comments 8

Pinnallisia juttuja

Edellinen postaus, jossa kerroin pieleen menneestä maalivalinnasta, kirvoitti runsaaseen kommentointiin ja keskusteluun. Sain valtavat määrät viestejä aiheeseen liittyen, useita suosituksia eri maalisävyistä sekä hyviä vinkkejä oikean maalin valintaan. Moni ymmärsi harmitukseni. Oli lohduttavaa kuulla, että vääriä valintoja on sattunut muillekkin. Kiitos kommenteista ihan jokaiselle!

Käsittelen lähes aina valokuvat, jotka laitan blogiin tai Instaan. Teen niistä neutraalimpeja, jotta visuaalinen ilme on yhtenäinen. Poistan valokuvista liian sinertävyyden, kellertävyyden tai punertavuuden, jota vaihteleva päivänvalo kuviin aiheuttaa. Videokuvia en käsittele, ellen sitten käytä jotain neutraalia filtteriä. Tämän takia Tikkurilan valkoinen saattoikin näyttää kuvissa hyvin neutraalille, ei niinkään punertavalta, kuten sävyä luonnehdin. Laitoin myöhemmin pienen videopätkän seinien sävystä Instan Storyyn ja aika monta hämmentynyttä kommenttia sain sen jälkeen. Ihmeteltiin, miten sävyä edes kutsutaan valkoiseksi.

Yläpuolen kuvassa Tikkurilan valkoinen seinässä.

Tikkurilan valkoisen nimi on vähän harhaanjohtava. Ehkä itsekin menin siihen lankaan, koska mielleyhtymä oli, että se jos jokin on sitten valkoinen. Noh, se on Tikkurilan määrittelemä valkoinen, joka sattuu olemaan punertavan harmaa. Tai beige, vihertävä tai sininen. Riippuen siis missä valossa tai valaistuksessa sitä katsoo. Valo on se, joka tekee värin.

Ympärillä olevilla asioilla on todella suuri merkitys, miltä maalin sävy seinässä näyttää. Esimerkiksi meillä vaalean harmaa betonilattia ei toimi minun mielestä yhtään Tikkurilan valkoisen kanssa, kun taas toisessa kodissa se saattaa olla ihan täydellinen valinta, jossa on vaikkapa puulattia, aivan kuten Suomen kauneimmassa kodissa on.

Itselleni koti on tosi tärkeä. Aina se on ollut. Minähän se täällä näitä seiniä katselen päivät pitkät ja oikein mielelläni sitä teenkin, joten seinien värillä ON väliä. Kaikkiin kodin asioihin ei voi vaikuttaa, mutta niihin asioihin mihin voi ja mihin ylipäätään haluan, niin miksi en niin tekisi? Moni olikin kanssani samaa mieltä, että anna palaa, uutta maalia vaan kehiin, jos ei nykyinen miellytä.

Koska olen tarkka kotiin liittyvissä asioissa, että asiat toimii ja miellyttää silmää, niin eräs lukija piti minua tämän takia pinnallisena. Hän myös epäili, pystynkö itse saamaan seinistä niin hyviä, että olisin niihin tyytyväinen, koska olen niin tarkka. Kyllähän minulle on tärkeää, että työ tehdään hyvin ja laadukkaasti, ja jos rahaa olisi käytettävissä tuosta noin vaan, miksi en palkkaisi ammattilaisia hoitamaan hommaa. Tykkään kuitenkin tehdä ja touhuta, näin niinkuin harrastuksen ja oman ammatinkin puolesta, joten en edes ajatellut palkkaavani tekijöitä maalaushommiin. Pointti oli sinänsä hyvä, että saisin varmasti laadukkaampaa jälkeä seiniin toisen tekemänä. Jos en suoriudu maalaamisesta toivomallani tavalla, niin sitten varmaan pitää kääntyä osaavien käsien puoleen. Mutta ite ku tekee, saa sellaista kun tulee. Hah.

Vielä takaisin pinnallisuuteen, joka vähän särähti kommentissa korvaani. En siis ole koskaan ajatellut olevani pinnallinen, ainakaan sen takia, että satun olemaan tarkka. Kodistani olen kyllä tarkka monellakin tapaa, mutta esimerkiksi ulkonäköasioissa olen todella huoleton. Toisinaan vähän liiankin huoleton.

Ensisijaisesti olen siitä tarkka, että kodin pitää olla terve ja turvallinen. Toiseksi tulee kodin toimivuus, koska pidän erittäin tärkeänä, että koti palvelee perhettämme arjessa mahdollisimman hyvin ja kolmantena tulee sitten esteettisyys. Luonnollisestikin viihdyn sellaisessa kodissa paremmin, joka miellyttää omaa silmää. Meidän kodissa on vielä paljon tekemistä toiminnallisuuden ja esteettisyyden suhteen, mutta kaikki aikanaan. Tietysti haluaisin saada kaikki just nyt valmiiksi, mutta ei tässä ole kiire mihinkään. Olen täysin sujut sen kanssa, että hommat etenee hiljalleen ja omalla painollaan.

Olipa muuten Länsiväylän viikonvaihteessa juttua, jossa kerroin juurikin näistä asioita, mitä pidän kodissamme tärkeänä ja miksi. Täältä voi käydä lukemassa haastattelun.

Mutta onko sisustaminen sitten pinnallista? Tekeekö sisustaminen jotenkin pinnallisen ihmisen, varsinkin silloin, jos on erityisen tarkka esteettisyydessä ja laadussa? Mielestäni ei. Tavallaanhan sisustaminen on itsessään pinnallista, jos sitä haluaa siltä kantilta miettiä. Oikein kirjaimellisesti pinnallista! Luulen, että kommentoija halusi olla hieman ilkeämielinen, koska koko kommentin sävy oli sellainen. Hän kyllä samanaikaisesti luonnehti myös itseään tarkaksi, että ehkä hän itse tietää paremmin mistä puhuu. Kommentissa oli siis paljon ihan asiaakin, itse nyt vain tartuin tuohon pinnallisuuteen, joka oli mielestäni erikoinen heitto, jopa hieman loukkaava.

Kun tulin siihen tulokseen, että maalaan kaikki seinät uudelleen, sain välittömästi mielenrauhan. Pelkästään se ajatus tuntui hyvältä, ettei minun tarvitse tyytyä sellaiseen, mikä ei omalta tunnu. Toki vaatii työtä, mutta ei ne hyvät asiat itsestään tulekaan, ainakaan minulle. Jos olisin suurpiirteisempi, eikä sisustaminen tai kotijutut kiinnostaisi, niin sitten varmaan meidän kotikin näyttäisi ihan toiselta tällä hetkellä.

Mutta tämä on minun juttuni, minun tyylini. Itselleni ja perheelleni täällä sisustan, en jollekkin toiselle. Ja ne valinnat mitä tänne teen, ei välttämättä sovi toiselle. Jokainen tehköön juuri sellaisia valintoja mistä itse tykkää. On välillä tosi ihana kuulla, jos te lukijat tai seuraajat olette saaneet blogistani vinkkejä tai inspiraatiota omaan kotiin! Toivottavasti tämä maalicase antaa myös jotain, vaikkapa ihan vaan hyvän esimerkin, miten ei ainakaan kannata toimia :D

8 Comments

 1. Tuulia

  Moikka, on pitänyt jo aijemmi kysyä että millä muokkaat kuvasi? :) Niin kauniita kun ovat!

 2. Maria

  Moi!
  Kyselen käyttäjäkokemuksia villamatosta, joka teillä nykyisin on tv-huoneessa (Botnica). Hankin itse juuri Hobby Hallin alesta Linie Designin Asko mixed -villamaton, ja nyt on epävarmuus jääkö matto meille vai ei.. Matto ärsyttää vähän nenän limakalvoja, samoin kurkussa tuntuu ja silmissä, eri perheenjäsenillä eri tavoin. En ole varma menisikö ajan kanssa ohi, ja onko villan aiheuttamaa ärsytystä, vai joku säilöntä/käsittelyaine.. Kuvan perusteella teidän villamatto näyttää tiukempaan kudotulta kuin tuo Asko on. Miltä teidän matto tuntuu, kun sen päällä istuu? Tuo Asko on ihanan pehmeä paljaankin jalan alla, mutta istuessa tuntuu pistelevältä/kutittavalta. Pohdin tässä, että onko tämä pistely kaikkien villamattojen ominaisuus, vai riippuukohan asia siitä kuinka tiukkaan matto on ommeltu.
  Joskus kun puhuit tuosta Mattokympin matosta täällä blogissa, kävin katsomassa Mattokympin sivuilla, niin mattoa ei ollut enää saatavilla, mutta nyt se ehkä taas on
  https://www.mattokymppi.fi/kudotut-villamatot-1759/high-line-1767/200×290-skoko/
  näyttääkö tuo valkoinen samalta, joka teillä on?
  Voi aaaarrrggghh miten meinaa mennä hermot :) Ehkä tiedtät tunteen :) Tosi hankalaa ollut löytää sopivaa mattoa olkkariin. Tarvittaisiin ehdottomasti ainakin tuo 200×290 cm koko, ja materiaalikin aiheuttaa ongelmia. Tuo Asko olisi niin mukavan hintainen, ja minusta kivan näköinenkin, mutta eihän sitä uskalla pitää, jos vielä viikon päästäkin aiheuttaa reagointia.. Tosin nykyäänhän allergialiitto suosittelee altistamaan, mutta olen aika mukavuudenhaluinen, enkä tykkää, että kurkussa tuntuu jatkuvasti :D.

  • Moikka! Meillä on tosiaan juurikin tuo Mattokympistä hankittu Botnica ja väri valkoinen – joka on todellisuudessa enemmän hiekansävyinen, ei valkoinen. Meillä maton tiedoissa lukee Botnica Ragolle, ei High Line. Näyttää silti täysin samalta matolta.

   Kudos on napakka ja melko siloinen, eikä pistele yhtään ihoa. Se on todella helppo pitää puhtaana, kun tahrat häipyvät itsestään. Olen tahroja ensin vedellä putsannut, mutta loput jäämät on häipyneet ajan kanssa ihan kokonaan. Imurointi on riittänyt pääosin. Kun katsoin tuota Askon mattoa, niin lähikuvien perusteella matot poikkeavat kyllä toisistaan.

   Ei ole todellakaan kiva, jos reagoi noin voimakkaasti materiaaliin. Olen itsekin palauttanut käsittelyaineen tai materiaalin ominaishajun takia tuotteen takaisin, kun en vaan tottunut.

   Erittäin vahva suositus tuohon Botnicaan, itse tykkään siitä tosi paljon! Kannattaa käydä hypistelemässä ja vaikka hakemassa se kotiin lainaksi, jotta pääsee materiaalin näkemään ja testaamaan kunnolla.

   • Maria

    Kiitos nopeasta vastauksestasi, ja suosituksesta myös! Kyllä siinä niin kävi, että Asko käärittiin takaisin muoviin, ja onpa taas ihanan kevyt hengittää. Botnicaa taidan seuraavaksi sitten kokeilla – täytyy vain ensin kerätä mattokassaa. Tykkään sun blogista tosi paljon ❤️. Ihanasti kirjoitat tuosta viimeisimmästä seinänväridilemmastakin 😊. Jotenkin tekstistä välittyy se, että vaikka tulee ahdistusta, ja olet tarkka, niin kuitenkin pohjalla on havaittavissa sellainen jalat maassa tää nyt on tätä – asenne. Jotenkin luulen, että tajuan sua 😄
    Mukavaa kesää!!

    • No mutta tuohan taitaa olla ihan oikea ratkaisu, jos pystyy hengittämään normaalisti, kun kyseinen matto on pois! Terveys on niin tärkeä asia, ettei sitä kannata ollenkaan sivuuttaa – varsinkaan sisustusjuttujen takia ;)

     Voi sun kommentti tuntuu tosi hyvälle, aivan ihanasti sanottu. Kiitos ♥

     Oikein hyvää kesää myös sinne ja onnea mattohankintaan! Koita iskeä alennusten aikaan kiinni, niin mäkin tein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s