comments 12

Tyyliä, laatua ja toimivuutta wc-kalusteissa

Kaupallinen yhteistyö Svedbergs

Pikku hiljaa pääsen esittelemään kodin valmistuneita tiloja ja nyt on vuorossa wc. Kun lähdin suunnittelemaan uuden kodin vessaa, tiesin samantien minkä tyylistä ja millaisia toimintoja sinne halusin. Tila ei ole erityisen iso, mutta riittävän kokoinen ja hyvällä suunnittelulla siitä oli mahdollista saada myös oikein toimiva.

Olen ihastellut Svedbergsin kylpyhuonekalusteita jo useamman vuoden. Tuotteiden minimalistinen ilme, viimeistelty laatu ja modernit toiminnot ovat viehättäneet todella paljon, ja aina silloin tällöin olen käynyt niitä kylpyhuonemyymälöissä hypistelemässä. Olisin jo edelliseen kotiin halunnut Svedbergsin kalusteita, mutta päätin toteuttaa remontin pienemmällä budjetilla. Onneksi pääsin vaikuttamaan uuden kodin materiaaleihin ja kalusteisiin, koska tällä kertaa sain mieleisen kokonaisuuden!

Lasten iltapesut ja pisut hoituu yleensä samaan aikaan, joten tilankäyttö oli optimoitava mahdollisimman järkevästi. Selkeää ja toimivaa, tyylistä ja laadusta tinkimättä.

Halusin vessaan vetimettömän laatikoston, mieluiten mustaksi petsattua tammea. Pesualtaaksi toivoin yksinkertaista ja eleetöntä, sellaista joka olisi samaa materiaalia kuin tasokin, niin että allas on vasemmalla ja taso oikealla. 

Rakensin Svedbergsin sivujen räätälöintityökalulla tilaan sopivan kalustekokonaisuuden, josta ohjelma laski valmiiksi kokonaishinnan. Kävin varmuuden vuoksi vielä Svedbergsin showroomilla tutustumassa tuotteisiin varmistuakseni valinnoista ennen tilaamista.

Valitsin wc:n kalusteeksi mustaksi petsatun tammiviiluisen Epos-allaskaapin, jonka laatikot aukeavat push open -toiminnolla. Sormilla vain kevyt painallus, naks auki ja kiinni. Laatikoston viimeistelty pinta tuntuu aivan ihanalle, todella sileälle. Kyseisestä sarjasta on saatavana useampia eri vaihtoehtoja niin mittojen, värien, mallien, materiaalien kuin toimintojenkin puolesta. On saarnia, tammea, mustaa, valkoista ja ruskeaa. On sileää, massiivipuuta ja rimaa. Showroomilla käynti meinasi sekoittaa hieman suunnitelmia, kun valikoima oli niin herkullinen ja vaihtoehtoja paljon. Päätin kuitenkin mennä alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Pesualtaaksi valitsin mineraalikomposiitista valmistetun Isen, joka toimii samalla myös tasona. Tyylikkään yksinkertainen mattavalkoinen allas istuu saumattoman sulavasti allaskaapin kanssa yksiin. Altaasta on myös useampia erilaisia versioita saatavana. Itseasiassa tämä allas oli ratkaisevana tekijänä koko kombinaatiossa, vastaavanlaista kokonaisuutta ei muilta brändeiltä nimittäin löytynyt.

Alkujaan hieman epäröin, mahtaako noin pienellä altaan kaadolla vesi ohjautua pois, vai jääkö se lillumaan ikävästi altaaseen. Noh, pelko oli aivan turha. Kaato on niin hienosti suunniteltu ja tehty, että likavesi ohjautuu oikein nätisti viemäriin.

Laatikoihin on saatavana näppäriä lokeroita, joiden avulla tavarat pysyy paremmin järjestyksessä. Kaapin sisällä on tuplapistorasia, eli paikat sähköhammasharjoille ja hiustenkuivaajalle! Kylläpäs kävi esteetikolle tuuri, kun ei tarvitse enää pitää Spiderman-hammasharjoja pitkin tasoja, vaan ne saa laatikon uumeniin piiloon latautumaan. Lisää pistorasiavarauksia löytyy isosta alalaatikosta.

Hiustenkuivaajakin on nykyään aina käyttövalmiina. Aiemmin se on ollut laatikon perukoilla johtoon tiukasti kiedottuna tai lattialla lojumassa epäsiististi. Voi Epos mikä pelastus oletkaan!

Siisteyttä (ja tukoksia) helpottavana tekijänä Svedbergsin altaissa on push open -pohjaventtiili. Nopeasti tuonne kertyy kaikenlaista moskaa, mutta nimensä mukaisesti EasyClean -vesilukko on helposti puhdistettavissa – ja senpä vuoksi sitä tulee myös puhdistettua usein.

Ihailen tällaisia pidemmälle mietittyjä juttuja, jotka oikeasti helpottavat arjen toimintoja. Hyvän muotoilun tarkoituksenahan on auttaa ihmisiä. Tunnetun saksalaisen muotoilijan Dieter Ramsin sanoin: Design should not dominate things, should not dominate people. It should help people. That’s the role.

Hyvä muotoilu on innovatiivista, esteettistä ja ymmärrettävää. Hyvä muotoilu tekee tuotteesta hyödyllisen, on rehellistä ja kestää aikaa. Hyvä muotoilu on perusteellista viimeistä yksityiskohtaa myöten, ei harkitsematonta tai sattumanvaraista. Tässä muutamia hyvän muotoilun määritelmiä, joita Rams kehitti 80-luvulla. Svedbergs täyttää nämä määrittelyt heittämällä.

Tilasin Svedbergsiltä myös pyöreän Valje-peilin, jossa on tunnelmallinen epäsuora valo. Pähkäilin kahden eri muodon välillä ja vaihtelun vuoksi ajattelin ensi suorakulmaista peiliä, joka olisi tullut katon rajaan asti, mutta helppous voitti ja päädyin pyöreään. Pyöreä on kyllä muodon puolesta sinänsä parempi, kun kaikki muu on vessassa niin suorakulmaista.

Peilin valo luo ihanan pehmeän, sellaisen hotellimaisen tunnelman, etten ole peilin asennuksen jälkeen käyttänyt enää ollenkaan spottivaloja. Olen kyllä erittäin tyytyväinen valintaani!

Yksi asia, joka harmitti aika paljon rakentamisen aikana ja joka tuli täysin yllätyksenä, on tuo näkyvä vesiputki. Olin ollut ihan siinä käsityksessä, että putket kulkevat seinän sisässä, eikä tullut edes mieleenkään siitä kysyä.

Allaskaappi on niin kaunis ja ilmava, että tuo putki peitekupuineen pilaa harmillisesti ilmettä. Olen siihen jo tottunut, tai siis olen sen hyväksynyt, mutta ajattelin vaihtaa nuo kromiseen Svedbergsin viemäröintisarjaan, jonka itseasiassa bongasin vasta tänään. Tällä tavoin ilme muuttuu hieman tyylikkäämmäksi. Roikkuuhan tuossa myös bidee-suihku, joka sattuu olemaan niitä pakollisia pahoja. Tärkeintä on tietysti se, että homma pelittää. Ja kyllähän tuo on kaikinpuolin muuten juuri sellainen kokonaisuus kuin toivoinkin!

12 Comments

 1. Jenni

  Aivan ihana WC 😍
  Pieni pirkka-niksi mietittäväksi: löytyisikö hän rautakaupasta kromattu putkenpätkä allas kalusteen ja lattian väliin, jonka sisälle voisi ujuttaa tuon muovisen putken jolloin se jäisi piiloon, mutta funktio olisi edelleen toiminnassa?
  Voisi olla halvempi vaihtoehto + jos kohdistuksia ei ole alussa mietitty ja laskettu (altaan aukon ja lattian aukon välimatka), krominen putki voi asentua vinoon koska ei veny niinkuin muoviputki.
  Ottaisin tän WC:n kyllä anytime muovisellakin putkella 👌, sun tyyli on pettämätön!

  • Voi kiitos Jenni!

   Idea kuulostaa kyllä hyvälle! Tuo tuntuikin olevan haasteena, että miten kromiputki istuisi juuri oikeaan kohtaan. Täytyy mittailla ja katsoa miten sen saa fiksattua.

 2. Pilvi

  Hei! Upea wc, ihanan minimalistinen. Hieno! Ylettääkö tuossa wc-pöntöllä istuessa avata hanan bidee-suihkua varten? Harvoin sitä pöntölle mennessä laittaa valmiiksi hanaa valumaan 🙂

 3. Anni

  Upean näköinen! Tarvitsisin itsekin uudet vessakalusteet, joten laitan nämä korvan taakse. Onko sinulla ylijäämäkaakeleita tallessa? Voisiko putkelle rakentaa kaakeloidun koteloinnin?

  • Kiitos, ihana kuulla! Voin kyllä käsi sydämellä näitä suositella, ovat niin laadukkaita ja ajattomia.

   Joo, taitaa olla varastossa vielä kaakelia jäljellä, joten käytännössähän koteloinnin voisi rakentaa! Eipä tullut semmoinen vaihtoehto mieleenkään.

 4. Sisko

  Täydellistä, todellakin pettämätön on tyylisi, niinkuin Jenni toteaa!

  Sitä en ihan hahmottanut, että miksi ajattelit pyöreän peilin olevan helpompi ratkaisu, kuin suorakulmaisen kattoon asti ulottuvan, puhtaana pitämisen kannaltako? 🙂

  • Oi, kiitos paljon, ihanasti sanottu :)

   Tosiaan en tuota asiaa avannut ollenkaan.. Pyöreä oli siinä mielessä helpompi ratkaisu, kun Svedbergiltä ei löytynyt sellaista vaihtoehtoa, että olisi saanut korkean ja kapean peilin. Matalaa ja leveää kyllä oli, ja sen olisin kääntänyt pystyyn, mutta kiinnitysmekanismi ei siihen valitettavasti taipunut. Näin ollen olisi pitänyt tilata peili muualta mittatilauksena ja asennuttaa siihen lisäksi valo. Halusin homman etenevän vaivattomasti ja laitoin pyöreän peilin samaan tilaukseen muiden kalusteiden kanssa.

   • Sisko

    Selvä juttu, ymmärrän, kiitos perusteluista!

    Mitä teit muovisen putken ja peitekuvun kanssa, vaihdoitko ne kromiseen viemäröintisarjaan vai päädyitkö kenties johonkin kommenttien oivien vinkkien mukaiseen ratkaisuun? : )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s