comment 0

Hyvää ei saa halvalla

Olen tästä samaisesta aiheesta ennenkin kirjoittanut, mutta aihe puhuttelee itseäni vähän väliä. Otsikon sanoma päätee oikeastaan melkein aina, hyvää ei saa halvalla.

Joka kerta – siis melko harvoin – kun ratkean niihin halpoihin versioihin, petyn ostokseeni hetken päästä. Aineskin jossain vaiheessa varmasti. Kun taas sen kalliimman hankinnan tehdessä, myhäilen tyytyväisyyttä vuosienkin jälkeen. Tuskin koskaan olen katunut. Edes ostohetkellä ei tunnu pahalta, vaikka tili huutaakin armoa.


Muotoilu helpottaa arkea

Jos puhutaan designtuotteesta, tarkoitetaan sillä useinmiten hieman kalliimpaa käyttöesinettä. Moni mieltää designtuotteet överihintaisiksi taide-esineiksi. Jotkut eivät näe designtuotteissa mitään järkeä, varsinkaan niiden hinnoissa.

Kaikki ympärillä olevat tuotteet on kuitenkin joku suunnitellut, eli muotoillut. Muotoilulla pyritään ratkaisemaan ongelmia, joita kohtaamme arjessa. On hyviä, ja on huonoja ratkaisuja. Jotkut tuotteet toimivat moitteettomasti vuosikymmestä toiseen. Niitä kutsutaan klassikoiksi.

Nämä designtuotteet on tehty meitä varten arkea helpottaviksi käyttöesineiksi. Kyseessä voi olla niinkin tuttu tuote, kuin Iittalan aterimet, joita melkein jokaisen suomalaisen keittiöstä löytyy. Ne ovat designtuotteita, joissa on mietitty muotoilua tarkoin. Hyväksi havaittu toimii edelleen.

iittala_savonia

Skandinaavinen klassikko

Itse saan kiksit aidoista designtuotteista. Skandinaavisessa muotoilussa silmä lepää, ja käytössä sen laadun vasta huomaakin. Esimerkkinä L-1 arkkitehtivalaisin, jonka tilasin Finnish Design Shopista. Hetken aikaa jouduin pohtimaan, mikä sopisi työvalaisimeksi. Vastaavanlaisia valaisimia kun oli useampia tarjolla.

Klassikkovalaisimeksi tituleerattu veti pisimmän korren. Tietysti valintani oli kallein, mutta voi venäjä kun olen tyytyväinen! Valaisin on tosi jämäkkää tekoa, eikä natiste, niinkuin toiset mallit. Ja super ihana muotoilu. Tämä on se malli, jota muut kopioivat.

arkkitehtivalaisin

L-1 on Jac Jacobsenin vuonna 1937 suunnittelema alkuperäinen arkkitehtivalaisin. Ainutlaatuinen muotoilu, nerokkaat valaistusominaisuudet ja jousikuormitettu varsi ovat tuoneet L-1 valaisimelle paikan kaikkien aikojen klassikkojen joukossa. Tämä työpistevalaisin täyttää yhä kaikki toimivan työvalaistuksen vaatimukset.


Aito vai kopioitu

Kaikkihan on tavallaan designia, mutta yleensä ne halvimmat versiot ovat vain kopioita aidoista oikeista. Jos jokin tuote on hyväksi havaittu ja toimii, se kopioidaan. Vaikka aidot designtuotteet patentoidaan, niitä kopioidaan silti. Eroa ei aina heti huomaakaan, paitsi hinnassa. Ja sitten käytössä viimeistään.

Mies kysyy välillä, että onko kaikki pakko olla designia. Vastaus on helppo: kyllä. Vaikka välillä yritänkin olla vähemmän ehdoton hankintojen kanssa, mielummin ostan kunnon laatua. Jopa järkikin sen sanoo, että miksi ostaa väliaikaista shaissee, kun voi ostaa kestävää käyttötavaraa. Mutta toki teen myös edullisempia hankintoja. Pakkohan se on. Välillä täytyy puntaroida, missä kohtaa voi säästää ja missä kohtaa ihan ok laatu kelpaa.

Jos sinua askarruttaa designtuotteiden korkeat hinnat, lue ihmeessä suomalaisen designyrityksen Nerokon postaus: Paljonko on sopiva hinta? Siinä avataan asiaa juurta jaksaen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s