comments 7

Aika kultaa muistot

Siitä on nyt vuosi, kun myimme tontin pois, jossa hometalo oli. Aika kultaa muistot, sanotaan. Tottahan tuo, vaikka edelleen vuoden takaiset tapahtumat tulevat satunnaisesti mieleen ikävinä, mutta enemmän kuitenkin positiivisina, koska ilman kaikkia niitä älyttömiä käänteitä ja vastoinkäymisiä emme olisi tähän kotiin päätyneet, missä olemme nyt. Se on varmaa se.

Tontti meni kaupaksi vuorokaudessa ja sen osti pariskunta, joka ihastui myös taloon ja siltä seisomalta päättivät sitten remontoida sen. Kauppakirjoissa luki tietysti, että talossa on havaittu hometta useammasta paikasta, mutta se ei rakennusalan ammattilaisia haitannut, olivathan he remontoineet ja rakentaneet jo monen monta taloa entuudestaan. Minulle oli ihan sama mitä talolle tapahtuu, puretaanko se vai remontoidaanko kuntoon, halusin siitä vain eroon. Taloa ei ole ollut todellakaan ikävä, enkä haikeudella tai edes pienellä sympatialla sitä mieti, olihan se vienyt lähes koko omaisuutemme ja teki elämästämme tuohon aikaan järjettömän raskasta. Tontin myyminen oli valtavan suuri helpotus, vaikkei haasteet siihen päättyneetkään, kaupat vain mahdollisti jatkamaan eteenpäin.

Olimme siinä uskossa, että uudet omistajat remontoivat talon kuntoon ja olihan hommat vauhdilla heti alkaneet, mutta yhdeksän kuukautta myöhemmin ostajalta tuli viesti, etteivät he aio jatkaa enää remonttia. Talo puretaan sittenkin ja tilalle rakennetaan kaksi uutta omakotitaloa. Viesti tuli täytenä yllätyksenä, koska he olivat kuitenkin kerinneet remontoida jo monta kuukautta, vissiin valmiiksi koko yläkerran. Alakerran purkutöiden yhteydessä selvisi, että koko lattia lainehtii vettä, kun kallion kosteus johtaa suoraan sinne. Vaikka talo saataisiin kuinka hyvin kunnostettua, siinä piilee silti valtavan iso riski. Eli todella huonolta näytti, eikä selvästikään tuolla talolla ollut enää tulevaisuutta.

Saimme samalla kuulla, että heidän edellisen asunnon suhteen oli ilmennyt myös jotain ongelmaa. Emme tiedä sen kummemmin mitä siinä oli, mutta samaan tapaan olivat puun ja kuoren välissä, kuten mekin vuosi sitten.

Sinänsä oli lohduttavaa kuulla, ettei ammattilaisetkaan pärjänneet Old Lady kanssa, saati meikäläiset. Kieltämättä tosi hämmentävää, mutta samalla niin huojentavaa. Kyllähän me aika pian tajuttiin, ettei oteta enempää riskiä talon kanssa, koska kaikenlaisia yllätyksiä voi tulla lisää. Ja niinpä niitä tuli. On tuo talo ollut kyllä ihan älytön tapaus. Kallis ja surullinen, mutta erittäin opettavainen monelle osapuolelle. Joskus riskit kannattaa, joskus ei. Me otimme riskin ja niin seuraavatkin ottivat. Mutta niin vain kaikesta huonosta seuraa aina jotain hyvää, kuten tässäkin tapauksessa. Kaiken seurauksena me löysimme näin ihanan kodin, jossa on hyvä ja turvallista asua. Uskon, että vaikka ostajilla meni remonttiin paljon aikaa ja rahaa, uudiskohteiden myymisellä he pääsevät hienosti omilleen.

Tontille siis rakennetaan nyt kaksi omakotitaloa, joista toisen kaupat on jo sovittu ja toinen talo on vielä Etuovessa myynnissä. Hieno tontti, hieno paikka. Olkoon parempi onni jatkossa.

7 Comments

 1. Ihan järjettömän upea ”taidemaalaus” tuo olohuoneen ikkunan luminen maisema. Onneksi teillä on loppujen lopuksi kaikki hyvin!

  • Kyllähän tuo maisema on ilo silmälle! Vuodenaikojen vaihtumista on kiva seurata isoista ikkunoista :) Ja juu, onneks. Olipahan matka!

 2. Meillä vähän samanlainen tilanne menossa, paitsi, että tietoisen riskin sijaan luulimme ostaneemme hyväkuntoisen unelmiemme loppuelämän kodin. Toisin kävi.
  Kiinnostaisi tietää, millaisten vaiheiden kautta pääsitte nykyiseen ihanaan kotiinne ja rohkenempa kysyä myös, millaisilla kuvioilla näitä katastrofeja voi rahoittaa?
  Ihanaa kevään odotusta!

  • Pahoittelut, kun vastailen näin viiveellä. Kävin lukemassa blogiasi ja aion palata sinne vielä uudelleen lukemaan. Kirjoitat todella hyvin, realistisesti sekä koskettavasti. Siellä oli niin paljon tuttua, ettei kyyneleiltä vältytty.

   Koko soppa kesti meillä noin vuoden verran, jona aikana selvitimme todella paljon asioita ja etsimme samalla turvallista ja terveellistä kotia perheellemme. Matka oli äärimmäisen raskas ja surullinen (samaan aikaan olin vielä raskaana, joka ei mielialaa ja oloa helpottanut, toki vauva oli erittäin toivottu), mutta pala kerrallaan mentiin eteenpäin.

   Olin lähes varma, että hometalo vie kaikki säästömme eli kerrytetyn pääoman mukanaan, ja pahimmassa tapauksessa menemme miinukselle isolla kädellä. Rahaa toki paloi paljon, mutta meidän onni oli arvokas tontti. Onneksemme pankki piteli meidän remonttirahoja hallussaan pitkään, emmekä saaneet niitä heti käyttöön. Jos olisimme ne heti saaneet, olisi ne käytetty talon remonttiin ja näin ollen kaikki olisi mennyt talon mukana.

   Kun neuvottelimme myyjien kanssa talokaupan purusta (jota ei siis tullut) ja hinnanalennuksesta, saimme siinä kohtaa hyvää konsultointiapua asianajajalta. Hyvän asianajajan löytäminen tuli suosituksen kautta, ensimmäinen käyttämämme oli ihan floppi. Saimme hinnanalennuksen, jolla kuittasimme menetettyjä kuluja. Menetetyn omaisuuden arvoa en ole koskaan laskenut, koska se on turhaa. Siitä tulisi vain entistä pahempi mieli.

   Oma päättäväisyys ja periksiantamattomuus oli keskeisessä roolissa koko vuoden ajan, sekä ihmisten auttamishalu. Uuden kodin löytäminen oli todella vaikeaa, turhauttavaa ja raskasta. Monet kerrat teki mieli luovuttaa, kun ei voimia enää ollut. Jostain kummasta sai aina lisää puhtia ja jatkoin. Se kannatti. Loppujen lopuksi saimme paljon parempaa, mitä olin edes kuvitellut saavamme.

   • Kiitoksia paljon <3 Ihanaa, jos joskus piipahtelet lukemassa kuulumisiamme! Ja ihanaa kuulla, miten teillä on valtaisan raskas koettelemus kääntynyt lopulta hyväksi elämäksi. Kaikki vinkit, mitä vaan voi prosessista kokonaisuudessaan tulla mieleen, otan myös teiltä vastaan hyvin kiitollisena.
    Tästä sain taas uutta puhtia ankkuroitua entistä tiukemmin tälle tielle, jossa aiomme selviytyä. Ja tästä tuli taas vahvistus sille, että maltti ja harkinta ovat tärkeitä. Siihen on nojattu nytkin, eli ei olla kiirehditty, vaan valittu hitaampia, mutta varmempia askeleita.
    Kiitokia vastauksestasi vielä <3!

    • Hiljaa hyvää tulee, niin se vaan menee. Olen tänne blogiin purkanut ajatuksia ja vuoden takaista prosessin kulkua, ja se tuntui helpottavan oloa. Kun vaikeat asiat ja tunteet sanoo ääneen, ja myöntää itselle ja muille mitä on tapahtunut, on helpompi elää niiden kanssa. Kait se oli omanlaista terapiaa, kun pääsi jakamaan omat ikävät asiat täällä.

     Itseäni helpotti tilanteen vertaaminen siihen, että aina voisi asiat olla pahemmin. Vertasin monesti jopa siihen, että kukaan ei ole kuollut. Että kaikki muu meni, mutta kukaan ei kuollut. Rajua, mutta se ajatus helpotti yllättävän paljon, koska oltiin todella syvissä vesissä. Ehkä oli mennyt koti, omaisuus, rahat ja terveys, mutta hei, hengissä ollaan.

     Aikansa se ottaa kaiken rakentaminen uudelleen, mutta se sentään on mahdollista.

     Toivon teille ihan älyttömästi onnea ja jaksamista matkaan! Ei tuota kohtaloa toivo kenellekkään.

 3. Juurikin näin. Meillä on tasoitusta tuonut tähän taistoon se, että perhe on vahva ja asenne vahvasti positiivinen, elämään luottava ja eteenpäin suuntaava, keskustelemme paljon ja rakennamme koko ajan yhä parempaa selviytymistrategiaa. Ja ollaan sitouduttu tekemään kaikkemme, jotta saadaan takaisin itsemme terveeseen taloon ja hyvään elämään – on se sitten nykyinen talomme remontoituna tai jotain ihan muuta.

  Ja näin se nimenomaan on. Ensimmäisenä tulee henki ja elämä, sitten terveys, sen jälkeen kaikki muu, jonka merkitykset katoavat täysin, jos nuo ensimmäinen ja toinen ovat uhattuna tai järkkyvät.

  Lämmin kiitos zempistä, ne ovat hirmu tärkeitä, auttavat jaksamaan ja lämmittävät kovasti mieltä.

  <3 J.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s