comments 2

Yksinkertaisen kauniit lukuvalot

Kaupallinen yhteistyö / Innolux

Olen pitkään etsinyt makuuhuoneeseen sopivaa lukuvaloa. Toiveissa on ollut vaalea ja kevyt lattiavalaisin, jonka paikkaa voi vaihdella tarpeen mukaan. Ajatuksena oli hiekanvärinen valaisin, joka osottautui täysin mahdottomaksi löytää. Luovuin väritoiveesta ja sitten aloin katselemaan valkoisia vaihtoehtoja. Löysin viehättävän uutuuden Menulta, joka ei kuitenkaan vastannut laadullisesti yhtään odotuksia. Olen tottunut Menun hyvään laatuun, joten tuntui hieman oudolta, kun valaisin vaikutti enemmän protomallilta, kun viimeistellyltä designvalaisimelta.

Samalla kuitenkin huomasin, ettei täysin valkoinen valaisin sovi makuuhuoneeseen, koska se häviää valkoisiin seiniin. Toki suunnitelmien mukaisten pellavaverhojen kanssa valkoinen olisi täydellinen match, mutta koska verhojen kanssa menee vielä tovi, etsintä jatkui. Makuuhuoneessa ei ole kuukausiin ollut mitään valoa, joten tarve oli kova.

Eräs päivä mieleeni tuli valaisin, jonka olin aikoinaan nähnyt ystäväni luona. Ei hajuakaan minkä merkkinen valaisin oli kyseessä, onko se edes tuotannossa tai ylipäätään sopiva omaan budjettiin. Löysin valokuvan, jossa kyseinen valaisin oli ja se tuntui ihan täydelliseltä; muotokieleltään juuri niin yksinkertainen ja keveä kuin toivoinkin, väriltään valkoinen, ja siinä oli reilu ripaus messinkiä.

Selvisi, että kyseessä on suomalaisen Innoluxin Kupoli-valaisin, jonka on suunnitellut Yki Nummi vuonna 1960. Kyseisen vuosikymmenen muotoilu on aina puhuttanut itseäni, se on yksinkertaisen ajatonta ja funktionaalista, eikä siihen kyllästy. Tuolta vuosikymmeneltä tuntuu tulevan ne kuumimmat klassikot, joihin tämäkin valaisin lukeutuu.

Kupolista on saatavilla sekä lattia- että pöytävalaisin. Koska tarvetta tunnelmaa tuoville lukuvaloille on ollut jo pidemmän aikaa, valitsin molemmat versiot. Kupolista on olemassa messinkisen lisäksi myös musta ja hopea, joten vaihtoehtoja riittää. Nämä sopivat tyyliltään moneen erilaiseen sisustukseen.

Kupoli on ihanan siro ja keveä, mutta sopivan jämäkkä ja lapsiturvallinen. Lasiset valaisimet ovat tällä hetkellä pannassa rikkoontumisvaaran takia, nimittäin naperoiden meininki on sitä luokkaa, etten uskalla riskiä ottaa.

Valaisimista tulee todella kaunis pehmeä valo (varsinkin sen jälkeen, kun tajusin vaihtaa mattapintaisen LED-lampun kirkkaan halogeenilampun tilalle, heh). Lattiavalaisimessa on ihana sympaattinen yksityiskohta, katkaisija, joka edustaa vahvasti 60-luvun henkeä.

Telkkarihuoneeksi nimetystä tilasta puuttuu vielä itse telkkari, kun isäntä vei sen lähtiessään mukanaan. Ihmeen hyvin sitä on kuitenkin pärjännyt ilman, eipähän tule notkuttua turhien ohjelmien äärellä yötämyöten enää. Läppärillä voi katsoa sitten mieluisia sarjoja suoratoistopalveluista. Onhan tuo Kupoli huomattavasti kauniimpi sisustuselementti, kuin telkkari. Lienee moni sisustaja tästä yhtä mieltä.

2 Comments

  1. tyttö

    Kauniin ajattomat valaisimet, kyllä. Minäkin luovuin telkkarista, läppäri toimittaa tv:n virkaa hyvin.

    • Niin on! Tulee aina jotenkin tosi ylpeä olo siitä, että meillä kotimaassa on tarjolla näin upeita ja laadukkaita (sekä kansainvälisesti palkittujakin) muotoilutuotteita ja vieläpä tosi huokeaan hintaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s