comment 0

Suunnitelmallista rahankäyttöä

Kaupallinen yhteistyö / Sortter

Kirjoitin viime vuoden puolella oman talouden hallinnasta, miten tärkeä taito se on. Onhan se iso osa elämää ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Kun seuraa omia tuloja sekä menoja, tiedostaa omat lainat, velat tai säästöt ja varautuu tuleviin kuluihin, niin sitä vähemmän rahasta stressaa. Yrittäjänä tulot ovat epäsäännölliset ja tilanteet saattavat muuttua hetkenä minä hyvänsä, joten mahdollisiin muutoksiin on pakko varautua – vähintään henkisesti.

Välillä elämä on ollut sentin venyttämistä, mutta haastavat ajat ovat opettaneet, että vähemmällä pärjää, jos vain on pakko. Sitä alkaa oikein tarkkailemaan miten monessa asiassa voi säästää, ilman että elämänlaatu juurikaan kärsii. Olisihan se kiva elää sellaista elämää, ettei tarvitsisi koskaan kitkutella tai rahankäyttöä sen enempää miettiä, mutta itse olen alkanut saamaan siitä jopa kiksejä, että seuraan rahankäyttöäni jatkuvasti. Se on kiinnostavaa ja hauskaa, ja samalla myös kehittävää, varsinkin kun asettaa itselleen tavoitteita ja vielä saavuttaa ne.

Olen säästämisen suhteen vielä hyvin alkutekijöissä, mutta suunta on sentään oikea. Aika usein tilillä lepäävät eurot on korvamerkitty joko tuleviin hankintoihin, veromaksuihin tai mihin ikinä. En ole oppinut laittamaan rahaa säästöön pahan päivän varalle vielä, mutta jos suurempia hankintoja on tiedossa, säästän niihin yleensä erikseen, jottei tarvitse lainaa ottaa.

Tein tänä keväänä kaksi arvokkaampaa hankintaa, joista toinen oli työläppäri ja toinen auto. Läppärin ostin suunnitellusti säästämilläni rahoilla ja autoon sain myös kerättyä hyvän käsirahan, joten autorahoituksen määrä jäi maltilliseksi. Ostin hieman arvokkaamman auton, kuin alkujaan piti, mutta vaakakupissa painoi moni muukin asia, kuin vain hinta. Tarkkaan harkittu ostosuunnitelma johti lopulta unelmieni autoon, uudehkoon automaattivaihteiseen Audi A3:een. Olen nauttinut jokaisesta kilometristä! Jännä, miten olenkin yhtäkkiä innoissani jostain autosta, mutta ehkä siihen vaikutti omalta osaltaan muuttunut elämäntilanteeni. Minun auto on nyt tämän talouden ykkösauto, jolla painellaan pitkätkin matkat. Olen niin tyytyväinen, että juuri tuohon merkkiin ja malliin päädyin. Se on juuri sitä mitä toivoinkin.

Vaikka koitan vältellä uusien luottojen tai lainojen ottamista, joskus elämäntilanne sen kuitenkin vaatii, kuten kävi auton kanssa. En hyväksynyt ensimmäistä tarjousta autosta, vaan tingin hintaa sekä rahoituksen korkoa. Vertasin myös aiempiin saamiini tarjouksiin, jotka antoivat hyvää osviittaa kokonaiskustannuksista ja näin ollen hahmotin paremmin omaa budjettia.

Oli sitten mikä tahansa laina, luotto tai rahoitus kyseessä, kannattaa käydä tarkkaan läpi kaikki lisäkustannukset ja tehdä myös lainojen vertailua. Pelkästään luottosopimuksen perustaminen maksaa ja niissä voi olla jopa useiden satasten eroja. Sortterin sivuilla pääsee tekemään vertailuja eri pankkien tarjoamista lainoista, esimerkiksi joustoluotoista. Välillä on tullut tilanteita, että pohdin itse joustoluoton ottamista johonkin isompaan hankintaan. Joskus luoton ottaminen on käytännöllisin, helpoin ja nopein ratkaisu. Riippuu aina sen hetkisestä tilanteesta ja tarpeesta, milloin luoton ottaminen on järkevää. Ei vain ole mitenkään mahdollista aina kerryttää ennakkoon isoja säästöjä.

Ennen luoton ottamista kannattaa tietysti kartoittaa oma maksukyky, koska jos sitä ei ole, ongelmia tulee enemmin tai myöhemmin. Äkkiä ollaan tilanteessa, että maksellaan lainoilla lainoja ja itse lainan lyhentäminen vaikeutuu ja pitkittyy, kun rahat menevät pelkästään korkoihin sekä kuluihin, jotka on käytännössä täysin turhia maksuja. Stressin aihio on tätä myöten valmiina.

Vaikka olenkin harkitseva ja suunnitelmallinen rahankäyttäjä, on niitä hutejakin tullut. Ai että ne ärsyttää! Kun tekee virheitä, on niistä hyvä ottaa opiksi ja ryhdistäytyä. Raha-asioiden kanssa kun voi jatkuvasti kehittyä ja oppia, se siitä tekeekin mielenkiintoisen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s