comment 0

I love design

Intohimoni on design eli muotoilu. Olen opiskellut sitä ja teen sitä työkseni. Se on intohimoni ja elämäntapani. Ei liene siis yllätys, että käsittelen blogissani pääosin muotoilua.


Design näkyy ja kuuluu

On ollut hienoa nähdä miten World Design Capital on Helsinkiin rantautunut. Kauppoihin, kaduille, ratikoihin, baareihin, lehtiin, telkkariin.. you just name it! Välillä olen bongannut WDC-materiaalia hyvinkin yllättävistä paikoista. Designpääkaupungiksi valittiin tänä vuonna Helsinki –  yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa.

Maailman designpääkaupungiksi valitaan hakemusten perusteella joka toinen vuosi yksi kaupunki maailmassa, jonka katsotaan poikkeuksellisen ansiokkaasti edistävän muotoilun käyttöä kaupungin kokonaisvaltaisessa kehittämisessä. Valinnasta vastaa teollisen muotoilun maailmanjärjestö Icsid (International Council of Societies of Industrial Design).

WDC Paviljonki Helsingin keskustassa. Kesän ajaksi rakennettu paviljonki, jossa erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja seminaareja. Ihana suomalainen sisustus, kannattaa kipaista vaikka lounaalle.

Design on saanut ansaitsemansa huomion. Design ei ole pelkästään yberkalliita oudonmallisia huonekaluja, vaan design on kaikkea mitä ympärilläsi näet ja koet. Kaikilla on varaa hyvään designiin. Hammasharjakin on designia. Se on muotoilu suuhun sopivaksi. Se on muotoiltu niin, että sillä on helppo harjata ja sillä tulee puhdasta. Moni muukin arkinen esine on jonkun muotoilemaa. Kaikki on mietittyä.

Muutin Helsinkiin takaisin viime marraskuussa 10 vuoden tauon jälkeen. On ollut hienoa nähdä, miten design on nostettu jalustalle WDC:n ansiosta. En tiedä miten WDC näkyy Kauniaisissa tai Vantaalla, jostain syystä joutuu hieman epäilemään.


Ihana Lahti ja muotsikka

Pyörähdin Lahdessa pääsiäisenä, joka on entinen opiskelu- ja asuinkaupunkini. Asuin Lahdessa 5 vuotta, ja se on yksi kivoimmista kaupungeista mitä tiedän. Se tarjoaa muotoilua, urheilua ja viihdykkeitä. Kaikkea mitä taannoin tarvitsin, nykyäänkin toki. Opiskelin Lahden Muotoiluinstituutissa, olin töissä Lahden Seurahuoneella baarimikkona ja vapaa-aikana kulutin kuntosaleja melko ahkerasti.  Toki viihteelläkin kerkesi ravata. Lahti on nasta mesta.

Lahden Muotoiluinstituutti on maailmalla tunnettu ja yksi arvostetuimmista ammattikorkeakouluista. Olin onnekas, kun aikoinaan minut valittiin sinne opiskelijaksi. Sain sieltä tarvittavan osaamisen, joka on ollut erittäin arvokasta työelämässä.

Lahti on siis osa WDC:tä. Keskustan kulmilla sijaitsevasta entisestä huoltoasemasta on tehty Muotohuoltamo. Vuonna 1931 rakennettu huoltoasemarakennus on ruuheen retro, edustaen ihanaa funktionalismia. Muotohuoltamolla järjestetään erilaisia näyttelyitä, mm. Lahden Muotoiluinstituutin lopputyönäyttely! Jee, muotsikka!


Muotohuoltamo Lahdessa.


Mitä meillä olisi ilman muotoilua?

Vuosi 2005 oli Muotoilun vuosi. Se oli ensimmäinen kerta, siis mitä minä muistan, kun muotoilu nostettiin vahvasti esille. Muotoilun merkitystä korostettiin. Upea kampanja näkyi hienosti katukuvassa, jonka mainostoimisto PHS oli suunnitellut. Muistan kampanjan erittäin hyvin. Ikävä kyllä, en löytänyt kuin yhden pienen ja huonolaatuisen kampanjakuvan netistä. Siinä näkyy melko kulmikas kenkä.

DESIGN ON OFF. Muotoilun vuosi 2005 sai arvoisensa kampanjan, jossa kuvat kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa.
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s