comments 7

Asunnon kunnostus ennen myyntiä

Kannattaako asunnon remontointi, kunnostus tai viimeistely ennen myyntiin laittoa? Tuntuu, että tämä jakaa ihmiset täysin kahteen eri tyyppiin. Osa laittaa paikat vimpan päälle ennen myyntiä, toiset taas antavat juuri sen takia asunnon olla kuten on, eihän siellä enää hetken päästä itse asu, miksi siis vaivautua. Ehkä suurin osa kuitenkin kuuluu tuohon välimaaston; korjataan rikkinäiset kahvat, fiksataan listat, tehdään paikkamaalausta ja pestään ikkunat.

Itse olen sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa laittaa koti kuntoon ennen myyntiä. Mitä paremmassa kunnossa asunto on, sitä helpompi se on myydä ja sitä paremman hinnan asunnosta saa. Mutta miten paljon asuntoa sitten kannattaa kunnostaa? Se on vähän comsi comsa.

Olen huomannut, että ihmiset haluavat ostaa todella valmista pakettia ja ovat siitä valmiita myös maksamaan. Kaikilla ei riitä innostusta, halua tai aikaa remontoimiseen tai edes pieneen hienosäätöön, vaan mieluusti kannetaan vaan tavarat sisälle ja nautitaan valmiista.

Usein kodin ehostukseen riittää kunnon siivous, paras stailaus on puhtaus. Siitä tulee ostajille sellainen mielikuva, että kodista on pidetty huolta. Kaikki ylimääräinen tavara ja roju kannattaa heivata pois. Ja jos on jotain silmiinpistävää, rikkinäistä tai repsottavaa, ne kannattaa laittaa kuntoon, vaikkei sen suurempaa muutosta lähtisi tekemään. Maalauksella saa raikkaampaa ilmettä, vetimiä vaihtamalla tyyliä modernisoitua. Jos tietyt asiat häiritsee itseä, häiritsee ne todennäköisesti myös potentiaalisia ostajiakin. Suurempaa remonttia kaipaavan kohteen muutostyöt voi hyvin jättää seuraavalle asukkaalle ja hinnoitella asunto sen mukaan.

Meidän talohan on melko uusi, ja oli alkujaankin täysin asuttavassa kunnossa. Onko siis mitään järkeä remontoida näin uutta taloa? Niinpä niin. Ajattelen ensisijaisesti arvonnousua, mutta kyseessä on pitkälti omat mieltymykset. On ihanaa ideoida kodin eri tiloja, julkisivua ja pihaa, miten niistä saa selkeämpiä, tyylikkäämpiä ja toimivampia, enemmän oman tyylisiä.

Talomme raamit oli oikein hyvät, mutta muutamat asiat häiritsi ja tiesin oikeastaan heti, mitä muutoksia halusin tehdä. Vaikka kyse on pikemminkin pintaremontista ja viimeistelystä, hommaa on ollut paljon. On raivattu isolla kädellä metsää, kaadettu puita, laajennettu pihaa, maalattu talo, autokatos, roskakatos, varaston ovi ja sähkökaappi, vaihdettu pistorasiat, uusittu nurmikko, istutettu tuijat, lisätty kivituhka, laitettu kivetykset ja betonilaatat. Listalla on enää ulkoyksikön rimoitus.

Sisätiloissakin on jonkun verran muutosta tapahtunut. Parhaillaan on menossa WC:n uudistus, joka oli melko epäkäytännöllinen, eikä oikein miellyttänyt omaa silmää. Pelkästään peilikaapin vaihtaminen isoon pyöreään peiliin, vetimien vaihto uusiin ja pistorasian siirto teki paljon. Vielä täytyy työstää seinät ja asentaa kattopaneelit.

Olemme tehneet kaiken itse sähkötöitä lukuunottamatta ja nyt reilun vuoden ajan olen käytännössä yksinään näiden kanssa puuhastellut. Sen takia hommat ovat edenneet melko hitaasti, mutta niin vain on tuhansia kiloja kiveä ladottu, multakuormaa kärrätty ja maalattu neljässä metrissä. Kaiken kukkuraksi talvella hoidettu lumityöt ja kesäisin pihan huolto sekä ylläpito. Ajattelin, etten yksinään pärjää, mutta pah, hyvinhän ne hommat hoituu. Olen niin ylpeä itsestäni ja omista aikaansaannoksista! Kieltämättä alkaa vähän väsy painaa. Ei oo enää paljoa jäljellä. Ne kun jaksan vielä pusertaa, niin sitten voi hengähtää.

Nautin valtavasti siitä, kun visiot käyvät toteen ja valmista pintaa tulee. Jos tästä tullaan vielä tekemään voittoa, eli saadaan palkkaa tehdystä työstä, on urakka todellakin kannattanut.

Sisätilojen uudelleen maalaus ei sinänsä nosta kodin arvoa, teen tämän oikeastaan vain oman mielenrauhan takia. Hommahan alkoi jo kaksi vuotta sitten ja nyt alkaa sekin projekti olla valmiina. Olen tosi tyytyväinen, että maalasin seinät uudelleen. Tilat näyttävät taas paljon avarammilta ja pehmeämmiltä uuden maalin myötä. Tikkurilan valkoisen tilalle tuli siis Paperi, joka sopii vaalean betonilattian kanssa paremmin yksiin.

Kerkeän vielä hyvin nauttimaan valmiista pinnoista, koska muuttoaikataulu siirtyi eteenpäin. Näillä näkymin pääsen uuteen kotiin sitten marraskuussa. Pian kerron siitäkin lisää millainen koti minulle on tulossa, mutta sen verran paljastan, että pääsen onnekkaasti toteuttamaan itseäni :)

Oletteko te remontoineet tai kunnostaneet asuntoa ennen myyntiin laittamista, ja millaisia muutoksia olette tehneet, vai onko pelkkä siivous riittänyt?

7 Comments

 1. Jeparle

  Katos vähän miten toi comsi comsa kirjoitetaan, jos tarkoitat niin tai näin ranskaksi. Ei mennyt ihan putkeen ekakerralla.

  • No se on mun slangia, omaa kirjoitustyyliä. Hyvinhän se meni, jos kerran hiffasit mistä on kyse :D Osaispa ranskaa!

 2. Pilvi

  Hei Jeparle. Onko tuo katos sana ihan oikein kirjoitettu? Eikö se ole puhekieltä? Entäs tuo ekakerralla? Onko varmasti oikein kirjoitettu?

 3. Kiitos tästä kirjoituksesta. Herätti paljon ajatuksia täällä Vaasassa kun mietimme meidän asunnon myyntiä. Kuvissa nuo teidän maalatut seinät näyttävät todella upeilta, että luultavasti voisimme myös maalata meidän valkoiset seinät uusiksi. Ihan vain mielenrauhan vuoksi kuten sanot. Näyttää paljon mukavammalta ennen ensimmäistä näyttöä. Kiinteistönvälittäjään luultavasti tukeudumme myynnissä koska toivomme, että saisimme myös apua uuden asunnon löytämiseen alueelta. Yhden kiinteistönvälittäjän sivustot jo löysin joten täytyy luultavasti soitella ja kysellä lisää miten tässä tilanteessa voisimme edetä kun asuntoa ollaan myymässä ja uutta asuntoa myös etsitään.

  • Voi, ihana kuulla jos tämä herätti ajatuksia! Vastamaalatut siistit seinät tekevät kyllä paljon. Se on melko helppo, nopea ja edullinenkin tapa raikastaa kodin yleisilmettä.

   Toivottavasti löydätte hyvän välittäjän hoitamaan myyntiä ja mahdollisesti auttamaan myös uuden asunnon etsimisessä. Olen itsekin toisinaan välittäjiä käyttänyt, mutta usein itse hoidan koko myyntiprosessin, todennäköisesti tälläkin kertaa.

 4. Hi, I love your house the minute I saw it on YouTube a year ago, where you were interviewed by a Chinese lady. I am from Singapore and I love your minimalist design and the natural greenery surroundings outside your house. It is indeed an art piece through the windows. Everything in your house is like art! And today I looked at your website again. I was so so surprised to see that you are selling it!! In fact, you have sold it!! I thought you did so much, designing it from scratch and doing all the fine work and renovation etc so much work and you are selling it. But then, after reading your blog, I can see where you are coming from. It is a fresh new way to get some finance by buying and designing your house and later on selling it. I am so happy for you and so excited! Although I will ”miss ”your house, I have taken screenshots of your designs and hopefully if one day I can live in a slightly bigger apartment, I can use your colour scheme and some of your design too as reference. I am living in a tiny apartment without much space and your house is a my dream house with plenty of storage and functionality and clean empty look. I hope to see your new house soon! Happy moving! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s