comments 6

Uutta valkoista maalia seinään

Nyt on alkanut seinien maalausurakka myös sisällä. Kuten keväällä sen totesin, Tikkurilan valkoinen tuntui liian tummalta, joten päätin maalata seinät uudelleen toisella valkoisella. Useamman viikon seiniä katselin ja toivoinkin, että olisin sävyyn ja tummuuteen tottunut, mutta ei. Olin niin tykästynyt aiempaan vaaleaan ilmeeseen, joten lähdin tavoittelemaan samaa pehmeää vaaleutta.

Kävin katsomassa valkoisia sävyjä rautakaupassa. Valikoimaa oli paljon, mutta ainoastaan yksi värimalli jäi käteen, se oli Paperi F497. Vertailin Paperin sävyä Tikkurilan valkoiseen ja ero oli kyllä huomattava. Tikkurilan valkoinen näytti pienessäkin mallipalassa siltä mitä meidän seinissäkin näytti, harmahtavalta. Paperi oli taas melko puhtaan valkoinen, kuitenkin hyvin pehmeä sävyltään.

Kun kyselin teiltä lukijoilta vinkkejä hyvän valkoisen sävyn löytämiseen, lähes kaikki mainitsi juurikin tuon Paperin. Vakuutuin entisestään. Mitään muuta potentiaalista sävyä ei oikeastaan tullut edes vastaan, joka olisi Paperin kanssa kilpaillut. Mallailin Paperin sävyä vielä seiniin ja päätin valita sen.

Maaliksi valikoitui sama joka seinissä jo olikin, eli Tikkurilan Siro 7. Se on kiiltoasteeltaan himmeä. Täyshimmeä olisi ollut enemmän mieleeni, mutta koska maali tulee kaikkiin tiloihin, eli myös keittiöön ja eteiseen, täytyy sen olla helposti puhdistettavissa. Siro 7 on ammattilaisille suunnattu maali ja näin ollen se on huomattavasti edullisempi, kuin kuluttajille suunnatut maalit. Se on lähes puolet halvempi, mutta sitä saakin vain 18 litran tonkassa. Ihan sopiva koko, kun sitä maalia nyt kuluu useamman neliön verran.

Aloitin homman makuuhuoneesta, joka on talon matalammassa päädyssä. Sielläkin sitä korkeutta piisaa ja tikkailla sai heilua. Isäntähän ilmoitti heti alkuunsa, ettei aio auttaa ollenkaan maalaamisessa. Piti minua muutenkin urpona, että ylipäätään maalaan seinät uudelleen. Hän ei ymmärtänyt yhtään sitä, että onko sillä mitään väliä minkälainen valkoinen seinissä on. Tietysti sillä on väliä, jos kerran voi asiaan itse vielä vaikuttaa.

Enpä muistanut yhtään, miten paljon valmisteluita maalaaminen vaatiikaan! Tuntuu, että eniten aikaa vievin prosessi on paikkojen suojaaminen, mutta se on tärkeä vaihe. Huomasin tuossa samalla, että olivat maalarit aiemmin hieman oikoneet. Eivät olleet kaikkia pistorasioita irrottaneet, eikä edes suojanneet. Siistimpi jälki tulee, kun ne irrotetaan ensin. Maaliakin uupui sieltä täältä, jonka huomasin jo aiemmin. Noh, katsotaan nyt mitä minä saan aikaiseksi. Jännittää jo valmiiksi.

Muutaman kertaan olen kironnut mokaani. Että miksi hitossa en silloin käynyt hakemassa värimallia ennen maalin tilaamista! Ajattelin, että vie liikaa aikaa. Ihan olisi kokonainen tunti siihen mennyt, jos käyn varmistamassa värisävyn. Tässä sitä sitten tunnin sijaan käytetään päiviä tai viikkoja, huoh.

No mutta, ei huonoa ilman hyvää. Nimittäin sellainen hyvä asia tässä hommassa on (virheistä oppimisen lisäksi), että nytpä saan poistettua seinän ja katon rajassa olevat raidat (tai mikä virallinen nimi sille onkaan, rajaus?), joista en ole tykännyt yhtään. Mielestäni ne ei vain sovi tuohon. Tiedän kyllä, että sillä luodaan vaikutus viimeistellystä lopputuloksesta, mutta näihin tiloihin se tuntui täysin turhalta. Näytti siltä, että seinässä ja katossa on kolmea eri valkoista. Tykkään paljon enemmän yksinkertaisemmasta tyylistä.

Ensinhän minä tietysti maalasin samanlailla, eli jätin samanlaisen raidan kuin rakennuttaja. Ajattelin, että se häivyttyy vaaleamman maalin ansiosta pois, mutta eipä oikein. Sitten kokeilin maalata aivan katon ja seinän kulmaan asti ja se näytti juuri siltä miltä halusinkin sen näyttävän! Nyt oli paljon parempi, ilme oli yhteneväinen. Voi sitä ilon ja onnen hetkeä, kun tajusin, että voin ihan hyvin jättää raidan pois, ei sillä ole mitään tekemistä tuolla. Ilme on jotenkin paljon selkeämpi ilman sitä.

Homma on edennyt hitaasti, mutta varmasti. Virheiden kautta voittoon ja silleen. Vielä on monen monta seinää maalaamatta, mutta ainakin sain aloitettua ja jotain valmistakin on jo! Huone ja tila kerrallaan, aikanaan sitten valmistuu. Aika fiiliksissä olen jo nyt.

6 Comments

 1. rj

  Tsemppiä urakkaan, on varmasti sen vaivan arvoista! :) 👍🏻 En tosin aiemmin huomannut kuvissa mitään harmahtavaa sävyä, mutta siinä kuvassa, jossa näkyy ne paperiset ”testinäytteet”, niin onhan se kyllä ihan hirveen selvä ero!
  Meillä myös maalatuissa seinissä sävynä paperi, ja ollaan tykätty valtavasti!

  • Kiitos, tuntuu kyllä olevan kaiken vaivan arvoista, koska nyt muutaman valmiin seinän jälkeen olen paljon tyytyväisempi, tilan tuntu muuttuu tosi paljon. Esimerkiksi takan takana oleva käytävä tuntuu heti taas suuremmalta ja valoisammalta. Jännä miten iso vaikutus tuolla voikaan olla.

   Vaikka käsittelenkin valokuvat lähes aina, niin vaalensin entisestään niitä valokuvia, joissa seinät näyttävät tummemmilta ja harmailta. Eli livenä näkee eron oikein hyvin ja toki kun vertaa värimallipaloja.

   Onhan tuo Paperi aika suosittu sävy, enkä yhtään ihmettele, se on ihana. Vastaavaa ei taida oikein edes olla.

 2. Minna

  Näyttääpä tosi hyvältä! Mikä sävy teillä on katoissa? Meillä olisi myös edessä seinien uusintamaalaus. Nykyinen maali seinissä ja katossa on Tikkurilan Lumi, ja ollaan siitä kyllä kovasti tykätty. Mutta on kuulemma epäkiitollinen maalarille, joten harkitaan nyt sitten tätä Paperi-sävyä.
  Sinulla on varma maku sisutuksessa. Ihailen ja inspiroidun kovasti!

  • Joo, Paperi on tosi hyvä valkoinen. Katossa meillä on Tikkurilan Siro 2, jota oli aiemmin seinissäkin. On tosi lähellä Paperia.

   Kiitos ihanasta kommentista!

 3. Tuuli

  Hyvälle näyttää, mutta tämä lause minua jäi vaivaamaan;
  ”Maaliksi valikoitui sama joka seinissä jo olikin, eli Tikkurilan Siro 7” ja maalasit seinät kuitenkin paperi sävyllä?
  Selvennätkö tietämättömälle :)
  Kiitos etukäteen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s