comments 10

Pihahommia

Koko pitkän talven sitä odotti ehkä eniten, että pääsee pihahommiin! Kesässä on paljon hyvää, mutta omasta mielestä parasta on ehdottomasti pihahommat. On mahtavaa, kun pihan ilme kohenee ja siinä samalla myös oma kunto (sitä kun on vähän laiskistunut liikunnan suhteen). Tuossa pihalla on saanut painaa ihan huolella; tonnikaupalla multaa, maa-ainesta, hiekkaa, kiveä, puuta ja puskaa edestakaisin, eli mistään rikkaruohojen nyppimisestä ei ole ollut kyse.

Tehtiin viime kesänä koko nurmikko uusiksi, kun se oli niin kuoppainen ja isoilta alueilta ihan kuollut. Nakattiin uudet mullat ja siemenet päälle. Yllättävän pitkään siinä meni ennen kuin alkoi kunnolla kasvamaan, mutta nyt on nurmikko tosi hyvässä kunnossa. Siinä on kiva pelailla ja muutenkin touhuta.

Aloitettiin tällä viikolla tuija-aitojen istuttaminen ja istutuskuopista tullut maa-aines siirrettiin takapihan nurmikon jatkeeksi. Tehdään samalla loivempi kulku metsään, aiemmin se oli turhan jyrkkä. Päälle vielä multaa sekä nurmikko kasvamaan, niin ilme siistiytyy myös metsän puolelta. Isot koivun pötkylät pitäisi vielä sahata ja pilkkoa polttopuiksi. Meidän moottorisaha leikkasi kiinni, joten homma on täysin jäänyt. Täytyypä kysellä naapurilta masiinaa lainaan, jotta saisi viimein puut tuolta alta pois. Painavat syntisen paljon, eli niitä ei oikein muuten siirrellä mihinkään.

Raja-aitoihin istutettiin Smaragdeja eli timanttituijia. Timanttituija on kaunis tummanvihreä kasvi, joka kasvaa hitaammin kuin muut tuijalajikkeet, mutta on tuuheampi ja ilmeeltään ryhdikkäämpi. Koitettiin tehdä mahdollisimman hyvä kasvualusta niille, eli kaivettiin reilut kuopat jotka täytettiin uudella mullalla. Tuossahan oli aiemmin kartiotuijat, jotka kuolivat ensimmäisen vuoden aikana. Luultavasti pohja oli huono, mutta eipä me niitä hoidettukaan yhtään. Ei haittaa, koska nyt saatiin mieleisemmät puskat.

Käytiin hakemassa 180 timanttituijaa Tuusulan Kukkatalosta. Uusi erä oli juuri saapunut, joten saatiin sattumoisin parhaat päältä. Tuijien korkeus piti olla 100-120 cm, mutta suurinosa oli 120-140 cm korkuisia, osa jopa 150 cm! Tuijat on nyt paikoillaan ja vielä käydään hakemassa kuorikatetta pitämään kosteutta ja viimeistelemään ilmettä.

Mun sisällä asuu pieni puutarhuri, isäntä tokas kun kuoppia täytteli. Nauratti. Onhan se mahtava kuulla, että hän myös nauttii pihahommista. Hän on tuolla raskaimman työn tehnytkin. Yötämyöten kärrännyt maata ja multaa, ja nakuttanut puskaa paikoilleen. Jätti jopa perinteisen Ruisrockin sen takia väliin, että pääsi tuijia istuttamaan. Sitä hän ei tosin myönnä, sanoi vaan, että vähän huonoa keliä luvattu viikonlopuksi Turkuun. Ei mee läpi. Ruississa paistaa aina aurinko.

Sitten tämä meidän pieni tillihiiri halusi auttaa. Vähän väärään paikkaan vaan nakkasi multaa, tietty. Pihahommia on silloin hitusen vaikea painaa, kun naperot pyörii vierellä eli usein menee niin, että toinen hoitaa lapsia ja toinen tekee hommia.

Pojilla alkoi nyt kolmen viikon kesäloma. Ensi viikolla lapset lähtee mummolaan viikoksi, niin pitäisi aloittaa sitten talon maalaus. Sitä olen odottanut kuin kuuta nousevaa! Pitäisi vuokrata liikuteltavat telineet tai joku sellanen ajettava pieni nosturi ja toivoa, että maalauskelit ovat sitten kohdillaan. Aika sateiselta vaan näyttää.

Autokatos on kuitenkin nyt maalattu ja sen ilme muuttui huomattavasti. Ladoin klapit maalauksen jälkeen uudelleen tuohon autokatoksen seinään ja voi kun kokonaisuus näyttää kivalta! Aluksi katoksen sisäseiniin piti tulla puurimoitus, mutta musta maali puupinon kanssa toimii sen verran hyvin, että rimoitus saa jäädä pois, sitä on tulossa kuitenkin vielä talon yhteyteen. Näin ne suunnitelmat muuttuvat.

Vaihdettiin pihan kivituhka kokonaan uuteen laatuun. Edellinen kivituhka ei kovettunut ollenkaan ja aina sitä hiekkaa kulki kasoittain sisälle. Uusi kivituhka vaikuttaa hyvältä, ainakin nyt muutamien sateiden jälkeen se on jo vähän kovettunut. Tehtiin samalla autoille lisää tilaa, kun kaivettiin turhat nurmikon suikaleet talon vierustalta pois ja vaihdettiin hiekka nurmikon tilalle. Kivituhkaa heilahti arvioitua enemmän, taisi mennä loppujen lopuksi yli 10 tonnia. Asfalttia pohdimme jossain kohtaa, mutta katsotaan miten tuo nyt asettuu. Jos se kovettuu kunnolla, ei asfalttia tarvitse. Iso kivilaatta olisi tosi tyylikäs ja kaunis, mutta niin hurjan hintainen, että ei ainakaan hetkeen sitä edes harkita.

Hommaa riittää pihalla vielä paljon, mutta nyt on menty jo tosi paljon eteenpäin. Vielä olisi maalaamista, kivetystä, terassin laajentamista, rimoitusta, jätekatosta, kesämajaa ja yrttitarhaa. Uusia ideoita tulee jatkuvasti, mutta niitä pitää yhdessä haudutella ja edetä sitten sen mukaan mihin budjetti venyy.

10 Comments

 1. Anna

  Mistä hankitte uuden kivituhkan ja mitä se oli nimeltään/merkiltään? Meillä on myös kivituhkan uusiminen edessä jo ihan huoltotoimenpiteenä mutta tuo edellinen on jotain aivan kamalaa…

 2. Tuulia

  Hei mua kans kiinnostaa mistä uusi kivituhka? Meillä viime kesänä hommattu ja ei todellakaan niin hyvä mitä piti olla. On jyrätty ja tampattu mutta aina vaan kulkeutuu hiekka sisälle.

  • Eli tosiaan Taloon.comista tilasin meidän kivituhkan. Yläpuolella vastauksessa suorat linkit tuotteisiin.

   Ei tuo vielä montaa viikkoa ole ollut maassa, mutta on jo kovettunut hieman ja niin ne lupasivat, että tuo laatu kovettuu. Ei olla vielä edes jyrätty.

 3. Matilda

  Hei, vanhempani istutti Tuija-aidan vuosia sitten ja muistan että se piti suojata harsolla muistaakseni talveksi ja muistaakseni harso piti antaa olla vielä keväälläkin kun aurinko jo lämmittää, mutta juuret ovat vielä jäässä (joku tälläinen syy siinä oli, en muista tarkkaan)

  Kannattaa tutkailla, tai ehkä saittekin jo ohjeet uusien Tuijien mukana. Vanhempieni Tuija-aita on edelleen tosi kaunis, enkä usko että tekivät pohjatöitä yhtä tunnollisesti kuin te nyt joten varmasti onnistuttue kun suojaatte aidan oikeaoppisesti!

  Mukavaa kesää ja maalausurakaa! :)

  • Moi! Ainakin keväisin pitää tuijat suojata kankaalla, ettei kevätaurinko polta niitä. Tosiaan kun maa routii alkukeväästä, eikä ne saa tarvittavaa vettä. Täytyy vielä tutkia tarkemmin talven ja kevään hoito-ohjeita, mutta ainakin tähän mennessä on koitettu tehdä suositusten mukaan.

   Kiitos paljon ja ihanaa kesää sinne myös! Toivottavasti saadaan nauttia vielä hellepäivistä.

 4. suvi

  Hei! Oletteko saaneet pysymään tuija-aidan hyvänä? Mekin mietitään samaa ja siksi kyselyn kokemuksia? :)

  • Moi! Suurinosa on pysynyt oikein hyvänä, mutta muutamia kuolleita puskia on joukossa taas, jotka pitäisi uusia. Viime talvena raskas suojalumi ja aura-auto teki myös aavistuksen tuhoja katkoen oksia, kuten metsän peurat, jotka ovat käyneet napostelemassa tuijia nälkäänsä. Suunnilleen 95 % on pysynyt hyvänä.

   On mysteeri, miksi muutamat kuolee, jos kaikkia hoitaa kuitenkin samalla tavalla (kastelu ja suojaus). Asiaan saattaa vaikuttaa mistä kuormasta tuijat on ja millainen on juuripaakku alkujaan. Sen on hyvä olla mahdollisimman iso ja terve.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s