comments 2

Maalausprojekti etenee

Kaupallinen yhteistyö / Teknos

Nyt ollaan päästy viimein taloakin maalaamaan. Mies arvioi, että vetäisee kaksi ulkoseinää yhden päivän aikana, mutta eipä ihan noin sukkelaan edennyt. Hommaan on mennyt vähintään triplat enemmän aikaa, mutta hiljaa hyvää tulee. Minähän en ole sitä telaa juurikaan edes heilutellut, mitä nyt ikkunoiden puitteet sain maalata, isäntä haluaa nimittäin itse hoitaa homman. Antaa palaa vaan, minä juoksen sen aikaa naperoiden perässä. Hän on kuitenkin meistä se tunnollisempi tuossa maalaamisessa.

Tämä on ensimmäinen kerta kun maalaamme rapattua pintaa, eli kivitaloa. Aika moni on kysynyt voiko rapattua taloa maalata, että eikös se pitäisi rapata uudelleen. No ei sentäs, rappausta voi yhtälailla maalata, vaikka toki siinä saattaakin omia haasteita tulla. Maalattava pinta-alue on iso ja yksi seinä pitää vetää ykkösellä tai muuten jää raitoja näkyviin. Sama pätee toki myös puupintoihin, yksi lauta pitäisi aina maalata kerralla.

Suorassa auringonpaisteessa ei saisi maalata, ettei maali kuivu liian nopeasti, eikä tietenkään sadekeleillä saa maalata. Pilvinen ja lämmin sää on kaikista paras. Pinnat pitäisi kuivua hyvin ennen iltakasteen laskeutumista, koska kosteus voi tehdä muutoin pintaan jälkiä.

Kuten aiemmin kerroin, maalisävyn valintaa tuli pohdittua aika pitkään. Tein sävyvalinnan sen mukaan, mikä näytti parhaimmalta rappauksen pinnalla, koska rappaukselle oli vaikeampi löytää sopiva sävy. Halusin sävyn olevan puhtaasti ihan musta, ilman että se taittaa mihinkään muuhun. Testivedossa maali näytti tummanharmaalta, mutta kuten aiemminkin olen todennut, valo tekee värin. Kesäaikaan kaikki näyttää vaaleammalta. Sitäpaitsi meidän keskiharmaa talokin näyttää syksyisin hyvin tummalta – jopa mustalta, joten uskoin uuden maalisävyn olevan oikein hyvä.

Talon maaliksi valikoitui silikoniemulsiomaali Siloksan Facade, joka on kiviainespinnoille tarkoitettu. Talon otsalaudat ja räystään aluslaudat maalattiin samalla kuin autokatos, eli täyshimmeällä akrylaattipohjaisella Nordica Matt -puumaalilla. Sävy on molemmissa maaleissa NCS 9000-N.

Kun kaikki seinät oli vedetty terassin puolelta, ihan hämmennyin miten paljon ilme muuttui! Ilmeestä tuli hyvin skarppi ja jotenkin tosi voimakas. Maali näytti terassin seinissä erittäin mustalta, ei tummanharmaalta, kuten alussa pelkäsin. Tummempi tai mustempi sävy olisi ollut jopa liian synkkä. Sävyn valinta oli siis oikein onnistunut! Huh.

Talomme ikkunakehykset, ikkunapellit ja ovet ovat harmaat. Kovasti haluaisin, että ne olisi mustat, mutta ei voi minkään, eipä niitä vaihtamaan lähdetä. Maali heijastaa mustaa sävyä ikkunoiden kehyksiin jopa niin paljon, että ne näyttävät melkein mustilta tai ehkä antrasiitilta! Itseasiassa tosi näteiltä.

Harmaat pellit ovat kuitenkin hyvin harmaat ja taivaalta heijastuvan valon takia sinertävät jonkin verran. Ei ne sinänsä hullummat ole, vaikka aloinkin heti pohtimaan niiden maalaamista. Olisiko ihan hassua, jos ikkunan kehykset on harmaat, mutta ikkunoiden pellit mustat tai vaikka antrasiittia? Ne kun saisi helposti irti, eikä maalaus olisi kovinkaan iso homma (kai). En tiedä, katsotaan. Voisi varmaan testata yhtä peltiä mustana ja katsoa miltä näyttäisi.

Vielä on talon etupuoli maalaamatta ja toinen sivu pitää vetää uudelleen, siihen jäi nimittäin aika näkyvät raidat. Maalauspäivä oli tuolloin kelin puolesta tosi epävakaa, välillä paistoi ja välillä satoi, joten epätasaisuus tuli ilmeisesti sen seurauksena. Tai sitte ei vaan onnistunut. Hommaa vielä siis riittää. Valmista odotellessa.

2 Comments

  1. Kielo

    Hyvältä näyttää mustien seinien ja puun värisen terassin yhdistelmä. Onko terassi käsittelemätön?

    • Kiitos paljon! Yhdistelmä on kyllä oikein kiva. Viimeisimmän selvityksen mukaan terassilaudat on ruskeaa kestopuuta, eli painekyllästetty. Me ei olla tehty erikseen mitään käsittelyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s