comments 33

Kun kaiken menettää

Kerkesin jo hetken miettimään, voiko asiat mennä enää huonommin ja vastaus tulikin siihen aika pian: kyllä voi. Vaikka pahinta pelkäsin, en silti uskonut tätä tapahtuvan, koska olimme kokeneet jo ihan tarpeeksi ikäviä asioita lyhyessä ajassa. Mies siirsi viikko sitten suurimmat tavarat uuteen asuntoon ja minä hoidin kuumeista poikaa sen aikaa. Toivoin kovasti, että kalusteet olisivat käyttökelpoisia, muuta meillä ei enää ollut.

Todellisuus iski vasten kasvoja todella lujaa ja pyyhkäisi mennessään viimeisetkin toivonrippeet. Kun kävin tavaroita läpi, tajusin, ettei mitään säilynyt sittenkään. Haju oli todella voimakas ja kaikki tavarat olivat käyttökelvottomia. Kaikki. Sitten se romahdus tuli, eikä itkulle tullut loppua. Oli lauantai-ilta ja kello jo niin paljon, ettemme kerkeisi enää hakemaan edes uusia patjoja, joilla voisimme yön yli nukkua. Se hetki oli ihan epätodellinen. Olin niin epätoivoinen, pettynyt ja surullinen, etten kyennyt enää ajattelemaan mitään. En uskonut sitä todeksi, että me menetimme sittenkin kaikki. Miten niin lyhyessä ajassa voi tapahtua niin paljon ikäviä asioita? Olin kokoajan luullut olevani pohjalla, mutta nyt vasta sinne osuin.

Olen kertonut avoimesti hyvät ja huonot uutiset täällä blogissa, mutta ensimmäisenä käyn jakamassa kuulumiset tärkeäksi muodostuneeseen Sisustusterapiaa-ryhmään, jonne kuuluu sisustusalan ammattilaisia ja harrastajia, bloggaajia, suunnittelijoita sekä valokuvaajia. Olen kertonut meidän haasteellisesta matkasta ja nyt avauduin siitä, että menetimme sittenkin kaiken, enkä kerkeisi enää mitään hommaamaan, olihan jo myöhäinen lauantai-ilta. Ryhmästä saa aina tukea ja hyvää mieltä, mutta nyt tapahtui jotain aivan uskomatonta!

Ryhmän ylläpitäjä, superihana Pia, päätti toimia. Hän on toiminnan nainen ja keksii ryhmässä kokoajan jotain huippua, mutta nyt hän teki jotain aivan häkellyttävän huikeaa muiden ryhmäläisten kanssa. Meni pari tuntia, kun ovemme taakse ilmestyi Pia, Sanna ja Mira isojen kassien kera, joissa oli patjoja, pyyhkeitä, lakanoita, Blossa-pullo, suklaata sekä leluja, mm. autoja, legoja, supersankareita, pelejä ja kirjoja. He olivat käyneet keräämässä meille hätäapua ympäri Espoota ja Vantaata keskellä yötä. En voinut uskoa sitä todeksi! Luulin, että meidän joulu on peruttu, mutta se tulikin ennakkoon! Miten mieletön teko kaikilta ryhmäläisiltä ja tältä kolmikolta, jotka lahjoittivat ja lainasivat tavaroita meille. Nuka oli onnensa kukkuloilla, kun sai paljon leluja leikittäväksi ja me päästiin nukkumaan turvallisesti lainapatjoille.

Tämä oli jotain niin uskomatonta. Tuhannesti kiitos, te todella kannattelette meitä kun elämä murenee jalkojen alta. Miten paljon ihania auttavia ihmisiä onkaan meidän ympärillä ja miten onnelliseksi ryhmän toiminta tekikään ♥ Ja kaikki ne ihanat viestit lämmittävät mieltä älyttömän paljon. Todella monelta tuli viestiä, että he voivat tuoda tai lähettää postitse mitä vain tarvitsemme, jotta pääsemme uuteen alkuun. Kun olimme asioilla, sain puhelun terapiaryhmäläiseltä Fridalta, joka kirjoittaa myös Koti kaupungin laidalla -blogia, kertoi toimittavansa ovemme taakse säkillisen tavaraa. Olen niin häkeltynyt, kiitollinen ja onnellinen näistä ihmisistä. Ryhmästä on tullut minulle paljon enemmän kuin ikinä uskoinkaan. Se tuntuu ihan omalta perheeltä, joka todella auttaa hädän hetkellä.

saunalahti_uusi_koti

Seuraavana päivänä kävimme hakemassa uuden sohvan, imurin ja muuta pientä tarviketta. Hankittavien tavaroiden lista on pitkä, lähdemme rakentamaan kotiamme nyt aivan alusta. Tämä on vain käytävä läpi, kun vaihtoehtoja ei ole. Vakuutusyhtiö pesee kätensä tällaisista tapauksista eikä korvaa yhtikäs mitään, joten joudumme käyttämään remonttiin varatut rahat uusiin kalusteisiin ja tavaroihin. Irtisanoimme kotivakuutuksen, koska meillä ei ole enää mitään vakuutettavaa.

Meillä on nyt kuitenkin asunto, joka on terve ja jossa on hyvä olla. Vaikkei asunto olekaan aivan omantyylinen, sisustamalla saa ihmeitä aikaiseksi. Sisustamme tätä pikkuhiljaa ajan kanssa, joten kyllä tästä vielä kiva koti tulee. Löysin ihanan villamaton olohuoneeseen ja haimme uudet sängyt. Vaikka joudummekin uusimaan käytännössä kaikki pakon edessä, piristää uudet kalusteet mieltä tosi paljon. Tavarat, jotka voi pestä erittäin kuumissa lämpötiloissa mm. astiat ja lakanat, säilyvät. Olen hinkannut, pessyt ja saunottanut joitain tavaroita, eli kaikki kotikonstit pelastamisessa ensin käyttöön. Koviin materiaaleihin jynssäys ja kuumuus näyttää auttavan, mutta vähääkään huokoisista materiaaleista ei hajut lähde pois. Talolla on vielä paljon tavaraa, joita käyn sitten ajan kanssa läpi mahdollisesti otsonoimalla ja ionisoimalla. Kuulin, että ionisoinnista jää tavaroihin outo haju, joka ei sitten lähde pois, vaikka homeenhaju ja homeitiöt lähteekin. Enpä tiedä haluanko tavaroissa olevan mitään hajua, mielummin ihan vain hajuton, olen herkistynyt hajuille tarpeeksi muutenkin.

linnunpesa

Pääsimme jouluksi uuteen kotiin ja se oli ainut asia mitä toivoin. Täällä ollaan ja olo on viimein rentoutunut. Sukuloinnit jäi tällä kertaa väliin, kun voimia ei siihen ollut. Halusimme olla vain rauhassa keskenämme, hengähtää hetki. Isäntä haki joulukuusen ja kuusesta löytyi uskomaton yllätys: linnunpesä! Sinne se sai jäädäkin. Joulusta tuli kaikinpuolin upea ja ikimuistoinen, siitä lisää myöhemmin. Nyt glögiä, piirrettyjä, joululauluja ja sisäfilepihvejä. Hyvää joulua!

33 Comments

 1. Kaunis koti ja mitkä ihanat asukkaat se saikaan.
  Ihanaa, että pystymme olemaan avuksenne. Oli yö tai päivä- mielellämme autamme teitä.
  Ihanaa iltaa 💙

 2. Yhteistyössä on voimaa ❤️

  Elämä koettelee ja taivuttaa oksia, mutta ei kaada. Kaikki kääntyy vielä hyväksi, tärkeintä ettette menetä terveyttänne.
  Isoja voimahaleja ja rauhallista joulua ❤️

 3. N

  Hyvää joulupäivää, tuntematon! En ole ennen käynyt täällä, mutta nyt jostain syystä tämä postaus tuli minulle faceen näkyviin linkkinä. Otsikko kouraisi ja oli pakko klikata. Kliseenä voisin sanoa, että ”nimim. been there done that”. Jaksaessani aion lukea tarinastanne tarkemmin, mutta jo tämä tuntui aivan liian syvällä. Home-episodin vuoksi olemme seitsenlapsisena perheenä kokeneet liittoakin repiviä vastoinkäymisiä, menettäneet kaiken irtaimen, velkaantuneet enemmän kuin korviamme myötä ja yksi harvoista avuista tuli eräältä suositulta nettifoorumilta. Tuntemattomat ihmiset auttoivat erään syvän ojan yli meidän aktiivisella muutaman päivän mittaisella projektillaan. Se oli uskomatonta, mutta sinä sen voit varmasti uskoa. Jaksamisia ja hyviä pyhäpäiviä!

  • Hyvää joulupäivää, N! Kiva kun laitoit viestiä. Ihmisten auttamishalu on ollut aivan uskomatonta, se on pitänyt meidän pinnalla ja helpottanut omaa jaksamista älyttömän paljon. Vielä on edessä iso homma, että saadaan talojupakka hoidettua pois alta. Nyt ei moista jaksa ajatella yhtään. Kyllä tämä tästä!

 4. sittis

  Ihania ystäviä teillä! <3

  Tuota kotivakuutusta miettisin kyllä vielä ihan huolella, vaikka siltä tuntuu ettei omaisuutta olekaan. Useimmat vuokranantajatkin edellyttävät vuokralaisiltaan kotivakuutuksen voimassaoloa, koska paitsi irtaimiston, se kattaa myös pintamateriaalit, joiden remontoinnista voi aiheutua aikamoinen lasku pahimmassa tapauksessa. Siitä on apua myös vaikkapa vahingossa pudonneen tietokoneen korjauksessa tai lapsen aiheuttamassa vahingossa, erityisesti kun huolehtii vastuuvakuutuksen olemassaolosta.

  • Otamme kyllä kotivakuutuksen tähän uuteen kotiin, edellisestä otimme kaikki vakuutukset pois, koska siellä ei ole mitään vakuutettavaa enää. Homeinen talo ja homeiset tavarat vaan, joista vakuutusyhtiö kohauttaa olkapäitään.

 5. Kovasti voimia kaiken keskelle. En tiedä tarinaanne, mutta varmasti kaikki kääntyy hyväksi vielä.

 6. katriah

  Onnea uuteen kotiin, toivottavasti tästä lähtee parempi alku käyntiin!:) Ja toivottavasti kirjekuoreni tuli perille, vaikka siihen hölmönä laitoin Pian nimen päälle.. Pelkään myös pahoin, että pieni kirjekuori on houkuttelevuutensa vuoksi päätynyt vääriin käsiin. Posti hukkasi jo yhden tärkeän paketin – olin lähettänyt eräälle suurperheelle Jouluapua-sivuston kautta heille tiettävästi ainoat joululahjat.. Valtava paketti, jonka Posti on nyt hukannut.. :( tuntuu tosi pahalta tuon perheen puolesta! Samoin kuin teitä ol kohdannut ihan hirveä tragedia.. Kyllä tuollaisen jälkeen tekeekin mieli vain rauhoittua joulu kotona!

  • Voi katriah, kiitos ♥ ♥ ♥ Emme ole saaneet vielä avainta uuteen postilaatikkoon, joten en ole vielä postia nähnyt. Toivottavasti kirjekuori on tullut kuitenkin perille! Osoitteen siirtoon meni myös muutama päivä, joten kirjelähetykset saattavat olla vielä Postin hallussa. Olen kuullut paljon Postin hukkaamista lähetyksistä ja on todella ikävää, jos lähettämäsi paketti ei pääse tuolle perheelle perille. Täytyy vain toivoa, että paketti saapuu oikeaan osoitteeseen joulun jälkeen.

   Sinulla on todella suuri sydän.

 7. Onnea uuteen kotiin, teillä on mielettömän upeita ihmisiä ympärillänne <3 Kaiken kurjan jälkeen, olette kyllä ansainnut ihanan ja rauhallisen joulun, joten nauttikaa – niin toisistanne, uudesta kodista kuin elämästä ylipäätään!

  • Todella hämmentävää, miten ihania ihmisiä ympärillä onkaan! Ja moni auttaja on vielä tuikituntematon. Ihan mieletöntä.

   Joulusta tuli onneksi ihana ja ikimuistoinen ♥

 8. Hanna

  Hei kerroit aiemmin, että talon teille myynneillä oli joku vakuutus hometapauksia varten. Onko tästä vakuutuksesta ollut jotain hyötyä teille/heille? Kiinnostaisi tietää tulevien kiinteistökauppojen varalta.

  • Joo, heillä on piilovirhevakuutus, ei suoranaisesti hometta varten, vaan talon piilovirheitä varten. Meille siitä ei ole mitään hyötyä (vaikka niin annetaan vakuutuksen myyntiteksteissä ymmärtää, emmehän me sitä tilanneet), mutta enpä tiedä onko loppujen lopuksi myyjällekkään mitään hyötyä, riippuu varmasti siitä mihin lopputulokseen päästään vai päästäänkö edes. Vakuutuksissa on aina niitä klassisia porsaanreikiä, jotka ilmenee vasta siinä kohtaa, kun korvausta lähdetään kyselemään. Ja omavastuut on korkeat.

 9. Jenni

  Olen haaveillut vanhasta omakotitalosta mutta nyt en teidän kokemusten jälkeen enää olekaan niin varma…
  Kun sinulla jossain vaiheessa riittää voimavaroja, olisi kiva kuulla että mitä tekisitte toisin ennen asunnon ostopäätöstä?
  Mielenkiinnolla jään seuraamaan tilannettanne ja toivon teille kaikkea hyvää jatkoon <3

  • Sama homma. Haaveilen vanhasta talosta edelleen, mutta tämä kokemus pitäisi viimeistään olla selvä merkki siitä, ettei kannata. Jos nyt on jo mennyt omaisuus, rahat ja terveys, niin eikö se ole tarpeeksi… Rakastan silti vanhoja rakennuksia ja Mid Century Modern -aikakautta ja arkkitehtuuria, enkä tiedä voinko saada uuteen taloon ikinä samanlaista ”suhdetta”. Ehkä sitten, jos saan talon itse suunnitella ja rakennuttaa.

   Harmittaa, etten uskonut ostovaiheessa itseeni. Olin tilaamassa talolle ihan ensimmäisenä homekoirat ja siitä myyjällekkin mainitsin esikaupoissa, joka kohautti asialle olkapäitä ja sanoi niiden olevan ihan turhat. Välittäjillä on myös hyvin ylimalkainen suhtautuminen homekoirien käyttöön. Olisi pitänyt tilata ne ensimmäisenä ja sitten tehdä jatkotutkimuksia, jos koirat merkkaa paikkoja. Eli ainut asia mitä itse tekisin toisin, mutta se on nyt myöhäistä. Jatkossa se on kaupan ehto ja/tai jokin muu tutkimus, jos yhtään epäilyttää. Myös uusissa voi olla homeongelmia. Nyt olen itse herkistynyt niin paljon, että reagoin välittömästi epäpuhtauksiin ja homeeseen. Jopa läppäristäni tulee parhaillaan lievää hajupollähdystä, joka on sama haju kuin pois heittämissäni tavaroissa. Kaikkeen se perkele tarttui.

   Toivottavasti meidän tarinasta on apua ja vältätte saman painajaisen. Tätä ei oikeesti toivo kenellekään.

   • Jenni

    Kiitos vastauksestasi. Se ja koko teidän koettelemussarja on saanut itsenikin tosi varovaiseksi, eikä liene yhtään liioiteltua!
    Luin lehdestä jutun jossa perhe oli ennen vanhan talon ostopäätöstä saanut muuttaa vuokralle taloon ja kokeilla asumista siinä. Tää idea oli mainio, mutta valitettavasti hyvin harvoin toteutettavissa.

    • Nyt kun olemme asuneet uudessa talossa muutaman viikon, olen päivä päivältä enemmän sitä mieltä, että meidän seuraava omistusasunto tulee olemaan uusi. Ihastun vanhoihin edelleen ja varmasti jatkossakin niistä haaveilen, mutta omaa ja lapsen terveyttä en halua enää riskeeta. Olen nähnyt asuinalueellamme monta hienoa uutta taloa ja alan tykästymään niihin. Tykkään kovasti tästä meidänkin vuokra-kodista, mutta kyllähän siitä uudestakin voi saada omannäköisen, kun sen omalla tyylillä laittaa. Tämä meidän 3 talon home-episodi saa luvan riittää.

     Tuo vuokrausmahdollisuus olisi älyttömän hyvä juttu, mutta eipä taida olla monessakaan kohteessa mahdollista.

 10. Maria

  Tuo linnunpesä joulukuusessa pysäytti minut. Uskon hyvin voimakkaasti, että teitä kannatellaan. Elämä ei ole aina helppoa. Ei edes näillä leveysasteilla, joilla asiat ovat moneen muuhun maailmankolkkaan verrattuna hyvin..

  • Ehkäpä linnunpesällä on jokin merkitys, moni sitä ainakin sanoi. Itse en tullut ajatelleeksi, mutta jokin uuden alku tässä on meneillään – rankemman kautta, mut silti.

 11. Jotain ihan järkyttävää olette saaneet kokea! Onneksi teillä on toisenne ja paljon ihania auttavia käsiä. <3 Täydellisen värisen sohvan olette valinneet, mistä löytyi? Voimia edelleen!

  • Eipä se elämä aina kysele… Se jakaa kortit kuten haluaa. Mutta onneksi meillä on mieletön tukijoukko ympärillä – ja toisemme. Nyt mennään perusasioiden äärelle, vaikka toki se sisustaminen edelleen on intohimo ;)

   Sohva löytyi Ikeasta, on kyllä tosi nätin värinen :)

 12. Mia

  Paljon tsemppiä teille! Käyn parhaillaan läpi omaa homeriitaani ja asun evakossa, tosin sillä erotuksella että minun riidassani on pienemmästä asunnosta kyse (asunto siis korjataan kokonan nyt kun selvitykset on tehty, ja muuttopäivä koittaa toivon mukaan kahden kuukauden päästä, jos kaikki menee hyvin) enkä koskaan ehtinyt muuttaa sisään ennenkuin kosteusvaurio havaittiin. Mutta tässäkin on jo menty pari kuukautta asioita selvitellessä enkä yhtään tiedä milloin pääsemme sopuun myyjän kanssa vai eteneekö riita kenties käräjille. Olen kuitenkin pysynyt järjissäni asianajajani ansiosta jonka palkkasin heti kosteusvaurion ilmettyä. Hän on kirjaimellisesti ollut järjen ääni kun itse haluaisin vain hakata päätä seinään. Olen yrittänyt järkeillä asiaa itselleni; kodin osto on sijoitus siinä missä muukin ja tulee riskeineen, ja minun tapauksessani riskit realisoituivat. Mutta koti on aina koti, ja omaisuuden (ja pahimmassa tapauksessa terveyden) menettäminen on vaikea pala nieltäväksi. On tärkeää että ympärillä on tukiverkosto, oli se sitten asianajajan, perheen tai ystävien muodossa, ja on hyvä että saitte hyväsydämisyyttä ja apua osaksenne vaikeassa tilanteessa. Toivon teille parempaa ja ennen kaikkea onnellista uutta vuotta 2017 uudessa kodissa!

  • Kiitos, että kerroit oman tarinasi. Yhtälailla on tuossa sinun tapauksessa tekemistä, vaikka olisikin pienemmässä mittakaavassa. Tosi hyvä, ettet koskaan kerinnyt muuttaa sisälle, siinä säästyy jo niin monelta muulta ikävältä, kun pahimmassa tapauksessa menee myös terveys ja omaisuus rahojen mukana. Kiva kuulla että asianajajasta on ollut oikeasti hyötyä.

   Juuri äsken listattiin miehen kanssa kaikkia hyviä asioita, joita tässä tapauksessa kaikesta huolimatta on. Niitähän löytyi muutamia, vaikkakin kalliimman kautta. Tärkeimmäksi nostan muut ihmiset ja toisemme. Olen saanut kokea niin paljon välittämistä, auttamista, hyväsydämmisyyttä ja empatiaa, että sydän pakahtuu. Ihmisistä saa ihan mielettömän paljon energiaa ja voimaa.

   Tämä koti tuntuu nyt tosi hyvälle, siitä olen onnellinen. Ja onnellinen olkoon myös tuleva vuosi!

 13. Paulina

  Minä en koskaan kirjoita mihinkään blogiin, mutta nyt on aivan pakko.

  Meillä on myös menossa kamppailu hometalon kanssa. Ostettiin kauttaaltaan remontoitu talo, joka näytti siltä, että siitä on pidetty hyvää huolta. Jo ensimmäisenä talvena minulla oli oireita, mutta en millään halunnut uskoa. Luulin, että mieli se vaan teki tepposiaan. Meillä ei haissut koskaan miltään, eivätkä meidän tavaratkaan myöskään haisseet eli ei ollut mitään todisteita omalle ololle. Vuosi muutosta sisuunnuin, ja päätin että jotain täytyy tehdä. Niin monta eri asiantuntijaa kävi puolen vuoden aikana meille sanomassa, että ei täällä mitään ole. Mutta en antanut periksi. Homekoirat sitten viimeisenä tilattiin, ja tekihän ne merkkauksia ympäri taloa. Paljastui mittavat vauriot ympäri taloa. Tässä sitä nyt ollaan, altistuneina, suurin osa omaisuudesta kaatopaikalla ja ymmyrkäisenä kaikesta. Pelko terveydestä ja taloudesta on mielessä öin ja päivin.

  Jos kaupan purkuun on teillä mahdollisuus, tehkää se! Koskaan ei ole 100% varmuutta, että kaikki home saadaan pois. Ja minä suosittelen lämpimästi homekoirien käyttöä jokaiselle talon tai asunnonostajalle jo ostovaiheessa. Pieni kustannus, mutta suuri apu. Monen asiantuntijan (ja sisäilmamittauksen) mukaan meillä ei ollut hometta, mutta homekoirat kertoivat toista. Toivotan teille voimia, ja aurinkoa elämän jatkoon! Kirjoitathan lisää miten teidän asiat etenee!

  • Kiitos, kun tällä kertaa kirjoitit ja pahoittelut, että olette joutuneet kokemaan saman paskan kun me. Hyvä, että pidit pintasi!

   Mua harmittaa edelleen älyttömästi se, etten ottanut niitä homekoiria merkkaamaan. Olisi pitänyt uskoa itseeni ja tilata ne ennen muuttoa tai ennen kauppoja (jos se nyt olisi ollut edes mahdollista).

   Nyt meni näin ja kaikki tietysti pelissä, ihan kun joku Venäläinen ruletti. Vääntö on vielä kesken, eikä näillä näkymin kaupan purku onnistu. Meille jää homeinen talo ja sitä sitten myydään tonttina eteenpäin. En enää edes halua miettiä menetettyjä rahoja tai asioita, pakko keskittyä siihen hyvään mitä meillä on.

 14. Pingback: Tilastotietoja ja diipadaapaa | Design Wash

 15. Lara

  Homekokemuksen jälkeen voi ns. monikemikaaliherkistyä ikävästi. Että sitten hyvin monet matetiaalit, esim. Tempur, ja monet maalit ja liimat jne. voivat aiheuttaa oireita. Toivoisi useammankin valmistajan käyttävän puhtaita, luonnollisia materiaaleja. Seuraava homeongelma saattaa sitten olla uusien talojen (tai uudistettavien) muoviset vesiputket!!! Toivoisi viranomaisten tarttuvan tähän.

  • Ollaan asuttu kohta 1,5 vuotta tässä uudessa kodissa, jossa oli tosiaan ihan kaikki uutta, kuten on ollut kaikki hankinnatkin (vanhoihin en ole kajonnut), mutta mitään oireilua ei ole onneksi ollut. Jollekkin saattaa juuri nuo liimat yms. aineet aiheuttaa oireilua, jos on päässyt herkistyminen mennä niin pitkälle.

   Liian voimakkaista kemikaalihajuista tulee paha olo, en kestä olla samassa tilassa voimakkaiden hajusteiden kanssa ja tähän saattaa riittää ihan vaan liian voimakas deodorantti. En sitten tiedä onko tullut moinen reaktio hometalon jälkeen, vai inhosinko voimakkaita hajuja jo ennen sitä. Itse en ole käyttänyt hajuvesiä enää vuosikymmeniin.

   Todellakin toivoisi talovalmistajien käyttävän puhtaita, luonnollisia materiaaleja, jos vain mahdollista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s