comments 10

Oma tyyli sisustuksessa

Olen aina ollut tietoinen siitä mikä on oma tyyli sisustamisessa. Kodit ovat vaihtuneet ja niiden mukaan olen omaa sisustustyyliäni mukaillut. Itselläni on selkeä näkemys siitä mistä tykkään ja minkä koen omimmaksi, mutta yleensä rakennuksen tai asunnon arkkitehtuuri on määritellyt, miten sitä omaa tyyliä pystyy toteuttamaan. Pyrin sisustamaan aina asunnon ehdoilla, jotta kokonaisuus on eheä. Toki aika ja vallitsevat sisustusilmiöt tuovat mukanaan uusia juttuja, mutta silti se oma tyyli sisustamisessa tuntuu olevan hyvinkin samankaltainen vuodesta toiseen. Ehkä kuulostaa tylsältä, mutta sama se, itseänihän tässä vain miellytän, enkä ketään muuta.

Olen asunut eri vuosikymmenten asunnoissa. On ollut vuoden 1940 remontoitua kerrostaloasuntoa, vuoden 1930 jugendrakennusta, ihka uutta kerrostaloasuntoa, vuoden 1978 remontoitua erillispuutaloa, vuoden 1960 peruskuntoista kivitaloa ja pari vuotta vanhaa paritaloa. Seuraava on vuorossa sitten täysin uusi kivitalo. Vanhat rakennukset ja talot ovat olleet eniten omaan mieleen, niissä on ollut luonnetta eniten. Tyyliltään jokainen on edustanut hienosti omaa aikakauttaan ja jokaista on ollut kiva sisustella. Mitä lähempänä asunnon tyyli ja arkkitehtuuri on kohdannut omaa mieltymystä, sen helpompi sitä on tietysti myös sisustaa. Itselleni tärkein lähtökohta on juurikin arkkitehtuuri, eli asunnon ilme sellaisenaan.

Tykkään eniten ehkä funkkisajan arkkitehtuurista. Se on tyylisuunnaltaan ihanan linjakasta omaleimaisine muotoineen ja yksityiskohtineen. Ihailen kunnostettuja funkkistaloja, joissa vanhaa on kunniotettu, eikä ole liikaa modernisoitu. Tuntuu, että hyvin moni uudiskohde saa ylleen kaikenmaailman ylimääräistä hässäkkää, näin ammattimaisesti ilmaistuna. En tiedä johtuuko se rakentamisen säännöistä, vai eikö vain osata tai haluta tehdä enää pelkistettyjä taloja, kuten ennen vanhaa on tehty. Toki nykyajan vaatimukset ovat ihan eri luokkaa tänä päivänä, mutta yksi totuus on se, että mitä yksinkertaisemmin tehdään, sen kalliimmaksi tulee. Esimerkiksi listoilla peitetään virheitä. Ja että mä sitten inhoon listoja. Okei, koristelistat voi olla hienoja ja joissakin tapauksissa ne sopii asunnon tyyliin, mutta itse pyrin nyt siihen, että uudessa kodissamme on mahdollisimman vähän listoja. Niiden poisjättäminen tulee maksamaan, varsinkin kun tässä kohtaa niin päätin tehdä. Tuopi vähän lisää haastetta, mutta olen valmis niitä ratkomaan.

Haluaisin noudattaa talossamme ajatusta vähemmän on enemmän, eikä laiteta joka paikkaan esim. tekniikkaa sillä perustein, kun se vaan sattuu olemaan tätä päivää. Me ei haluta eikä tarvita jokaiselle seinälle tv- ja antennipistorasiakotelohässäkkää. Nyt niitä siellä on aika paljon ja pohdin, miten niistä pääsisi eroon. Tuskin mitenkään, ainakaan helposti, kun kyse on sähköstä. Mutta mietitään. Kunpa olisin tajunnut aiemmin puuttua asiaan, ennen kuin kaikki reiät ja rasiat oli paikoilleen nakutettu. Eipä moni ihminen edes ajattele, että ne todella voivat häiritä, kunhan niitä vain on ja paljon, kun sitä teknistä laitettakin on tänä päivänä niin paljon. Noh, katsotaan ensin mille on mitäkin tarvetta. Onneks sain valita kivat pistorasiat, vielä kun lattialämmitystermostaatit saadaan vaihdettua samaan sarjaan sopiviksi.

Meillä on tässä vuokra-asunnossa jokaisen huoneen katto täynnä spotteja, joita ei oikeastaan koskaan pidetä päällä, ainostaan wc:ssä käytämme 2 spottia, kun ainut valonlähde on, mutta kaikki loput asunnon 40 spottia on jäänyt käyttämättä. Katto- tai seinävalaisin on täysin riittävä, koska valaistuksessa riittää hillitympikin valo, tunnelmavalaistus on nimittäin kotona huomattavasti miellyttävämpää kuin hallimainen kirkas valo. Onneksi uuteen taloon pääsimme valaistuksen suhteen vielä vaikuttamaan, jätimme suosiolla puolet ledspoteista pois ja osan vaihdoimme vielä tyyliltä hillitympään. On todella vaikeaa arvoida millaista valoa mikäkin spotti tuottaa, että sekin jää sitten nähtäväksi mitä oikein valitsimme. Less is more pätee tässäkin asiassa.

Sisustuksessa tykkään siis pelkistetyn linjakkaasta skandinaavisesta tyylistä. Selkeys, laadukkuus ja kontrastit viehättävät itseäni vuodesta toiseen ja aidot materiaalit pitävät sitkeästi pintansa, kuten puu, betoni, kivi, pellava, villa ja teräs, joita uudessa kodissa haluan erityisesti tuoda nyt mukaan. Kerkesin tehdä muutamia materiaalivalintoja keittiöön ja nyt sinne tulee hana, josta olen pitkään haaveillut: matta musta Niviton hana. Työtasoksi valikoitui kvartsitaso, jossa on pieni marmorimainen kuviointi. Kvartsi on 90 % luonnonkiveä ja loput sekoitetta, joten se pitäisi olla todella laadukas ja helppo käytössä. Kaappien valkoiset ovet vaihtuvat jossain kohtaa puuoviksi, mutta se ei ole tämän hetken projekti, on kuitenkin sitten taas oma investointinsa.

On kiva päästä tyhjään hengittävään tilaan, jossa on vain muutama tarpeellinen kaluste. Eihän meillä montaa kalustetta tällä hetkellä edes ole, joten tarvetta varmasti tulee, kun neliöitäkin on pian reilusti enemmän. Mutta kaikki saa rakentua sitten ajan kanssa hiljalleen. Niin ainakin yritän tehdä, ettei virheostoksia tulisi tehtyä. Niitä inhoon tosi paljon, siksi en ole mitään hankkinut ns. varastoon valmiiksi. Kyllä se koti sitten kertoo mitä se tarvitsee.

10 Comments

 1. Itselläni maku on myös hyvin pitkään pysynyt samana. Pyrin pikkuhiljaa ostamaan laadukkaita huonekaluja, mattoja ym. Kotiimme. Mielummin ollaan tyhjemmässä kodissa siihen saakka kunnes löydetään mieluinen huonekalu. Makuni on melko kallis välillä – joten koko ajan säästän 😂 uudesta kodistanne tulee upea ❤️

  • Laadukkaat sijoitukset tuntuu niin paljon paremmilta, kuin väliaikaversiot. Silmä lepää, mieli lepää. On niin paljon järkevämpää ostaa kerralla hyvää, joo ehkä kirpaisee, mutta aika nopeasti käytetyt eurot unohtuu, kun pääsee nauttimaan laadusta ja näkymästä. Mä olen enemmän katunut juurikin halpisostoja, kuin yhtäkään hinnakasta ostosta. Toivon itseltäni (ja mieheltä) malttia tuleviin hankintoihin, että ollaan mielummin ilman, kuin tyydytään vaan johonkin, joka ei ole täysin oma juttu.

 2. Minna

  Tykkään kyllä todella paljon tyylistäsi sisustuksessa. Huippu seurata sisustelujasi, joka on mun mielestä massasta jonkinverran (todellakin edukseen) erottuva.
  Ite tykkään lähes aina samoista valinnoista, mutta varsinkin second hand löytöjen myötä tulee herkemmin ostettua kalustetta jne ja siksi meillä ei näytä kyllä nuin hyvältä ja freesiltä kuin teillä!

  Mieheni opiskelee talotekniikkaa ja sitä kautta oon saanu tietää että omakotitaloihinkin voi suunnitella valaistuksen ja nähdä sen tietokoneella 3D:nä. Sillä voi asetella valaisimien paikat ja nähdä esim. minkä sävyistä valoa minkäkin ’vahvuinen’ ledi jne luo.
  -Ihan huippu juttu, varsinkin tulevaisuudessa kun aletaan itsekin suunnittelemaan omaa kotia.

  Plus tsemppiä loppuraskauteen, täälläkin ollaan aika samoilla viikoilla. :>

  • Voi miten ihanasti sanottu Minna, kiitos!!

   Siis tuommonen 3D-valaistus tulee niin tarpeeseen! Valaistuksella on todella iso merkitys koko kodin tunnelmaan ja olen huomannut, että monelle nuo ledit on haastellinen hahmottaa, kun on paljon eri valotehoja, sävyjä, asteita yms.

   Oih, sielläkin mennään samoilla viikoilla, kovasti onnea ja tsemppiä myös loppuraskauteen!

 3. Sun sisustustyyli on kyllä pettämätön ja voisin koska tahansa muuttaa teille asumaan :) Oma sisustustyylini hakee vielä jollakin tapaa itseään, vaikka pitkä matka on jo tultu siitä alun maalaisromanttis-sekamelskasta :D Ihan silmiä särkee, kun katsoo niitä ensimmäisiä blogikuviani tästä kodista (pinkit paneeliverhot ja silleen)… Meille nimittäin kävi juuri niin, että kun molemmat muutettiin opiskelijakämpistä, niin omakotitalon kalustamisen kanssa tuli (itseaiheutettu) kiire ja hutiostoksia tuli tehtyä luvattoman paljon. Jos tällä hetkellä rakentaisin talon, niin se olisi ehdottomasti kivitalo. Ja sen myötä sisustus varmasti myös pelkistyisi, nykyinen elementti puutalo kun ei tarjoa samanlaisia puitteita. Mutta nyt mennään tällä kodilla, jota kuitenkin rakastan kovasti. Jospa saisin opinnot valmiiksi kahdessa vuodessa, niin sitten voisi miettiä sitä seuraavaa askelta :)

  • Voi Jossu, kiitos! Kunhan nyt päästään itsekin tuonne uuteen kotiin, jota kovin pitkään etsittiin. Vielä on muutama mutka matkassa… Mutta jospa nekin mutkat saisi pian suoristettua.

   Puutalo on kyllä hyvin erilainen tyyliltään ja hengeltään, kuin kivitalo. Tykkään molemmista tosi paljon, molemmissa asuneena. Kivitalo on ollut haaveena pitkään, niiden jyhkeys ja yksinkertaisuus kiehtoo.

 4. Noissa spottivaloissa voi tehdä aika paljon säätöä valitsemalla oikean valosävyn ja tarpeeksi kapean valokiilan. Silloin saa aikaan tunnelmaa eikä vaan leikkaussalivalaistusta.

  Ihanteellista olisi jos pistorasioiden paikat voisi määritellä tulevan sisustuksen mukaan, mutta harvalla koko sisustus on valmiina mielessä taloa rakentaessa tai asuntoa remontoidessa. Itse olen sen lisäksi kova möbleeraamaan eli huonekalut vaihtavat paikkaa aika ajoin.

  • Näinhän se on, varsinkin silloin, jos turhan tarkkoja speksejä ei ole määrättynä, kuten meillä oli. Nuo kun pitäisi päästä miettimään ennen kuin mitään on vielä rakennettuna. Oli vaihtoehdot todella vähissä, mutta katsotaan nyt mitä tuleman pitää :)

   Ois ihan parasta, jos pääsis (tai pystyis) pistorasioiden tarpeet ja paikat määrittämään hyvissä ajoin. Itselläni ei järjestys muutu oikeastaan koskaan, joten luulen, että se saattais olla omalla kohdalla hyvinkin helppo homma. Mutta eihän sitä voi tietää miten onnistuneita ratkaisuja tulis tehtyä ennakkoon, kun rakentamisessa on satoja asioita, joita pitää miettiä.

 5. Jenni

  Hei,

  Hakolan Day johdatteli mut tähän blogiin ja vau, täältähän löytyi vaikka mitä muutakin ihanaa. 😊

  Itsellä on asumisen suhteen menossa ”välivaihe”: asumme vähän liian tiiviisti väliaikaiskämpässä ja odottelemme, että asuinalueellemme tulisi seuraavat tontit myyntiin. Pää on täynnä ideoita omasta kodista ja blogisi kautta tulee varmaan useampi ajatus lisää… 😁 Täytyykin palata blogiisi uudestaan paremmalla ajalla.

  En muuten yleensä koskaan kommentoi (ei muka ole aikaa tai jotain), mutta nyt oli pakko. Olen niin samaa mieltä tuosta ”vähemmän on enemmän” ajatuksesta ja jäänkin mielenkiinnolla seurailemaan, miten se tulee näkymään uudessa kodissanne.

  Aurinkoa loppukesään ja onnellista oloa uuteen kotiin!

  • Moi Jenni! Olipas kiva, kun vierailit ja jätit kommentin :)

   Jännä fiilis, kun parhaillaan teen vieläkin karsintaa, vaikkei meillä tosiaan enää paljoa tavaraa edes ole. Saa lähteä loputkin kiertoon, juurikin sellaiset, jotka eivät omaa silmää miellytä (vaikka ehkä välillä käytössä onkin). Haluan ympärille vain silmää miellyttäviä, oikeasti toimivia ja harkittuja asioita, en enää mitään sekalaista keräilyerää esim. astioissa, joita miehen mukana on kulkeutunut :D

   Ihanaa loppukesää myös sinulle! Toivottavasti pääsette pian toteuttamaan omia unelmia ja sopiva tontti löytyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s