comments 16

Betonilattia korjauksen jälkeen

Aina silloin tällöin meidän betonilattiasta kysellään käyttökokemuksia ja niistä olenkin pariin kertaan kirjoittanut, mutta ehkä viimeisimmät raportit lattiasta taitaa olla kohdillaan, tässä on kuitenkin tapahtunut viime kerrasta muutoksia, lattia nimittäin korjattiin viime syksynä.

Kerroin aiemmin, että lattiaan tuli miltei heti muuttomme jälkeen iso näkyvä jälki, eikä sen korjaaminen ollut ihan yksinkertainen homma, kun olisi pitänyt hioa ja lakata koko 100 m2 alue uudelleen. Jälki häiritsi lähes vuoden asumisen jälkeen edelleen, joten se päätettiin viimein korjata. Korjaus vaati kaikkien huonekalujen siirtämistä ulos konttiin sekä viikon evakkoa väliaikaismajoituksessa. Arvelin tämän prosessin paljon raskaammaksi, kuin se sitten olikaan. Yllättävän mutkattomasti kaikki meni.

Kun palasimme takaisin kotiin, pienimuotoinen yllätys oli edessä. Painotin korjaajille todella monta kertaa, etten halua tuosta kyseisestä jäljestä nähdä enää mitään merkkejä, mutta en tiedä miten asian ymmärsivät, koska korjauksen jälkeen tuo pahainen naarmu oli vieläkin nähtävissä. Ajattelivat, että riittää jos meikäläisen korjausyrityksestä jääneet lakkajäljet poistuvat, ei kai muuten niin tarkkaa ole.

Noh, jälki oli kuitenkin korjaantunut noin 75 prosenttisesti eli melko hyvin, vaikka tietysti kaiken jälkeen toivoin, ettei moisesta jää kirjaimellisesti jälkeäkään. Mitäs en tullut varmistamaan lattiaa hiomisen jälkeen, kuten alkujaan meinasin. Oma moka. Siinä kohtaa ajattelin, että olkoon. Se on nyt tarpeeksi hyvä, eikä enää häiritse ollenkaan niin paljon kuin aiemmin. Sitäpaitsi kaikenlaisia jälkiä tulee jatkossa vielä paljon, se on varmaa se. Oma lievä pettymys muuttui lieväksi tyytyväisyydeksi. Nyt on hyvä.

Suurin pelko taisi korjauksessa olla se, että taas kerran seinät leikkaantuvat auki hiomisen takia. Tämä oli yksi syy, miksi siirsin korjausta kokoajan eteenpäin. Mutta pelko oli täysin turha, koska nyt ei hiottu seinään asti, vaan pari senttiä seinästä ja listoista, joten mitään tuhoa ei saatu aikaiseksi! Jos tämän olisin tiennyt, olisin korjauksen tilannut jo paljon aiemmin. Aiempi tekijä kun arvoi, että seinät saattavat saada valitettavasti taas kyytiä. Nytpä oli eri tekijä ja eri toimintatapa, ja homma hoitui hyvin siististi.

Lattian tuntu oli muuttunut korjaustyön jälkeen aika paljon. Siitä oli tullut todella mattainen ja sileä. On nyt ehkä aavistuksen herkempi vastaanottamaan likaa, mutta samaan aikaan se tuntuu mielettömän hyvältä jalkojen alla! Jos nyt vertaa, niin aiemmin saattoi olla pikkaisen muovisen oloinen pinta, koska siinä oli enemmän kiiltoa. Hiominen on ilmeisesti tehty erilaisella laikalla, koska lattia on nyt entistä ihanemman tuntuinen.

Olen älyttömän tyytyväinen, että lattia päätettiin viimein korjata. Sitäpaitsi vakuutusyhtiö korvasi kaikki kulut ja jos oikein tarkkoja ollaan, jäimme hieman plussalle omavastuun jälkeen, kun vakuutusyhtiö maksoi myös tavaroiden kantamisesta, että ihan kannattava urakka oli. Erityiskiitos OP vakuutukselle, tosi mallikkaasti meni heidän puolesta!

Vaikka betonilattiassa on ollut haastetta, valitsisin sen todennäköisesti silti uudelleen. Tykkään lattiasta ihan valtavan paljon, sen ulkonäöstä, tunnosta ja toisinaan myös helppoudesta. Ehkä kaikissa lattioissa on omat haasteensa, hyvät ja huonot puolensa. Meidän lattia on tehty niin, että on helppo laittaa päälle parketti, jos siltä tuntuu. Ilmeisesti semmoista kelluvaa parkettia tarvitse ruuvailla tai liimailla mistään kohtaa, että voi samalla pitää betonilattian ehjänä.

Rakastan listattomuutta ja helpottaa kyllä siivouksessa, ettei niitä listoja tarvitse erikseen putsailla. Listattomuuden hinta on ollut aika iso, juurikin noiden seinien välisten rakojen paikkailuun on mennyt tuhottoman paljon aikaa (viimeksi eilen korjasin taas yhden huoneen seinät) sekä jonkun verran rahaakin. On silti sen arvoista. Edellisessä kodissa olin ihan täynnä satojen listojen imuroimiseen ja pyyhkimiseen, niin nyt ei ole siitä tarvinnut ainakaan murehtia. On ollut kivan helppoa ja vaivatonta imuroiminen.

Yksi asia, mistä täytyy pienten lasten vanhempana mainita, on se, että betonilattia ei narise yhtään! Kun lapset on saatu viimein untenmaille, huoneesta pois hiippaileminen tapahtuu tosi hienosti, kun ei tule mitään ääntä. Tämä oli miehenkin mielestä hieno piirre lattiassa, kun se ei nitise eikä natise.

Täällä löytyy aiempia postauksia:

Betonia lattiaan
Viittä vaille valmista
Valmis betonilattia
Kokemus betonilattiasta

Jos joku asia askarruttaa ja tulee kysymyksiä, niin kommenttikenttä on vapaa.

16 Comments

 1. Ilona

  Moikka! Hienon näköinen se on, vaikka ei siitä virusta tainnut olla kuvaa vanhassakaan postauksessa niin vaikea arvioida lopputulosta. Me muutettiin viime kesänä taloon, jossa on betonilattiat – alakerrassa pintakäsitteltyä ontelolaattaa, yläkerta mikrosementtiä. Ollaan tykätty, varsinkin alakerran laatasta, elävä ja kivan tuntuinen. Yläkerran sementti on turhankin sileä jalan alla ja nykäisin siinä viikko sitten villasukkia mojovat lipat, mustelmat yhä kipeänä… Nyt harkitsen karhennuspinnoitetta.

  Sitä piti kysyä, että millä aineella paikkaat seinän rakoja? Meillä niitä riittää, kun edelliset omistajat eivät talon valmistumisen jälkeen (5v sitten) niitä ole korjailleet.

  Kiitos blogista!! Luen aina mielenkiinnolla kaikki juttusi :)

  • Moikka Ilona! No juu, kuva jäljestä tuli otettua vain vakuutusyhtiötä varten, tänne en siitä jostain syystä edes halunnut, alkoi vaan moinen ärsyttämään :D

   Ai samperi! Siis joo, villasukilla tuo on meilläkin kyllä liukas. Käytän tosi harvoin kotona edes sukkia (eikä lapsetkaan käytä), joten liukkaus ei ole toistaiseksi vaivannut. Mutta joo, karhennus voi olla todella paikallaan, jos tykkää villasukkia pitää.

   Paikkailen seiniä tuommosella Cascon OneFill -täytetasoitteella. Ei kutistu kuivuessa ja on päälle maalattavissa lähes millä vaan maalilla. Sitten maalaan 2 kertaa siveltimellä päältä ja 1 kerran telalla.

   Kiitos sulle kivasta kommentista, ihanaa kevättalvea ja vähemmän niitä liukasteluita sinne ;)

 2. Sari

  Moi! Lattia on ihana, haaveilen meille samaa.. onko ruokapöydän ympärille jäänyt tuolinjaloista naarmuja? Meillä tällähetkellä keittiössä parketti joka naarmuineen on ihan kamala, pahin on pöydän ympärys.

  • Moikka! Ei ole oikeastaan jäänyt niistä naarmuja, tuoleissa kun on pehmusteet jalkojen alla. Jotain jälkeä kyllä (ns. pehmustepainaumaa), jotka näkyvät ainoastaan silloin, kun aurinko osuu suoraan lattiaan. Täällä kolisee pikkuautot ja muut lelut aika kovaa lattiaan, mutta toistaiseksi ei ole mitään silmiin pistävää tullut.

 3. Raija Partanen

  Moi. Tyttärelleni on betonilattia ja siinä epoxlakka päällä. Jälkiä on jäänyt teipistä ja yhdessä kohtaa lakka lähtenytveilä peity vahalla. Ei ole tajuttu kysyä korvausta vakuutusyhtiön kautta jos korjaisi. Millä perusteella tuota voisi kenties saada? Kysyy Raija

  • Moikka, kannattaa kysellä tyttären omasta vakuutusyhtiöstä, missä hänellä on kotivakuutus. Itse soitin ensin vakuutusyhtiöön kysyäkseni, että korvaavatko mahdollisesti korjauskulut sekä kaikki muut aiheutuvat kulut. Arvelivat jo heti puhelimessa, että menee kyllä vakuutukseen, mutta pyysivät vielä lähettämään sähköpostitse jäljestä valokuvan, talon pohjapiirustuksen sekä kirjallisen selostuksen. Aika nopeasti tulikin myönteinen vastaus. Itsehän en edes kuvitellut alussa, että ihan kaikki kulut maksaivat, mutta mies sanoi heti, että kaikkihan nuo siihen samaan pakettiin kuuluu, miksi ei korvaisi. Ja niin se tosiaan menikin.

   Tsemppiä teille, toivottavasti menee korjaus vakuutukseen! Sitä vartenhan vakuutukset on, jos jotain sattuu :)

   • Raija Partanen

    Hei. Kiitos sinä ihana ihminen! Ei olisi tullut mieleenkään vakuutusyhtiö itselle. Meidän täytyy nyt soitella ja selvitellä, jos vaikka onnistuisi. Toivotaan parasta. Mukavaa vuoden jatkoa. Ja vielä, tosi kiva lukea blogiasi :) Raija

 4. Pingback: Alakerran lattia | Sara Parikka

 5. Onpa todella nätin näköinen lattia. Näyttää kyllä siltä, että tuntuu hyvältä jalkojen alla. Me rakennetaan juuri omaa kotia ja betonilattia meillekin tulee.

  • On kyllä ihanan tuntuinen jalkojen alla ja lattialämmitys tekee siitä vielä erityisen miellyttävän – eikä ulkonäköäkään voi oikein moittia ;) Valitsisin saman uudelleen, vaikka haasteita onkin ollut.

 6. Betonilattian tekeminen ja korjaaminen on vaikea ja vaatii ammattitaitoisen tekijän. Kodinplaza.fi kautta voit jättää tarjouspyynnön tarvitsemastasi palvelusta. Vertailet tekijöiden hintoja, arvosteluja ja referenssejä, jotta löydät ammattilaisen!

 7. Perusteellinen ja rehellinen kirjoitus ja hienot kuvat. Betonilattiat eivät Suomessa ole olleet suosittuja aiempina vuosikymmeninä. Kiva, että trendi kääntyy ja saadaan monenlaisia lattioita koteihin. Hyvä tietää, että lattiaa on mahdollista korjata. Meillä on nimittäin saneerauksen yhteydessä tarkoitus jättää osa lattioista betonipintaisiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s