comments 4

Sohvien keväthuolto

Kaupallinen yhteistyö / Hakola

Ihana kevätaurinko on hellinyt jo usean viikon ajan! Valoa riittää nyt pitkälle iltaan ja päivätkin tuntuvat paljon pidemmiltä. Auringon säteiden myötä paljastuu kuitenkin karu totuus kodin puhtaudesta. Jokainen tahra ja pölypallo ilmoittaa tällä hetkellä olemassaolostaan. Vaikka järjestelyä ja siivoamista tuleekin tehtyä päivittäin, on koti selkeästi huolellisempaa kevätsiivousta vaille. Päätin aloittaa meidän sohvista, oli aika tehdä molemmille sohville kunnon keväthuolto.

Meillä on sohvat todella kovassa käytössä päivittäin. Rennon rauhallisen löhöilyn lisäksi sohvat saavat kyytiä välillä oikein kunnolla, kun pojat rakentavat niistä majoja ja ratoja, usein ne toimii myös trampoliinina, vaikka hyppimistä joutuukin usein toppuuttelemaan. Sohville kantautuu jatkuvasti kaikenlaista röhnää ja töhnää, eikä sitä aina jaksa tai kerkeä putsaamaan siihen tahtiin kun sitä tulee.

Viikottaiseen putsaamisen on pelkkä imurointi riittänyt. Imuroin yleensä nopsaan istuintyynyjen päältä, välillä sitten istuintyynyjen alta, jonne kertyy ajan kanssa yhtä sun toista leivänmuruista pikkulegoihin. Sohvien imurointi pitää yleisilmeen siistinä samalla antaen niille lisää käyttöikää. Selkätyynyjä suositellaan pöyhimään säännöllisesti, jotta täyte jakaantuu tyynyn sisällä tasaisesti ja tyynyt pysyvät muodossaan. Tyynyjen paikkaa kannattaa välillä myös vaihdella. Meillähän tuon puolen hoitaa lapset, kun tyynyt pyörivät milloin missäkin.

Välillä sohville tulee sellaisia tahroja, että ne vaatii konepesua tai tahranpoistoainetta. Hakolan valikoimista löytyy sohvan huoltamiseen Sofa Care Kit -hoitopakkaus, johon kuuluu Softcaren tekstiilipesu, verhoilusuoja, taikasieni sekä froteeliina. Hoito-ohjeissa neuvotaan, että tahrat kannattaa ensisijaisesti puhdistaa jäähtyneellä keitetyllä vedellä, joka ei jätä kalkkitahroja sohvan kangaspintaan. Mikäli tahra ei lähde keitetyllä vedellä, kannattaa tahra irrottaa tekstiilipesuaineen avulla. Tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan, ennen kuin lika imeytyy tekstiiliin ja värjää sen kuidut.

Ja niitä tahrojahan täällä piisaa, välillä pienempää ja välillä isompaa. Juuri ennen keväthuoltoa telkkarihuoneen sohva sai ylleen tahmean sokeriliemitahran lasten toimesta. Suihkutin tekstiilipesuainetta tahran päälle ja annoin vaikuttaa muutaman minuutin, jonka jälkeen pyyhin aluetta kostutetulla froteeliinalla. Toistin käsittelyn ja samalla häivytin jälkeä. Hiekanvärinen kangas on mukavan armollinen, kun tahrakin häipyi tosi hyvin.

Pari päivää meni, kun lapsi pissasi sohvalle, eli päälliset pääsi sittenkin pesukoneeseen.

Meidän isompi vaalea sohva alkoi selkeästi olla kunnon pesun tarpeessa. Olen yhden kerran pessyt kaikki päälliset, istuin- sekä selkätyynyjä sitten useammin. Nyt päätin pestä taas kaikki päälliset uudelleen, sohvarungon kankaat mukaan lukien.

Vaaleassa kankaassa näkyy tahrat ja lika toki helpommin kuin tuolla hiekanvärisellä, mutta edelleen valitsisin kankaiden värit sekä materiaalit täysin samanlailla, kuin aiemmin. Pestävät irtopäälliset ovat ihan ehdottomat, varsinkin lapsiperheessä! Ja jos joskus tekee mieli saada uutta ilmettä kotiin, eipä tarvitse koko sohvaa uusia, kun vaihtaa ainoastaan sohvan päälliset.

Vinkkinä, että tällä viikolla on Hakolan irtopäälliset -20 % alennuksessa! Klikkaa tästä ostoksille.

Edellisen kerran jäi laittamatta sohvarungon päällisten tarroihin vastakappaleet ennen pesua ja se oli virhe! Päällisissä olevat tarrat repi kangasta rikki parista kohtaa ja päällisten takaisin laittaminen oli todella haasteellista. Tällä kertaa muistin pyytää Hakolalta vastakappaleet tarroihin ja ai että kun homma hoitui näppärästi! En tiedä miksi en edes tajunnut kysyä aiemmin vastatarrojen perään, mutta ne ovat ihan ehdottomat. Istuin- ja selkätyynyihin vastatarrojahan ei tarvitse ollenkaan.

Tarranauhojen vastakappaleet saa tilattua Hakolalta veloituksetta info@hakola.fi tai sitten tarraa voi ostaa ompelutarvikeliikkeestä. Kannattaa muistaa!

Florist-kangas on itsessään likaahylkivä, eikä se sisällä haitallisia kemikaaleja tai muita aineita. Päälliset pestään 30 asteessa miedossa pesuaineessa, linkousta ei suositella. Ne kannattaa laittaa takaisin hieman kosteana eli mieluiten koneesta suoraan, jolloin kankaat muotoutuvat paremmin. Itsehän käytin innokkaana linkousta, jonka takia muutama näkyvä pitkä taitosryppy jäi.

Kun päälliset on pesty, voi ne suojata verhoilusuojalla. Suoja antaa kankaalle pinnan, joka estää lian ja kosteuden imeytymistä. Suojaus kannattaa tehdä hyvin tuuletetussa tilassa ja antaa kuivua pari tuntia ilmavasti. Suojaus kestää 2-5 vuotta, mutta jos välillä pesee päällisiä, kannattaa suihkia niitä uudelleen. Suojauksen voi tehdä vaikka kaikille kodin tekstiilipinnoille.

Kun suojaus on kuivunut, voipi tehdä testin onko aine imeytynyt tiputtamalla hieman vettä kankaan päälle. Jos vesi jää pisaraksi kankaan pintaan, suojaus on valmis.

Kannattaa välillä tarkistaa, onko sohvan jalat napakasti kiinni vai heiluuko ne. Meillä oli lasten hyppimisen seurauksena Lazyn jalat löystyneet ja nyt kiristin kaikkia. Että jos on yhtään villimpi meno kotona kuten meillä, sohvan jalat saattavat ajan myötä löystyä. Mutta toki voi muutenkin kokeilla onko jalat tukevasti kiinni. Kiristys on nopea homma.

Hakolan sohville löytyy tarkemmat hoito-ohjeet täältä, jotka on myös ladattavissa.

Nyt on molemmat sohvat saaneet freshimmän ilmeen! Jes jes. Tuli kyllä hyvä fiilis kun sai homman hoidettua. Seuraavaksi olisi vuorossa ikkunoiden pesu. Ei mikään helppo homma, kun ikkunoilla riittää kokoa ja aina meinaa jäädä isoja rantuja johonkin kohtaan, vaikka kuinka huolellisesti koittaisi tehdä. Onkohan välineet väärät vai tekijästä kiinni, hmmm. Täytyy iskeä kiinni kunnon aurinkoisella kelillä, näkis sitten nuo metsämaisematkin kirkkaammin.

Onkos siellä ruudun toisella puolella kodin kevätsiivous edessä tai mahdollisesti jo tehtynä? Itsehän en ole ollut koskaan mikään kausisiivooja, mutta nyt näyttäisi tulevan tavaksi ainakin jonkinsortin kevätsiivous, jossa sohvat ja ikkunat saa kyytiä. Varmaan kohta matotkin. Pitäisi tehdä itsellekin keväthuolto päästä varpaisiin.

Ja hei, oikein hyvää vappua! Itse lähden karkeloimaan Espanjan auringon alle Barcelonaan. Mennään isommalla kaveriporukalla juhlimaan kolmen henkilön nelikymppisiä. Täytänhän itsekin tänä vuonna pyöreitä, joten sen puolesta reissun synttäriteema on hyvinkin ajankohtainen.

On muuten ensimmäinen kerta, kun olen perheen luota yön pois. Vieläpä useamman yön. Vähän ehkä jännittää, mutta eiköhän pojat pärjää hyvin keskenään. Minä en ehkä pärjää :D Pieni breikki arkeen tekee varmasti tosi hyvää, vaikka koti-ikävä saattaakin reissussa tulla. Nyt pakkaamaan, jotta olen ajoissa aamuyöllä kentällä. Hasta luego!

4 Comments

 1. Suvi

  Kiitos hyvistä sohvasiivousvinkeistä!
  Meillä ollut pari kk Hakolan Cosy Pocket ja on kuin uusi. No, siinä ei oikein istukaan muut kuin minä. 😊
  Nuoriso viihtyy omissa huoneissaan tai menoissaan ja miehellä ja koirilla on yhteinen sohva telkkarihuoneessa. Hyvä järjestely tällainen! 😊
  Oi, Barcelona! ❤️ Minulle ehdottomasti paras ja rakkain kaupunkikohde. Tytön kanssa oltiin toisen kerran hiihtolomalla ja lähtisin hetimiten kolmannen kerran, jos mahdollista.. Niin hyvää ruokaa en ole missään muualla syönyt kuin siellä! 😋 Siinä kaupungissa on vaan kaikki, mitä toivoa voi.. Toivottavasti reissu oli antoisa!

  • Kiva kuulla, jos näistä vinkeistä on apua! Teillähän on hyvä järjestely, saa omia sohvan ihan itselleen :)

   Barcelona antoi kyllä parastaan, vain yksi sadepäivä sattui reissulle, mutta sekin oli ok – silloin sai vaan levätä. Muutenhan tulikin nautittua Barcelonan antimista ihan kunnolla. Ruoka oli ihan älyttömän hyvää ja pariin kertaan tuli sellainen fiilis, etten ole parempaa ruokaa syönyt. Oli tosi upea reissu ja voisin todellakin lähteä uudelleen!

 2. Ruut

  Jos saisit valita vain toisen sohvan teiltä, olisiko valinta divaanisohva vai 3,5 istuttava? Miksi?

  • Se riippuu tilasta, mittasuhteista ja tarpeesta. Tähän meidän olohuoneeseen divaani on paras, mutta vaikkapa uuteen kotiini 3,5 istuttava toimii paremmin. Omassa kodissani pitää kulkea flow, ja juurikin sohvan sijoittelulla, koolla ja muodolla on suuri merkitys tähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s