comments 2

Remonttilaina harkinnassa

Kaupallinen yhteistyö / Zmarta

Välillä tuntuu, että näkee ympärillä vain pelkkää keskeneräistä. Eikä pelkästään sisällä, vaan myös ulkona. Lähes jokaisessa tilassa tai huoneessa olisi jos jonkinmoista hommaa tehtävänä; kaakeleiden vaihdosta vaatekaappeihin, kivetyksestä kierrätyskatokseen. Paljon olisi ideoita ja tahtoa tehdä, mutta liian vähän käyttörahaa. Suunnittelu ja haaveilu on ihanaa, mutta silti parasta on se, että hommat oikeasti etenevät ja visiot toteutuvat.

Olen oikein tyytyväinen meidän kotiin. Tämä on toimiva ja pääosin oman tyylinen. Kodissamme on paljon asioita, joista tykkään ja joita ottaisin mielelläni seuraavaankin kotiin. Mutta sitten on niitä asioita, jotka ei toimi, ainakaan niin hyvin kuin voisi, eikä silmiäkään ihan jokainen nurkka miellytä. Potentiaalia on kuitenkin paljon ja tavoitteena on tehdä kodistamme niin hyvä kuin suinkin mahdollista. Mitä kivempi kotimme on, sen pidempään tässä viihdymme.

En tiedä asummeko tässä kaksi, kolme vai viisi vuotta. Toivottavasti mahdollisimman pitkään, koska sitten saisimme kerrytettyä pääomaa seuraavaan unelmaan. Itseni tuntien tuo unelma vaatiikin niitä euroja taas reilusti enemmän, eli matkaa vielä on.

Olemme kodin kaikki lisä- ja muutostyöt maksaneet omilla käyttörahoilla. Koska asumiskuluja sekä muita elämiseen meneviä kuluja nelihenkisessä perheessä alkaa olla, ei sitä extraa yhtään liikaa ole. Itseähän näen kaikki kotiin laitettavat rahat investointina. En käytä Exceliä, mutta pidän muuten tarkkaa kirjaa kotimme kuluista. Tällä en tarkoita vesi- tai sähkölaskuja, vaan sellaisia, jotka vaikuttavat talomme arvoon, eli remontit ja pihatyöt, niiden materiaalikustannukset. Itse työhön menevää osuutta on turha edes laskea, ellei ole ulkopuolista ostettua työtä.

Olen pohtinut erillisen remonttilainan ottamista useamman kerran. Alkujaan ajatuksena oli tehdä kaikki muutokset käyttörahalla, ei lainalla. Ja niin olemmekin toimineet, mutta nyt tuntuu, että ilman remonttilainaa ei saada hommia ikinä tehtyä valmiiksi. Tai sitten kaikki työ valmistuisi vasta vuosien päästä, emmekä pääsisi työn tuloksista nauttimaan itse, kun uudet tuulet jo puhaltavat.

Olen tietoisesti vältellyt kaikkien lisälainojen ottamista. Tavoitteena on maksaa nykyiset pienemmät lainat ensin pois ja sitten vasta harkita uusia, jos sellaisille on tarvetta. Asuntolainaa on maksettavana vielä pari vuosikymmentä, mutta senkin näen pelkkänä sijoituksena ja säästönä, kun joka kuukausi kerryttää pääomapottia.

Jos tehdyt remontit nostavat kotimme arvoa, on se tietenkin järkevää investointia. Myynnin yhteydessä saisi hyvällä lykyllä sitten omat pois ja mahdollisesti vielä myyntivoittoa. Se on iso syy siihen, miksi remonttia kannattaisi tehdä, mutta ennen kaikkea se, että saisimme kotimme sellaiseksi kuin haluamme. Remontoimisessa kannattaa pitää silti järki mukana. Vaikka sitä ihastuukin niihin kalliimpiin vaihtoehtoihin, täytyy miettiä, että mistä oikeasti kannattaa maksaa.

Pohdinnan alla onkin sitten remonttilainan ottaminen. Kannattaako lainarahalla tehdä remonttia? Lainaan tulee luonnollisesti korot ja kulut mukaan, sekä mahdollisesti muita lisäkuluja, kuten lainan nostokulut. Kaikenlaisia kuluja on tullut syynättyä viime vuosina oikein huolella, että jos ottaa lainaa, niin se laina olisi edes järkevä. Remonttilainaa ei tarvitse välttämättä omasta pankista ottaa, voihan sitä muualtakin kysyä. Tietysti sieltä ottaisimme mistä paras laina saataisiin.

Kuinka suuresta lainamäärästä meillä olisikaan kyse ja kuinka nopealla tahdilla sen haluaisimme maksaa pois, eli miten suurissa kuukausierissä? En halua, että kuukausierät olisivat mitkään järjettömät, mutta kannattaako laina-aikaa turhan pitkäksi venyttää lisäkuluja tuomaan. Mitä pidempi laina-aika, sen kalliimmaksi koko laina yleensä tulee.

Zmartan sivuilla voi hakea remonttilainaa ja vertailla lainoja eri pankkien sekä luotonmyöntäjien välillä. Testasin vähän lainan kustannuksia, mitä suunnilleen se maksaisi. Jos ottaisimme 10.000 € remonttilainaa 5 vuoden maksuajalla, kuukausierä olisi 215 € ja lainan kokonaiskustannus näin ollen 12.950 €. Eli melko pieni kuukausierä, mutta itse lainasumman päälle tulisi lähes 3.000 € lisäkuluja.

Tuo olikin vain karkea arvio, että pitäisi laittaa lainahakemusta eteenpäin ja katsoa sitten millaisia lainoja tarjottaisiin. Ensin on hyvä kuitenkin punnita tarkkaan, kannattaako meidän sitä remonttilainaa edes ottaa vai ei. Laina-asioissa ei kannata mennä tunne edellä, vaan pitää se järki vahvasti mukana.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s