comments 4

Akustiikkalevy muistitauluna

Kaupallinen yhteistyö Talotuote.fi

Minulta on useasti kysytty kotimme kaikumisesta. Koska meillä on paljon korkeaa tilaa ja melko vähän tekstiiliä, kodissamme kaikuu jonkin verran. Huomaan kaikumisen parhaiten silloin, kun katson vaikkapa kuvaamaani videota jossa puhun, mutta muuten en kaikumiseen kiinnitä erityistä huomiota. Ilmeisesti olen sitten kaikumiseen tottunut, mutta toki akustiikan parantaminen tekisi kodin tiloista entistä miellyttävämmät.

Kodin akustiikkaa voi parantaa huonekaluilla ja tekstiileillä, kuten sohvilla, matoilla, verhoilla ja tyynyillä. Verhot on jossain vaiheessa tulossa makuuhuoneisiin, mutta mattoja en enempää kaipaa, enkä muutakaan tekstiiliä kummemmin – mitä nyt isoa vilttiä lämmikkeeksi. Joskus pohdin verhoja olohuoneeseen, mutta riisutumpi ilme vei voiton.

Akustiikkalevyjä käytetään paljon toimistoissa ja toki myös kodeissa, mutta itse en osannut nähdä niitä ollenkaan meidän seinillä. Niin, paitsi nyt, kun keksin niille toisenkin funktion.

Sain Talotuotteelta testattavaksi muutaman Konto-akustiikkalevyn. Vaihtoehtoja selatessa huomasin, että niitä saa monessa eri koossa ja eri värisinä, ja niitä voi jopa maalata uudelleen vesiohenteisilla sisämaaleilla. Siinä samalla tuli mieleen, että voisin käyttää akustiikkalevyä muistitauluna!

Varmasti monessa toimistossa käytetään akustiikkalevyjä muistitauluina, ihme kun itselläni ei ole tullut moinen aiemmin edes mieleen. Työhuoneestani on puuttunut kokonaan muistitaulu ja olen sellaisesta haaveillutkin, mutta sen toteuttaminen tai hankkiminen on vaan jäänyt. Tässäpä tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Konto-akustiikkalevyt on valmistettu pintaturpeesta, joka on täysin luonnollinen materiaali. Se on terveellinen, sitä on helppo leikata ja se sietää hyvin kosteutta, minkä takia se on homehtumaton.

Valitsin mustat ja valkoiset akustiikkalevyt koossa 60 x 120 cm (tai tarkemmin 594 x 1194 mm), paksuudeltaan 20 mm. Pohdin, että voisin yhden valkoisen levyn maalata hiekan värisellä maalilla, se sopisi nätisti sisustukseen. Kun laitoin mustan levyn seinää vasten nojailemaan, se toi heti kivaa kontrastia tilaan, joten maalikauppa jäi ainakin toistaiseksi väliin.

Akustiikkalevy tuo tosi kivasti ilmettä meikäläisen kotitoimistoon! Kokokin oli just sopiva, ainoastaan olisin voinut valita heti paksumman levyn. Niitä on siis saatavilla 20 mm, 30 mm ja 40 mm paksuisina. Ajattelin, että ohuin on kauniin siro, mutta paksumpi toimii tehokkaammin, eikä paksumpi olisi ollut ilmeeltään yhtään hullumpi. Mitä enemmän levyjä on, sen paremmaksi akustiikka muuttuu, minulle riittänee nyt tämäkin.

Yleisenä mitoitussääntönä huoneen sisäiseen akustointiin akustiikkalevyillä voidaan pitää 30 % pinta-alasta, mikäli tilan korkeus max. 250 cm, tilan korkeuden ollessa yli 250 cm 50 % pinta-alasta. Mitä paksumpi akustiikkalevy on, sitä matalampiin ääniin voidaan vaikuttaa.

Miten te parannatte kodin akustiikkaa? Riittääkö pelkkä sisustus siihen, vai oletteko lisänneet seinille tai muualle kotia akustiikkalevyjä? Rakentamisen yhteydessä akustiikkalevyjä voi piilottaa vaikkapa sisäkattoon huomaamattomasti, kiva idea sekin. Jos sinulla on hyviä vinkkejä kodin akustiikan parantamiseen, jaa ihmeessä ne kommenttiboksiin!

4 Comments

 1. Annika Auvinen

  Huomasitko Habitaressa sen akustiikkaseinämateriaalin, jossa oli kuosi pinnassa ja kiinnityssysteemit suunniteltu.. johtojen viennit levyn takana jne. Eli koko seinäpinta tuli siinä akustoivaa pintaa. En nyt muista itse nimeä🤔

  • Oho, no enpä huomannut! Tai sitten en osannut sillä silmällä katsoa. Täytyykin googlettaa ihan mielenkiinnosta, miltä seinä näytti.

 2. Kaija

  Hei. Meillä on konton levyjä tauluina seinissä. Niihin on maalattu taidetta. Virpi Mäkinen (Keltainen keinutuoli) maalaa hillittyä taidetta, kodin väreihin sopivaksi. Hän on ollut useita vuosia esittelemässä akustointi töitään habitaressa. Toimitus on ympäri Suomen, ja takuulla tekee asiakkaan tyytyväiseksi. Oletko tutustunut hänen taiteeseen?

  Kaikumiseenhan tottuu, mutta se ei ole meille hyväksi. Tutkitusti kaikuminen nostattaa mm. ihmisen stressitasoa. Siksi olisi hyvä minimoida kodin kaikuminen.

  Onneksi löytyy näitä levyjä, kun haluaa minimoida muuten sisustuksen. Ihana muistitaulunakin! Teillä on muutenkin ihana koti!

  • Hei Kaija! Joo, olen nähnyt Virpi Mäkisen taidetta ja onkin pitänyt tutustua niihin paremmin – harmillisesti Habitaressa jäi väliin, jossa niitä olisi ollut esillä.

   Itsehän olen herkkä tietynlaisille äänille, ja eniten stressiä tuo resonoivat matalat äänet (misofonian takia, joka on vain osalla ihmisistä). Akustiikkalevythän vähentävät tietääkseni matalia ääniä kaikumisen lisäksi.

   Tykkään kyllä tuosta muistitaulusta, voisi harkita sitä vielä isompana, nyt on jo kovassa käytössä.

   Ja kiitos ihanasta kommentista! Mukavaa syksyn jatkoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s