comments 2

Arvot, jotka ohjaa elämääni

Aloin pohtimaan omia henkilökohtaisia arvojani. Elänkö omien arvojen mukaan? Teenkö valintoja omien arvojen perusteella? Toiminko omat arvot edellä?

Arvot kuvastavat niitä asioita, joita pitää oikeina ja joiden mukaan omasta mielestä kannattaa elää. Ne on asioita, jotka ohjaa toimintaamme. Päätöksiä on helpompi tehdä ja tavoitteita asettaa, kun tuntee omat arvonsa. Jokaisella meillä voi olla hyvin erilaiset arvot. Niistä ei voi kilpailla, eikä niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen. 

Tiedostan omat arvoni, mutta kun aloin niitä listaamaan, pää löi tyhjää. Piti oikein pysähtyä asian äärelle ja googlettaa mitkä on ylipäätään arvoja. Muutamien arvojen kohdalla joutui tosissaan pohtimaan, onko ne omia arvoja vai ei. Voiko kyseinen arvo olla oma, jos en toimi täysin sen mukaan. Aihetta enemmän perkaessa selvisi, että arvot on tavoiteltavia tai toivottuja asioita, päämääriä. Arvot on luonteeltaan käsitteellisiä, tarkoittaen eri ihmisille eri asiaa. Yleensä omiin arvoihin kiinnittää huomiota vasta siinä vaiheessa, kun kohtaa tilanteen, jossa pitäisi toimia omia arvojaan vastaan. 

Tässä alla listattuna muutamia arvojani, jotka ohjaavat elämääni ja valintojani. Arvoja, jotka on minulle tärkeitä.

Rehellisyys. Se nousi hyvin vahvasti ensimmäisenä mieleen. Rehellisyys on itseasiassa suomalaisten tärkein arvo ja sellaisena meidät myös tunnetaan, rehellisenä kansana. Itse arvostan rehellisyyttä äärimmäisen paljon. 

Aitous. Siinä toinen arvo, joka rankkaan korkealle omiin arvoihin. Oli kyse sitten ihmisestä, yrityksestä, tuotteesta tai materiaalista, aitous is the thing

Vapaus. Tämä on ehkä jopa kaikista tärkein arvo. Vapaus on syy siihen, miksi olen yrittäjä. Haluan itse päättää mitä teen, miten teen tai milloin teen. Koen ahdistusta, jos joku muu sanelee nämä. Nautin vapaudesta. 

Luovuus. Tämä arvo on vahvassa roolissa omassa työssäni. Luovuudelle on annettava tilaa ja aikaa. Luovuus on voimavara, josta on arjessakin monenlaista hyötyä. Luovuus onkin usein ongelmanratkaisua.

Tasapaino. Tämä on asia, jota tavoittelen elämässäni. Sellainen jatkuva balanssi kaikilla elämän osa-alueilla tuntuu olevan välillä mahdottomuus, mutta hetkittäin sekin on mahdollista. Todistetusti.

Huumori. Se on mielestäni elämän suola. Huumori yhdistää, vapauttaa, helpottaa ja naurattaa. Huumori auttaa usein vaikeissakin hetkissä. Olen itse vähän semmoinen huumorin viljelijä. Tulee heitettyä tilanteessa kuin tilanteessa jotain keventävää. Jos en muita viihdytä, niin ainakin itseäni.

Itseohjautuvuus. Tämä tuli erään testin tekemänä saaden parhaimmat pisteet, en olisi muuten osannut tätä listata. Tunnistan tästä kyllä itseni ja toimin ehdottomasti sen mukaan. Yrittäjälle itseohjautuvuus on välttämätöntä, allekirjoittaneelle toisinaan hieman kankeaa.

Läsnäolo. Tämä on yksi tavoitelluimpia asioita itselläni. Sillon kun saavutan täydellisen läsnäolon yksin, yhdessä lasten tai toisen ihmisen kanssa, koen valtavaa onnellisuutta. Läsnäollessa on täysin läsnä siinä hetkessä ja kaikki aistit on auki. Läsnäolon tunne on maaginen.

Tässäpä arvot, jotka koen tällä hetkellä vahvasti omaksi. Arvothan voi muuttua ajan myötä. Ihminen kasvaa, oppii ja elämäntilanteet muuttuu. Jotenkin tosi mielenkiintoinen tämä koko aihe, jonka pariin voisi sukeltaa syvemminkin. 

2 Comments

 1. Pia

  Hei, olen hankkimassa lattiavalaisinta ja huomasin, että sinulla on ainakin ollut Innoluxin kupoli valaisin. Vieläkö omistat sen ja mitä siitä tykkäät? Ihailen kovasti minimalistista sisustusta teidän kodissa. Itse olen myös karsinut tavaraa huikeasti. Vielä kysyisin sängystä, eikö siinä ole jalkoja ollenkaan. Mukavaa vappua!

  • Moi Pia! Juu, on ollut se Innoluxin Kupoli, mutta ei ole enää. Tykkäsin kyllä, kun siinä valo on tosi pehmeä ja muotokieli kivan simppeli.

   Tavaran karsiminen on ihanaa! Täällä on taas kevään aikana tyhjennetty kaappeja ja ah mikä fiilis siitä tuleekaan, kun pääsee ylimääräisestä tavarasta eroon.

   Ei ole sängyssä jalkoja, pelkät patjat vaan. Ajatuksena on ollut tilata sängynrunko, mutta niin se vain on jäänyt ajatustasolle..

   Hauskaa vappua myös sinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s