comments 17

Evakossa

Kun saimme tiedon, että talossamme on hometta, löi pää hetken aikaa tyhjää. Tai oikeestaan pari päivää. Olimme tilanteessa, joka piti sisällään paljon kysymyksiä ja paljon huolenaihetta. Siitä lähti melkoinen selvitysrumba käyntiin ja olen tämän viikon ollut käytännössä kokoajan puhelimessa kiinni. Olen jutellut eri asiantuntijoiden kanssa ja kuunnellut heidän näkemyksiä, arvioita sekä neuvoja tilanteesta. Olemme pohtineet eri vaihtoehtoja siitä kuinka etenemme.

Ajattelin, että olemme turvassa bunkkerissa, päärakennuksessahan se home on. Jouduimme kuitenkin käymään suihkussa päärakennuksen alakerrassa, jossa pahin homealue on. Olemme sitä paitsi oireilleet koko ajan; silmiä on kirvellyt, poskissa on painetta, ihossa outoja muutoksia ja tukkaa lähtee päästä, mut varmaan ihan stressin takia. Nukalla on silmät punottaneet ja niitä selkeästi polttaa, kun reppana puristaa kokoajan silmiä kiinni. Eilen päätin, että nyt lähdetään pois. Enää ei altistuta sen enempää kuin ollaan jo altistuttu.

Aloin pakkaamaan tavaroitamme muovipusseihin. Kun kävin kaikki bunkkerissa olevat vaatteet läpi, huomasin että pesusta huolimatta vaatteisiin oli jäänyt voimakas kellarimainen haju. Jopa mies tunnisti vaatteista tämän hajun. Heitin kaikki haisevat suosiolla roskiin ja jäljelle jääneet pakkasin mukaan, joita ei ollut enää kuin pieni pino. Siinä kohtaa iski epätoivo ja itku. Tajusin, että kaikki alakerrassa olevat vaatteet ovat entisiä, eikä olisi pitänyt jättää yhtään mitään kylpyhuoneeseen kuivumaan. Piti lähteä blogisiskojen kanssa viettämään eilen iltaa, olinhan sitä kovasti odottanut. Juhlavaatteet oli pestynä iltaa varten valmiiksi, mutta haju oli ikävikseni päässyt myös niihin, eikä minulla ollut enää mitään päälle laitettavaa, enkä kerkeäisi mitään uutta käydä ostamassa. Juhlafiilikset hävisivät siinä samassa ja päätin jättää juhlat väliin. Nyt piti vain saada tavarat autoon ja lähteä evakkoon.

hotellihuoneisto

Varasimme Katajanokan Hellsten-huoneistohotellista kaksion muutamaksi yöksi, joka on hotellihuonetta tilavampi vaihtoehto, siellä kun pystyisi tekemään paremmin töitä ja hoitamaan asioita. Kun saavuimme paikalle, tuli tosi turvallinen ja huojentunut olo. Huoneisto oli ihanan lämmin ja kodikas pikkukeittiöineen, eli oikein toimiva tähän hetkeen. Koin kuitenkin huonoa omaatuntoa siitä, ettemme lähteneet heti evakkoon, vaan altistuimme homeelle koko viikon ajan. Sisko lohdutteli puhelimessa, ettei siinä tilanteessa pystykään heti toimimaan, vaan on selvitettävä tilannetta ja sen vakavuutta, olimmehan kuitenkin “suojassa” sivurakennuksessa. Ollaan tässä nyt hetki ja sitten mennään todennäköisesti ystäviemme luokse.

Teimme päätöksen talon suhteen ja kerroin siitä myös myyjälle. Laitan samat asiat vielä mustaa valkoisella tarkennuksineen, jotta menee virallisesti oikein. Tämä on molemmille osapuolille erittäin epätoivottu ja järkyttävä tilanne, ei ollenkaan helppo. Pyrimme siitä huolimatta hoitamaan kaikki asiat yhteisymmärryksessä ja sovussa, ettei kolmatta osapuolta tarvitsisi ottaa väliin. Konsultaatioapua varmasti tarvitaan ja sitä on saatukin, mutta parasta tässä olisi se, jos pääsisimme molempia tyydyttävään lopputulokseen sopuisasti.

Olen ollut tämän homeasian kanssa hyvin avoin. Elämässä tapahtuu välillä huonojakin asioita, niin miksei niistä voisi puhua. En ole koskaan kaunistellut elämäämme muutenkaan blogissa, valitsen mielummin rehellisyyden ja avoimuuden, kuin kermakakkukulissin. Tuntuu vapauttavalta sanoa ikävätkin asiat ääneen, se todellakin helpottaa. Olen saanut valtavat määrät kannustavia tsemppiviestejä. Ihmiset ovat jakaneet omia kokemuksiaan, antaneet hyviä vinkkejä ja tukeneet. Ystävät ovat tarjonneet omaa kotiaan evakon ajaksi ja tuntemattomat ovat jopa postittamassa omia ja lastensa vaatteita meille! Ihmisten auttamishalu on aivan uskomatonta. Huh, wau ja kiitos jokaiselle teistä ♥ Todella hämmentävää, miten paljon ihmiset välittävät.

Joudumme käyttämään nyt remonttilainaa asumiseen ja vaateostoksiin, koska on pakko. Shoppailu ei tässä kontekstissa ole kivaa, vaikka niin luulisikin. Ostan muutenkin vaatteita yleensä erittäin harkiten ja harvoin, vain tarpeeseen. Pyrin ostamaan kerralla niin hyvää ja laadukasta, että se sitten palvelee vuosia eteenpäin. Nytpä olen tiukan paikan edessä, kun joutuu uusimaan totaalisesti vaatekaapin sisältöä. Se on jopa hieman ahdistavaa, koska paljon mielummin laittaisin rahat kotiin ja remonttiin, joka on rahallisesti järkevää investointia. Noh, talvi on täällä ja lämmintä tarvitaan. Tänään käytiin ostamassa Nukalle viikoksi vaatteet, huomenna käyn hakemassa jotain itselleni. Mies oli sattumoisin jemmannut ison vaatekassin talon yläkertaan, joten hänen vaatteitaan on pelastunut ilmeisesti hieman enemmän. Käydään ensi viikolla tavaroita läpi ja katsotaan mitä niiden kanssa tehdään.

Kyllä tämä tästä. Matka jatkuu nyt hieman erilaisessa arjessa. Enpä tiedä yhtään missä meidän seuraava koti on, tai millainen se on. Menemmekö vuokralle vai ostammeko. Rakennammeko talon vai remppaammeko. Vanhat talot kiehtovat edelleen älyttömän paljon, mutta mies oli sitä mieltä ettei todellakaan osteta vanhaa enää. Niin, tiiä sit. Ehkä ei. En lupaa mitään. Nyt mennään päivä kerrallaan.

 

17 Comments

 1. MD

  Onneksi asia havaittiin kuitenkin suhteellisen pian, se on moneltakin kantilta hyvä juttu. Tsemppiä kovasti, ja onnea uuden kodin etsintään! :)

  -MD

  PS. Hatunnosto ja kiitos siitä, että olet kertonut tästä avoimesti. Siis ihan periaatteestakin ihanaa, ettet siloittele asioita, vaan uskallat puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Mutta postaustesi ansiosta moni on varmasti saanut hyvää tietoa. Ihan varmasti voi olla jopa käytännössäkin apuakin monelle, osataan esimerkiksi miettiä tällaisen mahdollisuutta talo-/asuntokaupoilla.

  • Se on todellakin totta! Paljon pahempi tilanne olisi ollut vaikka kahden vuoden päästä: oltais tehty koko talon remontti ja altistuttu homeelle koko sen ajan. Kaikki tehty työ ja tavarat menisi hukkaan – terveys siinä samalla. Meillähän on siis ihan hyvä tilanne :)

   Kiitos ihanasta kommentista. Olisi tosi hienoa, jos joku saisi meidän tapauksesta itselleen tukea tai apua.

 2. Jenna

  Ootko varma että kaikki täytyy hävittää? Jos harrastat yhtään kirppareilta ostoa niin elä hävitä. Etikan kans kans koneeseen ja kuivaus homeettomissa tiloissa ja sitten haisto ja kokeilu reakoitteko👍

  • Aion kyllä kokeilla auttaako vaatteiden pesu puhtaassa paikassa. Toivottavasti auttaa. Raportoin tänne sitten miten kävi :)

   En osta kirpputoreilta oikeestaan ikinä mitään vaatetta ja tämän kokemuksen jälkeen sitäkin vähemmän.. Kuinka sitä voi tietää millaisessa kodissa vaatteet ovat olleet, ellei nyt sitten haju sitä kerro (nimenomaan jos homekodissa on sattunut olemaan).

   • Jenna

    Niin ja ku kaikki home ei haise. Meillä viime keväänä meni paljon roskiin. Kaikki lakanat yms koki 90 asteenpesun etikka huuhteluaineena. Kaikki ulkovaateetkin kävi 60 asteisen ja mikä ei kestänyt tai haisi meni roskiin. Meilä ei kyllä kukaan reakoinu mitenkään edes talossa. Ja etikka on hyvä hajun pois ta ja👍.tsemppiä. Tiedän sen ahdistuksen mikä sun sisällä jyllää. PST. Soitappa hengitysliittoon. Sieltä sai hyviä neuvoja ja ehkä vähän rauhoittaa tilannetta.

 3. Peikonlehti

  Hei! Tsempatiaa kovasti! Ja avoimuus on hieno asia. Kermakakkuhötöblogeja kun on tämä maailma pullollaan niin on virkistävää lukea rehellistä tekstiä. Asiat tuppaavat usein järjestymään, niiin varmasti käy teilläkin!

  • Kiitos Peikonlehti, olipa kivasti sanottu! Uskon siihen, että asiat järjestyvät, varsinkin kun on pakko. Eiköhän tämä vielä iloksi muuttu :)

 4. Riikuna

  Onpas kurja tilanne! Saitteko minkälaista arviota homeen korjaamisesta? Eikö se olisi mennyt piilovirhevakuutuksen piikkiin eli ollut teille ilmaista? Ei ole minulle tuttuja tällaiset, mutta olemme myös juuri ostamassa vanhaa taloa..

  • Kustannusarvion laatiminen korjaussuunnittelijan toimesta olisi maksanut useamman tonnin ja homenäytteiden tutkiminen maksaa 170 € per kappale, joita pitäisi ottaa vielä aika paljon kartoitukseen. Myyjä on ottanut piilovirhevakuutuksen, josta korjaustoimenpiteissä varmasti hyötyisi, kun piilovirheestä pääosin on kyse.

 5. sittis

  Hurja ja kurja tilanne, mutta onneksi tuli vastaan heti alussa ja pystytte toimimaan nopealla tahdilla. Valtavan kurjaa myös myyjille, ja todella hienoa, jos molemmin puolin pystytään toimimaan sovussa ja sopimaan asiat, tässä kun kaikki vaan häviävät ja kaikki osapuolet kuitenkin olleet vilpittömin mielin asialla ymmärtääkseni. Nostan hattua, että kerrot avoimesti ja erityisesti rationaalisesti tilanteesta, jossa monet muutkin ovat ja tulevat olemaan, tästä on ihan varmasti apua myös muille.

  Tsemppiä uuteen alkuun!

  • On kyllä onni, että tässä vaiheessa moinen selvisi. Monet asiat olisivat voineet edetä paljon pidemmälle ja se olisi jokaiselle osapuolelle ollut paljon huonompi homma. Kyllä tästä kokemuksesta varmasti jotain opitaan.

 6. Mari

  Ehkä helpotus, vaikka hirveesti ylimääräistä tässä tulikin? Mä saattasin olla miehesi kannalla ettei enää vanhaa remppaan :D. Mutta kyllä se oikea koti vielä löytyy ja hyvä että tukijoukot löytyy, ne onkin kullanarvoiset. Tsemppihalit! <3

  • Juu, ylimääräistä säätöä ja rahanmenoa ainakin tulee olemaan :/ Ei oikein tiedä mistä uskaltaa haaveilla tässä kohtaa, kun jokainen saavutettu unelma murskataan. Toivotaan nyt, että asia selviää pian ja voimme rueta miettimään jotain väliaikaisasuntoa johon asettua hetkeksi.

 7. Piija

  Samoissa asioissa on nyt pyöritty kohta kolme kuukautta. Lukematon määrä puheluita ja meilejä, niin ja remppa-arvointeja. Nyt ollaan siinä vaiheessa että pitää tehdä päätös kaupan purusta tai korjaamisesta. Myyjä tuli lopulta vastaan, pitkällisten selvitysten jälkeen. Mutta nyt en tiedä enää mitä tehdä, luovuttaako ja kärsiä nahoissa monen tonnin rahanmeno vai ottaa tavallaan riski ettei tämän enempää tule mitään esiin. Tunteita on nyt itketty jo, että pyrin miettimään vaan järjellä. Jos puran kaupan en osta enää ikinä yhtään mitään, sen verran riskihommaa. Altistunut olen jo ed. työpaikassani, sen takia kai tämä tuli esille näinkin nopeasti.

  • Järjellä täälläkin yritetään edetä, tosin tilanne on kaikinpuolin niin surullinen että mieli on kovin matalana. Rahanmenetystä tulee olemaan ja sekin ahdistaa valtavasti. Kunhan nyt saamme myyjältä jotain vastausta, jotta tiedetään miten ja mihin suuntaan edetään. Kovasti jaksamista myös sinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s