comments 2

Julkisivun maalausprojekti alkoi

Kaupallinen yhteistyö / Teknos

Meidän talo on rapattu keskiharmaaksi ja autokatos/varasto on niin ikään maalattu harmaan eri sävyillä. Näiden lisäksi katot, ikkunat, ovet, tikkaat ja rännit ovat harmaita, joten kokonaisilme on turhankin – noh, harmaa. Ajatus talon ja autokatoksen maalaamisesta tuli aika pian muuton jälkeen, joten laitoin Espoon kaupungille kyselyä, voimmeko maalata rakennukset uudelleen mustalla värillä. Laitoin lupahakemuksen mukaan havainnoillistavat kuvat julkisivun muutoksesta, johon vastattiin samantien myöntävästi.

Lähdin etsimään sopivaa matta mustaa maalia. Halusin maalin olevan ihan vain rehellistä mustaa, ilman, että se taittaa siniseen, punaseen, vihreään tai mihinkään muuhunkaan. Enpä arvannut miten haastava homma tästä tulikaan, koska en meinannut millään löytää toivomaani sävyä.

Sain Teknokselta useita eri mustan sävyjä kokeiluun, joita sitten sudin testiksi seiniin. Onneksi näin tein, koska vain sillä tavoin näki miltä sävy näyttää isommalla pinnalla. Oli jännä huomata, miten erilaisilta sama värisävy, mutta eri maalilaatu seinissä näyttikään. Puulle oli huomattavasti helpompi löytää sopiva maali, matta musta kun näytti kivipinnalla enemmänkin harmaalta. Kiiltävässä maalissa värisävy on paljon syvempi ja näin ollen se olisi ollut myös mustempi, mutta en halunnut kuitenkaan kiiltävää maalia, matta näytti pintana vaan paljon nätimmältä ja sopi paremmin molempiin rakennuksiin.

Päätin jättää asian hautumaan. Meillä oli siis koko viime talven testivedot seinissä. Olisihan se ollut kiva saada hommat valmiiksi jo viime kesänä, mutta halusin olla täysin varma asiasta. Ainakin pääsi näkemään, miltä maalit näyttivät eri vuodenaikoina. Syksyllä pimeämpään aikaan tumma maali näytti hyvinkin mustalta, kun taas kesän auringossa sävy vaalenee huomattavasti.

Kevät saapui ja sain kun sainkin tehtyä maalien suhteen päätöksen. Seuraavaksi piti odottaa, että lumet sulaa, ilmankosteus on sopiva ja pahin siitepölyaika ohi. Kesän ekat helteet alkoivat ja samaan aikaan päästiin isännän kanssa viimein tositoimiin! Putsasin kaikki pinnat ensin painepesurilla siitepölystä puhtaaksi ja annoin kuivua hyvin. Maalattava pinta pitää olla kunnolla kuiva, mutta on hyvä muistaa, ettei suoraan auringonpaisteessa saa maalata, mieluiten siis varjossa, jottei maali kuivu liian nopeasti.

Aloitimme maalausurakan autokatoksesta. Kun ensimmäiset laudat oli vedelty ja isompi alue kuivunut, jännityksellä tarkastelin miltä sävy näyttää. Maalivalinta oli mennyt aivan nappiin, maali näytti ihan älyttömän hyvältä! Se oli juuri sellainen, mitä toivoinkin. Se ei taittanut mihinkään, vaan oli kunnon musta ja mattapintaisena aivan älyttömän kaunis. Onneksi testasin monet maalit! Se todellakin kannatti.

Erityiskiitos Teknoksen maaliasiantuntijoille, kun he kävivät vuosi sitten katsomassa paikan päällä lähtötilannetta, jotta saimme varmasti oikeanlaiset maalit. Teknos toimitti vielä useassa eri erässä testimaalipurkkeja, kun meikäläinen etsi sitä oikeaa sävyä. Tämä oli todellista palvelua! Kiitos.

Autokatoksen/varaston maali on Nordica Matt, joka on puupinnoille soveltuva täyshimmeä maali. Värisävyksi valikoitui NCS 9000-N. Tälle sävylle siis erittäin vahva suositus, jos on tyylikäs musta maali hakusessa!

Ihan vielä ei ole autokatos valmiina, mutta tässä nyt muutamia otoksia siitä miltä alkaa näyttämään. Tosi jännä nähdä miten julkisivun kokonaisilme muuttuu maalauksen myötä. Pihaa on tässä kevään aikana myös kunnostettu, mm. nurmikko uusittu, autopaikkojen tilaa laajennettu, kivituhka vaihdettu ja ensi viikolla istutetaan näillä näkymin tuija-aita. Monenlaista siis meneillään!

2 Comments

  1. I always thought your house was already black but now I see the difference! Looks good this fresh look!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s