comments 3

Kylpyhuone – kodin onnistunein tila

Kaupallinen yhteistyö Pukkila

Kotini onnistuneimmista tiloista taitaa olla kylpyhuone. Sinänsä jännä, koska alkujaan koin kylpyhuoneen olevan kaikista tiloista haasteellisin, kun sinne piti mahduttaa paljon erilaisia toimintoja pesutornista poistoilmalämpöpumppuun. Kylpyhuone toimii siis samalla myös kodinhoitohuoneena, teknisenä tilana sekä wc:nä. Voinko millään saada kylpyhuoneen näyttämään muulta kuin täyteen ahdetulta, sekalaiselta sillisalaatilta?

Tila on kooltaan noin 2 x 3,5 m. Pohjapiirustuksen mukaan kaikki toiminnot mahtuivat kyllä hyvin, eli suihku, suihkuseinä, wc-istuin, pesuallas, pesukone, kuivausrumpu, PILP, jakotukki, likapyykki, lakanat, pyyhkeet ja pesuaineet. Kuitenkin toivoin, että tila olisi ilmava ja rauhallinen runsaista toiminnoista huolimatta.

Aluksi ajattelin luopua kuivausrummusta, jotta saisin enemmän avaruutta ja laskutilaa. Noh, lapsia taloudessa ja kokemuksesta tiesin kuivausrummun tuovan helpotusta arkeen, joten hyväksyin pesutornikompleksin uuteen kylppäriini.

Onneksi pääsin vaikuttamaan kaikkiin kylpyhuoneen pintamateriaaleihin sekä kalusteisiin, koska lopputulos on parempi kuin osasin kuvitellakaan! Ehkä juuri sen vuoksi koen kylpyhuoneen kodin onnistuneimmaksi tilaksi, kun haasteista huolimatta siitä tuli tosi toimiva ja nätti kokonaisuus. Hieman tuo on vielä kesken, mutta tila on jo tässä kohtaa oikein viihtyisä ja mieleinen.

Visioin kylpyhuoneeseen vivahteikasta, hillittyä terrazzomaista laattaa. En halunnut kuvion olevan liian vahva, jollaista on viime aikoina näkynyt, vaan mielummin neutraalin ajatonta. Jossain kohtaa pohdin jopa marmorista kylpyhuonetta, en keraamista jäljitelmää, vaan aitoa marmoria. Pohdinnoille tuli nopeasti stoppi, kun moni kertoi kokemuksesta marmorin olevan todella haasteellinen puhtaanapidon kannalta. Se imaisee kaiken itseensä ja epäsiisti ilme lyhyessä ajassa olisi taattua. Okei, ei sitten. Ei marmoria.

Kävin tutustumassa muutamissa paikoissa laattavalikoimiin ja nopeasti löytyikin tyyliltään sopivaa. Ongelmaksi meinasi muodostua se, ettei täysin samaa laattaa saanut seiniin ja lattiaan, mutta en voinut kuvitellakaan laittavani vierekkäin eri sarjan laattoja, joiden kuvio ja väri olisivat melko lähellä toisiaan, siis sinne päin. Sävyerot osuu kyllä silmiin ja itseäni semmoinen häiritsee.

Löysin kuin löysinkin mieleistä laattaa Pukkilan laajasta valikoimasta. Pukkilan kauniissa Deep-sarjan laatoissa on ihana terrazzomainen kuviointi ja värivalikoimaan kuuluu Sugar, Powder, Ash ja Pepper.

Lasittamaton porcellanato laatta kestää kovaa kulutusta ja se sopii jopa ulkotiloihin, eli kestää pakkasta. Ja mikä parasta, tätä laattaa sai useassa eri koossa. Toimitusajat olivat viime syksynä melko pitkät, mutta ei ne haitanneet. Tärkeämpää oli se, että viimein saan sellaiset laatat kuin itse haluan. Olin valmis venyttämään jopa muuttopäivää laattojen vuoksi.

Jouduin käymään rakentajan kanssa keskustelua laattojen koosta. Hänellä oli oma tapansa tehdä kylpyhuoneita ja minun toiveeni erikoiskokoisista laatoista luonnollisesti viivästyttää ja kallistuttaa rakennusprojektia. Alkujaan laatoiksi oli tulossa ne samat perinteiset kiiltävän valkoiset seinälaatat ja tummanharmaat kymppikymppi lattialaatat, joita laitetaan järjestäen kaikkiin uudiskohteisiin. Minun valitsemilla laatoilla laatoitustyöhön menisi tuplasti enemmän aikaa. Mutta sain kun sainkin toiveeni läpi! Maksoin ylimenevästä työstä, ja hoidin laattojen tilaukset ja kustannukset erikseen.

Seinälaatoiksi valikoitui Pukkilan mattapintainen Deep Sugar 60 x 60 cm koossa ja lattialaataksi sama, mutta 5 x 5 cm kokoisena. Halusin, että saumat häivyttyvät mahdollisimman hyvin, joten saumalaastiksi valitsin Weberin Marblen ja saman sävyn myös silikoniin.

Suunnittelin laattajaon ja kävin sen vielä laatoittajan kanssa yhdessä läpi. Laattojen jaolla ja asemoinnilla on tosi suuri merkitys kokonaisilmeeseen. Itse en halunnut esimerkiksi suihkun taakse keskitetysti saumaa. Epäsymmetrisyys on esteettisesti miellyttävämpää, kuin symmetrisyys. Jos kultainen leikkaus tai Fibonacci ei ole vielä tuttuja, kannattaa tutustua. Erittäin mielenkiintoinen aihealue, jota mm. arkkitehdit ja taiteilijat hyödyntävät työssään.

Laatoittaja ja rakentaja tekivät todella upeaa työtä! Rakentaja tokaisi myöhemmin, että tosiaan niitä kylppäreitä voi tehdä tälläkin tavalla, näyttääpä hyvälle. Juurikin niin. Ehkä voisi hiljalleen, noh vaikka heti, siirtyä uudiskohteissakin kylpyhuoneiden ilmeissä eteenpäin. Ei aina tarvitse sitä samaa laittaa, mitä on jo pari vuosikymmentä laitettu.

Vaaleat Deep Sugar -laatat tekivät kylpyhuoneen ilmeestä pehmeän raikkaan. Kaappien väriksi valitsin vitivalkoisen, joka tuo sopivaa kontrastia, soljahtaen kodinkoneiden ja teknisten laitteiden kanssa yksiin. Kylpyhuoneen kattoon laitettiin lämpökäsiteltyä haapaa, joka on samaa kuin saunassakin ja näin tilaan saatiin jatkuvuutta. Kromiset yksityiskohdat viimeistelevät ilmettä.

Olen erittäin tyytyväinen tekemiini valintoihin kylpyhuoneen osalta. Tällaisessa pienessä asunnossa isot seinälaatat toimii kivasti tehden ilmeestä yksinkertaisen, kun taas pienet mosaiikkilaatat lattialla mukailevat kaatoja, jotka on tässä asunnossa tehty erinomaisesti.

Vielä puuttuu suihkuseinä, peili, seinävalaisin, sälekaihtimet sekä suojakoteloita. Saunan ovi karmeineen ja listoineen vaihtuu myös jossain kohtaa yksinkertaisemmaksi. Noh, kaikki aikanaan. Tämä tila on nyt jo tosi toimiva ja omaan mieleen.

3 Comments

  1. Sannik

    Rakennettiin viime vuonna talo ja olin siihen aivan super tyytyväinen….. siihen asti kun näin kuvia sinun uudesta kodista! Voi luoja sulla on silmää kauneudelle! 😍 jos vielä joskus rakennan, niin maksan vaikka miljoonan että saan konsultoida sua!

  2. Pingback: Ajattomat mosaiikkilaatat – Design Wash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s