comments 4

Sisustusfilosofia

Aloin pohtimaan omaa sisustusfilosofiaani. Sisustaminen ei ole itselleni kodin koristelua, se on enemmänkin ajattelumalli. On mielenkiintoista miettiä sisustamista siltä kantilta, mitä se itselleni antaa ja miten sisustuksen koen tai tunnen. Vaikken kodin sisustamista rakennakaan tietoisesti fengshuin mukaan, siinä piilee pohjimmiltaan samat lainalaisuudet. Kuinka tila hengittää, kuinka siellä liikutaan, millainen värimaailma on ja mitä materiaaleja tilassa on käytetty.

Haluan, että koti näyttää hyvälle, mutta ennen kaikkea tuntuu hyvälle. Mitä yksinkertaisempi ja toimivampi koti on, sitä enemmän nautin siitä. Niukka väripaletti ja neutraali sävymaailma miellyttää, kun taas runsaita kuvioita tai kirkkaita värejä en edes yritä tuoda kotiini. Lasten leluissa on tietysti väriä, ääntä ja kuviota, mutta ne ovatkin leluja, ei sisustustavaroita.

Sisustushankinnat lähtevät itselläni yleensä aina tarpeesta, tai siihen ainakin pyrin. Joskus sitä vain rakastuu silmittömästi johonkin esineeseen tai kalusteeseen, ja voi sitä onnen määrää, jos rakkauden kohteelle on oikeasti tarvetta ja se on vielä sopiva omalle lompakolle. Jos en löydä sopivaa tai hankintaan ei sillä hetkellä ole varaa, olen ilman.

Olen minimalistisen tyylin ystävä ja huomaan pyrkiväni entistä enemmän pelkistetympään suuntaan. Niin arkkitehtuurissa, sisustamisessa kuin omassa vaatetyylissä suosin hyvin yksinkertaisia linjoja. Se, mikä tekee yksinkertaisesta mielenkiintoisen, on sen funktionaalisuus. Luulisi, että mitä yksinkertaisempi, sen helpompi toteuttaa, mutta kumoan tämän ajattelun samantien. Täydellisen yksinkertaista, joka toimii sekä visuaalisesti että funktionaalisesti, vaatii suunnittelulta ja toteuttamiselta paljon enemmän. Ihailen todella paljon sellaisia asioita, joissa nämä asiat on saavutettu.

Koen tärkeäksi, että kodin sisustuksessa mittasuhteet ovat kohdillaan, jotta kokonaisuus on tasapainossa. Aina ei ole helppoa löytää mitoiltaan, muodoltaan tai materiaaliltaan sopivaa. Joskus sopivan löytäminen on turhankin haasteellista. Moni sisustuksellinen ongelma ratkeaa vasta ajan kanssa, joskus ratkaisu löytyy heti.

Välillä oikein huvittaa miten paljon saatan laittaa aikaa jonkin sisustusongelman pohtimiseen ja voi sitä fiilistä, kun viimein ratkaisu löytyy. Ongelma voi olla niinkin valtava, kuin oikeanlaisen hyllyn tai lukuvalon löytäminen. Kyse ei ole vain jostain hyllystä tai lukuvalosta, vaan siitä mitä se tuo tilaan ja miten se tilassa toimii. Hyvin muotoiltu tuote näyttää hyvältä, tuntuu hyvältä ja ennen kaikkea toimii hyvin.

4 Comments

 1. Maria

  Moi, sulla on kyllä tosi varma ja selkeä maku, ja on varmaan ollut aina.

  Itse olen myöhäisherännäinen sisustusasioissa. 32-vuotiaana tein päätöksen, että nyt loppuu röntsösti eläminen ja haluan nätin kodin, ja asettua aloilleni. Tilasin sisustuslehden, ja aloitin nollasta jos en sen alta 😊. Tie on ollut pitkä ja mutkainen. Ihailen runsaita värikkäitä kirppiskoteja, ja viihdyn kuin kotonani niissä käydessäni mutta oma käsiala on paljon enempi sinunlaistasi tyyliä. Tosi outo juttu. Oletko tiennyt tällaista olevan? Että oma tyyli vain tulee jostain tietoisuutta syvemmältä, eikä siihen oikein paljoa voi vaikuttaa, vaikka ehkä haluaisikin. Toinen juttu on design tavarat. Huomaan hymähtäväni aina, kun luen että jossain kodissa istutaan ’joku designerin nimi tähän’ :n sohvalla – meillä ainakin istutaan ihan omalla sohvalla. Silti design huonekalut miellyttävät eniten omaakin silmää. Se tuntuu jotenkin helpolta, ja vähän tylsältä, persoonattomalta vaihtoehdolta, mutta niin vain näyttää olevan.

  Paljon tällaisella myöhäisherännäisellä on myös sitä, että etsii jotain oikeaa vastausta. Ihailen niitä jotka antavat palaa ja luottavat omaan näkemykseen. Mulle tulee tosi helposti olo esim. taululle paikkaa etsiessä, että siihen on olemassa joku täsmällisen oikea kohta johon en vain tiedä oikeaa vastausta, ja alkaa melkein pelottaa porata ruuvi seinään virheen tekemisen pelossa. No, näissä peloissaan onneksi on menty vuosien saatossa vähän edes eteenpäin.

  Tuosta pienestä messinkisestä kattolampusta piti kysyä, tiedätkö vieläkö niitä löytyisi markkinoilta? Mulla on ruokapöydän päälle valaisin haussa. Tällä hetkellä vahvoilla on Stockmannilta löytyvä Frandsenin Cohen mustana, mutta mietityttää onko se vähän liian iso, ja vähän liian musta :)

  • Voi kiitos Maria, olipas ihanasti sanottu! Hauska kuulla, miten sisustusintosi on lähtenyt liikkeelle :)

   Ihailen monenlaisia sisustuksia ja vaikka esimerkiksi itse en halua sisustaa värikkäästi, runsaalla väripaletilla tai tummanpuhuvasti sisustetut kodit miellyttävät kovastikin silmää ja niissä viihdyn erittäin hyvin.

   Tosi paljon sisustamisessa on kiinni siitä, mitä vuosilukua oma koti edustaa. Koitan itse sisustaa kotia talon henkeä myötäillen, vaikka oma tyyli onkin ollut aina tietynlainen. Kun asuimme hetken 60-luvun Old Ladyssa, sisustus oli tummempaa ja ja rustiikkisempaa, silti hyvin skandinaavinen. Nyt tiilenpunaisen, konjakkinahan ja tiikkikalusteiden sijaan haluan paljon freshimpää, kun talommekin edustaa modernia arkkitehtuuria.

   Sisustuksessa käytän paljon 40-, 50- ja 60-luvuilla muotoiltuja tuotteita ja olen iloinen, että moni ihana juttu on tullut uudistuotantoon. Kun on hyvin suunniteltu tuote, se sopii moneen eri aikakauteen ja tyyliin.

   Minua on myös huvittanut se, kun puhutaan kenen sohvalla istutaan :D Ihan omalla sohvallahan sitä. Noh, tuossa oiotaan, kaikki ymmärtävät että puhutaan brändistä tai siitä kuka on suunnitellut tuotteen.

   Kyllä täälläkin jännitetään, kun pitää seinää porata, että tuleeko varmasti oikeaan kohtaan ja suoraan. Saatan hinkata tosi pitkään, ennen kuin annan isännälle luvan porata. Miehen mukaan vatupassia meillä ei enää edes tarvita, kun meikäläisen silmä tuntuu olevan sitä tarkempi :D Hän alkaa olla ihan turhautunut mun viilauksiin.

   Kyllä varmasti tuota Ferm Livingin valaisinta vielä on saatavilla, on melko uusi heidän valikoimissaan. Frandsenin valaisin on tosi nätti! Kokeiluun vaan, voihan sen sitten palauttaa, jos tuntuukin väärän kokoiselta.

 2. A

  Hei, mistä teidän makuuhuoneen päiväpeitto on hankittu? Kiitos jo etukäteen :)

  • Itseasiassa olemme vielä päiväpeittoa vaille :D Se on ollut hakusessa jo tovin. Tuo peitto on Joutsenen untuvapeitto, joka on super kevyt ja super lämmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s