comments 8

Haaveilua, kaipausta ja levottomuutta

Kun löysin nykyisen kotini, tiesin että tämä tulee olemaan väliaikainen, ei mikään lopun elämän koti. Neliöt ei vain yksinkertaisesti riitä. Fakta on se, että tarvitsen työhuoneen, sekä lisää tilaa poikien kasvaessa. Olen tosi onnellinen, että löysin tämän. Vaikka neliöt puolittui budjetin takia, tässä on oikeastaan kaikki se mitä toivelistalla oli.

Kotini neliöt on käytetty äärimmäisen hyvin. Moni sisälle astuessaan sanoo, että tämä näyttää neliöitään huomattavasti suuremmalta. Ehkä siihen vaikuttaa isot ikkunat ja kolmen metrin huonekorkeus, mutta pohja on kyllä poikkeuksellisen toimiva. Sopivien mittasuhteiden kanssa olen jumpannut alusta alkaen ja sen takia moni huonekalu lähti vaihtoon. On ollut jännä huomata miten merkittävästi muutama sentti suuntaan tai toiseen voikaan vaikuttaa.

Haaveilen uudesta kodista varmaan päivittäin. Siis lähes joka päivä mietin millainen uusi koti olisi ja miten siihen asettuisin. Miten siellä asiat loksahtaisi paikoilleen. Kodissa kulkisi hyvä flow, asioille olisi paikkansa, eikä mikään häiritsisi. Saisin viimein mielenrauhan.

Toki siihen mielenrauhaan vaikuttaa moni muukin asia, kuin parit extraneliöt. Asun nyt paritalossa, mutta haluan omakotitalon. Naapureissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, mutta haluan omaa tilaa ja omaa rauhaa. Ehkä sitä samaa, mitä edellisessä kodissakin oli.

Lapset sanoivat kaipaavansa aiempaa kotia. He kaipaavat takapihan metsää, isoa pihaa ja tramppaa. He kaipaavat väljempää tilaa, jossa voi juoksennella vapaasti, tehdä ja touhuta. Ymmärrän täysin, sitä itsekin kaipaan. On kiva, että koulut ja kaverit on vieressä, joten kauemmaksi muuttaminen on huono vaihtoehto. Tämä alue on meille todella tärkeä. Silti kaipuu ja tarve omasta isommasta tilasta on välillä tosi suuri.

Olo on tämän takia hieman levoton. Ajatukset on niin vahvasti seuraavassa, ettei mieli pysty aina rauhoittumaan. Seuraavaan on vielä pitkä matka, tiedän. Ja tiedän senkin, että seuraavan saavuttaminen vaatii aivan älyttömän paljon, varsinkin taloudellisesti. Mutta joka päivä pyrin tekemään asioita, jotka kuljettavat minua eteenpäin kohti tavoitetta, suurimpaa unelmaani, omakotitalon rakennuttamista.

Olen haaveillut oman kodin rakentamisesta jo monen monta vuotta, lähemmäs jo kymmenen vuotta. Aiemmin haaveilin tästä puolison kanssa. Kävimme katsomassa useita tontteja, taisimme jopa tehdä yhdestä paikasta alustavan tarjouksen. Tein suunnitelmat ja laskelmat. Rakentaminen kuitenkin jäi, kun pääomaa oli liian vähän.

Kun erosin, tämä unelma ei poistunut mihinkään. Yllättäen se vain vahvistui. Minulle tuli erittäin voimakas tunne siitä, että haluan rakennuttaa itselleni ja lapsilleni talon. Haluan tehdä tämän yksin. En voi edes kuvitella, että tekisin tämän jonkun toisen kanssa, ainakaan tällä hetkellä. Tämä ajatus voimaannutti. Tuntuu vapauttavalle, kun voin haaveilla tästä ääneen ilman jatkuvaa kritisointia, epäröintiä, nauramista tai alaspäin lyttäämistä, jota se parisuhteen lopussa oli.

Olen onnekas, että omat vanhempani ymmärtävät ja kannustavat minua toteuttamaan unelmiani. Heillä itsellään on kokemusta rakentamisesta, flippaamisesta ja asuntosijoittamista, joten aiheesta on kiva jutella heidän kanssaan. He ymmärtävät mihin kannattaa panostaa ja mikä merkitys kodilla ja sen ympäristöllä on.

Rakennusbuumi on ollut nyt todella hurja. Parhaillaan moni tuttava rakentaa tai on juuri rakentanut itselleen ja perheelleen talon. Poikkeuksetta näissä hankkeissa on aina puoliso mukana. Minä lähtisin sitten tähän hommaan ihan yksin. Onko se mitenkään mahdollista taloudellisesti, niin aika näyttää. Henkistä pääomaa on kertynyt roimasti, mutta realiteetit tuntien, rakentaminen maksaa hitokseen, eikä se ole muutenkaan ruusuilla tanssimista.

Olen saanut jo jonkin sortin käsitystä siitä, mitä se voi olla. Talon rakentamisessa on about miljoona asiaa, mitä pitää miettiä ja päättää. Ja vaikka kuinka olet asian miettinyt, kirjannut, kertonut ja vahvistanut, se voi mennä persiilleen. Kuten olette huomanneet, nykyisen kotini kanssa moni asia on mennyt uusiksi. Jos en olisi näin tarkka, olisin päässyt toki helpommalla. Mutta on vain vaikea hyväksyä, että asiat on jotain muuta kuin on tilannut tai toivonut. Oma vaivansa siinä on lähteä korjailemaan, mutta äärimmäisen palkitsevaa, kun asiat on niin kuin on suunnitellut. Tuntuu, että vuosi vuodelta sitä on tarkempi. Ehkä se silmä on vain harjaantunut. Huomaan nanosekunneissa, jos vaikkapa joku sävy on erilainen kuin piti.

Ystäväni kysyi, mahtaako se seuraavakaan koti olla se lopullinen. Vaikea sanoa. En tiedä. Tarvitseeko sen olla lopullinen koti? Jos elämäntilanteet ja tarpeet muuttuu, sen myötä usein myös koti muuttuu. Toisinaan on tehtävä kompromisseja, koska kaikkea ei ole mahdollista saada. Siihen kuitenkin pyrin, että seuraava koti vastasi omiin tarpeisiin ja toiveisiin. Vaadin kodilta tosi paljon, koska se merkitsee minulle paljon. Vietän kodissani todella paljon aikaa ja nautin siitä, jos se toimii ja viehättää myös esteettisesti. Kodin pitää olla inspiroiva, rauhoittava ja levollinen. Paikka, jossa mieli ja sielu lepää.

Koitan rakentaa nykyisestä kodista mahdollisimman viihtyisän ja toimivan. Aika hyvin olen siinä onnistunut, kun miettii lähtökohtia. Alkuperäisellä suunnitelmalla tämä olisi hyvin erilainen. Toki jokusen kymppitonnin vaati lisää, että muutos oli mahdollinen. Vielä on muutamia asioita, joita pitää fiksailla ja hienosäätää. Siinä ohessa voikin sitten vähän unelmoida.

8 Comments

 1. Maiggis

  Olen kyllä aivan samaa mieltä, että kodin pitää olla just eikä melkein. Sijainnin, tunnelman, koon, estetiikan ja käytännöllisyyden tulee toimia. Muuten oma henkinen hyvinvointi kärsii. Olen varsinainen kotihiiri ja välillä katselen ympärilleni kotonamme ja mietin että täällä on kaikki just eikä melkein. Ja se tuo paljon onnea se.

  • Täällä toinen kotihiiri, joka allekirjoittaa aivan nuo samat asiat. On ihanaa olla kotona, kun kokee, ettei ole tarve lähteä yhtään mihinkään. Se todellakin lisää hyvinvointia ja sitä myöten onnea.

   Olen todella iloinen puolestasi, että olet tuon pisteen saavuttanut! Itse vielä matkalla, mutta sitä kohti ;)

 2. Sanni-k

  Ihana teksti!!! Ihanan rohkeaa myöntää ääneen omat haaveet ja tavoitteet!

  Teeppäs seuraavaksi postaus siitä, mitä toivoisit uudelta kodilta ja miltä se tulisi näyttämään? Mikä olisi realistinen tavoite rakennettavaa taloa ajatellen!🤔

  Kuitos blogistasi ja instastasi, ne ovat todella ihania ja inspiroivia paikkoja!:)

  • Kiitos Sanni-k ihanasta kommentista!

   Itseasiassa kirjoitin 5 vuotta sitten postauksen unelmakodistani, joka edelleen pätee täysin: https://designwash.net/2018/01/13/millainen-on-unelmakotini/

   Samat haaveet siis edelleen. Se, mikä omalla budjetilla olisi mahdollista, niin varmasti vaatii joitain kompromisseja. Olen myös sitä pohtinut, että jos en pääse toteuttamaan kaikkia toiveita seuraavassa kodissa, olenko sielläkin sitten yhtä levoton kuin nyt, ja odotan, että vasta seuraava täyttäisi kaikki toiveeni.

 3. Sanna

  Minun piti alunperin kommentoida vähän myöhemmin, sitten kun olen saanut luettua kaikki kirjoituksesi, mutta näin jouluviikon kunniaksi tai siitä johtuen, päätän tehdä sen nyt.

  Etsin avaraan tilaan toimivaa sohvaa tai mattoa, ja sitä kautta löysin tieni tänne. Ja niin sinun taitavasti kirjoitetut tekstit loistavine kuvineen vei mennessään. En ymmärrä miten en ole aikaisemmin törmännyt blogiisi, mutta parempi myöhemmin kuin ei koskaan. Jos joku kysyisi, mitä kirjaa luen, sanoisin varmaan blogisi. Siltä se nimittäin tuntuu, olenhan tavallaan lukenut elämäntarinaasi ihan sieltä ensimmäisestä kirjoituksesta asti ja mitä kaikkea olet kokenut, niin hyvässä ja vähemmän hyvässä, mutta mikä voima sinusta on löytynyt kaikkina aikoina – se itselle on välittynyt teksteistäsi vaikka voimat on varmasti olleet välillä hyvin vähissä. Olen tuntenut suunnatonta iloa, myös suunnatonta surua – kirjotuksesi ovat vieneet täysin mukana, ne on niin aitoja, sinä olet aito.

  Ehkä juuri näin joulun alla tahdon, että muistat kuinka vahva, hauska ja fiksu oletkaan, oikea supernainen. Mielettömän mukavaa Joulua sinulle ja pojille! Tuokoon uusi vuosi uuden teeman ja paljon riemukkaita hetkiä joka saralla. Nautitaan elämästä, se on tässä ja nyt!

  Halauksin, Sanna

  • Menin ihan sanattomaksi, kun luin kommenttisi. Luin sen itseasiassa monta kertaa, ja luultavasti luen vielä joskus myöhemmin uudelleen. Tuli ihan kyynel silmään, se oli niin kauniisti kirjoitettu. Kiitos.

   Ihana kuulla, että teksteistäni on välittynyt aitous. Olen halunnut kertoa täällä vaikeistakin asioista, koska joka kerta, kun sanon niitä ääneen, oma olo helpottuu, eikä asiat ole enää oman pään sisäisiä mörköjä. Tällaisten kommenttien ansiosta sitä uskaltaa olla avoin, haavoittuvainen.

   Oikein ihanaa joulua myös sinulle Sanna ♥

 4. Terhi

  Kotisi näyttää tosi kivalta. Itsekin olen eronnut ja valitettavasti joutunut luopumaan monesta haaveesta asumisen suhteen, mutta yritän tehdä näistä vähemmistä neliöistä niin kivan kun voin. Tulevaisuuden haaveita ajatellen voi myös ajatella, lapset kasvaa ja tietyllä tavalla tilan tarve vähenee. Oma huone on tietysti tosi kiva, mutta se voi olla pienikin kun ei enää leikitä niin paljon.

  • Kiitos paljon Terhi! Näissä pienemmissä neliöissä on kyllä paljon hyviä puolia, esimerkiksi lämmityskustannukset on pienemmät, siivous on huomattavasti nopeampaa, eikä tule kerättyä nurkkiin yhtään mitään ylimääräistä, kun ei mahdu. Itsehän olen joka toinen viikko yksin, joten silloin neliöt riittää oikein hyvin, kun ei tarvitse levitellä ulkovaatteita ympäriinsä kuivumaan tms.

   Tiesin, että eron jälkeen tapahtuu asumisen suhteen downgrade, mutta olen tosi tyytyväinen, että sain silti tietyn tason pidettyä, kuten vaikkapa laadukkaat pintamateriaalit ainakin osittain. Minulle ne on tärkeämmät kuin neliöt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s