comments 4

Ajaton rosterinen liesituuletin

Kaupallinen yhteistyö Savo

Kun lähdin suunnittelemaan uuden kotini keittiötä, oli jonkin sortin raamit sille jo valmiiksi asetettu. Naapuriasuntoon, joka on omastani peilikuva, meni i-mallinen keittiö yläkaapeilla ja erillisellä jääkaappipakastimella. Itse halusin ehdottomasti yläkaapittoman keittiön isolla saarekkeella, jotta tila tuntuisi mahdollisimman ilmavalta, kun neliöitä on rajallisesti.

Olen ihastellut Bora Purea, joka on induktiotasoon integroitu liesituuletin. Borasta onkin tullut melkoinen hitti ja tuntuu, että se on järjestäen jokaisella, joka on viime aikoina rakentanut tai remontoinut. Itsekin sitä pohdin, jotta olisin saanut pidettyä tilan avarana. En halunnut saarekkeeseen kuitenkaan mitään toimintoja, en sähköä enkä vettä. Uunin toivoin olevan samassa linjassa induktiolieden kanssa, joka ei Boralla olisi onnistunut, kun se vaatii tilaa alleen.

Ajattelin, että tehdään sitten sellainen koteloitu versio liesituulettimesta, jonka pinta on samaa materiaalia kuin keittiön ovet. Näin liesituuletin soljuisi keittiön kanssa yksiin, kevyen huomaamattomasti. Tämäkin tuntui olevan haaste, kun visiotani ei meinannut kukaan ymmärtää, vaikka näytin esimerkkikuvia mitä hain. Tai ehkä se olisi vaatinut turhan paljon extratyötä, joten vastaanotto idealleni oli sen takia hieman nihkeä.

Kun olin käymässä raksalla, rakentaja oli menossa välikattoon tekemään liesituulettimen putkille vientejä. Hän ilmoitti, että minulla on 5 minuuttia aikaa kertoa mihin kohtaan liesituulettimen poistoputki sijoitetaan. Niin tosiaan, mikäs liesituuletin tuohon laitetaan? Aloin etsiä siltä seisomalta omaan minimalistiseen tyyliini sopivaa yksinkertaista liesituuletinta. Eteeni osui Savon tyylikäs ruostumattomasta teräksestä valmistettu I-78 RST -liesituuletin. Se tuntui oikein sopivalta, joten vilkaisin nopeasti asennusohjeet ja ilmoitin tarkat mitat liesituulettimen paikasta. Kas näin, päätös liesituulettimesta oli tehty!

Kyseinen malli on saareketuuletin, joka kiinnitetään kattoon. Liesituulettimeen saa lisättyä jatkoputken, joten se sopi hyvin 3 metriä korkeaan keittiööni. En epäröinyt valintaani hetkeäkään – enkä tosin niissä minuuteissa olisi edes kerinnyt. Joskus nopeat päätökset ovat parhaita!

Savo Design & Technic Oy on vuonna 1982 perustettu kotimainen perheomisteinen yritys, joka tarjoaa viimeisteltyjä, arkea helpottavia ratkaisuja kaluste- ja rakennusteollisuudelle, sekä jälleenmyyjien kautta myös kuluttajille. Tuotemallistossa on omien Savo-tuotteiden ohella eurooppalaisia brändejä, kuten Grass ja Bora.

Savolta löytyy paljon erilaisia liesituulettimia, todennäköisesti heillä on Suomen kattavin ja tyylikkäin valikoima. Kannattaa käydä tutustumassa!

Se mitä ei voi peittää, korosta. Tämä pätee sisustamisen saralla erinomaisesti. Kun en saanut huomaamatonta liesituuletinta, valitsin sellaisen, joka näkyy ja ottaa tilan kunnolla haltuun.

Rosteri, tai teräs ylipäätään, on hyvin ajaton materiaali. Tällä hetkellä teräs on selkeästi nousemassa isompaan rooliin kodin sisustamisessa, esimerkiksi keittiön tasojen ja ovien muodossa. Teräs on viehättänyt aina jollain tavoin, vaikkei se kummosemmin ole omassa kodissa näkynytkään. Haluaisin terästä kotiini vielä isommassa pinnassa, joka toisi lisää rouheampaa industrial-henkeä.

Tuosta liesituulettimesta on saatavana myös seinään kiinnitettävä C-78 RST malli. Itse halusin kokonaisuudesta mahdollisimman ilmavan ja kattoon asti menevän, niin että liesituulettimen taakse jää hieman tilaa. Nyt taakse jätettiin semmoiset 10 cm, jolloin ei ole vaaraa, että pää kopsahtaisi liesituulettimen kulmaan ruokaa tehdessä.

Meillä oli hieman haasteita asennuksen kanssa ja aluksi liesituuletin meni vinoon. Hälytin Savon huoltotiimin paikalle ja pienen hienosäädön jälkeen tuo upeus oli paikallaan. Suorana, ylväänä ja rosteri rottingilla. Ai että, nyt näyttää hyvälle!

Liesituuletin vaikutti heti ensimmäisten käyttöjen jälkeen erittäin tehokkaalta ja monesti riittääkin ykkösteho imemään höyryt ja käryt. Täytyy hommata vielä oma puhdistusaine ruostumattomalle teräkselle, jotta tuo komeus pysyy rasvatahroista vapaana. Ihanaa, kun pääsee taas kokkailemaan pitkän tauon jälkeen!

4 Comments

 1. Marski

  Hei, upealta näyttää! ❤️ Meille sama tuuletin harkinnassa, ja mietityttää, että onko kyseinen liesituuletin äänekäs? Montako nopeussäädintä liesituulettimessa on? Meillä myös huonekorkeus on 3 m.

  • Hei Marski, ja kiitos paljon! Ei se ole mielestäni ainakaan normaalia äänekkäämpi (äänitaso 52-66 dB). Pidän usein 1 tasolla, joka tuntuu olevan täysin riittävä, kun on niin tehokas. Tuossa on 3 eri tehotasoa. Tämä tosiaan sopii juuri hyvin 3 m huonekorkeuteen.

 2. ML

  Hei!

  Blogisi ja uusi kotisi on ihana! Olisi kiva nähdä, miltä lastenhuoneessa ja makuuhuoneessa näyttää 😀 Samoin kiinnostaa nähdä, missä ja minkälainen työpiste on.

  • Voi kiitos ML! Lastenhuone ja makuuhuone on edelleen tosi vaiheessa, käytännössä niissä on vain patjat lattialla, paljoa muuta en ole kerinnyt tehdä työkiireiden takia.

   Työpiste on tällä hetkellä keittiön pöydän äärellä, mutta se on rakentumassa kovaa vauhtia (not) makuuhuoneeseen. Tosin enää en ole varma onko siinä järkeä, tila on sen verran pieni.

   Toivottavasti saan sisustushommia edistettyä piakkoin, niin viihtyvyys ja toimivuus paranisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s