comments 8

Koti järjestykseen

Rakastan puhdasta, siistiä ja järjestyksessä olevaa kotia. Kun koti on sotkuinen, vaikuttaa se ikävästi omaan mielialaan. Koska teen töitä kotona, en voi keskittyä tekemiseen kunnolla, jos ympäristö on likainen ja epäjärjestyksessä. Pyrin pitämään tavarat aina omilla paikoillaan, jotta yleisilme on ensisijaisesti siisti.

Olen pienestä pitäen ollut vähän siivousfriikki ja taidan olla vieläkin. Lapsen tulon myötä kyllä hellitin, enkä stressaa enää tahroista tai tavaroista samanlailla kuin ennen. Lelumiinojen yli saa hyppiä vähän väliä ja välillä jalka iskeytyy legopalikkaan siihen malliin, että meinaa itku päästä.

lapsokainen_lelut

Ennen sitä siivosi koko kodin melko helposti. Imurointi, pölyjen pyyhkiminen, petivaatteiden tuuletus, puhtaat lakanat, pyykit sekä lattioiden pesu hoitui yhdessä päivässä ja illalla jäi vielä aikaa rentoutumiseen. Nykyään, kun samassa taloudessa asuu kaksi muutakin henkilöä, on hommaa huomattavasti enemmän. Onhan näitä neliöitäkin paljon enemmän, kuin aiemmin. Nyt on suunnilleen tuplat enemmän neliöitä ja näin ollen myös tuplat enemmän hommaa. Isompaan siivoukseen menee helposti kaksi päivää. Ihan turha toivo, että edes yrittäisi tehdä kaiken yhdessä päivässä!

lelut

Tuntuu, että siivoan ihan joka päivä. Tai ainakin vähän väliä järjestelen tavaroita omille paikoille, pesen pyykkiä, viikkailen niitä kaappiin tai täyttelen astianpesukonetta. Imuria tulee käytettyä pari kertaa viikossa. Kyllähän sitä siivottavaa herkemmin tulee, kuin kerran kotona ollaan paljon. Välillä täytyy lähteä muualle ja antaa vaan olla.

Olen tekemässä parhaillaan joulusiivousta ja yläkerta alkaa olla kunnossa, huomenna on alakerran vuoro. Tuntuu koko siivousprojekti kevyemmältä, kun suosiolla jättää puolet seuraavalle päivälle. Kerkee muutakin tekemään päivän aikana, kuten kirjoittamaan blogiin. Jospa sitä kohta saisi laitettua vähän jouluakin, kun saa paikat ensin puhtaaksi. Mitään joulua ei täällä vieläkään ole.

vaaterekki

Silloin kun itsellä on energinen olo, ei tämä siivouskaan ole niin pyllystä. Ja kun mies ja lapsi ovat muualla, on huomattavasti rennompaa laittaa paikkoja kuntoon. Ärsyttää, jos toinen vaan makaa sohvalla tekemättä mitään. Yrittäähän se mies välillä auttaa, mutta helpompi on vain hoitaa koko homma itse, ei tarvitse perästä kysellä miksi jotain paikkaa ei ole siivottu. Hänhän ei esimerkiksi tajua imuroida vessoja tai kylppäriä, koska eihän ne ole “huoneita”, joissa vietetään aikaa. Voi tsiisus! Yhden asian hän hoitaa siivouksessa kyllä paremmin kuin minä, nimittäin pyykkien ripustamisen ja viikkaamisen! On muuten todella jämptiä jälkeä.

letsgobed

Olen ajatellut tekeväni sellaisen listan jokaisesta huoneesta, miten ne pitää siivota. Kuulostaa aika järkyttävältä, mutta mies olisi omien sanojen mukaan tästä tyytyväinen, koska silloin ei tarvitsisi ajatella mitään, vaan suorittaa listaa läpi yksi asia kerrallaan. Tämä tapa on havaittu meillä hyväksi mm. talon korjaus- ja rakennustöissä. Jos suoritettavat asiat ei lue missään, eihän niitä voi muistaa. Vai onkohan kyseessä vaan laiskuus…

Noh, kokeillaan listaa jonain päivänä ja katsotaan onko lopputulos toivotunlainen. Toistaiseksi (tai ehkä lopun ikää) minä hoidan siivouksen, mies saa hoitaa kokkailun ja välillä laittaa pyykit kuivumaan. Ihan reilu jako, eikö? Lastenhoito jakautuu kuitenkin molemmille.

Miten teillä muilla jakaantuu kotityöt? Siivoaako se toinen puolisko vai hoidatko itse koko huushollin?

8 Comments

 1. Ensimmäinen ajatukseni oli että meillä täytyy olla sama mies :) Mä en voi käsittää miten joku voi joka viikko ihmetellä, että taasko täällä siivotaan… Ja juuri hän meillä se, joka viikkaa pyykit millimetrin tarkasti.

  Mä olen yrittänyt tehdä joulusiivousta vähitellen, huone kerrallaan. Meillä on työhuoneiden ansiostakin paljon tilaa, paljon siivottavaa. Ei mitenkään onnistuisi koko kämpän siivoaminen yhtenä päivänä. Ei taitaisi onnistua edes kahtena. Mutta en ota älytöntä stressiä. Joulu tulee, vaikken saisi kaikkea valmiiksi ennen sitä. Täytyy iloita siitä, mitä saa tehdyksi :)

  • Hahah :D Ehkä tarkasta viikkauksesta voi syyttää inttiä ;)

   Huone kerrallaan -metodi on aika kiva. Nyt olen muutaman kerran tehnyt niin, että siivoan yhden huoneen kerralla valmiiksi. Tulee ne pölytkin varmasti pyyhittyä, kun muutoin saattaa jäädä, kun se on yleensä se viimein homma.

   Olen tosissani harkinnut siivoojan palkkaamista, jos vaikka kävis kerran kuussa. En tiedä mitä se maksaisi, mutta toistaiseksi yritän säästää ja hoitaa homman itse. Kuitenkin kun sitä vapaa-aikaa ihan mukavasti on.

 2. suvi

  Meillä lähes samanlainen tilanne eli itse hoidan imuroinnin (mies ei ole 15 vuoteen imuroinut!) luutuaminen, tiskit, pyykit eli kaiken siivoamisen sekä käytän pääosin kaksi koiraamme. 150 neliön omakotitalossa riittää kyllä hommaa! Mies sitten vuorostaan tekee usein ruokaa ja myös reilusti pidempää työpäivää. Nuoriso (14 ja 16v) nyt vaan lähinnä käy kotona kääntymässä eli syömässä ja nukkumassa. Meillä tämä toiminut yli 20v eli toivottavasti myös seuraavatkin 20v. 😊

  • Taitaa olla tosi yleistä, että nainen on se joka pitää kodin siistinä. Ja näyttää siltä, että me ollaan ihan tyytyväisiä tilanteeseen! Jos mun pitäisi tehdä miehelle vielä aina ruokaa, niin vois alkaa närpii. Kotirouvan rooli ei ole mun juttu :D Eli ihan hyvä, että mies hoitaa pääosin ruokapuolen. Vaikka yritänkin tsempata itse sillä puolella.

   Mies hoitaa onneksi tuota pihaa ja ihan oma-aloitteisesti, joka on todella ihailtava piirre! Leikkaa nurmikon, haravoi ja luo lumet. Se on sitäpaitsi ihan kiva katsoa, kun mies ahertaa ;)

 3. Edustan varmaan vähemmistöä, sillä meillä siivotaan täysin 50-50. Mieheni on supertarkka siivooja ja tekee usein parempaa jälkeä kuin minä. Hän on sitten kyllä huolettomampi tavaroiden paikalleen laittamisessa. Me teemme myös molemmat yhtä paljon töitä, eli siinä mielessä reilua, että kotityötkin jakautuvat tasan (myös lapseen liittyvät).

  • Tuommonen ois kieltämättä helpottavaa! Oon kade. Miten ois ”Miehet vaihtoon”… jos ihan vaan viikko pari? :D

   Reilua nimenomaan, jos saman verran töitä teette. Useinhan se menee niin, että mies tuo leivän pöytään ja maksaa kaikki perheen kulut, nainen hoitaa kotityöt – ainakin vanhan mallin mukaan. Nyt alkaa olla paljon perheitä, joissa nainen tekee myös töitä ja mies hoitaa vastaavasti lapsia sekä kotia. Tykkään siitä, että hommia jaetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s