comment 0

Upea tumma tammilankkuparketti

Kaupallinen yhteistyö Timberwise

Lattia on yksi kodin suurimmista pinnoista. Se ulottuu jokaiseen huoneeseen, toimien framena muulle sisustukselle. Edellisessä kodissamme oli vaalea betonilattia, josta pidän edelleen tosi paljon, mutta halusin uuteen kotiin jotain ihan muuta vaihtelun vuoksi.

Kun vuosi sitten aloin pohtimaan millaisia materiaaleja valitsen, yksi asia oli täysin varma: halusin aidon puulattian. Visioin mielessäni mattapintaista, murretun ruskeaa, leveähköä tammilankkua. Oli onnellinen sattuma, että kotimaiselle lankkuparkettien valmistajalle Timberwiselle oli juuri tullut sellaisia uutuuksia valikoimiin, jotka vastasivat täydellisesti omaan visiooni.

Rakastuin silmittömästi Timberwisen uutuuteen Amore Browniin, johon kävin livenäkin tutustumassa keittiömyymälässä. Se tuntui olevan juuri sitä mitä suunnittelin uuteen kotiini, sopien kiintokalusteisiin sekä muuhun sisustukseen. Halusin kuitenkin varmistua valinnastani, joten tilasin muutamia erilaisia materiaalinäytteitä kotiin mallattavaksi.

Se todellakin kannatti, nimittäin yllättäen lattiavalintani vaihtui! Amore Brown oli sittenkin hieman liian vaalea ja voittajaksi valikoitui tummemman värisävyn omaava Biscuit Grey. Biscuit Grey on aivan mielettömän kaunis ruskea tammilankkuparketti, jonka värisävy loksahti täydellisesti yksiin muun sisustuksen kanssa tuoden toivottua kontrastia.

Timberwisen lankkuparketeissa on paljon valikoimaa eri puulajien, leveyksien, oksaisuuden ja pintakäsittelyn suhteen. Parketeissa on kaksi erilaista asennustapaa, joko liimapontti tai WiseLoc-lukkopontti. Timberwise käyttää ensimmäisenä tehtaana maailmassa täysin formaldehydivapaata liimaa kaikissa tuotteissaan. Formaldehydi saattaa ärsyttää silmiä ja ylempiä hengitysteitä pieninä pitoisuuksinakin ja sen on epäilty olevan yhteydessä astmaoireisiin.

Pidän erittäin tärkeänä kodin turvallisuutta ja terveellisyyttä. Hengittävät rakenteet ja emissiovapaat materiaalit lisäävät asumismukavuutta ja takaavat raikkaan sisäilman pienentäen allergia- ja astmariskiä. Timberwise on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa puulattiavalmistaja jonka tuotteille on myönnetty Suomen Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus.

Lattiaksi valikoitui siis Biscuit Grey tammilankkuparketti, oksaton Select, 185 mm leveänä, harjattuna ja öljyvahattuna WiseLoc-lukkoponttiasennuksella.

Lattiasta en halunnut tinkiä, vaan päätin toteuttaa haaveeni ja valitsin juuri sellaisen kuin halusin. Koti on minulle niin tärkeässä roolissa joka ikinen päivä, joten koitan tehdä siitä niin hyvän kuin mahdollista. Laadukas lattia on investointi itseeni, omaan hyvinvointiin, mutta kyllähän se kestää aikaa ja käyttöä pitäen arvonsa tulevaisuudessakin.

Muistan sen hetken, kun astuin ensimmäistä kertaa omilla avaimilla uuteen kotiin sisään. Olin jännittänyt tuota hetkeä erityisen paljon. En tiennyt mikä minua odottaa, vaikka olinkin melkein joka viikko käynyt raksalla vierailemassa ja kuittaamaassa tulevia työvaiheita. Eniten minua taisi jännittää lattia, se kun oli ollut suojapapereiden alla piilossa useamman viikon.

Kun näin lattian ensimmäistä kertaa koko komeudessaan, olin ihastuksesta haltioissani. Se näytti niin upealle! Olin valintaani erittäin tyytyväinen. Lattia oli aivan täydellisen sävyinen, leveydeltään nappi ja kaunis puun kuvio todella hieno.

Rakentaja oli toivomuksestani laittanut lattian myös saarekkeen alle, jotta saareketta voi tarvittaessa siirtää ja sen paikkaa halutessa vaihtaa. Asennusohjeita jälkikäteen selanneena havahduin, että lattiassa olisi pitänyt olla liikkumavara myös saarekkeen alla, eli se olisi pitänyt jättää kokonaan saarekkeen alle asentamatta tai leikata muutaman millin liikkumisvara. Sain vahvistuksen asiaan vielä Timberwisen omalta asentajalta, joka osasi kokemuksesta kertoa, että lattia elää pienissäkin tiloissa, eikä takuuta lattiaan saa, jos sitä ei ole asennettu täysin ohjeiden mukaan.

Lattiatilaukseen oli eksynyt muutama oksallinen Classic-lankku, jotka asentaja kävi vaihtamassa. Samassa yhteydessä hän leikkasi saarekkeen alta lattian auki. Saareketta ei siis enää siirrellä, mutta pysyypä lattia suorassa, eikä lähde aaltoilemaan tai natisemaan, ja kymmenen vuoden takuu on täten voimassa.

Nyt on lattia ollut käytössä 4 kuukautta. Yllätyin positiivisesti miten hyvin se kestää kosteutta. Tuossa kun lasten kanssa hilpaistaan suihkusta hieman märkänä tai jotain nestettä tippuu lattialle, ei lattia ole moksiskaan. Ei tarvitse kiirehtiä pyyhkimään. Lattia ei lähde turpoamaan tai kupruilemaan tippaakaan.

Koville iskuille lattia on puolestaan hieman herkkä. Tai no, normaalia elämää se tuntuu kestävän oikein hyvin, enkä ole naarmuja vielä edes havainnut, mutta harmillisesti loppuasennuksien yhteydessä lattiaan on tullut muutamia näkyviä lommoja. Milloin on kaappi tippunut asentajan käsistä (keskelle lattiaa tietysti) tai joku painava työkalu. Kyllä, jälkiähän semmoisista tulee. Tiedän, että niitä elämisen jälkiä tulee jatkossakin ja sen hyväksyn, mutta harmittaa, että ennen valmistumista joudutaan lattian lankkuja vaihtamaan pelkästään siitä syystä, ettei lattiaa pyynnöstäni huolimatta suojattu. Noh, onneksi tilasin lankkua ihan reilusti.

Biscuit Grey on muuten todella likaystävällinen. Siinä ei pöly näy, eikä sen koommin muukaan lika, kun värisävy on niin mud. Siis lian väristä, hahah! Tajusin juuri, että imuria tulee käytettyä yllättävän harvoin. Ennen imuroin about joka päivä, nyt huomattavasti harvemmin, vaikka onkin puolet pienempi asunto.

Jos upeat laadukkaat kotimaiset lankkuparketit kiinnostaa, käy tutustumassa Timberwisen laajaan valikoimaan täällä. Kannattaa tilata aina mallipalat kotiin, kohteeseen tai raksalle, ja katsoa niitä luonnollisessa valaistuksessa. Sillä tavoin voi nähdä miltä pinnan kuviointi, käsittely ja värisävy todellisuudessa näyttää. Toki mallipaloissa on aina luonnollista sävyvaihtelua, koska puu on luonnonmateriaali ja täten mallipala on vain viitteellinen. Mallipala on kuitenkin vain yhdestä kohdasta yhtä lautaa, eikä voi näin ollen vastata sävyltään isoa lattiapintaa. 

Mallipalat voi tilata ilmaiseksi Timberwisen sivuilta käyttämällä koodia: DESIGNWASH. Koodilla saa tilattua 2–4 sävymallia. Koodi on voimassa vuoden 2022 loppuun asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s