comments 32

Huonoja uutisia

Tilanne on nyt se, että talostamme löytyi hometta. Ei vain yhdestä kohtaa, vaan kolmesta tähän mennessä. Toimitimme näytteet kellarin muovimatosta, keittiön seinästä sekä kellarin seinästä viime lauantaina ja saimme vastaukset heti. Tutkija tarkisti näytteet mikroskoopilla ja pääsimme itsekin katsomaan miltä näytti. Toivoin kovasti näytteiden olevan puhtaat, mutta hometta oli valitettavasti jokaisessa näytteessä, jossain näytteessä mikrobi oikein kiehui.

Hyvä puoli tässä on se, että saimme selvitettyä asian heti viikonloppuna ja jo tässä vaiheessa, muuten sitten löikin ihan tyhjää mitä seuraavaksi tapahtuu. Soitin myyjälle välittömästi ja kerroin huonot uutiset. Yhtä yllättyneenä sielläkin päässä oltiin ja todettiin yhdessä, ettei tämä ole kenenkään vika.

Nyt selvitellään, mistä vauriot johtuvat ja onko ne korjattavissa. Eilen paikalla kävi hometutkijan suosittelema urakoitsija, joka tuli katsomaan paikkoja. Hän reagoi välittömästi muovimattoon, jonka isäntä oli tosin jo käynyt muoveilla peittämässä ohjeiden mukaan. Jos on altistunut homeeseen, herkistyy jatkossakin hyvin nopeasti, kuten tämä urakoitsija. Hän totesi vaurion olevan todellinen ja seuraavaksi täytyy paikalle tulla suunnittelija, joka arvioi työn laajuutta, toimenpiteitä ja kustannuksia. Muovimaton poistaminen ja lattian korjaaminen on sinänsä selkeä homma, kuten keittiönkin seinä, mutta kellarin seinän korjaaminen on asia erikseen.

Tässä on pyöritelty eri vaihtoehtoja läpi. Koska kyse on näillä näkymin piilovirheistä, yksi vaihtoehto on se, että myyjä maksaa vaurioiden korjaukset. Toinen vaihtoehto on se, että saamme reilun hinnan alennuksen ja kolmas vaihtoehto on talokauppojen purku. Myyjän syy tämä ei missään nimessä ole, koska kukaan ei osannut arvata, mitä talosta ilmenee. Mutta totuus on se, jos olisimme tienneet, että talossa on hometta, emme olisi tätä ostaneet.

En tiedä olenko vielä edes tajunnut mitä tässä on tapahtunut. Tottakai järkytyin ja huolestuin, mutta on tässä myös naurettu paljon, onhan tämä hyvin tragikoominen tilanne. Eniten huolestuttaa Nukan terveys. Tuntuu niin pahalta, mihin jamaan oikein meidät sain. Tiedän, ettei se minunkaan syy ole, mutta asia olisi pitänyt tutkia ennen muuttoa, kuten oli tarkoitus. Puhuin paljon siitä jo heti esikaupoissa, että mahdolliset homeongelmat tutkitaan vaikka homekoirilla. Moni kohautteli olkapäitään siinä kohtaa, ettei koirista mitään hyötyä ole. Olisivat ne varmasti edesauttaneet asiaa, kun ihmisnenä ei mitään haistanut. Hitto kun pitäisi vaan omaan intuitioon uskoa! Selvitystyötä on ollut tässä muutenkin niin paljon, että tuo asia vaan jäi. No nytpä sitten selvitellään ja kunnolla. En jää ihmettelemään ja odottelemaan, vaan hankin vastauksia heti.

Edit. tekstipätkä poistettu

Hoh hoijakkaa. Melkoisessa tilanteessa ollaan. Tontti on iso, ihana ja loistavalla paikalla. Talo on myös ihana ja siitä saa korjattuna sekä remontoituna upean, ja toivottavasti kaikin puolin terveen. Mutta sitten on kortin kääntöpuoli; entä jos korjaukset maksavat huomattavasti arvioitua enemmän, tai entä jos hometta löytyy tulevaisuudessa vielä laajemmin. Stressivapain vaihtoehto on purkaa kauppa, ja sitten oltais taas lähtöpisteessä. Samaan ruljanssiin en todellakaan haluaisi lähteä, mutta mennään jos on pakko.

Tämä vuosi on ollut sellainen vuoristorata että! Joka kerta kun onni koittaa ja unelmista tulee totta, vedetään matto jossain kohtaa jalkojen alta. Mitähän seuraavaksi. Näihin pettymyksiin alkaa vähän turtua. Iso kiitos teille kaikille ihanista tsemppiviesteistä ja vertaistuesta! On lohduttavaa kuulla, että muutkin ovat joutuneet vastaaviin tilanteisiin ja niistä on kunnialla selvitty. Ei tällaista kenellekkään toivo, mutta ikäviä asioita tulee tahtomatta eteen jossain elämänvaiheessa. Jos ei ikinä ottaisi riskejä tai tekisi mitään, säästyisi varmaan monelta mielipahalta. Mutta onko sekään oikeaa elämää olla tekemättä mitään. Pari päivää olin aika turta, mutta nyt on tosi positiivinen fiilis. Vedetään isännän kanssa vähän väliä vitsiä tästä koko jutusta ilmapiirin keventämiseksi. Jospa tällä viikolla selviäisi taas lisää ja tiedämme mihin varautua.

32 Comments

 1. Oh no :( Oon tosi pahoillani. Teillä on paljon mietittävää. Toi naapureidenkaan hilluminen tuskin tohon loppuu…vaikuttaa vähän siltä. Kaikki muumit ei taida laaksossa olla. Blaah.

  Vaikea sanoa mitä tekisi, jos ois tuossa tilanteessa, mutta tuon lukeman perusteella mä varmaan peruisin kaupat. Isoja vastoinkäymisia heti alusta :((. Mutta miettikää tarkkaan ja toivon kaikkea hyvää sinne <3

  • Joo, kyllähän tässä pää puhki mietitään asioita.. Vaikea tilanne. Kiitos ihana, kyllä tässä asiat vielä selviää keinolla millä hyvänsä.

 2. Paulankoti

  Apua! Läheltä vastaavaa hometaloepisodia seuranneena kehottaisin ehdottomasti purkamaan kaupan ja pian. Korjaus voi olla paljon mittavampi projekti, kuin aluksi arvioidaankaan. Ja toiseksi meillä oli ihan kamala naapuri edellisessä kodissa ja nyt 2 vuotta jo hänestä kaukana asuneen, edelleen muistellaan millainen ahdistus siitä meidän perheelle aiheutui. Teillä on siis 2 erittäin merkittävää syytä purkaa kauppa, vaikka se juuri nyt tuntuukin pettymykseltä! Tsemppiä!

  • Sitä tässä pelätäänkin, jos vauriot on laajemmat, eikä nykyistenkään korjaus ilmaista ole. Kiitos hyvistä neuvoista, niitä tässä todellakin nyt tarvitaan!

 3. Maria

  Olin just viikonlopun lasteni kanssa lapsuudenkodissani. Minä ja vanhimmainen saimme ihmeellisiä oireita heti, kun vietimme enemmän aikaa yläkerran makuuhuoneissa. Lapsella meni nenä tukkoon, ja alkoi yskiä kuivaa yskää, itselläni kirveli nenän limakalvoja, ja silmiä. Tuntui siltä kuin olisi yrittänyt hengittää tosi pölyisessä paikassa, vaikka pölyä ei näkynyt missään. Nuorimmat lapset eivät reagoineet mitenkään. Talon kanssa on ollut paljon murhetta; rakennettu 90-luvulla hieno talo arkkitehdin piirustuksien mukaan isolle perheelle kodiksi, ja paljon paljon myöhemmin huomattiin pahat rakennusvirheet, jotka sitten korjattiin. Sen jälkeen paha vesivahinko, joka korjattiin. Ja nyt taas ongelmia. Mun oli hankala saada unta ne pari yötä, jotka siellä vietin. Oli ihanaa lähteä takaisin tähän nykyiseen kotiin, joka on ihan liian pieni meille, ja kallis vuokra-asunto, mutta jossa on raikas sisäilma, ja jossa ainoat sairastamamme sairaudet ovat olleet influenssa, vesirokko, norovirus, ym. tällaiset virusperäiset. Nuhaa kun tulee niin ne paranevat niistämällä, ja parin päivän levolla. Näiden 4 vuoden aikana vain yksi korvatulehdus, ei yhtään poskiontelotulehdusta. Mulla on luottamus tämän asunnon terveyteen, ja turvallinen olo asua täällä. En epäile mitään ylimääräistä, kun joku perheenjäsen sairastuu. Onnistuisiko sellaisen tunteen saavuttaminen teidän talossa, vaikka korjattaisiinkin? Varsinkin, kun ei itse ole ammattilainen, vaan pitäisi luottaa ammattilaisiin – heidän sanomisiinsa ja tekemisiinsä. Minä peruisin kaupat heti. Tässä elämässä kyllä riittää haastetta ihan riittämiin vaikka niitä ei itselleen ehdoin tahdoin valitsisikaan.

  • Näitä ongelmia voi näemmä ilmetä milloin ja missä vaan, nykyaikaisissakin rakennuksissa. Ammattilaisten sanomiseen ja tekemiseen pitäisi luottaa, että asiat tehdään oikein ja hyvin, ja sit toivoa parasta.

   Huh huh, on kyl tosi ikävä tilanne päällä. Positiivisin mielin silti jatketaan ja koitetaan olla romahtamatta :P

 4. Anna

  Voi ei, onpa teitä koeteltu! Itse kyllä peruisin kaupat heti, tuo naapuriasiakin kuulostaa hankalalta. Kovasti tsemppiä!

 5. Teija

  Onpa ikävä juttu! Itse homeasunnossa asuneena (ja edelleen erilaisiin homeitiöihin reagoivana) ymmärrän hyvin huolen omasta ja lapsen terveydestä! Homeitiöt voi tarttua huonekaluihin, vaatteisiin, kirjoihin, ym kodin välttämättömiin juttuihin ja vaikka home asunnosta saataisiinkin pois, voi nuo aiheuttaa oireita myöhemminkin. Ellei niitäkin siis puhdisteta. Oma esikoiseni (vaikka ei koskaan asunutkaan siinä homeasunnossa) sai todella voimakkaat oireet meidän sohvasta (mikä siis oli ollut siellä homeasunnossa) kun nukkui siinä päiväunet. Ei auttanut muu, kuin sohvan vaihto… Kirjat piti pakastaa ja peti- ym vaatteet saunottaa. Itse tosiaan reagoin edelleen voimakkaasti erilaisiin itiöihin. Esim syksyisin ja keväisin on ihan turha kuvitella menevänsä metsään kävelemään/sienestämään/marjastamaan, koska siitä seuraa aina poskiontelotulehdus ja/tai keuhkoputkentulehdus. Teillä on nyt vaikea päätös tehtävänä. Itse varmaan kallistuisin tuohon kaupan purkuun, etenkin, jos naapurit on tuollaiset kuin teillä on… Tsemppiä teille, asiat menee varmasti parhain päin, minkä ratkaisun sitten teettekään :)

  • Voi itku, sielläkin on koettu ikäviä asioita. Toivottavasti saamme puhdistettua kalusteet, vaatteet ja muut tavarat mitä tuolla on eli lähes koko omaisuus. Enkä tiedä korvaako vakuutusyhtiö menetettyjä tavaroita, mutta siksi kai kotivakuutus on. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

 6. taru

  Onpa harmillista! Paljon vaivaa ja mielipahaa koituu tuommoisita yllätyksistä. Itse ehkä kallistuisin talokauppojen purkuun, jos se vaan on mahdollista. Koska vaikka kuinka laittaisitte taloa, niin ette voi koskaan olla täysin varmoja siitä, etteikö jossain jotain piile. Tämä on vanhojen talojen ongelma ja erityisesti 60-70 -luvuilla rakennetuissa taloissa käytetty materiaaleja, jotka eivät kestä aikaa. Tällä en tarkoita tietenkään kaikkia näinä aikakausina rakennettuja taloja, mutta prosentuaaliset mahdollisuudet ovat korkeammat. Tsemppiä paljon ja hyviä päätöksiä!

  • Se on totta. Talokauppojen purku saattaa olla molempien osapuolten kannalta järkevin ratkaisu, vaikkei tietenkään siihen haluaisi mennä. Korjauskustannukset saattavat nousta vaan niin korkeiksi, ettei korjaaminen ole kannattavaa, kaiken työn kun joutuu ulkopuolisella teettämään. Ihan epätodellinen tilanne tällä hetkellä.

 7. Tarja

  Minäkin peruisin kaupat, ja lähtisin nopeasti. Uuden talon voi löytää, uutta terveyttä ei. Ja vielä tuosta sisäilmasta; ei ole missään nimessä normaalia, jos talossa haisee ns mummola/lievä maakellari. Sisäilman EI kuulu haista. Se ei ole ’vanhoille taloille tyypillinen haju’; sellaista ei ole olemassakaan. Missä haju, siellä home. Siinä vaiheessa, jos ja kun sisällä alkaa haista kellari eli suomeksi sanottuna kosteus ja home, ongelmat ovat jo pitkällä!!!

  • Tuo kellarikerroksen haju on ollut niin mieto, ettei siihen kukaan osannut reagoida, paitsi nyt huomasin puhtaiden pyykkien kautta hajun, jotka siis haisivat todella voimakkaasti. Muovimatto on ollut todella tiiviisti kiinni lattiassa ja blokannut hajua samalla. Ongelmat on nyt ainakin joltain osin paikannettu ja seuraavia siirtoja mietitään.

 8. P

  Päiväkodin, koulujen ja työpaikkojen homeista ja voc-yhdisteistä sairastuneen perheen sairastuneena äitinä kehoitan teitä muuttamaan mahdollisimman pian pois tuolta ja purkamaan kaupat! Olkaa tarkkana tavaroidenne kanssa pois muuttaessanne, ettei homeitiöt kulje mukananne uuteenkin paikkaan. Homeisen rakennuksen puhtaaksi saaminen on erittäin hankalaa, eikä takeita onnistumisesta ole.
  Altistumisen ylittäessä tietyn rajan, ei enää ole tervettä päivää – oireettomia voi olla. Mutta kerran sairastunut oireilee yhä uudelleen muissa sairaissa kiinteistöissä, eikä esimerkiksi uuden asunnon tai opiskelupaikan löytäminen terveestä rakennuksesta ole todellakaan helppoa nykypäivänä. Ja niissä sairaissa tulee oireita ja lopulta niin kipeäksi, ettei niihin tiloihin voi edes mennä.
  Home kannattaa ottaa erittäin vakavasti, se ei ole leikin asia, vaikka niinkin yritetään uskotella ”luulotautisia vaan ovat oireilijat”-tyyliin. Tietenkään kaikki eivät oireile tai sairastu, mutta hyvää homeen toksinit eivät tee kenellekään.

  • Ikävä kuulla, että olet joutunut kokemaan tuon!

   Tuo onkin kinkkinen tosi paikka, ettei sitten tavaroiden mukana kulkeudu ongelma. Voi olla, että menetetään kaikki kellarikerroksessa oleva omaisuus eli lähes kaikki. Tää on ihan epätodellista.

 9. Ninni

  Tsemppiä. Tavaroista voi pelastaa ainakin ne jotka kestävät kuumuutta. Esim vaatteet voi pestä 90 asteessa ja pitää kuumassa saunassa muutaman tunnin.

  Jos päädytte vaurioiden korjaukseen niin kemiallista käsittelyä ei nykyään enää suositella vaikka osa urakoitsijoista sitä käyttääkin. Espoossa se on ilmeisesti tulossa kiellettäväksi. Kaupungin terveystarkastajalta saa asiantuntevaa apua ja hyviä korjausvinkkejä. Jono on pitkä joten kannattaa ilmoittautua jonoon samantien.

  • Kiitos. Aika harva vaate kestää 90 asteen.. Olen pessyt nyt vasta pienen osan vaatteista ja todennut sen olevan turhaa, ei se homeen haju lähde pois. Heitän suosiolla roskiin. Edullisemmat vaatteet ei niin harmita, mutta kalliimmat ja uudemmat harmittaa.

   • LeenaH

    Niin ihana talo, niin ihana paikka, niin huonoa tuuria vaikka riski on aina olemassa taloa ostettaessa riippumatta millä luvulla on rakennettu. Toivon, että aurinko paistaa unelmakoti -projektissanne pikaisesti.
    Olen käyttänyt Sanytol desinfiointiainetta vaatteille ennen ja jälkeen varsinaisen pesun ja vielä lisähuuhtelu esim. nuorison joltain mökkireissuilta tuomille pistävän homeen hajuisille vaatteille, toimii, ei sisällä klooria, joten sopii kaikenvärisille vaatteille, myynnissä ruokakaupoissa.

    • Näin ne unelmat välillä murskataan. Joku tarkoitus tälläkin vissiin on. Uusia unelmia kohti, kun tämä case saadaan ensin selvitettyä. Kokeilen pelastaa tavaroitamme, mutta nyt pelastan ensin itsemme.

 10. Mari

  Voi rähmä. Kuulostaa niin pahalta, että purkaisin kaupan. Tosi kurja tilanne myyjällekin, mutta ajatelkaa itsenne kannalta ja lapsen kannalta. Harmi juttu… Ja on ne homekoirat muuten oikeesti tosipäteviä, kaveri kouluttautuu juuri koiriensa kanssa homekoiraohjaajaksi vai mikä se titteli nyt sit on. :)

  • On tämä tosi ikävä tilanne molemmille osapuolille. Nyt vaan selvitellään asiat ja toivotaan, että päästään yhteisymmärryksessä hyvään lopputulokseen, tai niin hyvään kun tässä tilanteessa pystyy.

 11. Saima

  Harmillinen tilanne, kaikinpuolin. Me käytimme joskus homekoiraa, kun joku epäilytti sisäilmassa.Oli helppoa ja nopeaa,eikä löytynyt mitään. Minulla on herkkä hajuaisti, tunnen ihmisten vaatetuksista, minkäläisistä olosuhteista tulee. Toivottavasti löydätte itselleen sopivan vaihtoehdon, vaikka molemmat haastavia.

  • Niin on. Eihän kukaan tällaista edes kuvitellut tapahtuvan.. Mutta näin kävi ja siitä selvitään, kun on pakko. Homeenhaju tarttuu kuin syöpäläinen. Yritin pelastaa vaatteita pesemällä, mutta se näyttää olevan mahdottomuus.

   Valitsemme turvallisemman vaihtoehdon, jonka mukaan edetään. Uskon, että kaikki järjestyy hyvässä yhteisymmärryksessä. Ollaan myyjän kanssa käyty tätä kauheutta yhdessä läpi alusta alkaen, eikä heillekään tämä helppoa ole.

 12. Muutamia vastaavanlaisia tapauksia seurannut

  Harmillinen tapahtuma, sekä teidän että myyjän kannalta. Onko myyjä suostuvainen kaupan purkamiseen? Kaupan purku olisi teidän kannalta paras ratkaisu, mutta ymmärtääkseni myyjän ei ole pakko siihen suostua, jos kysymys on piilevistä virheistä, eikä kattavista rakennusvirheistä, jotka ovat olleet myyjän tiedossa. Tuolla rakennuskaudella ollut useita ns huonoja rakentamistapoja, jotka aiheuttaneet ja aiheuttavat kosteusvaurioita, mutta jotka olleet siihen rakennusaikaan hyvän rakentamistavan mukaisia ja näin ollen eivät ole rakennusvirheitä. Tämä on teidän kannalta huono asia, ei voi vedota niihin, mikäli haluaa kaupanpurkua.

  Vanhoissa taloissa ei ole vanhan talon hajua. Se on aina homeenhaju, se maakellarituoksu.

  Paljon tsemppiä teille, tulee varmasti koettelemaan perhettänne, mutta yhdessä selviätte vahvana eteenpäin!

  • Todella harmillinen tilanne molempien puolesta. Uskon, että ratkaisemme yhteisymmärryksessä tämän. Kosteus ja home ovat eri asia, toisesta mainittiin kuntoraportissa ja toisesta ei. Vaikka kosteus- ja homevauriot ovat yleisimpiä tuo ajan taloissa, emme voi silti tietää onko talossa hometta ja missä laajuudessa, ellei sitä tutkita. Eikä ne aina tutkimuksillakaan selviä. Voi mennä monen monta vuotta, kunnes alkaa oireilla ja havahtuu, ettei kaikki ole hyvin. Eikä välttämättä ikinä, jos ei ole herkkö homeelle. Arvailu on pelkkää arvailua. Jos kuntoraportissa olisi ollut maininta, että talossa on mahdollisesti hometta, emme sitä olisi ostaneet.

   Nyt ainakin tietää, että maakellarin haju tarkoittaa hometta. Se haju on tullut ikävä kyllä tutuksi.

   Nyt ollaan evakossa ja tuntuu turvalliselta. Toivottavasti saamme pian tämän päätökseen ja voimme miettiä seuraavaa siirtoa eli uutta kotia. Kiitos tsempeistä!

  • Ei aina hometta

   On niissä maan hajuakin, ei se aina ole hometta. Lattialaatan ja sokkelin välistä voi nousta maan hajua kun maanvarainen laatta on kutistunut ja sokkelin viereen on muodostunut ilmarako.

 13. Hanna

  Huihui…
  En edes harkitsisi talon pitämistä. Olen altistunut työpaikalla, ja vaikka tiesin riskeistä, en osannut ottaa niitä riittävän vakavasti. Nyt opiskelen uutta ammattia, mutta mietin jatkuvasti missä voin sote-alalla työskennellä. Kaupan ala (tradenomin koulutus) on useiden Jyväskyläläisten liikerakennusten kunnon vuoksi täysin poissuljettu. Monen oireen olen ymmärtänyt johtuneen sisäilmasta vasta nyt vuosia myöhemmin. Ikävä kyllä en myöskään luottaisi minkäänlaisiin tekstiilien tai huonekalujen putsauksiin, saatika mihinkään rakenteiden korjauksiin. Lapsiani en kasvattaisi hometalossa mistään hinnasta. Mielipiteeni on jyrkkä, mutta perusteltavissa.

 14. JANETTE

  Tiedän miltä tuntuu, hometalon takia kaiken menettäneenä ei kivaa… 😷🤒🤕😩😴😳😭😔☹😥

 15. JANETTE

  Sairastuin itse 4/15 ja siitä lähtien
  sairaslomalla –>> ei enää siivoojan töitä.
  Sairastuin töissä – työterveys ei tunne sisäilmaongelmaa ja työnantaja ei tiedä mitä on home….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s