comments 20

Välinpitämätöntä välitystä

Nyt kun asunnon ostaminen ja myyminen on todella ajankohtaista, on pakko vähän purkaa mieltä aiheesta. Tai oikeastaan välittäjien toiminnasta. Olen luonnollisesti yhteydessä välittäjiin aina silloin, kun kiinnostava kohde osuu eteen. Välillä on hyvin vaikeaa saada välittäjää kiinni, saada tietoja kohteesta tai edes päästä näytölle. Huolimattomuutta, välinpitämättömyyttä ja valehtelua, niinkuin viimeisimmässä tapauksessa. Huoh.

96a357a14deef4074a6cbc064dbb4a47

Selailen päivittäin asuntojen myynti-ilmoituksia ja on jotenkin todella käsittämätöntä, että lähes jokaisesta ilmoituksesta löytyy jotain korjattavaa. Välittäjillä tuntuu olevan asuinpinta-alat, ilmansuunnat tai oikolukutaidot aivan hukassa. Olen maininnut ilmoitusten virheistä jo useammalle välittäjälle, koska virheet hyppäävät silmille vaikkei olisi edes kohteessa käynyt. Kaikki tekevät inhimillisiä virheitä, mutta joku kumma siinä on, ettei virheetöntä ilmoitusta meinaa olla. Kirjoitusvirheitä on tolkuttoman paljon, eikö niitä oikolueta ollenkaan? Ja mitä tulee valokuviin. Joskus kuntotarkastusraportin kuvat ovat myyvemmät, kuin myynti-ilmoituksessa olevat. Mutta eipä kahvikuppi tai kukka-asetelmakaan asunnosta hirveästi kerro.

103360b7c0a81acafe3096a1d397fbd8

Muistan hyvin, kun ostin ensimmäisen asuntoni. Kaupat oli lyöty lukkoon myyjän ja välittäjän kanssa, jonka jälkeen välittäjä laittoi vielä kaikille kolleegoilleen viestin, ettei kohteeseen enää tehdä näyttöjä, kun kaupat ja hinta on jo sovittu. Tämä tuli minullekkin kirjallisena tietona tekstarina. No mitäs sitten kävikään! Kun aamulla menin kirjoittamaan ostotarjousta toimistolle, olivat nämä sankarit lupauksista huolimatta pitäneet näytön ja pakottivat minut tarjoamaan sovittua summaa enemmän, jotta saan asunnon itselleni. Muussa tapauksessa en saisi. Olen varma, että se oli pelkkää kusetusta, mutta halusin asunnon niin kovasti itselleni, että allekirjoitin paperit itkien ja kiroillen, jossa hinta oli monta tonnia enemmän kuin piti. Mahtava muisto niistäkin kaupoista.

c17e41b63aa6c2f4eff9b79226548d42

Olen koko ajan luullut, että jos olisimme ottaneet välittäjän myymään kotiamme, se olisi maksanut 10 000 €. Siis miten väärässä olen ollut! Sehän olisi maksanut tuplat eli 20 000 €!! Uskomaton hinta, vasta eilen selvisi. Olen entistä tyytyväisempi, että myimme tämän itse. En edes pyytänyt ketään arvioimaan kotiamme, koska lähtökohtaisesti olen ollut niin pettynyt välittäjien toimintaan, etten kokenut missään kohtaa tarvitsevani niitä. En edes ilmaiseen arviointiin. Minusta hintamme oli kohdillaan ja kaikki on mennyt oikein mallikkaasti. Jos olisimme käyttäneet välittäjää, pyyntihinta olisi ollut huomattavasti korkeampi.

a4cf06929d439b5b8e28d3c388a23711

Kyllä niitä hyviä välittäjiä varmasti on. Vai onko? Eilen viimeks ystävä manasi puhelimessa, miten heidän Turussa sijaitsevan merenrantakodin myyminen on ollut todella käsittämätöntä. Ovat jo kerran vaihtaneet välitysfirmaa, kun edellinen ei pitänyt mitään yhteyttä. Unohtivat asiakkaansa aivan tyystin. Joskus ne asunnot ei vain liiku, mutta jos välittäjä laskuttaa 20 000 €, pitäisi siinä jo pistää pikkusen enemmän likoon kuin yksi näyttö ja ilmoitus nettiin.

75014ab2872a7162fc7724f17d44952b

Kaikesta huolimatta, olisi ilo kuulla positiivisiakin kokemuksia! Jos tiedät omakohtaisella kokemuksella jonkun loistavan välittäjän tai välitysfirman, laita hyvä kiertämään ja vinkkaa kommenttiboksiin! Terkkuja vaan RE/MAXin Renélle! Olen hänestä kuullut vain hyvää, joten uskallan suositella :) René on tuttu ja sain häneltä pari hyvää vinkkiä asunnon myymiseen, kiitos niistä.

Nämä ihanat inspiraatiokuvat on napattu Pinterestistä.

20 Comments

 1. Laura Joanna

  Valitettavasti vuosien varrella tullut samoja kokemuksia ja fiiliksiä. Ei huvita/viitsitä/osata/ehditä. Ammattiryhmä jota pidän vähiten arvossa toimittajien ohella.

  • Se on jännä, kun olen myynyt, ostanut ja tarjonnut jo useampaan kertaan (ja kaikkea siltä väliltä), en voi nimetä yhtäkään onnistunutta tapausta. Haluaisin, mutta kun sellaista ei vaan ole. Ainoastaan ne tapaukset, joissa ei ole ollut välittäjää, ovat onnistuneet.

 2. Jenna

  Heh, itsehän vuosi-pari sitten olin asunnon ostohommissa, vielä ensiasunnon, jolloin välittäjän avulla olisi ollut vielä suurempi painoarvo. Kävimme pääosin yksityisnäytöillä, jolloin välittäjien tehtävä tuntui olevan pelkästään oven avaaminen, kohteeseen he eivät olleet perehtyneet laisinkaan. Ja kävimme tosiaan ainakin kymmentä kohdetta katsomassa, eri välittäjillä. Ihmettelin itse aivan samaa työn laadun suhteen, etenkään kun palkka/palkkiot ei ilmeisesti ole huonoimmasta päästä. Lopulta laitoimme tori.fi-sivustolle ostoilmoituksen ja löysimme kodin ihan omatoimisesti!

  • Jotenkin ehkä ymmärtäisi paremmin, jos heidän palkkiot olisivat murto-osan hinnoista mitä veloittavat. Silti, miksi työtään ei voi tehdä kunnolla, vaan vähän sinnepäin jos edes sitäkään? Ois mahtavaa saada edes kerran kokea sellainen välittäjä, joka ei jätä ketään kylmäksi!

 3. Osuit harvinaisen oikeaan. Kiinteistövälityksen laatu on todella heikolla tasolla Suomessa. Ruotsista löytyy monta välittäjäliikettä, joilla ainakin ilmoitusten laatu, stailaus ja kuvat ovat kohdillaan (mm. Lagerlings, Skeppsholmen, ESNY). Välittäjinä toimivien tyyppien kanssa en ole ollut tekemisissä.

  Monella kotimaisella välittäjällä on niin kauheat kuvatkin asunnoista että jo se pelottaa ostajat. Puhumattakaan satsauksista stailaukseen: pari tyynyä lattialla ja pari viherkasvia. Voisin jatkaa tästä,, mutta lienee parempi keskittyä etsimään niitä positiivisia juttuja välitysalalta.

 4. Voi apua! Valitettavasti kyllä vähän saman suuntaisia kokemuksia itselläni ja lähipiirilläni. Viimeksi ostimme suoraan rakentajalta ja kaikki meni erittäin hyvin.

 5. Mari

  Ollaan tällä hetkellä aika pitkälti samanlaisessa tilanteessa kuin te: oma asunto on myyty ja etsimme uutta. Oman asuntomme (Espoossa) myi RE/MAX ja siellä Micaela Rautiainen – häntä voimme ainakin lämpimästi suositella :) Todella aktiivinen välittäjä, joka perehtyi kohteeseen ja otatti ammattilaisella laadukkaat kuvat. Häneen päädyimme ihan sattumankaupalla – ilmeisesti meillä kävi aivan loistelias tuuri.

  Mutta todentotta tässä on nyt tullut kaikenlaista välittäjää vastaan, kun on uusia kohteita seulonut läpi. Ei onneksi ihan vastaavaa kuin teille, kuulostaa hurjalta! Onnea asunnonhakupuuhiin!

  • Teillä on käynyt kyllä todella hyvä tuuri! Sitä näissä asuntokaupoissa näköjään välittäjien osalta tarvitaan, tuntuu että lähes kaikilla on vain huonoja kokemuksia. Onneksi voi vaikuttaa hieman asiaan, kun valitsee itse välittäjän myyntipuuhiin, mutta eipä sitä aina tiedä miten loppujen lopuksi hoitavat homman.

 6. Tiina H

  Pahinta välittäjän suusta kuultua, jos kysyt jotakin kohteesta, niin vastaus on ”en tiedä”, mutta lause ei jatku ”mutta otan selvää ja palaan..”
  Voi olla että nykyinen(kin) kotimme myydään itse, ei ihan viitsisi maksaa turhastakaan, kun tiedän nykyisen kotimme sijainnin olevan loistava, ja se on iso plussa näinä päivinä.
  Ja nuo pienetkin kirjoitusvirheet tai muut virheet ilmoituksissa, ai että ne syö ihmistä ;)

  • Aivan! Ei kaikkea voi eikä tarvitse tietää, mutta ehdottomasti sitten selvitetään asia ja palataan asiaan vastausten kera.

   Myykää ihmeessä itse, kokeilkaa ainakin! Kuvilla on iso merkitys, eli jos vaikka valokuviin tarvitsee apua, kannattaa tilata ammattikuvaaja ottamaan hyvät kuvat. Tulee silti halvemmaksi ;)

 7. Saima

  Me myytiin itse. Tilattiin kuvaaja ja tuli oikein hienot kuvat. Kaikki tapahtui todella nopeasti. Ja vaikka välittäjä arvioi hinnan paljon matalammaksi, me saatiin omaa pyyntihinnan.
  Pystyimme näyttöjä tehdä joustavasti ja heti kun asiakkaita kiinnosti. Kustannukset jäi pieniksi.
  Välittäjän arvoa ei huomattu, myytiin jo toinen asunto itse.
  Suosittelen kaikille.

  • Juuri noin! Pystyy toimimaan tosi ripeästi, kun ei ole kolmatta osapuolta välissä hääräämässä. Aikataulut voi sopia paljon näpsäkämmin, kun myyjä ja ostaja ovat suoraan yhteydessä toisiinsa. Meillä kaikki tapahtui oikeastaan yhdessä viikossa.

   Itse otin myyntikuvat, mutta ei kai ne ihan paskoja ollut, kun asuntomme nostettiin Etuovessa katsotuimpien joukkoon ja tekivät vielä blogipostauksen, sekä muita nostoja somessa. Näkyvyyttä tuli siis roppakaupalla netti-ilmoituksen lisäksi.

 8. sittis

  Voin lämpimästi suositella Helsingistä (ja toki koko pks) Huoneistomyynti ja Robert Havaste. Tekee todella hartiavoimin töitä kaikkien yksityiskohtien selvittämiseksi ja tuntee kiemurat ja lainsäädännön. Yhtään yksittäistä toimistoa ei uskalla suositella kokonaisuutena, koska välittäjien kesken on sitten enemmän hajontaa. Itse olen ”isojen” (Kiinteistömaailma, Huoneistokeskus) kanssa törmännyt vanhoihin ammattilaisiin, jotka ovat leipääntyneitä ja uraantuneita ja myyvät asuntoja bulkkina perehtymättä kohteisiin. Remaxin parista taas on löytynyt muutama ihan käsittämätön aloittelija, heillä lienee ongelma se, että kynnys päästä mukaan on aika alhaalla kun jokainen välittäjä toimii itsenäisenä yrittäjänä kattobrändin alla. Varmaan hyviäkin on, mutta huhhuh, mitä kuraa myös…

  • Kiitos suosittelusta! Kiva saada niitäkin :) Jokaisessa toimistossa, ainakin isoissa, löytyy varmasti laidasta laitaan tekijöitä. Kiinteistövälitysala on kyllä semmoinen, että sinne mahtuu todella monenlaista.. ehkä juurikin tuon matalan kynnyksen takia, kun jokainen vastaa omasta tontistaan. Luulis tietysti, että toimistojen maineen takia pidetään rimaa edes vaadittavalla korkeudella. Toimintaa ei voi aina seurata, siksi asiakaspalautteet on tosi tärkeitä yrityksille itselleen.

 9. Jyrki Uusmies

  REMAX Tampere ja Tuomas Laaksonen, loistavaa ja tehokasta myyntityötä jonka aikana kertaakaan ollut epäselvää missä mennään! 22 päivää ja kämppä myyty. Ite yritin 2kk mutta ostajat eivät kai luota yksityisen.

  • Moi Jyrki ja kiva kun kävit jättämässä suosittelusi! Hyvän välittäjän löytäminen on kyllä suuri onni, kun isoista ja merkittävistä kaupoista on kyse :)

 10. Robert Havaste

  Upeaa, että joku on kehunut työtäni, lämmin kiitos! Näitä palautteita lukiessa ei voi ammattilainen kuin ravistaa päätään. Välittäjän työn tärkein vaihe on nimenomaan tietojen selvittäminen. Täällä on ihan asiallisia kommentteja, joiden kanssa olen ehdottoman samaa mieltä: välittäjän on ansaittava palkkionsa! Kun laskuttaa 7.000€ on asunto myytävä +15.000€ kovemmalla hinnalla kuin itsemyyjä. Kunnollinen ammattilainen on myös asiakaspalvelija, joka osaa kertoa asunnon erityispiirteistä, taloyhtiön kunnosta, tulevista remonteista ja mitä ne tarkoittavat ostajalle, sijainnista, tulevaisuuden arvoon vaikuttavista tekijöistä, ym, ym. -sekä tietenkin rohkaista tekemään tarjous!
  Robert Havaste, Huoneistomyynti LKV

  • Täällä on tosiaan aika suorasanaista palautetta. Tämän postauksen jälkeen olen itsekin tavannut ammattitaitoisia ja asiallisia välittäjiä, hyvä niin. Tein jopa yhteistyötä tontin myynnin yhteydessä! Kiva lukea myös positiivisia kommentteja :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s