comments 7

Huomaamatonta hampaiden oikomista

Kaupallinen yhteistyö / Hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala

On aikoja, kun olen tyytyväinen omaan ulkonäkööni ja aikoja, kun olen tyytymättömämpi. On myös aikoja, kun panostan omaan ulkonäkööni ja aikoja, kun se jää vähemmälle – tai pikemminkin jää aivan täysin. Kuten tuossa aiemmin kerroin, aion tänä vuonna panostaa terveyteen ja hyvinvointiin, kuten myös omaan ulkonäkööni.  

En olisi ikinä voinut kuvitella, että päädyn oikomaan hampaitani esteettisistä syistä. Olen niitä valkaissut nuorempana ja viimeksi joitain vuosia sitten, mutta hampaiden oikominen ei ole käynyt aiemmin mielessäkään. 

Sain vuosi sitten asiakkaaksi Sanna-Liisa Untamalan, Invisalign-oikomishoitoja tekevän hammaslääkärin, joka päätyi luokseni suosittelun kautta. Kun pidimme palaverin nettisivujen suunnittelusta, ja Sanna-Liisa kertoi Invisalign-menetelmästä, olin yllättynyt miten huomaamatonta hampaiden oikominen tänä päivänä on, jos vertaa perinteisiin hammasrautoihin. En tiennyt aiheesta yhtikäs mitään ennen tapaamistamme, joten oli tosi mielenkiintoista kuulla prosessin etenemisestä, ja nähdä kuvia lähtökohdista sekä lopputuloksista.

Invisalign-oikomishoidot tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että aloin pohtia omien hampaiden oikomista. Olin kyllä omat ongelmakohdat havainnut valokuvien tai videoiden kautta, mutta peiliin katsoessa en niinkään. Ilmeisesti olin onnistunut katsomaan peilistä hampaitani aina siltä suunnalta, että näen niistä vain parhaimmat puolet. Fiksua, eikö. Nyt vilkuilin peiliin monet kerrat suu ammollaan ja joka suunnasta. Havaitsin hampaissani vinoutta yllättävän paljon.

Innostuin ajatuksesta, että minäkin voisin saada symmetrisemmän ja tasaisemman hammasrivistön. Annoin ajan kulua ja jäin pohtimaan asiaa. En halunnut tehdä hätiköityjä päätöksiä, olisihan tämä kuitenkin iso investointi. Kuukauden vierivät ja aloin olla täysin varma asiasta: oikaisen hampaani. Otin Sanna-Liisaan yhteyttä ja sovimme konsultaatioajan.

Ensimmäisellä käyntikerralla hampaideni kunto tarkistettiin ja samalla varmistettiin, että ne soveltuvat oikomishoitoon. Hampaani kuvattiin 3D-laitteella ja niistä otettiin myös röntgenkuvat. Kävimme läpi ongelmakohtia sekä toiveitani lopputuloksesta. Meni viikko, kun sähköpostiin kilahti hoitosuunnitelma animaation muodossa. Pääsin näkemään miltä hampaani näyttävät tällä hetkellä ja miltä 10 viikon päästä, kun oikomishoito on valmis.

Ensimmäinen hoitosuunnitelma ei vastannut täysin toiveitani, jossa kulmahampaani korostuivat entisestään. Koska hampaani ovat vuosikymmenten saatossa kuluneet epätasaisesti yöllisen narskuttelun takia, oli haastavaa saada rivistö suoraksi. Sain muutaman viikon päästä uuden muokatun suunnitelman, enkä meinannut pysyä housuissani! Lopputulos näytti todella lupaavalta, joten sillä suunnitelmalla aloitettiin oikomishoito ja ensimmäiset kalvot lähtivät tilaukseen.

Invisalign-oikomismenetelmässä hampaat oiotaan läpinäkyvien ja irrotettavien muovikalvojen avulla. Menetelmällä voidaan oikoa pienistä esteettisistä haitoista laajempiin toiminnallisiin purentavirheisiin. Kalvot irrotetaan vain syömisen, juomisen (paitsi vesi) ja hampaiden pesun ajaksi. Kalvot voi laittaa ruokailun ja pesun ajaksi näppärään pieneen mustaan boksiin, joka mahtuu vaikka housujen taskuun. 

Hoitojen pituus kestää yleensä 3–24 kuukautta, riippuen oikomisen vaativuudesta. Oma hoitojaksoni kestää 2,5 kuukautta, joka pitää sisällään 7 erilaista kalvoparia. Yhtä paria pidän suussa aina 10 päivää putkeen, kunnes vaihdan seuraaviin. Tarvittaessa oikomisviikkoja ja kalvoja lisätään, jos jostain syystä hampaat eivät ole liikkuneet täysin suunnitelman mukaisesti. Hoidon päätteeksi teräviä kulumisen muotoja vielä hiotaan ja hampaat valkaistaan kevyesti, jotta ilme on viimeistellympi. Ei malttaisi yhtään odottaa lopputulosta! Tiedostan toki, ettei purukalustoni tule olemaan luotisuora ja virheetön, mutta en sellaista tavoittelekaan. Luonnollisempi ilme on enemmän oma juttu. Jos saan hampaani sellaiseksi, ettei niissä häiritse juuri mikään, hoito on onnistunut. 

Kävin muutama viikko sitten Sanna-Liisan vastaanotolla. Hampaiden pinnalle asennettiin hampaan värisiä kiinnikkeitä, jotka auttavat hampaan liikettä hoidon aikana. Hammasväleihin tehtiin myös pientä hiontaa, jotta hampaiden siirtymiselle saatiin tarpeeksi tilaa. Sitten ensimmäiset kalvot laitettiin paikoilleen ja oikominen alkoi. Jännää!

Minulla on nyt suussa 3/7 kalvot. Ensimmäisten päivien aikana uudet kalvot ovat aina napakat ja jonkin verran tuntuu arkuutta, mutta päivien edetessä kalvot löystyvät ja arkuus häipyy. Vaikka muutos tapahtuu melko hitaasti, näen jo nyt, että muutosta on tapahtunut! Kun oikomishoito on valmis, saavutettua tulosta täytyy vielä ylläpitää, ettei hampaat palaudu takaisin. Saan käyttööni yökalvot, joita pidän useamman kuukauden (ehkä jopa vuoden), mutta vain öisin. Kalvot ovat samalla myös hyvä apu yölliseen narskutteluun, jota olen kuulemma tehnyt koko ikäni. 

Kirjoitan keväämmällä uuden postauksen, jossa esittelen sitten lopputuloksen! Matkan varrella raportoin hoidon etenemisestä ja fiiliksistä Instagramin Storien puolella. Jos kiinnostuit Invisalign-oikomisesta, kannattaa varata maksuton konsultaatiokäynti Sanna-Liisalle. Jokainen hoito on yksilöllinen, eli hoidon pituus, kustannukset sekä lopputulos riippuu täysin omista lähtökohdista sekä halutusta lopputuloksesta. 

7 Comments

  1. Leena

    Hei! Vähän off topic, mutta onko neuleesi Filippa K:n Willow? Suositteletko valitsemaan normaalin koon vai mahdollisesti kokoa pienemmän?

    • Moi, joo taitaa olla just se malli! Itse valitsen aina isomman koon, koska tykkään oversize malleista. Vaikka olen itse kokoa S, niin ostan joko M- tai L-kokoisena villapaidat ja neuleet. On toki makukysymys, tykkääkö istuvista vai väljistä. Tuo Filippa K on kokoa L.

  2. Saara N

    Moi! Tuo paita on villaa, onko se karhea vai kutiseva? En pääse mihinkään hypistelemään ja netistä en uskalla tilata kokeilematta fiilistä ja tuntoa.

  3. Pingback: Oikomishoidon lopputulos – Design Wash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s