comments 6

Ajatuksia rahankäytöstä

Haluaisin kovasti jo tehdä töitä – puhtaasti vain rahan takia – koska monenmoista hankintaa pitäisi tehdä. Onhan tuota peruskuluakin paljon mm. asumiskustannukset, päiväkotimaksut, auton ylläpitomaksut, lastenvaatteet sekä kaikenlaiset päivittäistarvikkeet.

Suhteeni rahaan on muuttunut ihan täysin, mitä nyt vertaa esimerkiksi siihen aikaan, kun olin parikymppinen. Elämäntilanne oli tuolloin tietysti täysin eri, mutta niin oli myös rahankäyttö, se oli oikeastaan ihan älytöntä. Olin muuttanut omilleni, kävin palkkatöissä ja shoppailin varmaan joka päivä jotain. Käytin rahaa milloin mihinkin; vaatteisiin, kahviloihin, ravintoloihin, reissuihin, kauneudenhoitoon ja taksimatkoihin. Luottokortit vinkui ja rahankäyttö oli tosi huoletonta, tulihan tilille joka kuukausi tietty summa liksaa, jolla eletyn elämisen sai maksettua. Aina vedettiin tili tappiin ennen seuraavaa palkkapäivää. Tiedättekö sen tunteen, kun raha polttaa taskussa? Sitä se oli, pakko oli käyttää kaikki mitä on ja vähän sen päälle.

Vaikka tienasinkin ihan kivasti, en ymmärtänyt rahan arvoa ja elin yli varojen. Luottokortilla ostaminen tuntui niin helpolta ja vaivattomalta (ja vähän niinkuin ilmaiselta), enkä ymmärtänyt korkojen ja kulujen päälle mitään. Muutamassa vuodessa kertyi melkoinen satsi luottoja ja kun lähdin uudelleen opiskelemaan, alkoi vaikeudet. Yhtäkkiä ei enää rahaa samaan malliin tullutkaan, enkä pystynyt hoitamaan laskuja. Sain luottohäiriömerkinnän ja se oli tosi kova kolaus. Tuli siinä kohtaa isiä ikävä ja hän auttoi minut pahimpien velkojen yli.

Muistan edelleenkin sen puhelun, kun kerroin tilanteestani, johon olin itseni ajanut. Isäni sanoi, että minun olisi pitänyt ottaa aiemmin yhteyttä, etten olisi menettänyt luottotietojani. Mutta kun hävetti. Olinhan ollut kuitenkin hyvätuloinen, en vain osannut käyttää rahojani oikein. Oli tullut ns. vauhtisokeus.

Aloin tekemään opiskelujen ohessa töitä ja niillä tienesteillä lyhensin sitten velkojani pois. Se oli ensimmäinen herätys todellisuuteen, miten rahan kanssa ei ainakaan kannata toimia. Kantapään kautta piti sekin asia oppia.

Yrittäjäksi alkaminen oli sitten toinen herätys. Yrittäjänä kun ei rahaa tule joka kuukausi säännöllisesti tilille, vaan saattaa mennä jopa monta kuukautta, kunnes seuraavan kerran saa rahaa. Yrittäjänä on tietyt pakolliset maksut, joten maksukyky täytyy pitää yllä. Ei ole varaa ryssiä. Palkkaa sitten nostetaan jos ja kun jää ylimääräistä. Vaikka näin yrittäjänä tienaankin huomattavasti vähemmän kuin palkkatöissä, on tässä se hyvä puoli, että voi tienata myös paljon enemmän. Se on ihan itsestään kiinni, miten paljon pistää itseään likoon ja tekee niitä töitä. Mutta itselläni määrittää myös se, mikä on ylipäätään minkäkin arvoista. Olen tehnyt sen suhteen selkeän valinnan, että moni muu asia paljon tärkeämpää kuin raha, ja tärkeimpänä on perhe ja yrittäjyyden tuoma vapaus.

Se, ettei raha tule ovista ja ikkunoista, eikä aikaa töiden tekemiseen ole enää samalla tavalla kuin ennen lapsia, joutuu pohtimaan aika tarkkaan mihin rahansa laittaa. Rakastan alennuksia ja vitsit miten hyvälle tuulelle tulenkaan, jos säästän jossain hankinnassa! En silti juokse alekorien perässä, vaan enemmän koitan säästää niissä hankinnoissa, joita olen jo muutenkin tekemässä. Jopa ruokakaupassa oleva kaksi yhden hinnalla -alennus tuntuu hyvältä, jos euron tai pari säästää. Sinänsä hassua, kun en juuri koskaan osta ruokakaupassa hinnan takia, vaan valitsen sitä mitä tekee mieli.

Lapsille joutuu ostamaan jatkuvasti uusia vaatteita ja tarvikkeita, joten omat vaateshoppailut ovat jääneet ihan täysin. Viimeksi ostin itselleni pari trikoomekkoa kesällä pyöristyvää vatsaa ajatellen, enkä sen jälkeen ole ostanut itselleni yhtään mitään vaatetta. Hyvä puoli kotona työskentelystä on se, ettei tarvitse ostaa koko ajan töihin uusia vaatteita, mutta eipä tuolla kaapissa sitten paljoa mitään muuta olekaan, kuin kulahtaneita collareita ja t-paitoja. Onko se hyvä vai huono asia, hahah :D

Asuinkustannukset ovat kuluista isoimmat, mutta se onkin ensimmäinen asia, johon haluan panostaa. Omistusasunto on minulle sijoitus, elämäntapa sekä tietysti perheelleni koti. Ja mitä tulee sisustamiseen, se on rakas harrastus, mutta nykyään myös työ, eli asia mihin laitan rahaa ja mistä saan rahaa. Intohimo selkeästi. Säästökohteita ovat meikit, reissut ja vaatteet, mutta kampaajalla, kosmetologilla ja hierojalla tulee käytyä välillä, koska ne tuovat itselleni hyvinvointia. Kävisin huoltamassa itseäni vielä useammin, jos se olisi rahan ja ajan puitteissa mahdollista.

Nuorempana ei olisi tullut pieneen mieleenkään säästäminen tai sijoittaminen, mutta näemmä vanhemmiten tuommoiset ovat alkaneet kiinnostamaan. Onneksi tein rahaan liittyvät virheet nuorena, vaikka vieläkin on paljon opittavaa, juurikin tuon säästämisen kanssa. Tavoitteena on ensisijaisesti maksaa opintolaina loppuun, jolloin jäljelle jäisi enää asuntolaina. Olen onnistunut maksamaan useamman lainan näiden vuosien aikana pois ja siitä olen erityisen ylpeä. Joskus sitä otti lainaa lainalle ja oravanpyörä oli valmis. En todellakaan halua, että tienatut rahat menevät vain lainojen maksuihin. Asuntolainaa tulee olemaan vielä pitkään, mutta kalliit käyttöluotot saavat luvan jäädä historiaan. Välillä toki käytän luottokorttia, mutta nykyään puhun enää yhdestä kortista, ennen niitä oli varmaan joka sormelle oma.

On kiva fiilis, kun hallitsee omaa taloutta. Yllärilaskuja tuntuu silti aina tulevan, mutta kaikesta sitä selviää, kun vaan priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen ja tilillä on säästössä aina jotain. Olisi kiva kuulla teidän säästövinkkejä, eli saa nakata kommentteihin, jos jotain hyväksi havaittua tulee mieleen.

6 Comments

 1. Kipsu

  Olipa ihanan rehellinen ja tavallaan arkaluontoinen postaus! Olen melko uusi lukija, mutta en tiennyt että sinulla on tällaista taustalla. Hienosti olet kuitenkin päässyt jatkamaan elämääsi aiemmista rahasotkuista huolimatta!

  Millainen puolisosi on rahankäyttäjänä? Onko hän säästäväisempi? Mun ystäväni kertoi, että hän on ulkoistanut lasten vaatteiden ja tarvikkeiden oston täysin miehelle. Hänellä naisena kun tuntuu lähtevän välillä lapasesta tuo shoppailu, ja mukaan saattaa tarttua tarpeellisten tavaroiden lisäksi myös muuta kivaa ja kaunista (ja ylimääräistä). Kuulemma lapsiin menevät rahamenot ovat nyt puoliutuneet :D. Tämä ei tokikaan sovellu kaikille, ja en esim itse voisi tällaista harkita, mutta joillakin toimii!

  Varsinaisia rahansäästöniksejä ei itselläni valitettavasti ole jakaa näiden perus ”tee kauppalista ja pysy siinä” ja ”pidä lompakossasi vain x euroa rahaa ja jätä pankkikortti kotiin” lisäksi.

  • Näistä on onneksi jo kohta melkein 20 vuotta aikaa, joten on tässä keritty ottamaan hyvin opiksi :)

   Eipä tuo mies taida olla minua parempi rahankäyttäjänä, mainitsen hänelle usein maksumuistuksista, ettei niitä oteta. Nopeasti kertyy niistäkin lisämaksuja, jos venyttää laskujen maksamisia. Ennen makselin itse niitä vähän väliä, nykyään en enää ollenkaan.

   Oho, melkoinen ulkoistaminen! Mutta hyvä jos niin toimii, lastenvaatteissa kun on niin paljon kaikkea ihanaa, että helposti sitä innostuu shoppailemaan vähän liikaa. Verkkokaupat on mulle paha paikka, mutta olen oppinut hillitsemään itseäni niissä yllättävän hyvin.

   Kauppalista on oikeasti hyvä! Tulee ainakin ostettua sitä mitä pitää ja jos muistaa vielä pysyä kiltisti siinä.

 2. Annu

  Kiitos avoimesta ja rehellisestä postauksesta!

  Itse olen useita kertoja yrittänyt säästää ja nyt kun säästän tilille, johon en pääse käsiksi ilman pankissa konkreettisesti käyntiä, säästäminen ensimmäistä kertaa onnistuu .. hahahaa! Ja säästötilille menevä summa menee automaattisesti joka kuukausi tililtäni palkkapäivänä. Sijoittaminen olisi varmasti kannattavampaa, mutta omalle luonteelleni (mielenrauhalleni) sopii ihan perussäästäminen, ilman suurempaa tuoton tavoittelua. 100-300€ siirrän kuukausittain. Nyt toinen säästövuosi menossa ja kyllähän sitä näinkin pilkkuhiljaa kertyy pientä puskuria säästötilille.

  Ja mulla on vain yksi luottokortti ja siinä 1000€ luottoraja. Se on olemassa lähinnä ulkomaanmatkoilla käytettäväksi kortiksi.. vaikka kyllä sitä tulee välillä käytettyä ikävä kyllä muutoinkin.. Tässä oli kyllä mielenkiintoista se, että jos olisin aikoinaan halunnut nostaa kortin luottorajaa, se olisi onnistunut netissä lomakkeella, mutta kun vuosi sitten halusin laskea luottorajaa, se edellytti pankissa käynnin ja kovasti mieltäni yritettiin kääntää luottorajan alentamisen suhteen… ei pankki ollut ilmeisesti tyytyväinen :D

  Muutoin ihan nämä perusjutut – kilpailutan vakuutukset, sähkön, puhelinliittymän maksut vuosittain. Käydään 2 kertaa viikossa ruokakaupassa – arki- ja viikonloppukauppa – ostoslistan kanssa. (Ja käydään ruokakaupassa pääasiassa Lidlissä) Laitan nykyään kaikki toistuvat laskut ennakkoon maksuun verkkopankissa toistuvina maksuina – ei ennätä tulla muistutusmaksuja (enää) – ja ennen kaikkea näin vältän tylsintä osuutta mahd. paljon eli laskujen maksua – vaikka sama raha tililtä aina meneekin, mutta säästää mieltä, kun menee automaattisesti ;)

  Huhtikuusta lokakuuhun pyöräilen lähimmälle juna-asemalle (10km), johon talvella kuljen autolla – eli säästän työmatkakuluissa ja kuntosalikortissa näinä kuukausina – ja lisäksi hyötykäytän työmatka-ajan eikä illasta ”tarvitse” enää lähteä urheilemaan vaan aikaa säästyy muuhun.. Tällä säästyneellä summalla ollaan käyty jossain reissussa :) Niin ja hyödynnän paljon kirjastoa – omat opiskelukirjat lainaan aina kirjastosta ja lapsille lainataan myös kirjastosta satukirjoja – säästää siis kodin säilytystilaa samalla :) kirjastossa käynti on kyllä semmoen kiva yhteinen juttu ja aina löytyy uusia kirjoja! Niin ja itseasiassa se, että nykyään kampaajalla menee vähempi rahaa on iso säästö – ennen hiukset vaativat jokakerta värin ja leikkauksen, nykyään kun olen kasvattanut oman värin pohjaksi ja laitan vain raitoja, jokatoisella kerralla riittää pelkkä leikkaus…

  Omalla alalla on todella heikko palkka – vaikka olen korkeakoulutettu – #sosiaaliala – Nyt lisäksi opiskelen työnohessa ja olen kuukausittain palkattomilla vapailla. Kummasti sitä silti priorisoimalla kaiken saa hoidettua ja ihan mukavaa elämää vietettyä, vaikka puolisollakaan ei minua suuremmat tulot.. Ei se tienattu rahan määrä yleensä ole se juttu, vaan se miten käytössä olevan rahan käyttää ;)

  Aurinkoisia talvipäiviä sinulle!

  • Ihanaa kun jaksoit kirjoittaa pitkän kommentin! Ja hei vau, sulla on todellakin rahankäyttö hallussa! Annoit tosi hyviä vinkkejä talouden hoitamiseen.

   Meillä tuo mies on alkanut harrastamaan sijoittamista muutamilla tonneilla ja voi siinä tosiaan hyvällä mäihällä rahaa tehdäkin, jos sitä ajan kanssa tekee. Mulle se alue on ihan hepreaa :D

 3. Lintu

  Olipa ihanan rehellinen postaus rahasta! Itse olen uusi lukija ja en olisi arvannut, että sinulla on tällaista taustalla. Kun katsoo miten kauniita ja laadukkaita hankintoja olette tehneet omakotitaloon.

  Olen itse 26 -vuotias ja olen parhaillaan samassa tilanteessa kuin sinä nuorena. Sokeuduin rahalle ja kumppanin kanssa tehtiin perättömiä lupauksia siitä, että autetaan toisiamme kerääntyvien kulutusluottomaksujen kanssa. Nyt on sitten molemmilla luottohäiriömerkintä ja pitkä, kivinen tie edessä velkojen kuittaamiseksi. Velkaa on useampien tuhansien edestä.

  Siksi on niin helpottavaa kuulla tämän kaiken epätoivon ja hämmennyksen keskellä, että tästäkin voi selvitä, kun vaan uskaltaa myöntää mokanneensa. Apua on kuitenkin saatavilla niin virallisilta tahoilta kuin lähipiiristäkin.

  Mukavaa kuulla, että olet saanut oman taloutesi kuntoon ja toivon olevani samassa tilanteessa 30 -vuotiaana.

  • Tuo on oikeastaan ensimmäinen vaihe mistä pitääkin aloittaa: myöntää mokanneensa ja ymmärtää todellisen tilanteensa. Sitten vain selkeä suunnitelma velkojen maksamiseen ja mikä tärkeintä, pysyä suunnitelmassa. Kiva kuulla, että teille on apua tarjolla. Sitä kun saattaa itse lamaantua tuossa tilanteessa, eikä välttämättä osaa toimia järkevästi. Ulkopuolinen taho näkee varmasti toimivan keinon, jolla tilanne saadaan paremmaksi ja velat kuitattua pois. Maltti on myös valttia, ei niitä hetkessä makseta, mutta ajan kanssa.

   Kyseessä on kuitenkin vaan raha ja sitä saa aina lisää. Kovasti tsemppiä teille, tuo kokemus tulee olemaan hyvin opettavainen, itselleni sitä se oli ja hyvä niin. Nyt maksan kaikki laskut ajoissa, mutta jos jostain syystä siihen en pysty, otan yhteyttä laskuttajaan, kerron tilanteen ja neuvottelen pidemmästä maksuajasta. Ei se loppujen lopuksi sen kummempaa ole. Kunhan vaan sitten hoitaa ne laskut, eikä käytä rahoja johonkin muuhun tarpeettomaan.

   Aina on hyvä miettiä ennen ostopäätöstä, tarvitsenko tätä todella. Ja kun siinä hetkessä tajuaa, että jonkin asian vaan haluaa, eikä oikeasti tarvitse, niin lopputulos on todennäköisesti toinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s