comments 34

Vakava maitoallergia

Ehkä joku muistaa aiemmat postaukset, joissa kerroin meidän sairaalareissuista (1 ja 2), kun vietimme Nilon kanssa joulun alla monta päivää Jorvin lastenosastolla rajun oksentelun takia. Lukuisista tutkimuksista huolimatta syytä oksentamiselle ei löydetty.

Kun kävimme tuolloin lääkäreiden kanssa tarkemmin läpi Nilon syömisiä, muistimme hämärästi, että molempia oksentamisia ennen olimme antaneet Nilolle äidinmaidonkorviketta. Vaikkei allergiatesteissä mitään ilmennytkään, alkoi vahvistua kuitenkin epäilys siitä, että oksentaminen johtuisi mahdollisesti kyseisistä korvikkeista. Saimme lähetteen maitoaltistukseen, joka voitaisiin tehdä vasta sitten kun Nilo on täyttänyt puoli vuotta. Siihen asti pitäisi antaa vain ja ainoastaan äidinmaitoa.

Niin tein. Puolen vuoden ajan annoin pelkästään rintamaitoa. Nilo oli siitä hieman hankala tapaus, ettei hän suostunut juomaan ollenkaan pullosta, vaikka pullossa olisi ollut pumpattua rintamaitoa. Kokeilimme monenlaisia tapoja syöttää, mutta ei. Hän sylki maidon heti pois, eikä ottanut kulaustakaan. Olin aivan kiinni Nilossa, enkä voinut kauppaa kauemmaksi lähteä, koska pieni söi kahden tunnin välein. Oli turha edes ajatella lähtevänsä käymään vaikkapa kaupungilla asioilla ilman Niloa. Vaikka omaa aikaa alkoi kaipaamaan jo kovasti, tiesin, ettei moinen kauaa kestä, nyt on vaan itse jaksettava. Ja ihan hyvin omasta mielestä jaksoin, imettäminen itsessään kun oli Nilon kanssa jotenkin paljon mutkattomampaa ja kivuttomampaa, kuin Nukan kanssa.

Puoli vuotta tuli täyteen ja matkasimme suunnitellusti aamuvarhain Jorviin maitoaltistukseen. Reissu osottautui täysin turhaksi, koska he eivät voineet tehdä altistusta, kun hän ei syönyt pullosta. Olin varma, että jo lusikallinen riittää, jolloin hän reagoisi maitoon, mutta eipä se kuulemma olisi riittänyt. Vauvan olisi pitänyt syödä maitoa useassa erässä annoskokoa kasvattaen. Se siitä sitten. Oli siis opetettava Nilo syömään pullosta ja palaisimme takaisin Jorviin kolmen kuukauden päästä.

Jo ennen tuota käyntiämme Nilon iho oli jo jonkin aikaa oireillut erikoisesti. Molemmissa poskissa ja siellä täällä vartalossa oli pahannäköistä ihottumaa, jota hän usein hieroi ihan verille asti. Kävin näyttämässä Niloa lääkärissä useamman kerran ja joka kerta määrättiin vain kortisonia hoidoksi, joka auttoi hetkeksi, muttei poistanut itse ongelmaa. Halusin lähteä selvittämään asiaa paremmin ja varasimme ajan Pikkujätin allergialäärille, joka totesi sen olevan tavallista atooppista ihottumaa. Kerroin hyvin selkeästi, etten halua pientä vauvaa vuorata enää kortisonilla tai millään muullakaan lääkkeellä, mutta niin vain taas saatiin resepti seuraavaan lääkeaineeseen, jota olisi pitänyt levittää Nilon iholle monta kertaa päivässä.

Laitoin Miniderm-lääkevoidetta Nilolle parin viikon verran, joka ei tehonnut oikeastaan yhtään. Alkoi suututtaa koko asia ja päätin, että otan itse selvää, mistä ihottuma johtuu. Olen ennenkin ollut tilanteessa, ettei todellista syytä etsitä, vaan peitetään ongelma lääkkeillä. En halunnut antaa pienelle vauvalle enää yhen yhtä lääkettä, ellei olisi ihan pakko. Onneksi meillä oli vauvavakuutus, joka korvasi lääkärikäynnit sekä muut kulut, joita kertyi lyhyessä ajassa huomattava summa.

Eräs päivä annoin Nilolle vauvoille tarkoitettua puuroa. Hän söi pari lusikallista, eikä enempää jostain syystä suostunut syömään. Ajattelin, että puuro oli liian mautonta, mutta hetken päästä hän oksensi kaiken ulos. Hän ei ollut oksentanut enää kuukausiin, eikä koskaan edes puklaile ja siinä kohtaa hälytyskellot alkoivat soimaan. Pyysin miestä tarkistamaan pakkauksesta mitä puuro pitää sisällään. Onko puurossa mahdollisesti jotain samaa ainetta, kuin äidinmaidonkorvikkeessa on, josta mahdollisesti aiemmin oksensi. No kyllä oli! Molemmissa on maitoa tai tarkemmin sanottuna MAITOPROTEIINIA. Aloin pohtimaan, voisiko maitoproteiinista johtua sekä oksentelu että iho-ongelmat?

Itse syön maitotuotteita todella paljon ja koska imetän, Nilo saa luonnollisesti äidinmaidon kautta samoja ainesosia. Neuvolassa ja lääkärissä sanottiin, että prosentuaalisesti vauvan saama määrä on todella pieni, ettei sillä ole oikeastaan väliä mitä syön. Ajattelin kuitenkin kokeilla mitä tapahtuu, jos muutan oman ruokavalioni täysin maidottomaksi vähintään viikoksi. Alussa oli hieman haastetta, koska käytin päivittäin runsaasti erilaisia maitotuotteita, mutta se oli ainut keino selvittää, voiko Nilon iho-ongelmat johtua todellakin minun syömästä maidosta.

Reilussa viikossa Nilon iho muuttui selkeästi parempaan suuntaan. Ihan kokonaan ihottuma ei lähtenyt, mutta se ei enää ollut verillä, vaan osittain lähes jopa normaalissa kunnossa. Kun koeaika oli ohi, jatkoin taas maitotuotteiden syömistä. Meni pari päivää, kun Nilon iho räjähti todella pahaksi. Siinä kohtaa varmistui, että Nilon oksentaminen ja iho-ongelmat todella johtuivat maitosta tai juuri siitä maitoproteiinista. Tuo tieto oli äärimmäisen huojentava. Yksikään lääkäri, jolla kävimme iho-ongelmien takia, ei heittänyt edes kevyesti ilmaan, voisiko johtua maidosta. Vaikka samaan aikaan olin helpottunut, että löysimme itse ongelman, suututti valtavasti, että lääkärit määräävät kaikkeen vaan lääkettä peittämään ongelmat.

Siitä hetkestä lähtien alkoi itselläni täysin maidoton ruokavalio. En enää voinut syödä juustoja, suklaata, rahkaa, jogurttia, jäätelöä, voita, kermaa tai mitään muutakaan mikä sisältäisi maitoa. Ja mitä pidemmälle ruokavalion kanssa mentiin, huomasin, etten voi syödä edes sellaisia tuotteita, jotka on valmistettu linjastolla, jossa on käsitelty maitoa. Jos pakkauksessa lukee ”saattaa sisältää maitoa”, en voi sellaista syödä tai Nilon iho menee samantien tosi pahaksi.

Näiden viimeisten kuukausien aikana Nilon iho on parantunut oikeastaan kokonaan. Jos otan pisarankin maitotuotetta, esim. joku ruoka on voissa paistettu, Nilo reagoi siihen välittömästi seuraavan imetyksen jälkeen. Siksi en ota pienintäkään riskiä. Olen useasti joutunut olemaan syömättä, kun vaihtoehtoja ei ole ollut. Ravintolaruokailut ovat olleet tämän takia erittäin haastavia, koska vaikka tilaan täysin maidottomana ateriani, saatan saada annokseni juustolla, jogurttikastikkeella tai maitoa sisältävällä vehnäpohjalla. Joko maitoallergiaa ei ymmärretä tai sitten ei vaan välitetä. Maidoton ei ole todellakaan sama asia kuin laktoositon.

Kun menee nälkäisenä ravintolaan ja varmistaa tarjoilijalta monet kerrat, että ruokani on varmasti maidoton, niin jostain kumman syystä tieto ei kantaudu kokille asti. Muutamat kerrat olen syönyt tietämättäni maitotuotteita. Olen saanut annokseni eteeni niin, että tarjoilija kertoo sen olevan täysin maidoton olematta kuitenkaan sitä. Olen jopa mennyt varmistamaan asiaa ravintolan keittiöön asti itse kokilta, onko ruokani todella sitä mitä tilasin. Hyvin usein on käynyt niin, ettei ruokani ole sitä mitä tilasin, vaikka on useamman kerran asia varmistettiin tilauksen yhteydessä.

Eräs kerta aloin itkemään, koska tiesin, että Nilo tulee kärsimään siitä mitä olin juuri laittanut suuhuni. Kokki tuli palauttamaan rahamme, joka oli ehkä laiha lohtu, mutta tärkeä opetus hänelle, koska joku toinen allergia voi olla ihan oikeasti hengenvaarallinen. Ilmeisesti tänä päivänä on niin paljon ton-ton-tyyppejä, ettei oikeita allergioita oteta vakavasti.

Olimme tällä viikolla Italiassa ystävien kanssa ja siellä meni omalta osalta ruokailut ihan penkin alle. Eräs kerta yksi ystävistämme sanoi tarjoilijalle, että vauva voi kuolla, jos syön pisarankin maitoa, niin se tuntui olevan ainut keino milloin allergia otettiin vakavasti. Tuloksena oli tosin se, että söin illalliseksi sitten porkkanaraastetta. Jäi vähän nälkä. Kotona maidotonta ruokavaliota on niin paljon helpompi toteuttaa kuin reissussa, kun tietää varmasti mitä suuhunsa laittaa.

Meillä olisi se uusi maitoaltistus Jorvissa ensi tiistaina. Peruin ajan, koska tiedän nyt satavarmasti, että Nilo on maitoproteiinille vakavasti allerginen, joten en halua, että pieni joutuu taas oksentamaan tai nahoissaan kärsimään. Jotta saisimme kelakorvauksen megakalliiseen maidottomaan äidinmaitokorvikkeeseen, meidän pitäisi mennä maitoaltistukseen.

Päätin, että imetän Niloa vuoden ikään asti ja siihen saakka olen itse maidottomalla, jolloin korvikkeita ei tarvita. Voisin päästää itseni helpommalla, mutta parasta ravintoa vauvan kehitykselle on kuitenkin puhdas käsittelemätön äidinmaito ja se on tärkeämpää, kuin omat mielihalut. Tähän asti olen selvinnyt hyvin ja aion selvitä vielä muutaman kuukauden. Sitäpaitsi kun tietää, että toinen kärsii jos minä ryssin, niin kyllä sitä tulee oltua erityisen tarkka syömisissä. Sitä ei voi sortua missään kohtaa.

Juhlissa pöydät notkuu toinen toistaan herkullisempia tarjottavia, mutta olen vain tyytynyt katselemaan. Erikoisinta tässä on ollut se, että maitoproteiinia tuntuu olevan ihan jokaisessa ruuassa! Onneksi Suomessa pakkausmerkinnät on tehty todella hyvin, joka helpottaa ruokaostoksilla valtavasti.

Itse en ole koskaan ollut millekkään allerginen, joten aika paljon on tullut opittua Nilon maitoallergian takia. Vaikka oma ruokavalio onkin tiukka, helpottaa tieto siitä, että tämä on vain väliaikaista ja varsinkin se, että Nilo voi nyt paljon paremmin. Kuuleman mukaan lapsi alkaa kestämään todennäköisesti maitoa jossain kohtaa. Toivon todella niin, ettei moinen allergia rajoita elämää liikaa.

34 Comments

 1. Pm

  Kannattaa liittyä imetysdiettaajat fb-ryhmään ja allergialasten. Sieltä saa paljon tietoa ja vertaistukea. Olen huomannut, että helpointa on sanoa, että on itse allerginen maidolle yms, niin saa parempaa palvelua. Ja välillä on helpoin sanoa, että on vegaani. Liisa Kuikka PikkuJätissä on hyvä allergialääkäri. Tsemppiä!

  • Kiitos vinkeistä, tsekkaan ryhmät! Joo, voisi sanoa, että itse on vakavasti allerginen, niin ehkä menee paremmin perille. Vegaaniset ruuat olisi toki myös ratkaisu, mutta usein haluan syödä lihaa, joten ravintoloissa tämä ei ole oikein toiminut, mutta vegan-merkinnät taas ovat kovasti auttaneet minua ruokaostoksilla.

 2. Johanna

  Onpa hyvä, että löysitte syyn iho-oireiluun ja oksenteluun!
  Mun pikkuveljillä on ollut vauvana maitoproteiiniallergia ja nyt isompana kaks kestää syödä laktoositonta ruokavaliota noudattaen ja yks ihan tavallista! Että todellakin on mahdollisuuksia siihen, että ei jää niin pahaksi tuo allergia, kun tulee lisää ikää. Jos en väärin muista, niin tyyliin parin vuoden ikäisenä kesti jotain määriä laktoositonta maitoa/maitotuotetta.
  Tsemppiä imetysdiettiin, oot kyllä sissi! :)

  • Olen kyllä iloinen, että melko nopeasti saimme selvitettyä oireiluun syyn. Ja tosiaan aika moni lapsi pystyy syömään parin vuoden ikäisenä lähes normaalisti. Onneksi hyviä korvaavia tuotteita on paljon jo kaupoissa.

   Kiitos Johanna tsempeistä!

 3. Terhi

  Moi! Kuulostaa ja näyttää niin tutulta! Tyttö nyt jo 8v, oli tosi allerginen vauvana lähes kaikelle mahdolliselle. Maito yksi pahin. Ekat oireet tuli 3 viikon vanhana, kun olin syönyt joulu suklaata muutaman palan. Tytön posket oli ihan vesikelloilla. Valitettavasti tyttö oli niin monille aineille allerginen, että rintamaito oli lopetettava 3kk iässä, koska mun syömiset meni tosi haasteellisiksi. 8vuotta sitten maidottomia, soijattomia, viljattomia tuotteita oli kovin vähän. Oli myöskin allerginen kaikille perus lihoille, nauta, possu, kana, kalkkuna, kala. Meillä tehtiin näitä kokeita monta kertaa, koska ainoa mikä sopi oli Neocate mikä maksoi 60e purkki. ja Kela ei suostunut sitä korvaamaan, ennen kuin kaikki oli kokeiltu. Itse maksettiin 3kk maito. Kokeiden jälkeen iho oli aivan kamala monta viikkoa! Aluksi ruuista sopi pelkästään riisi ja poron liha sekä parsakaali. Niitä syötiin pitkään. Uusia ruokia aletiin kokeilla niin, että ruoka oli 2 viikkoa pakkasessa, jolloin sen proteiini muuttuu. Sitten maisteltiin sitä 3 päivän välein. Tällä systeemillä saatiin pikkuhiljaa uusia ruokia sopimaan. Valitettavasti aina pakollisten altistusten jälkeen mentiin takapakkia. Mulla oli melkoinen kirjanpito mitä koskakin sai syödä. Siedättämällä saatiin rukavaliota laajennettua nopeasti. Nyt tyttö tosiaan 8v ja saa syödä kaikkea. Suklaasta tulee helposti edelleen ihottumaa, jos liikaa syö. Hauskasta tässä se, että itse en ole koskaan ollut allerginen millekkään, mutta nyt olen maidolle allerginen! Onneksi maidottomia tuotteita on nykyään saatavilla vaikka ja mitä! Voimia sulle ja teidän perheelle. Vaatii tarkkuutta ja sitkeyttä miettiä ruokia, mutta kyllä se aikanaan palkitsee!! Terhi

  • No huh huh, onpas teillä ollut melkoinen vaihe! Hienosti selvisitte! Oma tilanteemme vaikuttaa tuohon nähden jopa helpolta.

   Aika jännä, että noin jälkikäteen alkoi sulla maitoallergia. Mutta joo, korvaavia tuotteita maidolle alkaa olla aika hyvin, ilmeisesti kysyntääkin alkaa on nykyään paljon enemmän.

   Kiitos tsempeistä!

 4. Ex-allergialapsen äiti

  Suosittelen lämpimästi menemään yksityiselle puolelle, siellä maitoaltistus tehdään huomattavasti hellävaraisemmin. Yksi parhaista lääkäreistä on ehdottomasti Tiina Tuomela, ennen ainakin otti vastaan Pikku Jätissä. Kannattaa googlata lääkärit ennen kuin varaa aikaa ja neuvolan ’neuvot’ kannattaa ohittaa :).

  Meillä onneksi kaikki allergiat hävisivät reilusti ennen kouluikää…

  • Toistaiseksi ei ole tarvetta mennä maitoaltistukseen, kun syy todettiin itse. Mutta jos tarvetta vielä tulee, niin mietimme ehdottomasti yksityistä! Kiitos vinkistä :)

   Kiva kuulla, että olette päässeet allergioista eroon. Elämä helpottunut varmasti paljon!

 5. MP

  Meilläkin on maitoallergia tuttu asia kuopuksella. Hyvin voimakas ihottuma, posket verillä ja vatsakipuja sekä ripulia oikeastaan heti sen jälkeen kun sai vauvana korviketta. Altistuksen jälkeen siirryttiin erikoiskorvikkeeseen ja nykyään juo kauramaitoa. Edelleen nyt viisivuotiaana ei voi juoda maitoa ”raakana”, mutta ruuan laitossa kypsennetty maito ei enää aiheuta oireita ja jopa jätskiä voi jonkin verran syödä.
  Jälkikäteen ajateltuna olen varma että esikoisella oli myös paha maitoallergia. Tällöin uskoin neuvolan ohjeita atooppisen ihon rasvaamisesta, kuopuksen kanssa osasin ja uskalsin toimia toisin.
  Esikoisella oli ihottuman ja ”koliikin” lisäksi pylly aivan rikki ja vatsa toimi viisikin kertaa päivässä… Kyllä harmittaa että en silloin tajunnut lyödä nyrkkiä pöytään neuvolassa… :(

  • No varmasti harmittaa, ettei tajunnut kyseenalaistaa neuvolan ohjeita. Itse olen aikoinaan saanut masennuslääkettä fibromyalgiaan, niin sen jälkeen aloin pohtimaan lääkemääräyksiä, koska todella usein ne ovat ihan turhia. Ja kun kyse on oman lapsen terveydestä, en todellakaan purematta niele kaikkia ohjeita. Aika hyvin sitä voi itse selvittää asioita, jos vaan löytyy tahtotilaa.

 6. V

  Erittäin hyvä kirjoitus! Meillä kaksi allergista lasta, joilla onneksi nyt jo allergiat aikalailla poistuneet, mutta niin monet kerrat itsekin olen kihissyt raivosta lääkärien vähättelevien ja muka paremmin tietävien kommenttien edessä. Siksi on aina upeaa, kun joku näitä asioita nostaa muidenkin tietoisuuteen. Kunpa lääkärikunnassakin voisi tulevaisuudessa tapahtuaa laajempaa asennemuutosta ja halua oikeasti auttaa näitä pieniä sen sijaan että ohitetaan vanhempien huomiot täysin. Voimia imetysdieettiin ja teidän arkeen muutenkin!

  • Voi kiitos, ihana kommentti! Tekis mieli soittaa sille allergialääkärille, jolla käytiin, että mikä tilanne meillä nyt on ja mikä ihottuman syy oikeasti oli. Asennemuutos olisi todellakin paikallaan!

 7. Sari

  Aika hurjaa, että maitoaltistus tehdään ilmeisesti nykyisin juottamalla lapselle maitoa. Esikoiseni kohdalla riitti parikymmentä vuotta sitten, että posken pinnalle ja käsivarren sisäpinnalle tiputettiin muutama maitopisara. Kun iholle nousi siitä vesikelloja, diagnoosi oli sillä selvä.

  Onnistuin mielestäni välttelemään suht hyvin maitopitoisia ruokia imettäessäni, mutta kyllähän se ruokavalio tosiaan oli aika rajallinen. Sitten helpotti, kun poika alkoi juoda Kelan korvaamaa maitovalmistetta.

  Sari

  • No juu, siksi en halunnut viedä vauvaa altistukseen. Meinasivat ekalla kerralla tehdä sen letkuilla, kun ei pullosta ottanut, mutta se olisi ollut niin rajua, että annoin olla.

 8. Mari

  Kuulostaa hyvin tutulta. Todella hyvä, että sait allergian selville! Oma poika oli maidolle, munalle ja pähkinöille allerginen tuossa iässä. Iho oireili paljon. Nyt 2,5 vuotiaana sietää jo pienissä määrin maitoa ja munaa, mutta kuitenkin kauramaidolla mennään. Liisa Kuikka on todella pätevä allergialääkäri Pikkujätissä -pisti minutkin silloin heti dietille ko. ruoka-aineiden osalta kunnes lopetan imettämisen. Tsemppiä!

  • Mä tässä pohdin, että mahtaisiko tuo meidänkin napero olla kananmunalle allerginen, kun maidottomasta ruokavaliosta huolimatta iho meinaa välillä punottaa. Ehkä pitää testata sekin, että syön itse paljon ja sitten en yhtään. Kauramaito on hyvä ja muutoinkin kauratuotteet, joita molempien lasten kanssa syödään. Kiitti allergialääkäri suosituksesta, moni on maininnut saman nimen!

 9. Ninni

  Hienoa että kaikki selvisi ja vauva voi hyvin. Haluan myös selventää että miniderm on lääkkeetön perusvoide, eikä vaaraksi vauvalle. Päinvastoin erittäin hyvä voide jota saa ostettua ilman reseptiäkin. Toki ilman kelakorvausta. Ihmetyttää vain miten lääkäri ja farmaseuttinen henkilökunta ei ole infonnut sinua riittävästi. Pitäisihän jo reseptitarrassa niin lukea.
  ”Pitkäaikaisen ihosaorauden hoitoon” -tarvitaan myös tarraan, että apteekki voi antaa perusvoiteesta kela-korvauksen.

  • Minidermin tuotetiedoissa lukee ”lääkevalmiste” ja sehän sisältää glyserolia, eli alkoholia. Onneksi moista ei tarvitse vauvalle enää laittaa.

 10. Tuuletuksia Jantunen

  Meillä on myös 1 kpl lapsosista, jolla oli myös tiukka maitoproteiini-dietti ja iho välillä kuin Elm streetin Freddyllä. Kaikkein pahimmat oireet olivat niinä muutamina vuosina, kun asuimme tietämättämme hometalossa. Kun sieltä päästiin pois, kaikki oirehdinta hiipui ja loppui ja myös maitoproteiini lakkasi aiheuttamasta oireita. Varmasti kasvulla ja kehittymiselläkin oma osuutensa. Nyt lapsi on allergiaton, joka tuntuu näin äitinä ihan uskomattomalta ajatukselta. Tänä kesänä lapseni on syönyt ihan oikeaa jäätelöä ja juustoa, elämänsä ensimmäistä kertaa, eikä ihoa ole rasvattu aikoihin kuin aurinkorasvoilla kesällä. Ja ensimmäistä kertaa aloitti koulunsakin ilman allergialomakkeita, unbelieveble.. Mutta hienoa, että selvisi ja se maidottomuus oli ainakin meillä hyvin vaivaton toteuttaa, lastenkutsuja lukuunottamatta. Silloin pakkasimme hänelle mukaan aina niin ison rasiallisen omia herkkuja mukaan, etteivät ne päässeet varmasti loppumaan kesken :D Kateus taisi olla enemmänkin toisten suunnalta hänen herkkurasiaansa päin ;)

  Kaikkea hyvää teidän syksyyn <3

  • Aivan mahtava kuulla, että allergiat häipyneet! Ihanaa, kun voi vapaasti syödä ja maistella eri ruokia ja makuja. Toivon, että tuolla meidänkin naperolla vuodet tekevät tehtävänsä ja maitoallergia sen myötä poistuu.

   Ihanaa syksyä myös sinne!

 11. Tuuletuksia Jantunen

  Ainiin, se vielä piti sanoa, että perheessämme on 1 kpl sellaisia, jolla on hieman pidempi lista rajoitteita, jotka eivät ole yleisimpiä allergioita, mutta silti hyvin usein kaikenlaisessa ruoassa mukana. Kannamme mukana pientä korttia, jossa on listattu nämä aineet ja annan sen kortin aina mukaan tarjoilijan kautta keittiölle, tai menen kokin kanssa keskustelemaan ja sopimaan mitä ruokaa laitetaan. Pyydän palauttamaan kortin aina annoksen mukana, jolloin se info on varmemmin kulkenut sekä tarjoilijan, että kokin kautta. Listoilta harvoin löytyy sellaisenaan annosta, mikä olisi ok. Paitsi hersburgerista ja burgerkingistä :) Useamman vuoden aikana muistelen, että kaksi kertaa on tullut virheellinen annos, muutoin onnistunut tosi hyvin. Toivottavasti onnistuu myös teillä jatkossa.

  • Tuosta allergiakortista sain aiemmin vinkin ja se kuulosti kyllä tosi hyvälle! Joku oli käännättänyt kortin myös eri kielille, niin ulkomailla ravintoloissa syöminen on helpottunut huomattavasti. Vaikeasti tai hengenvaarallisesti allergisille tuommoinen kortti voi pelastaa kirjaimellisesti hengen.

   Teillä on saldo parin vuoden ajalta tosi hyvä, jos vain kaksi kertaa mennyt annos pieleen. Itsellä on kertynyt lyhyessä ajassa jo useampi epäonnistunut ruokailu. Täytyy varmaan muuttaa strategiaa :D

   • Tuuletuksia Jantunen

    Mulla on lappu myös englanti, ruotsi ja espanja – versiona, ja sillä on pärjännyt aika pitkälle. Saksa puuttui, mikä olisi pelastanut aikoinani Unkarissa minut kotkottamasta ja muu muu- ammumasta tarjoilijan kanssa, kun yritimme ymmärtää yhdessä toisiamme vedet silmissä nauran, ilman yhteistä kieltä. Ravintolan väellä oli hauskaa myös katsoessa näytelmäämme :D

     • Tuuletuksia Jantunen

      Pakko lisätä, että sen nöf nöf possu-imitaation kohdalla loppui meiltä naurun vuoksi usko siihen, että asia etenee, joten marssimme keittiöön ja katselimme sieltä sopivan pihvin ja salaatin lautaselle.

 12. Kati

  Tsempit maidottoman ruokavalion toteutukseen! Meilläkin maito-allergia pojalla, ja juuri ravintoloissa suurimmat haasteet. Suosittelen tutustumaan ekopharman Herukka sarjan atooppisen ihon hoitovoiteeseen. Hoitaa ihottumat kuntoon ja muutoin toimii hyvänä perusvoiteena. On ollut meidän pelastus.

  • Ravintoloissa on kyllä isoimmat haasteet. Voisi sanoa, että kaikki annokset sisältävät maitoa jossain määrin. Melko turhauttavaa välillä, kun jotain on reissuissakin syötävä.

   Kiitos suosituksesta! Jos vauvan iho vielä oireilee, niin otan tuon ehdottomasti kokeiluun :)

 13. Tuttavissani on maitoproteiinille allergisia ja osalle myös naudanliha aiheuttaa oireita, koska no, lehmä ja maito. Onneksi nykyään on enemmän ja enemmän saatavilla maukkaita korvaavia tuotteita. Ihanaa, että pienen olo jo helpottunut!

  • Aaa, tosta en ole kuullutkaan tai itse osannut ajatella, että naudanliha voisi aiheuttaa maitoproteiiniallergiaa! Nautaa välillä syön – tai vissiin aika useinkin (mm. jauheliha). Pitääpä tarkkailla tilannetta ja koittaa ottaa taukoa naudanlihaan, vaikka nyt pieni voikin jo huomattavasti paremmin.

 14. Kolmen äiti

  Tsemppiä! Meillä takana kahdeksan vuotta maidotonta. Viimein tämän kesän aikana keskimmäisen pystyy syömään noin 3 grammaa maitoproteniia päivässä eli kaksi juuston siivua. Edistystä kyllä :)
  Mä olen niin tottunut lapsen maidottomaan ruokavalioon ja teen kaikille samaa ruokaa. Korvikkeita löytyy paljon; Oatlyn tuotteilla pääsee pitkälle (ruokakermaa, kaura fraichea, jäätelöä, jugurttia, kauralevite jne.,), Dammenbergilla on maidotonta suklaata, samoin Reino suklaa, Plantilla (creamy dessert) hyvä vaahto kermavaahdon sijasta, kaupoista löytyy myös vegaanisia juustoja. Me ollaan hyvin pärjätty kauratuotteilla, soija on meillä myös kielletty. Itse olisin aikoinaan enempi kaivannut tietoa korvaavista tuotteista, nykyään niitä on selkeesti enemmän.
  Mulla on ollut periaatteena, että allergialapsi saa aina hyvää syötävää eikä jää mistään paitsi. Hyviä leivontavinkkejä löytyy
  http://www.kamomillankonditoria.com/. Ovat vegaanisia (ilman kananmunaa, hyviä ja maukkaita.

  • Oho, tuo on kyllä pitkä aika maidottomana! Selkeästi sulla on pitkä kokemus hyvästä ja laadukkaasta maidottomasta ruokavaliosta, kiitos kun jaat vinkit tänne, niitä todella kaivataan – varsinkin jälkiruokiin, hah! Mä nimittäin rakastan herkkuja. Olis kyllä kiva, jos koko perhe söisi täälläkin maidotonta. Toki silloin, kun tehdään yhteinen lämmin ruoka, se on tietty maidotonta. Muutoinhan meidän jääkaappi pitää sisällään paljon maidollisia tuotteita. Maidottomia lettuja olen tehnyt (oli tosi hyviä), mutten ole vielä leiponut mitään. Voisin kokeilla :)

 15. Moikka Tiina!

  Meillä oli molemmat pojat pienenä todella allergisia. Ruokavalio koostui pahimmillaan vain muutamasta jutusta ja maitona oli toisella 2v ja toisella peräti 3v tuo aiemmin mainittu Neocate. Oli hilkulla, käykö sekään… seuraava vaihtoehto olisi ollut joku spesiaali sotkotus, jonka joku allergiasairaala olisi suunnitellut henk.koht. Iho oli karmeassa kunnossa, verillä ja visvainen. Samoin suolisto oli sökönä, ennen kuin kunnolla selvisi mitä sai ruoaksi antaa. Ja saattoi käydä välillä sitten niinkin, että esimerkiksi aiemmin kävi possu ja sitten se ei enää käynytkään. Toiselle pojista kävi noin 2-vuotiaaksi vain tattari, mustikka ja oliskohan ollut poron liha… ja toinen meni aika samaa linjaa. Sinänsä oli helppoa kyllä heitä ruokkia, kun vaihtoehtoja ei vaan ollut. Mutta toisaalta olihan se ankeaa. Silloin 20v sitten kun ei ollut todellakaan mitään korvaavia juttuja edes tarjolla… ja siihen aikaan se ainoa hoito oli täysi eliminaatiodieetti – en oikein ymmärrä tätä nykymenoa, kun kuulemma pitää sitten kuitenkin vähän antaa sitä allergisoivaa juttua, että siihen tottuu… miksi?? Miksi pitää kiusata pienen lapsen elimistöä??

  Meillä allergiat pääosin poistui siinä pikkulapsi-iässä. Nuorempi poika välttelee edelleen esimerkiksi pähkinöitä. Vanhemmalle pojalle kyllä sitten ilmaantui aika kova siitepölyallergia (ainakin koivu ja pujo), hän on myös allerginen eläimille jonkun verran ja hän edelleen välttää useimpia hedelmiä ja kasviksia, samoin pähkinöitä ja manteleita. Mutta noin muutoin niistä pahimmista kyllä selvittiin.

  Meille tehtiin silloin aikanaan altistukset niin, että aina ensin se tippa kyynärvarteen. Jos ei oireita tullut, sitten vasta suuhun. Monet kerrat siellä kyllä ravattiin aina uudestaan katsomassa, josko nyt jo jokin sopisi… Kortisonia käytettiin ja rasvattiin muutenkin päästä varpaisiin.

  Se on jännää, että meidän kumpikaan tyttö ei ole ollut koskaan millekään allerginen, vaikka siis todellakin molemmat pojat oli noin rankasti. Myös miehen edellisestä avioliitosta poika oli herkkäihoinen ja ilmeisesti allerginen, mutta tyttö ei. Ja sitten taas tuon miehen tytön, samoin kuin meidän tyttären, lapsi on allerginen ja poikien lapset ei…!! Joku kaava tuossa selkeästi on.

  Kehotan sua kuitenkin jonkunlaiset lääkärin paperit hakemaan Nilolle. Niillä saat sekä alennukset apteekin erikoismaidoista että mahdollisesti myös oikeuden sairaan lapsen hoitotukeen (tai ainakin silloin muinoin tuollaista sai). Tsemppiä teille!!

  terkuin Heli-serkku

  PS. Niin hieno tuo teidän koti!! Upealta näyttää myös tuossa lehtijutussa!

  • No moikka serkkusein! Onpas teilläkin ollut melkoinen kuvio ruokailujen kanssa. Oma hommansa selvitellä ja juosta tutkimassa.

   Varmaan mennään sitten yksityiselle hommaamaan paperit allergiasta, jos tarvetta tulee. Voi olla, että päiväkotiin kun menee, niin siellä on hyvä olla todistus, ettei tarvitse selitellä.

   Ja kiitos, kiva että meidän koti kelpas tuommoseen lehteen :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s