comments 6

Oikomishoidon lopputulos

Kaupallinen yhteistyö / Hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala

Nyt on tullut hampaiden Invisalign-oikominen päätökseen. Oikomishoito alkoi viime tammikuussa ja päättyi elokuun alussa. Jos kiinnostaa, miksi lähdin oikomaan hampaitani, mitä toiveita minulla oli ja miten homma käynnistyi, täällä on aiempi postaus aiheesta.

Hoitojaksoni arvioitiin kestävän 2,5 kuukautta, johon sisältyi 7 erilaista kalvoparia. Hoito eteni suunnitelmien mukaan, mutta viimeisen kalvoparin jälkeen halusin muutamiin hampaisiin vahvempaa siirtymistä, joten päädyimme tilaamaan vielä toiset 7 kalvoparia saavuttaaksemme halutun lopputuloksen. Hoidon alussa oli tiedossa, että uusia kalvoja joutuu mahdollisesti tilaamaan lisää ja hoitoaika tämän vuoksi pitenee. Asia ei haitannut ollenkaan, olin nimittäin tottunut kalvoihin todella hyvin.

Toinen kalvosarja oli hetkessä ohi! Monesti sitä havahtui, että taas saa vaihtaa uudet kalvot suuhun. Tällä kertaa vaihtoväli oli vain 7 päivää, kun ensimmäisessä satsissa 10 päivää. Aika meni hurjan nopeasti ja pian oikomisprosessi oli enää viimeistelyä vaille valmis.

Oikomisen alussa hampaisiin laitettiin kiinnikkeet, joiden avulla hampaiden liikkeitä ohjattiin. Oi sitä hetkeä, kun kiinnikkeet hiottiin pois! Hampaiden pinta tuntui taas ihanan tasaiselta. Olipa jännän tuntuista, kun hammaskaari olikin linjassaan. Aiemmin hampaissa oli semmoista epätasaista porrastusta, mutta oikomisen ansiosta hampaiden kaari on suora – esteettisesti, mutta myös kielellä tunnustellen. Hammasvälien puhdistus on nyt huomattavasti helpompaa, kuin aiemmin. Välit olivat todella ahtaat, mutta nyt lanka sujahtaa ihanan helposti hampaiden väliin ja puhdistaminen on nopeaa.

Hampaiden teräviä kulmia ja kulumia muotoiltiin hiomalla sekä kiillottamalla. Hyvin pienellä muutoksella saatiin tosi iso ero! Oli hassua katsoa omia hampaita yhtäkkiä ilman kiinnikkeitä pyöristettyineen muotoineen. Yllätyin, miten kauniilta omat hampaat näyttivät. Hampaisiin ei lisätty ollenkaan muovipaikkauksia, joilla voisi saada muodot vielä symmetrisemmäksi. Mielestäni kokonaisuus on näin oikein hyvä, luonnollinen. 

Kun viimeistely oli valmis, hampaista otettiin uudelleen 3D-kuvaus ja minulle tilattiin retentiokalvot, joiden avulla muutosta ylläpidetään. Hampailla on taipumus palata takaisin, joten jälkihoito on todella tärkeä, jotta saavutettu tulos saadaan ylläpidettyä. Pidin retentiokalvoja päivin öin reilun kuukauden verran ja nyt olen siirtynyt pelkästään yökäyttöön. Retentiokalvoja pidetään vuoden verran aina öisin, sen jälkeen yökäyttöä voi hiukan harventaa. Tosi jännä miten kalvoihin on tottunut ja niitä ei oikeastaan edes mieti. Joka kerta pesen kalvot hammasharjalla ennen suuhun laittamista hammaspesun yhteydessä, muuta vaivaa ei moisesta ole.

Vielä oli jäljellä hampaiden valkaisu, jotta ilme on raikas ja viimeistelty. Olen aiemmin käynyt valkaisemassa hampaat hammaslääkärillä, mutta joskus myös valkaissut ne itse teetettyjen kalvojen avulla. Koska retentiokalvoja on kolmet täysin samanlaiset kappaleet, päätin käyttää yhdet kalvoista hampaiden valkaisuun. Tällä keinoin säästin useamman satasen.

Ennen / Jälkeen

Ihan mahtavaa huomata miten paljon muutosta on tapahtunut! Oli vaikeaa löytää ennen-kuvia, joissa hampaat näkyvät selkeästi miltä ne näyttivät aiemmin. Viimein löysin vanhan kännykkäräpsyn, jossa suu on auki ja hampaatkin näkyvät, niin pääsee vertailemaan oiottuja hampaita lähtötilanteeseen. Aikamoinen ero, eikö?

Jos Invisalign-oikominen kiinnostaa, kannattaa varata maksuton konsultaatioaika Sanna-Liisalle. Sanna-Liisa ottaa vastaan Helsingin Bulevardilla, Itäkeskuksessa ja Lahdessa, ja tämän kuun lopussa myös Espoon Isossa Omenassa! Täältä voi varata ajan. Konsultaatiokäynnillä Sanna-Liisa kertoo Invisalign-hoidosta ja sen vaiheista. Hampaista tehdään 3D-kuvaus, jonka jälkeen pääsee näkemään hoidon etenemisen animaation muodossa, sekä mahdollisen lopputuloksen! Huippua tekniikkaa tänä päivänä. Todella vahva suositus kaikille jotka mielii suorempaa hammasrivistöä ilman näkyviä hammasrautoja!

6 Comments

 1. Kiitos postauksesta, molemmista tähän liittyvistä. Mielenkiintoista! Mietintämyssyyn pääsi. On jotenkin kynnys sitoutua moneksi kuukaudeksi vaikkapa tällaiseen, mutta suora hammasrivistö kiinnostelisi. Olin ajatellut sen olevan vaikeampi prosessi.
  Kaunis hymy sulla, ennen sekä jälkeen. Hieno lopputulos!

  • Voi miten kiva kuulla, jos postauksista oli hyötyä! Itse pohdin täysin samaa asiaa, miten pystyn sitoutumaan moneksi kuukaudeksi. Yllätyin, että tämähän olikin tosi vaivatonta loppujen lopuksi ja kalvojen pitämisestä tuli nopeasti vain yksi päivittäinen rutiini sen kummempaa miettimättä. Voisin verrata tätä oikeastaan hammaspesuun. Toisinaan hammasvälien puhdistaminen tuntuu jopa vaikeammalta, kuin kalvojen pitäminen tai niiden pesu. Turha napostelu ainakin jäi kokonaan, koska kalvot pitää irroittaa aina syömisen ajaksi.

   Kiitos ihanasta kommentista :)

 2. Satu

  Hei!

  Minua kiinnostaa mitä valkaisuainetta käytit ja mistä sen ostit?
  Minullakin kun ylimääräisiä kalvoja löytyy ja valkaisu olisi enemmän kun ajankohtainen..

  • Hei, ostin Ison Omenan Oralilta Opalescence PF 16 % regular valkaisuainetta yhden ruutan, joka maksoi 24 €. Riitti hyvin 3 kertaan ja sillä sai riittävän hyvän tuloksen.

 3. Satu

  Kiitos paljon vastauksesta! Meneekö kalvo muuten sitten ”lopullisesti pilalle” , vai saako aineen pesemällä muovista vielä pois?

  • En huomannut, että kalvo olisi siitä kärsinyt mitenkään. Pesin tavalliseen tapaan sen vedellä ja hammasharjalla puhtaaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s