comments 2

Klassikot kattoon

Olen heikkona valaisimiin ja erityisesti 1940-luvun taitteessa suunniteltuihin valaisimiin. Tuon ajan muotokieli on miellyttänyt oikeastaan aina ja näemmä edelleen. Moni klassikkovalaisin on suunniteltu tuohon aikaan, kuten omistamani Artekin Golden Bell sekä Luxon L-1 arkkitehtivalaisin. Tyylikästä ja toimivaa, ihmekös, kun suosion saavuttivat ja pintansa pitävät. Eikä suosio jää ainoastaan valaisimiin, moni muukin tuon ajan tuote on klassikkoleiman saanut ja meidän onneksemme ne on otettu uudistuotantoon.

Halusin tv-huoneeseen uuden kattovalaisimen mustan Golden Bellin tilalle. Mielessä pyöri iso valkoinen valaisin, mahdollisesti pyöreä, jossa olisi ripaus messinkiä. Muutamaa vaihtoehtoa pyörittelin, kuten House Doctorin Twicea ja New Worksin Lanternaa, mutta vielä hieman mietitytti, enkä ollut täysin varma valinnasta. Sellainen iso riisipallovalaisinkin olisi ollut kiva.

Sitten sain vinkin ihanalta Tuija Talvitieltä Sisustusterapiaa-ryhmässä Louis Poulsenin Radiohus -valaisimista, joihin rakastuin välittömästi! Radiohusit ovat myös tältä kiehtovalta vuosikymmeneltä, jolloin useampi muotovalio syntyi. Valaisimet olivat juuri sitä mitä etsin ja tilaus lähti samantien. VL45 Radiohus -riippuvalaisimet suunniteltiin alun perin Kööpenhaminan Radiotaloon 1940-luvulla ja valaisimen takana on tanskalaisen funktionalismin uranuurtajana tunnettu arkkitehti Vilhelm Lauritzen.

Meni vain pari päivää, kun postimies oli oven takana ison pahvilaatikon kanssa. Siellä ne olivat, iso ja pieni Radiohus. Valaisimet tuli ihan liian nopeasti, enkä uskaltanut avata pakkausta moneen päivään. Oli odotettava oikeaa hetkeä, kun silmät ei olisi ristissä eikä lapsi heilumassa vieressä. Tämmöisiin momentteihin pitää päästä keskittymään! On niin kauhean jännää.

Harvemmin sitä “silkkihanskoin” valaisimia käsittelee, mutta jos ne tulee pakkauksessa mukana, onko muuta vaihtoehtoa kuin käyttää niitä. Olin ihan paniikissa, etten riko valaisimia, joten annan miehen hoitaa asennuksen ihan varmuuden vuoksi. Tuo isompi valaisin nimittäin painoikin jo aika paljon, etten olisi sen kanssa yksinään pärjännyt. Oli alkujaan tarkoitus laittaa valaisimet tv-huoneeseen, mutta taitavat saada sittenkin paikkansa keskeltä asuntoa eli olohuoneesta.

2 Comments

  1. Maut mätsää nytkin, juurikin jotain riisipaperia, Lanternia tai näitä Radiohuseja olen miettinyt meidän ruokailutilaan :)! Nuo on kyllä niin kauniit!

    • Hih, no niinpä tietty :) Mut onpas kiva, kun jollain on tosi samanlainen tyyli, että innostuu just samoista jutuista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s