comments 5

Betonia lattiaan

Kaupallinen yhteistyö / Designbetoni

Eilen alkoi talolla uusi iso työvaihe, kun lattiaa alettiin tekemään. Olen pitkään ajatellut, että jos rakentaisimme tai remontoisimme, valitsisin lattiaksi tammilankkuparketin. Ja niin luulin tässäkin käyvän, mutta toisin kävi.

olohuone_teippaukset

Kun kävin katsomassa taloa ensimmäistä kertaa, tykästyin kovasti siellä olevaan betonilattiaan, jonka oli alkujaan tarkoituksena toimia vain pohjana laminaatille. Laminaattia en halunnut, mielummin ihan aitoa puuta eli sitä tammilankkua. Haluan puisia huonekaluja ja jossain kohtaa keittiön valkoiset kaapinovet vaihdetaan puuoviksi, joten aloin pohtimaan, onko eri puulajit ristiriidassa keskenään, vaikka usein ihailenkin asuntoja, joissa on käytetty runsaasti puuta ja monia eri puulajeja yhdessä.

Vaalea betonilattia miellytti sävyltään ja raffilta pinnaltaan niin paljon silmää, että aloin pohtimaan, jos tuosta pohjavalusta voisikin tehdä itse lattian. Ajattelin toiveikkaana, jos nykyisen betonin päälle valaisi vain uutta betonia ja samalla saisi lattian sekä seinän väliset raot umpeen, jotka oli alkujaan tarkoitus peittää listoilla. Olen haaveillut listattomuudesta ja tällä keinoin sekin ongelma olisi saatu ratkaistua. Eikös tuommonen perus betonivalu säästäisi euroja reilusti? Joo, kauheen kiva idea, mutta.

Hyvin nopeasti selvisi, ettei betonia voi valaa päälle vain muutamaa senttiä, sitä kun pitäisi täräyttää useampi kymmenen, jotta kestää. Eli unohdetaan. No, entä jos tuon lattian vain hioisi, pintakäsittelisi ja tasoittaisi ne raot seinissä, jottei tarvitsisi listoja laittaa? Timanttihiomisen hintakaan ei pahalta tuntunu, mutta lattian tekijä oli kuitenkin sen verran epävarma lopputuloksesta ja toimivuudesta, että oli parempi unohtaa moinen ajatus.

En kuitenkaan päässyt yli enkä ympäri betonilattiasta. Olin jo oikeastaan tehnyt päätöksen sen suhteen, että se betonilattia tulee. Ja jos ei nykyisestä valusta sitä saada tehtyä, täytyy sitten keksiä muita keinoja, kyllähän niitä on.

Aloin etsimään betonilattian tekijää ja aika nopeasti vastaan tuli Lattiamies sekä Designbetoni. Tiesin, että hinta tulee olemaan reilusti kalliimpi, kuin olin alkujaan ajatellut, mutta lattia on niin iso ja tärkeä elementti, ettei siinä kohtaa kannata säästää. Mielummin laadukas, toimiva ja hyvännäköinen lattia, kuin lohkeileva, paikkailua vaativa ja epätasainen laadultaan. Siinä kohtaa kun ei oikein säästetyt eurot lämmittäisi. Pyysin Lattiamiehen talolle katsomaan paikkoja ja antamaan työstä tarjouksen. Betonilattia tulisi melko tarkalleen 100 neliömetrin alueelle, eli keittiöön, olohuoneeseen, kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Jos sitten myöhemmin haluaa laittaa parkettia tai vaikka kokolattiamattoa, onnistunee se helposti.

Sain Lattiamiehen näkemyksen ja ehdotuksen työstä, sekä väri- ja materiaalimallit käsiini, joten oli aika helppo valinta millainen lattia tehdään ja kuka sen tekee. Seinien ja lattian väliset raot piti kuitenkin tasoittaa ja tasoitetut kohdat maalata ensin, joten tilasin siihen erikseen tekijän. Asiallinen, selkeä ja hyvin särmä kaveri tuli NewJobilta.

Toimitimme paikan päälle ison tonkan seinämaalia, jonka piti olla sama maali ja sävy mikä seinissä jo olikin. Toisin kävi ja valitettavasti maali oli ollut väärä, väärän infon takia. Noh, viikonlopun aikana asia oli korjattu ja oikea maalisävy oli saatu paikalle ja vedetty aiemman päälle. Vähän toi lisää työtunteja raksamiehille, mutta sattuuhan näitä. Valmista tasoitusta tai lopullista maalausta en kerinnyt näkemään, eiköhän se ole oikein hyvä. Toivottavasti maali kerkesi kuivumaan kunnolla. Riittävät kuivumisajat on nimittäin aika tärkeitä.

lattiamies

Lattiamies tuli valmistelemaan maanantaina aamulla paikkoja mm. seinät rajattiin ja suojattiin, lattiassa olevat maaliroiskeet hiottiin tasaiseksi. Itse käväisin talolla vain nopeasti kuittaamassa hommat ja sinne ne miehet jäivät hommiin. Tämän viikon lopussa lattia pitäisi olla valmiina, että seuraavan kerran sitten jännitetään millainen siitä tulikaan!

5 Comments

 1. Kuulostaapa kovin tutulta! Me asennettiin mikrosementtiä koko taloon myös ja näin parin kuukauden jälkeen ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä. Erityisesti siivouspäivinä myhäilen ilosta. Niin helppo ja kaunis, ihanantuntuinen jalan alla. Kiva nähdä teidän lopputulos!

  • Mahtava kuulla, että olette tyytyväisiä! Toivon tosiaan, että lattia on kaikinpuolin toimiva, helppo ja tietysti myös hyvännäköinen. Sävyä pohdin tovin ja vaalean harmaalla mennään tai hopea se oli virallisesti nimeltään. Aika pienestä mallipalasta piti valinta tehdä, toivottavasti lopputulos on bueno :)

 2. M. Jääskeläinen

  Hei, kiinnostava kirjoitus. Meilläkin tehty lattiavalu ja nyt mietitään, voisiko sitä pitää lopullisena lattiana.
  Vaihtoehtoina tosiaan on, että pinta hiotaan ja lakataan (riski et miltä näyttää, tuleeko kiviä), uusi pintavali (edullinen) ja mikrosementti (kallis).

  Meille kyllä Betonikuningas kertoi, et uusi pintavalu olisi 4-5cm.

  Päädyittekö siis te hiomaan olemassaolevan pinnan lopulta vai mikä oli teidän ratkaisu? Kuinka kauan lattia on saanut kuivaa ennen käsittelyä?

  • Varmaan on paljon myös tekijästä kiinni, miten lattian toteuttaisi.

   Olemassa olevan betonin pinta hiottiin tasaiseksi maaliläikistä, ennen kuin designbetoni laitetaan päälle. Aiemmin betoniliima hiottiin pois. Nykyinen lattia eli pohja on tehty useampi kuukausi sitten ja on saanut kuivua kunnolla. En osaa sanoa, mikä on suositus ennen uutta pintaa tai pintakäsittelyä. Meille tulee siis Designbetoni (tai mikrosementti), joka kuivunee muutaman päivän ja saavuttaa lopullisen lujuuden n. 7 päivää lakkauksen jälkeen.

 3. Pingback: Betonilattia korjauksen jälkeen | Design Wash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s