviä eli seulanpääkiviä tuomaan ryhtiä. Lisäksi metsän puolelle kivirappuset, sekä muutama iso luonnonkivi rikkomaan pihan suoria linjoja. Näillä suunnitelmilla lähdin etenemään.

Löysin sopivan kokoiset reunakivet, seulanpääkivet sekä kivilaatat Kivitorista, jossa on tarjolla laaja valikoima erilaisia luonnonkiviä. Kivitorin tuotteet ovat huomattavasti edullisempia kuin muiden toimittajien, vaikka käytännössä ihan samat tuotteet kyseessä. Ilokseni pääsin tekemään heidän kanssa yhteistyötä ja täytyypä heti mainita, että erittäin miellyttävää ja hyvää palvelua alusta alkaen!

Kun 6 000 kilon kivikuorma saapui, huokailin vain ihastuksissani miten upeita luonnonkivet on! Kuormassa oli kotimaisia Kurun harmaa 100 x 100 x 200 mm graniittireunakiviä, harmaita 100 – 150 mm seulanpääkiviä sekä Kurun harmaa 300 x 600 x 30 mm graniittilaattoja.

Seulanpääkivet olivat harmillisesti liian isoja. Luulin, että olin tehnyt väärän tilauksen, mutta ilmeisesti kyseiseen erään oli vain sattunut poikkeuksellisen isoja kiviä. Kivet vaihdettiin uusiin ja varmuuden vuoksi yhden koon pienempään eli 50 – 100 mm seulanpääkiviin, jotta sain lähemmäksi sitä mitä ajattelin. Seulanpääkivissä on eroja, vaihtelevuutta yhdessä säkissä voi olla paljonkin. Noh, uudessa kuormassa oli juuri sen kokoisia kuin toivoinkin, joten hommat pääsi alkamaan.

Lähdin siistimään ensin nurmikon ja kivituhkan rajaa kauniilla graniittireunakivillä. Tykkään ihan älyttömän paljon tuollaisesta lohkotusta ilmeestä, ettei ole liian siloista pintaa. Toki niiden asettelu on melkoista palapeliä, mutta samalla hauskaa hommaa, varsinkin kun näkee työnsä jäljen hyvin nopeasti. Kivistä voi tehdä halutessa vaikka kaarevia muotoja ja istutusalueita.

Vaihtelun vuoksi tein välillä sokkelin vierustaa. Poimin kauneimmat ja pyöreimmät kivet, joita asettelin seinän viereen sepelin päälle. Kivityö on aika hidasta, kun jokainen kivi on hieman erikokoinen ja -muotoinen. Ja kivet painavat todella paljon, että onhan tuo melko fyysistä puuhaa. Oikein hyvää hyötyliikuntaa, kuten pihahommat tuppaa olemaan. Käyn aina sillon tällöin nakuttamassa kiviä paikoilleen tunnin tai pari. Homma on siis vielä kesken, että ehkä syksymmällä alkaa olla paikat paremmalla mallilla ja myöhemmin pääsen esittelemään teille valmiimpaa pihaa.

comments 4

Asuntomessut Tuusulassa

Asuntomessut ovat tänä vuonna Tuusulassa kauniin vehreällä Rykmentinpuiston alueella ja poikkeusoloista huolimatta ne päätettiin järjestää, tosin hieman myöhemmällä aikataululla kuin oli alkujaan tarkoitus. No mutta hienoa, että yleisökin pääsee näkemään ja kokemaan kaiken paikan päällä. Kävin viime perjantaina tutustumassa messujen tarjontaan mediapäivänä, jolloin väkeä oli vain kourallinen.

Messualue viehätti kovasti, vaikka se oli vielä hyvin keskeneräinen, kuten edelleen osa kohteistakin. Asuinalueelle on kaavailtu mm. vuokrattavia viljelypalstoja, yrttipuutarha sekä liikuntapuisto, jotka oli todella hienoja ideoita. Taisi olla messujen teemana yhteisöllisyys, ja tällä tavoin se varmasti toteutuu, kunhan paikat valmistuvat.

Puuta näkyi messukohteissa hyvin paljon, sekä rakennusmateriaalina että sisäpinnoissa. Itseäni miellytti eniten yksinkertaiset ja näyttävät kivitalot, kuten näissä kuvissa esiintyvä HEVI kivitalo Lumitiikeri, jonka sisustuksesta vastasi taitava Laura Seppänen. Sisustus oli silmiä hivelevän upea ja heittämällä messujen inspiroivin kohde. Sisustuksen värimaailma oli todella kaunis, materiaalit laadukkaita ja ylellisiä, työnjälki viimeisteltyä.

Mustat keittiöt olivat tänäkin vuonna hitti ja tässä kohteessa kokonaisuus oli toteutettu todella upeasti. Mustaksi petsatut tammikaapistot sekä kivitasot olivat pettämätön yhdistelmä. Talon pyöreähkö julkisivu oli hieno yksityiskohta, joka jatkui taitavasti kodin sisäpuolella saunatiloissa. Harmillisesti julkisivusta tai kylpyhuoneesta en ottanut yhtään valokuvaa.

Muutoin kohteet ehkä toistivat samaa kaavaa, kuin aiempinakin vuosina. Oli kyllä tosi ihania kokonaisuuksia ja varsinkin sisustuksen puolella monia onnistuneita kohteita, mutta jotain jäin kaipaamaan. Varmaan luonnon ottamista osaksi pihaa tai näkymiä oli se, jonka itse koen erittäin tärkeäksi. Pitää tietysti muistaa, että ollaan Uudenmaan alueella, ja täällä on kalliit tontit. Talojen pihat olivat siis hyvin kompaktit ja naapurit välittömässä läheisyydessä, metsä ja puistoalue siinä sivustalla.

Suosittelen tekemään retken Asuntomessuille, ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset! Parhaiten sitä aistii talojen ja tilojen tunnelmat paikan päällä. Kannattaa huomioida, että liput myydään tänä vuonna netissä päivä- ja aikaperusteisesti, jotta kävijämäärä hajaantuu turvallisesti. Ihanaa messuilua kaikille niille, joilla tämä on vielä edessä! Asuntomessut ovat auki 3.-30.8.2020.

comment 0

Ikimuistoinen viikonloppu Turussa

Kaupallinen yhteistyö / Pop Å 

Sain keväällä kutsun Turkuun viettämään minilomaa, jonka aikana pääsisin yöpymään uuteen Pop Å -asuntoon sekä nauttimaan illallista välimerellisessä Gustavo-ravintolassa. Innostuin ajatuksesta ja aloin heti buukkaamaan sopivaa ajankohtaa kalenterista. Ystäväni oli menossa heinäkuun lopulla naimisiin, joten valitsin majoituksen tuolle viikonlopulle, jotta pääsen hyvissä ajoin valmistautumaan ystäväni tärkeään päivään ja samalla myös viettämään leppoisia kesäpäiviä. Olin todellakin kaivannut pientä irtiottoa kotinurkista ja vähän kaikesta muustakin.

Odotettu viikonloppu saapui. Olin hieman jännittynyt, mutta samalla tosi innoissani. Tuli jännä tunne, että tästä viikonlopusta tulee hauska.

Kun saavuin perjantaina illalla Turkuun ja astelin Pop Å -asuntoon sisälle, olin aivan haltioitunut miten kaunis se olikaan! Raikkaan valoisa, avara ja minimalistinen kokonaisuus teki suuren vaikutuksen, tuli tosi kodikas olo. Asunnossa oli kaksi isoa makuuhuonetta, tilava olohuone sekä ruokailutila, tyylikäs yksinkertainen keittiö, ihanat tammiparkettilattiat, kylpyamme ja sauna! Kyllä, todellakin viihdyn täällä.

Asunto sijaitsi aivan Turun keskustassa Humalistonkadulla ja sen voi vuokrata Airbnb:n kautta vaikka vain muutamaksi yöksi kerrallaan. Pop Å on uudenlainen elämyksellinen lifestyle-konsepti, joka yhdistää asunnon ja kaupan. Asunto on sisustettu myynnissä olevilla tuotteilla, ja näin ollen toimii myös showroomina. Tämä on täydellinen vaihtoehto hotellihuoneen sijaan, jos Turusta kaipaa majoitusta.

Asunnon alakerrassa on Pop Å -kauppa, joka avasi ovensa kesäkuussa. Kaupasta löytyy suomalaisia brändejä, kuten BEdesignin tuotteet, Cozyn kirjoja, Hetkisen kosmetiikkaa sekä erilaisia Pop Å:n omia tuotteita. Tilaustuotteina on saatavilla myös Finarten mattoja sekä Made by Choicen huonekaluja, joilla oli asuntoakin sisustettu. Syksyllä samaan rakennukseen valmistuu vielä ullakkotila, jossa voi järjestää erilaisia tapahtumia. Miten ihana kokonaisuus!

Kun olin hetken ihastellut tätä kaunista asuntoa, suuntasin seuraavaksi Aurajoen rantaan tunnelmalliseen Gustavoon, jossa minua odotti illallinen. Otin aperitiiviksi raikkaan mansikkaisen Summer Spritzin, joka valmistettiin talon omalla reseptillä. Sillä lähti hienosti ilta käyntiin! Nautin herkulliset alkupalat pää- ja jälkiruokineen, sekä maittavine juomineen. Tarjoilija suositteli aina oma-aloitteisesti sopivaa juomaa ruoan oheen, joten tuli maisteltua ihania uusia makuja.

Illanvietto venyikin pitkälle aamuyöhön, mutta onneksi häät alkoivat vasta myöhemmin iltapäivällä, joten eipä moinen haitannut. Päinvastoin, teki erittäin hyvää.

Seuraavana päivänä valmistauduin hääjuhliin. Häävieraille oli järjestetty bussikuljetus juhlapaikalle meren äärelle Airiston kartanoon Eeriksvallaan. Paikka oli täydellinen ja keli kuin morsian. Koko hääjuhla on täynnä iloa, riemua, rakkautta ja ystävyyttä. Hääpari oli upea, miljöö mieletön, puheet koskettavia, ruoka älyttömän hyvää ja tunnelma katossa alusta loppuun asti. Kävimme vielä drinkeillä keskustassa ja aamuyön pikkutunneilla kipittelin takaisin asunnolle. Nukuin tyytyväisenä seuraavaan iltapäivään asti.

Vietin sunnuntain kiireettömästi ja nautin ihanasta olotilasta muistellen hauskoja kohtaamisia. Otin vaahtokylvyn ja saunoin ajan kanssa. En halunnut millään lähteä kotiin, enkä lopettaa tuota ihanaa viikonloppua. Oli jo myöhä, kun sain viestin, että voin halutessani jäädä vielä yhdeksi yöksi Pop Å -asuntoon, ettei ole kiire mihinkään. Ah! Tämä kaikki vielä jatkuu. Päätin siirtää työt seuraaville päiville ja viettää aikaa Turussa vielä hetken.

Jäin ihailemaan ja kokemaan Turun nähtävyyksiä vielä koko maanantaiksi. Olen käynyt usein Turussa, mutta tällä kertaa kaikki tuntui hyvin erilaiselta. Koko viikonloppu ylitti odotukseni moninkertaisesti, Turku tarjosi nyt heittämällä parastaan. Tämä miniloma tuli ihan täydelliseen saumaan, enkä olisi halunnut sen loppuvan. Kiitos Pop Å majoituksesta ja kaikesta muustakin. Ajelin tyytyväisenä illalla kotiin, leveä hymy kasvoilla. Turku, nähdään pian uudestaan.