comments 8

Asbestikartoitus

Asbestia käytettiin ennen vanhaan rakentamisessa. Käytännössä jokainen 1920–1990-luvun rakennus sisältää asbestia jossain muodossa. Sitä käytettiin eristeenä ja sidosaineena sen hyvä palonkesto-ominaisuuden ansiosta. Asbesti on erittäin vaarallista, jos se pääsee hengitysteihin. Tästä syystä halusin selvittää ennen remonttia, onko talossamme asbestia. Olin lähes varma, että sitä löytyy, mutta mistä ja miten paljon.

keittiota

kaittiossa

mittauskohdat

Uusi asbestilainsäädäntö tuli voimaan tämän vuoden alussa, että asbestipurkutyön saa tehdä vain koulutuksen saanut ammattilainen. Jotkut kohauttavat asiasta olkapäitään ja tekevät purkutyön itse, eikä välttämättä edes tee asbestikartoitusta, mutta jokainen tyylillään. Itse en halua riskeerata omaa tai perheeni terveyttä, joten ensin tutkitaan ennen kuin hutkitaan. Jopa tapettien kiinnitysaineessa saattaa olla asbestia. Mielummin maksan tiedosta, kuin eläisin epävarmuudessa.

Aloin etsimään yritystä, joka tekisi mittauksia Uudenmaan alueella. Asbestikymppi vaikutti selkeältä ja asialliselta toimijalta, joten soitin ensimmäisenä sinne. Reipas ja miellyttävän oloinen henkilö vastasi kysymyksiini asiantuntevasti ja tuli sellainen olo, että haluan heidät tekemään mittaukset. Viikonloppu oli juuri alkamassa, mutta he pääsisivät paikalle heti maanantaina ja keskiviikkona minulla olisi tulokset kädessäni. Se oli sillä selvä. Laitoin pohjapiirrustuksen sähköpostilla ja kerroin hieman millaisesta talosta on kyse.

mittauskohta

naytteet_pussissa

Maanantaina talolla käytiin ottamassa näytteet. Alustavasti arvioitiin, että näytteitä otetaan 5-10 kappaletta, joka on yleinen määrä omakotitalossa. Näytteitä otettiin arvoitua enemmän, yhteensä 14 kappaletta mm. jokaisen huoneen tapetista, seinä- ja lattiakaakeleista, sekä saunan kiukaan sementtikuitulevystä. Täytyy sanoa, että hieman jännitti miten laajasti talossa on asbestia, koska purkutyö maksaa sitten useita tuhansia. Pelkästään näytteiden ottaminen maksaa, kun jokainen näyte tutkitaan laboratoriossa erikseen.

Tulokset tulivat parissa päivässä. Kaikkiaan 14 näytteestä asbestia oli 2 näytteessä. Huh! Asbestia oli yläkerran wc:n seinälaatoissa sekä saunan sementtikuitulevyssä. Seinälaattojen asbesti oli antofylliittiä ja kiukaan levyssä krysotiiliä ja krokidoliittiä. Krokidoliitti on myrkyllisin asbesti (ns. sininen asbesti), ja sen purkamiseen tarvitaan tehokkaat imurit, alipaineistus ja happipullot. Näihin täytyy siis tilata asbestipurku.

Emme ottaneet näytteitä saunan seinäkaakelista, eikä alakerran muovimatosta. Ne saa luvan jäädä uuden alle. Eihän asbesti ole vaarallista, jos sitä ei pureta ja pysyy ehjänä. Moni saattaa tehdä remontit vanhan materiaalin päälle, joka on yksi keino säästää. Ja jokainen tekee kuten parhaakseen näkee, mutta suosittelen kuitenkin tekemään kartoituksen ennen kuin alkaa purkamaan, jotta homma hoituu asianmukaisilla varusteilla.

8 Comments

 1. Jarmo

  Hei,

  Nyt sinua on jymäytetty omakotitalosta riittää yleensä max 5 asbestinäytettä. Kiukaan levystä ei tarvitse ottaa näytettä sen näkee jo silmällä onko siinä asbestia. Lisäksi levy puretaan kokonaisena irrorrtamalla ei tarvita alipaineistaa huonetta sen poistamiseksi. Tapeteista näkee myös silmällä voiko siinä esiintyä asbestia. Lisäksi jokaisesta kaakelista ei tarvitse ottaa näytteitä, jos ne ovat samanlaisia. Jos olisit ottanut kartoituksen asiantuntijalta ja kartoitus olisi maksanut 100 € enemmän, niin olisit säästänyt näytteissä yli 1000 €.

  • Moikka,

   Talomme on normaalia isompi ja tiloja on paljon, mm. 2 keittiötä ja 3 vessaa. Loppujen lopuksi näytteitä otettiin 16 kpl, joka todella iso määrä. Tosin 2 näytettä pyysin jälkikäteen vielä lisäksi ihan varmistukseani, mutta joo, olihan se vähän hassua kun jokaisesta tapetista otettiin erikseen näytteet. Eri kaakeleista otettiin näytteet, ei monta näytettä samasta.

   Olivathan he jo oven takana tulossa purkamaan, vaikken edes purkutyötä tilannut. Se oli myös vähän hassua. Emme olleet avaamassa ovia, joten purkutyötä ei tehty. Nyt tavoitteemme on kaupanpurku laajan homeongelman takia.

 2. Markus, kartoittaja, Turku

  Moi,

  Nyt on pakko kommentoida Jarmon viestiä ja samalla toivoa, ettei kovinkaan moneen asuntoon ole kartoitusta tehnyt ilmoittamillaan periaatteilla. ;)

  Uusi laki sanoo, että asbestilaatu ja sen konkreettinen sijainti on selvitettävä ennen purkutöihin ryhtymistä, jotta oikeat purkumenetelmät pystytään määrittämään ja asbesti varmasti poistamaan turvallisesti kohteesta. Täten aiempi asetus, jonka mukaan silmämääräinen tarkastelu riittää, ei ole enää sallittu.

  Kiukaan taustalevyissä on käytetty jopa ns. sinistä asbestia, eli krokidoliittia.
  – ”Mikäli sinistä asbestia sisältävä levy on kohteessa kiinni useammalla kuin 4:llä ruuvilla, tulee levy purkaa osastointimenetelmällä.” AVI, Etelä-Suomi, 5/2016. Levyä EI siis SAA irroittaa kokonaisena irroittamalla kohdepoistoimuria käyttäen, mikäli kiukaan taustalevyssä on sinistä asbestia, mutta millä asian varmistat, ellet näytettä ota?

  Tervetuloa kurssille, Jarmo! :)

  • Kiitos kommentista Jarmo!

   Meitä on todella moneen junaan ja itse lukeudun näissä terveysasioissa siihen kastiin, että tehdään huolella vaikka maksaakin. Tonnin ”säästö” ei ole itselleni säästöä, jos siinä samassa terveys menee.

   Talomme osti toinen pariskunta, jotka remontoivat talon isolla kädellä. Ja ennen kuin olimme edes omat tavaramme pois alta saaneet, olivat he repineet asbestia sisältävän wc-tilan auki ilman asbestipurkua, vaikka asbestista heillä tieto olikin. Noh, itse en tuon jälkeen enää mennyt talon lähellekkään, olinhan raskaana, enkä halunnut riskeerata terveyttäni enempää, kuin se oli jo homealtistumisesta mennyt.

   Jotkut toimivat tiukkojen sääntöjen mukaan, jotkut eivät. Valitettavasti.

 3. Meillä vuonna 1978 rakennettu talo, niin teimme myös asbestikartoituksen. Ei onneksi löytynyt mitään. Olipa monta näytettä teillä otettu.

 4. Tarvitsetko apua asbestikartoituksen hankintaan tai haluatko selvittää tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

 5. Kiitos asbestiniveltulehdusta koskevasta informatiivisesta artikkelista. Kumppanini ja minä olemme ostaneet asunnon ja epäilemme asbestialtistusta. Varmuuden vuoksi haluaisimme myös tarkistaa sen. On hyvä tietää, että asbestia käytettiin 90-luvun alkuun asti ja että se on meille vaarallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s