comments 10

Labratuloksia ja ihmettelyä

Nyt on ravattu labrakokeissa ja vastauksiakin saatu. Tavallaan. Minulta mitattiin useita eri arvoja ja oikeastaan kaikki näytti olevan täysin normaalit, TSH-arvoa lukuunottamatta, joka liittyy kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lääkitystä vähennetään entisestään ja kontrolliin menen sitten parin viikon päästä. Minulta otettiin myös ferritiiniarvot väsymyksen takia. Tulos oli lääkärin mukaan täysin normaali, koska se on viitearvojen sisällä. Lukema oli siis 34 µg/l. Naisilla ferritiinin viitearvot on 15-150 µg/l, mutta raja-arvoksi on määritelty 30 µg/l, joka kertoo raudanpuutteesta.

En tiedä aiheesta juuri mitään, mutta muiden kokemuksiin nojaten ilmeisesti tuo 34 on tosi alhainen. Ja sehän selittäisi tätä oloa, joka on ollut kaikkea muuta kuin normaali. Oikeastaan kaikki oireet viittaavat alhaiseen ferritiiniin eli varastoraudan puutteeseen: jatkuva väsymys, hiustenlähtö, pääkipu, suorituskyvyn lasku, huimaus, heikotus, voimattomuus, unohtelu, keskittymisvaikeus, ihon kuivuminen ja kalpeus.

Lohdullista on se, että aina välillä päivät on täysin normaaleja. Saatan olla energinen ja pirteä koko päivän, jaksan tehdä hyvin töitä ja kotiaskareita, käydä lenkillä ja touhuta lasten kanssa. Seuraava päivä onkin sitten päinvastainen; silmät ei pysy auki, ajatukset ei kulje yhtään ja on pakko nukkua yhdet tai kahdet päiväunet. Pää on ihan puuroa, eikä pysty hahmottamaan asioita mitä piti tehdä. Tässä sitä on jo monta kuukautta ihmetelty mitä helvettiä tapahtuu, mikä mua vaivaa.

Tänä keväänä on ollut muutenkin kaikenlaisia haasteita ja pettymyksiä elämän eri osa-alueilla. Jatkuvasti vedetty mattoa jalkojen alta. Joka päivä sitä koittaa tehdä parhaansa, hoitaa hommat kunnialla ja toimia mahdollisimman järkevästi ja tunnollisesti, jotta asiat menisi hyvin ja toivotusti. Silti kokoajan kolisee kapuloita rattaisiin. Sitä alkaa jännittämään, että mitä seuraavaksi.

Jotta ei menisi pelkästään itkuvirreksi, niin kyllä tämän kaiken keskellä tapahtuu hyvääkin. Se täytyy muistaa ja olla kiitollinen niistä. Sitäpaitsi ainahan niiden haastavien aikojen jälkeen helpottaa, että jos universumi kuulee, niin vois vähän laittaa vauhtia.

Kevään aikana peruuntui harmillisesti useampi työprojekti ja siinä samalla tyhjeni kalenteri. Onneksi muutama kuitenkin toteutui, kuten Stockan Hullut Päivät, jossa sain olla mukana! Oma shoppi oli tosi hauska toteuttaa ja näkyvyys oli muutenkin ilmeisen laaja, kun olen saanut siitä yllättävän paljon kommentteja. Niin, ja pääsin Finnish Design Shopin järjestämän FDS Influencer Awards -kilpailun shortlistalle, joka oli todella suuri kunnia. Nämä tämmöiset lämmittää mieltä älyttömän paljon.

No mutta, jos nyt saisi selvyyttä tähän väsymykseen ja outoon olotilaan. Aloitin taas kerran rautakuurin, jospa se auttaisi, kun syön rautaa tällä kertaa pidempään. Lääkäri, joka kuittasi labratulokset kirjallisesti etänä, kehoitti minua varaamaan ajan lääkärille ja niin aion tehdä. Oikeastaan niin olen yrittänyt tehdä jo monta kertaa, mutta kaikki ajat ovat olleet varattuna. Siis ajanvarauksesta on sanottu, että ei ole aikoja, kiitos näkemiin, yritä joskus myöhemmin uudelleen. Tällä hetkellä on todella vaikeaa saada aikaa lääkärille. Toki yksityiselle voisin mennä, vaikkei se välttämättä mitään takaa. Saa suositella pk-seudulla olevaa pätevää lääkäriä, joka voisi tästä aiheesta tietää enemmän.

Teidän lukijoiden ansiosta aloin tuota ferritiiniä selvittelemään, että iso kiitos vinkeistä ja omien tarinoiden jakamisesta! Vertaistukea on tosi ihana saada ja ratkaisujakin voi sillä tavoin löytyä, kun niitä omia kokemuksia jaetaan.

10 Comments

 1. Annika

  Hei, liityhän facessa Raudanpuute ilman anemiaa-ryhmään. Sieltä saat aiheesta paljon lisää tietoa ja myös lääkärisuositukset löytyvät! Tiedän niin mistä puhut… ferritiini oli 9 kun eka kerran mitattiin🙈

  • Moi ja kiitos vinkistä, täytyypä liittyä! Sainkin jo useita suosituksia eri lääkäreistä, joilla on pätevyyttä aiheeseen. Muutenhan koko homma olisi aika hakuammuntaa.

   Sinulla tuo lukema on tosi hurja! Huh. Jotkut ovat menneet tämän takia infuusioon ja se voikin olla ainoa ratkaisu, jos rauta ei vain imeydy. Sain hyviä vinkkejä, miten tehostaa raudan imeytymistä ja lähdenkin heti niitä kokeilemaan. Kaikki keinot käyttöön välittömästi, hah!

 2. Ilona

  Heip. Minulla ferritiini vuosi sitten 4 ja nousi siitä noin puolessa vuodessa lukemaan 30. Rautaa aluksi 200mg/pvä ja sitten 100. Nyt ferri ollut 34 jo tovin, eikä taida siitä noustakaan. Lisärautaa en voi enää syödä, koska hemoglobiini ylärajalla. Olo on kyllä kohentunut hurjasti, vaikkei tuo ferritiiniarvo olekaan suuren suuri. Tsemppiä kaikkeen!

  • Oho, sulla onkin ollut tosi alhainen ferritiini, mutta kiva kuulla, että lukema nousi ja olo koheni sen myötä!

   Taitaa olla tosi yksilöllisiä nämä kaikki, ja moni asia vaikuttaa toiseen, kuten minun tapauksessa ehkä kilpirauhanen. Mutta rautaa syön nyt ja sitten mittautan hemoglobiinin ja ferritiinin. Eipä sitä rautaakaan voi tai kannata liikaa popsia.

 3. Tiina

  Hei,
  teinityttärellä myös väsyä ja huimausta. Hemoglobiini oli ok mutta ferritiini 32. Lisärauta auttanut eli vaikka arvo on rajoissa, oireita voi olla. Toivottavasti löydät apua!

  • Hei, minullakin hemoglobiini hyvä. Joskus se on huidellut alle 100, mutta nyt 124. Selvitystyö täällä jatkuu! Kiitos.

 4. Stiina

  Hei,
  Väsymyksesi ja muut oireesi kuulostivat niin samanlaisilta kuin itsellänikin on ollut muutaman vuoden ajan, että päätin kirjoittaa oman kokemukseni.
  Välillä en jaksanut kerta kaikkiaan mitään ja välillä ihan ok päiviä. Unohtelu, keskittymisen puute, hiusten lähtö jne. Luulin jo, että tätä tämä elämä on loppuun asti.
  Viime vuoden lopussa päätin, että nyt asia on tutkittava. Kunnan tk:sta en apua saanut, joten menin yksityiselle.
  Minullakin on ollut ferritiini pitkään matala 5 ja 7 ja silti Hb normaalin rajoissa. Eli luonnollisesti ajattelin väsymykseni johtuvan varastoraudan puutteesta. Popsin rautaa, mutta väsymys ei vaan väistynyt.
  Kun asiaa vähän paremmin tutkittiin, niin kilpirauhasestani löytyikin kasvain, joten pääsin nopeasti leikkaukseen. (Jälkeenpäin selvisi, että kasvain oli hyvänlaatuinen).
  Koko ajan kilpirauhasarvoni olivat olleet ihan normaalit, mutta onnekseni, ennen leikkausta, kirurgi päätti tsekata lisäkilpirauhasen kokeet. Ja kuinkas ollakaan yhdestä lisäkilpirauhasesta löytyikin liikatoimintaa. Kirurgini sanoi, että tämä selittäisi väsymykseni. Eli ei välttämättä matala ferritiini.
  Minut leikattiin helmikuussa. Lisäkilpirauhanen poistettiin kilpirauhasen leikkauksen yhteydessä ja sen jälkeen en ole ollut väsynyt! Kolme jäljelle jäänyttä lisäkilpirauhasta toimivat hyvin. On ollut ihmeellistä, kun on taas energiaa tehdä kaikenlaista!
  Tuommoinen pieni elin voi vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti kaikkeen. Eli vaikka kilpirauhasen arvot ovat ok ja se toimisikin hyvin, syy väsymykseen voi löytyä myös lisäkilpirauhasesta. Mietin vain, että olisiko todellinen väsymykseni syy löytynyt ilman tuota kasvaimen löytymistä…

  • No huh mikä tarina! Aikamoinen löytö. On ollut onni, että sinulla oli osaava kirurgi. Miten ihana fiilis varmaan, kun on taas oma itsensä ilman väsymystä! Sitä odotellessa :P

 5. Misty

  Kilpirauhaspulmista sen verran, että lääkityksessä TSH voi painua hyvinkin alas eikä se silti tarkoita, että lääkettä pitäisi vähentää. Harmi, etteivät kaikki lääkärit ymmärrä kilpparisairauksista kuin pintaraapaisun verran. Usein tutkitaan vain TSH ja T4V vaikka olisi tarpeen mittauttaa muitakin arvoja.
  Toivottavasti saat asiantuntevaa hoitoa ja vointisi paranee !

  • Nyt tosiaan otettiin tosi paljon eri arvoja ja kaikki muut oli viitearvoissa, paitsi tuo TSH. Tällä kertaa oli T4V normaali, usein se on ollut yläkanttiin. Kiitos paljon, eiköhän tämä tästä selviä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s