comments 14

Ongelma nimeltä misofonia

Monta viikkoa on taas pyörähtänyt ja hiljaiselo blogissa jatkunut. Aiheita ja asioita olisi enemmän kuin paljon jaettavana, mutta koska kaikki on edelleen tosi epävarmaa ja vaiheessa, jää kerrottavat vähäisiksi. Siis mitä nyt asuntoasioihin tulee. Laskin, että kävin kuukauden sisällä katsomassa 23 asuntoa ja sen päälle useamman tontin. Kilometrejä on kulutettu huolella pelkästään Espoota ympäri ajaessa ja välillä Kirkkonummen metsiä kolutessa. Sitten tuli totaalinen väsymys ja päätin pitää taukoa. Selailen vieläkin satunnaisesti tarjontaa, mutten jaksa enää mennä katsomaan yhtäkään kohdetta – ainakaan hetkeen.

Kaiken keskeltä löytyi yksi helmi, josta kerroinkin. Rakastuin siihen ja oli todella lähellä, ettei sitä ostettu. Mutta koska näköjään aina löytyy joku vika, niin siinäkin oli sitten vika, jonka takia se jäi. Tai rehellisesti sanottuna vika ei ollut asunnossa, vaan minussa.

Olen elänyt koko ikäni sellaisen asian kanssa, joka vaikuttaa ikävästi jokapäiväisessä elämässä hyvin paljon ja valitettavasti myös asunnon etsimisessä tai sen löytämisessä. Sen nimi on misofonia. Suurimmalle osalle tuo on täysin vieras käsite, mutta itsekin sain vasta reilu vuosi sitten selville mistä on oikein kyse.

Misofonia (tunnetaan myös lyhenteellä SSSS, selective sound sensitivity syndrome eli 4S) on sairaus, jossa ihminen on psyykkisesti herkistynyt jokapäiväisille äänille, jotka ovat valtaosalle muista ihmisistä yhdentekeviä. Tavallisesti ne liittyvät mm. syömiseen ja hengittämiseen ja aiheuttavat kuulijassaan hallitsematonta raivoa, mikä yltyy ääritapauksissa väkivallaksi. Henkilö kokee inhoa valikoiduille voimakkuudeltaan matalille äänille, jotka ovat luonteeltaan toistuvia.

Misofoniasta liikkuu useita teorioita neurologisesta, psykologisesta perinnölliseen. Äänestä aiheutuva fyysinen vastine kehossa on amygdalan aiheuttama ja johtuu virheellisestä tulkinnasta hengenvaarasta. Keskeistä on että kyseessä ovat äänet, joilla on jokin merkitys. On huomattavaa, että erittäin suurella osalla misofoniasta kärsivillä on ollut elämässään traumoja.

Tuossa oli Wikipedian lyhennetty määritys misofoniasta, joka on harvinainen ääniyliherkkyyden muoto. Äänet, jotka ovat muiden ihmisten mielestä täysin siedettäviä ja normaaleja, saattaa aiheuttaa itselläni todella voimakkaan reaktion. Äänen kuuleminen synnyttää raivoa, ahdistuneisuutta, stressiä ja vihaa, sekä pakenemisen tarpeen.

Oli aika jännä fiilis, kun sattumoisin tulin lukeneeksi aiheesta. Sen olen tiedostanut, että olen aina ollut hyvin herkkä hajuille, äänille sekä monille tuntemuksille, mutta että ääniyliherkkyydelle onkin ihan oikea määrite ja nimi, joka on neurologinen ongelma, eli johtuu korvan ja hermoston yhteyksistä.

Olen ollut herkkä äänille jo ala-asteikäisestä, todennäköisesti jo pidempään. Muistan vieläkin tosi hyvin, mitkä äänet saivat minut raivon partaalle, kun muut ihmiset eivät kiinnittäneet asioihin mitään huomiota. En minäkään sitä näyttänyt tai niistä puhunut, pidin asian vaan itselläni ja yritin vältellä häiritseviä ääniä kaikin keinoin. Kotona saatoin kyllä näyttää ärtymykseni vanhemmilleni ja he ihmettelivät mikä sitä tyttöä oikein vaivaa. Erikoista tässä on se, että joidenkin henkilöiden tuottamat äänet saavat raivon partaalle, kun toisen tekemänä ääni ei vaikuta millään tavoin. Yliherkälle ihmiselle saattaa vaikuttaa vastaavanlailla äänten lisäksi myös tietyt eleet tai liikkeet, kuten jalkojen pyörittely. En kestä yhtään katsoa, kun joku pyörittelee jalkojaan tauotta.

Se, miten misofonia vaikuttaa asumiseen, on esimerkiksi naapureiden äänet, joita on vaikea kestää. Oli se sitten seinän takaa tuleva kolina, jumputus, hurina, huuto, mölötys tai koneiden ja laitteiden tuottama matala resonoiva ääni. Kerrostaloasuminen olisi tällä hetkellä painajaista. Pelkkä ajatus kerrostalossa asumisesta saa iholle kylmät väreet. Olen kyllä asunut kerrostaloissa, mutta valitsin aina ylimmän kerroksen (myös maisemien takia) ja mahdollisimman vähän seinänaapureita. Olen valinnut asunnon tavallaan tiedostamatta herkkyyttäni, mutta kuitenkin tiedostaen sen, etten kestä, jos joku kävelee yläpuolellani toisessa huoneistossa. Kuulisin aina jokaisen askeleen, enkä pystyisi keskittymään enää mihinkään muuhun. Tai mitä ikinä ääniä naapurista voikaan kuulua, oloni saattaa tulla erittäin ärsyyntyneeksi. Joskus asuin asunnossa, joka sijaitsi ravintolan takana ja sisäpihalla hurisi ravintolan ilmanvaihtopömpelit. Se oli sellainen tasainen kova hurina, joka kuului selkeästi sisälle saakka. Selvisin taustamusiikin avulla, taisi aina olla radio päällä. Välillä jopa nukkuessa, jotta sain unen päästä kiinni.

Enkä aio valehdella, etteikö asia vaikuttaisi myös parisuhteessa. Kyllä vaikuttaa ja joskus siitä syystä ne tappelutkin alkavat, kun en kestä jotain miehen tuottamaa ääntä ja mies sitten suuttuu ärtymyksestäni. Olen kyllä kertonut hänelle monet kerrat, ettei se ihan oikeasti johdu hänestä, vaan tuosta hiton misofoniasta. Vielä on puolin ja toisin opettelemista, että ymmärrämme asiassa toisiamme. Olen kuullut, että jotkut eivät pysty misofonian takia olemaan parisuhteessa ollenkaan. Ymmärrän hyvin. Välillä kun ei pysty edes nukkumaan toisen vieressä, kun äänekäs hengitys tai kuorsaus saa ärsyyntymään.

Ainut keino, jolla asian kanssa voi selvitä, on välttää niitä ääniä, joista ahdistunut olotila tulee. Muuta “hoitokeinoa” en ole vielä keksinyt, eikä niitä hirveästi tunnu olevan. Aina äänien välttäminen ei ole mahdollista ja se on äärettömän vaikea tilanne. Stressi ja hermotasot nousevat sfääreihin, ja kaiken tuntee todella fyysisesti. Ja sellainen olo voi tulla ihan vaan siitä, että joku syö vieressä purkkaa suu auki tai naksuttelee kuulakärkikynää.

Monenlaisia ratkaisuja misofoniasta kärsijät kokeilevat, mutta jotkut niistä saattavat vain pahentaa tilannetta entuudestaan. Joku saattaa käyttää lääkkeitä, joku korvatulppia, joku kuulokkeita. Jokainen yrittää omalla tavallaan helpottaa omaa oloaan ja koittaa elää mahdollisimman normaalia elämää sen enempää huomiota herättämättä. Itse olen nukkunut korvatulpat korvissa, mutta aloin olla niihin niin koukussa, että päätin lopettaa niiden käytön.

Vähän ehkä mietitytti kertoa tästä ongelmasta näin avoimesti, kait nämä asiat voisi pitää ihan vaan itsellään. Mutta sama se, asioista puhuminen helpottaa. Ihmiset ymmärtävät minua ehkä paremmin, mutta mikä tärkeintä, itse ymmärrän itseäni paremmin. Olen taistellut asian kanssa itsekseni jo tosi pitkään ja on helpotus tietää, että asia on todellinen eikä vain omassa päässäni. Ei se ongelmaa mihinkään poista, mutta auttaa ymmärtämään mistä kaikki johtuu. Miksi saatan olla raivon partaalla, jos kuulen jonkun äänen. Sehän kuulostaa ihan pimeeltä ja sitä se onkin. Ihan pimeetä, outoa ja älytöntä. Sitä tämä misofonia on.

Mikäs ääni sitten siinä asunnossa, johon rakastuin, häiritsi? Noh, siinä vieressä tien toisella puolella sattui olemaan jokin laitos tai tehdas, jossa hurisi valtavan kokoiset äänekkäät tuulettimet tai mitkä lie pöhöttimet, jotka ovat päällä 24/7. Kun liikenne ympärillä hiljenee, laitteiden tuottama ääni korostuu ja tuo tasainen hurina, joka vielä hieman resonoi, on yksi pahimmista äänitriggereistä. Jotkut ihmiset eivät näitä matalia ääniä edes kuule tai meinaa millään huomata, mutta itse kuulen sellaiset äänet ehkä kymmenkertaisina. Olen vältellyt asuntoja, joiden vieressä on kauppa, koulu, ravintola tai jokin muu, joissa on kovaa ääntä tuottavat pöhöttimet. Kun välittäjät innoissaan kertovat, että kohde sijaitsee vaikkapa ihan kaupan tai päiväkodin vieressä, en näe sitä hyvänä asiana vaan häiritsevänä stressitekijänä. Arvatkaa vaan tuoko se oman haasteensa asunnon löytämiseen, huoh.

Jännä, ettei minua häiritse lentokoneiden ääni, mutta miestä se taas häiritsee, vaikkei hänellä yliherkkyyttä olekaan. Asuntoja katsellessa hän saattaa kiinnittää yläpuolella lentäviin koneisiin huomionsa, kun minä en. Ja moottoritien ääni häiritsee oikeastaan meitä molempia, eikä lähelle motaria haluta. Sinänsä lohduttavaa, että myös hänellä on jokin häiritsevä ääni, jota hän ei kestäisi. Vaikkei ihan samalle tasolle ärsytys menisikään, en ole ihan yksin asian kanssa.

Kuulen hyvin matalat äänet, kuten huminan, erittäin tarkasti. Ne kuulostavat siltä, kuin auto olisi tyhjäkäynnillä ulkona ikkunan takana. Tasainen resonoiva ääni, joka ei lopu. Edellisessä puutalossa huomasin tämän huminan ja mieheltä kyselin monta kertaa, eikö hän todella kuule kyseistä ääntä. Ja tuo ääni kuuluu nimenomaan sisätiloissa, ei niinkään ulkona. Tuli selvitettyä sitäkin asiaa paljon ja helpotuin, ettei tuo ääni ole omassa päässäni, minä vain satun kuulemaan sen. Olin kyllä valmis tekemään melkein mitä vaan, että pääsisin tuosta äänestä eroon. Silloin kun on muuten todella hiljaista, humina korostuu.

Huminaksi kutsutaan ääni-ilmiötä, jonka lähde on tuntematon, ja jota lukuisat ihmiset kuulevat tai uskovat kuulevansa useilla paikoilla ympäri maapalloa. Vain osa ihmisistä kuulee tai väittää kuulevansa huminaa. Erotuksena tinnituksesta eli korvien soimisesta huminan kerrotaan kuulostavan kuin etäiseltä, tyhjäkäynnillä olevalta diesel-moottorilta. Monet huminasta kärsivät väittävät ilmiön olevan pahempi sisällä kuin ulkona.

Wikipediassa on kirjattu muutamia mahdollisia selityksiä, mistä huminan ääni tulee. Se voi johtua esimerkiksi sähkömagneettisista aalloista, joita ympäristö alkaa olla pullollaan. Tiedä sitten.

Piti tässäkin postauksessa kirjoittaa jotain ihan muuta, mutta jostain syystä nyt avauduin yliherkkyysongelmasta, josta satun kärsimään. Välillä (varsinkin väsyneenä) se vie hulluuden partaalle, enkä kestä häiritseviä ääniä yhtään, mutta koitan tehdä ympäristöni sellaiseksi, että oloni on mahdollisimman hyvä ja rento, ilman äänihäiriöitä. Koitan kuitenkin siedättää itseäni joihinkin ääniin, välillä siinä ihan onnistuen. Esimerkiksi asuntomme maalämpöpumppu ja ilmastointilaite pitävät sellaista ääntä, jotka aluksi tuntui mahdottomalta kestää, mutta aloin ajatella asiaa niin, että ne luovat terveellisen ja raikkaan sisäilman, joten ne ovat hyvästä. Misofoniasta kärsivänä tuohon asiaan piti totutella, enkä enää koe ääniä stressaavina. Tieto siitä, että pystyn itse näitä ääniä säätämään, tarvittaessa jopa sammuttamaan, auttaa asiassa paljon.

Vaikkei misofoniasta mitään hyötyä olekaan, yliherkkyydestä puolestaan on! Havannoin tilat ja tunnelmat hyvinkin herkästi ja kiinnitän huomion pieniinkin yksityiskohtiin. Okei, joskus vähän liikaakin, kun monesti asiat pitää olla just eikä melkein, tai se häiritsee. Näin visualistina pikkutarkkuus on työssäni hyve, josta asiakkaat myös mielellään maksavat. Asuntoa etsiessä saatan skannata koko asunnon vartissa verkkokalvoille ja jos vaikka viikon päästä kysytään jotain asunnon yksityiskohtaa, vastaus saattaa tulla kuin apteekin hyllyltä. Aina välillä mies hämmentyy, miten olen edes osannut kiinnittää tiettyihin asioihin huomiota. Usein muisti toimii sellaisissa asioissa erityisen hyvin jotka kiinnostavat, kun taas vähemmän kiinnostavissa jutuissa ajatukset harhailevat, eikä meinaa millään muistaa jotain, vaikka ehkä pitäisi. Minun tapauksessa se on varmaan ruoanlaitto. Ihan vaan, että unohdan tehdä sitä ruokaa, koska se ei kiinnosta.

Ai niin, vuokra-asuntomme lähti myyntiin ja se menikin kaupaksi muutamassa päivässä yli pyyntihinnan! Meillä on siis elokuuhun asti aikaa muuttaa tästä pois. Toivottavasti löydämme uuden kivan kodin hyvissä ajoin. Tietysti sellaisen, jossa ei tarvitse moisia ääniä stressata ja muutoinkin sopivan. Eiköhän asiat asetu uomiinsa omalla painollaan ja omalla ajallaan, ilman stressiä, I hope. Edessä on yksi unelma, joka tuntuisi ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Pelkästään sen ajatteleminen tuo valtavan onnentunteen ja rauhallisen mielen. Sitä kohti toivottavasti mennään.

Olisi kiva (ja lohduttavaa) kuulla, jos siellä ruudun toisella puolella on muitakin misofoniasta tai yliherkkyydestä kärsiviä. Aina sitä ei meinaa ymmärtää itseään tai toisia, mutta kun asioista vaan rohkeasti puhuu, sitä saattaa yllättyä miten paljon oma mieli kevenee ja saa ehkä ymmärrystä osakseen. Blogi on itselleni tosi terapeuttinen. Täällä sitä kertoo näemmä sellaisiakin asioita, joita olisi vaivaannuttavaa puhua jollekkin suoraan, kuten nyt tästä misofoniasta, josta ei taida tietää vielä juuri kukaan muu mieheni lisäksi. Eipä se mikään salaisuus ole ja miksi olisi. En aio asiaa hävetä, vaan koitan löytää tavan elää sen kanssa mahdollisimman hyvin. Asiasta puhuminen on jo iso askel oikeaan suuntaan.

14 Comments

 1. Yliherkkä

  Aivan kun minun suustani! Ihanaa etten ole ainut. Olen monesti miehelle sanonut että en halua olla tällainen, en halua toimia näin, haluan päästä tästä eroon ja usein jopa itken, että olenko hullu. Mies onneksi ymmärtää näinä hetkinä ja tukee. Mutta kyllä niitä riitoja syntyy, kun en kestä jos mies eimerkiksi puree kynsiä, heiluttaa jalkaa, rapsuttaa päätä ym. Ja heti kun huomaan, että hän tekee niin, tiuskaisen, että lopeta. Mies on siihen tottunut mutta kyllä se silti harmittaa molempia. Muistan jo lapsena nämä samat jutut ja sillon ajattelin että kaikki loppuu kun muutan pois kotoa, sillä en voinut sietää isäni muutamia eleitä/ääniä, joita hän teki päivittäin. Myös koulussa vieruskaverin naputus vei keskittymiskykyni. Mutta ei, nämä ongelmat vain jatkuivat ja jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä pärjään asian kanssa melko hyvin. Nukun korvatulpat korvissa, koska mieheni hengitys on häiritsevää. Jääkaappi on liian kovaääninen, mutta onneksi se meluaa myös vain öisin. Uuteen kotiimme aion etsiä mahdollisimman hiljaiset koneet. Pelkään myös että jossain vaiheessa lapseni eleet/äänet alkavat ärsyttämään minua ja sitä toivon kovasti ettei niin käy. Mutta kun tuntuu että ne kaikkein rakkaimmat joutuu kärsiä. Kiitos kun nimesit minulle tämän. Olen aiemminkin joskus lukenut tästä mutta en ole osannut miehelle kertoa tätä diagnoosia. Nyt se selittää asioita taas. Mietin vain että mitähän draumoja minulla on…
  Kiitos avoimuudesta ja tsemppiä tämän kanssa, tiedän mitä koet.<3 ja onnea oikean asunnon etsintään!

  • Kiva kun kirjoitit oman kokemuksen, kohtalotoveri :)

   Musta tuntuu, että tämä vain pahenee vanhemmiten. Ja itseasiassa muutkin ovat FB:n vertaistukiyhmässä sanoneet samaa, ettei se ainakaan vuosien saatossa helpota. Onpas lohduttavaa :D Itse en tunnista sitä, että olisin kokenut jotain traumaa lapsuudessa. Ennemminkin nyt aikuisiällä.

   Kait tästä on vaan selvittävä, vaikka joskus tekisi melkein mitä vaan tai maksaisi minkä summan vaan, ettei enää kärsisi. Elämä olisi silloin niin paljon helpompaa itsellä sekä perheellä.

   Tsempit meille!

 2. Elena

  Itse vältän sähkökitaran ääntä, varsinkin kun soittaja tekee vibraton, tai liu’uttaa ääntä, Toinen paha on hammaslääkärin poran ujeltava ääni. Myös tavallisen porakoneen ääni aiheuttaa saman reaktion. Tulee fyysisesti pahoinvoiva olo ja pyörtymisen tunne. On päästävä pois ennen oksennusta ja/tai pyörtymistä.
  Hinkkaavat ja rahisevat äänet kuuluvat myös listaan, mutta ovat hieman lievempiä.

  • Se on jännä miten fyysisesti jokin ääni voi vaikuttaa. Nuo korkean kovat äänet tuntuvat itselläni myös, tuntuu että kuulen ne jotenkin todella voimakkaasti ja hermoja raastavasti.

 3. Teija

  Voi Tiina, ihanaa kun kirjoitit tosta!! Toi KAIKKI oli ihan ku mun elämästä olisit kirjottanu! Tohon kun lisää nää sisäilmaoireet, niin ”hankalan tyypin maine” on taattu 😂

  • Niin joo, eihän ne ongelmat tuohon loppuneet, sisäilmaoireilut vielä lisäksi :D Oon kyllä sellanen nuuskija nykyään, että heti kun on jotain outoa hajua havaittavissa, tuntosarvet heiluu ja toimenpiteet alkaa välittömästi. Mies vaan ravistelee päätään vieressä.

 4. Tanja

  Oijoi! Äänien suhteen kirjoitit kuin minä kirjoittaisin. Toinen ongelmani on myös tuoksut/hajut. Mutta sitten tulee mutta: visuaalisesti ja tuntoaistin puolesta olen sitten ennemminkin päinvastainen. Nautin kyllä kauneudesta, järjestyksestä, kosketuksesta, jne. mutta ne aistit eivät ylikuormitu kovassakaan paineessa (kaaos, sekasotku, kipu esim. synnytys). En siis ilmeisesti pääse aistiyliherkkien kategoriaan.
  Toivottavasti löydät lisää keinoja arjessa selviytymiseen. Ja myös sopivan kodin. On se jännä, kun jos sinulla on vaikkapa tomaatti-allergia, niin sinun tulee välttää sitä lopun elämääsi. Entäs silloin, kun sinulla on ”ääni-allergia”? Voiko siihen ns. siedätyshoito koskaan täysin toimia..?

  • Voi Tanja, miten on lohduttavaa taas kuulla, että meitä on useita.

   Siedätys vie paljon aikaa, eikä se kuulemma kaikille edes toimi. Itse huomaan, että kun pääsen eroon jostain häiritsevästä äänestä, tilalle saattaa tulla uusi. Kierre on loputon. Mutta ei tässä luovuttaakaan voi, joten on vain keinoja kokeiltava ja siedätystä jatkettava. Tuntuu, että joiden äänien kanssa se on ihan mahdottomuus, kun ääni saattaa saada oman olon ihan äärirajoille.

 5. Syys

  Täällä myös yksi asiasta kärsivä ja sen kanssa elämistä yrittävä! Löysin itseasiassa blogiisi etsiessäni tietoa googlesta misofoniasta…

 6. Mari

  Meitä on paljon! Mutta hassua, että minä peitän
  Naapureiden epämirllyttävät äänet hurinalla, mielellään vielä semmonen, joka resonoi jostain, yöllä vaikka sängyn rungosta. Tuuletinkin käy, mutta nämä white noise, kohinat, puhelimeen ladattavat äpit, ja ne kuulumaan koko yön kaijuttimista, tyynyn molemmin puolin oli mun pelastuksia, kun asuin meluisassa talossa . ( usein oli lisänä vielä korvatulpat)En voi sietää korkeita kovia ääniä, enkä kirkkaita valoja, tai oikeestaan mitään ääntä, mikä toistuu.
  Ostin myös quieton vasyamelu tulpat, mutta ne plokkaa vaan matalat äänet, ja hurinat. Sä voisit hyötyä kyllä niistä!

 7. Hannu S

  Moro. Tunnistin itseni täysin tuosta kertomuksesta. Itse joudun tällä hetkellä pakon edestä asumaan kerrostalossa ja vielä keskellä sitä kaikkea eli on ylhäällä, alhaalla, vasemmalla ja oikealla naapurit. Itsekin olen selittänyt tästä ongelmasta monille vuosikausia mutta tuntuu ettei kukaan oikein ymmärrä. Mielenterveystoipilaana olen mutta lätkäistiin tyyliin lääkkeet vaan käteen ja taputettiin selkään että kyllä se siitä.

  Mulle kerrostalossa eläminen on sitä että aamulla aikaisin lähden ulos, pois, ihan mihin tahansa ja mihin hyvänsä kunhan vaan karkuun pääsen. Siksi kävelenkin useita tunteja päivässä jotta aika kuluisi ja kotiin palaan vasta myöhään illalla. Kotona sitten heti kuulokkeet päähän ja musiikki niin lujalle että välillä sattuu jo korviinkin. Mitään en kykene kotona tekemään paitsi makaamaan ja kuuntelemaan kuulokkeilla musiikkia koska hermo ja ahdistus iskee äärimmilleen kun kuulen yhdenkin kolahduksen naapurista.

  • Moikka Hannu, kiva kun kerroit omasta arjestasi, miten misofonia vaikuttaa elämääsi.

   Voin vain kuvitella, miten ahdistava tilanne sinulla on. Toivottavasti pääset kuitenkin pian asumaan sellaiseen paikkaan, jossa voit asua rennosti ilman näitä triggeröiviä häiriötekijöitä.

   Tsempit sinulle, kohtalotoveri.

  • Pauli

   Paljon samalaisia fiiliksiä kun Hannulla tuossa, kerrostalossa myöskin asun – jos pääsisi esim rivitalon päätyn, niin siitä kyllä elämänlaatu paranisi!

   Puoliso jopa ehdotti, ja itsekin olen sitä miettinyt, että onko minulla skitsofrenia tms kun ahdistus ja ikäänkun vainoharhaisuus iskee kun kuulee ulkopuolelta tulevia epämääräisiä ääniä. Joka päivä se ei ole ihan yhtä paha, mutta kuulokkeet ja korvatulpat päässä tulee oltua nykyään paljon… Vieläkun löytäisi sellaiset tulpat mitkä ei ala painattaa korvissa, mutta blokkaa silti äänet.

   Minulla on ollut tämä ongelma vasta parisen vuotta tässä, varmaan aika erikoista että se alkaa vasta myöhemmin kun esim teini-iällä? ikä on kuitenkin melkein 30v. Jostain vaikeasta elämänjaksosta tämä ongelma varmaan kantautuu, tuskin se itsestäänkään kehittyy?

   Selkeästi kyse ei ole itse äänistä, vaan niiden epämääräisyydestä, koska kuten Hannu, niin minäkin kuuntelen musiikkia kuulokkeista aika kovalla.

   Mistäköhän tästä löytyis suomessa enemmän tietoa, apua tms? En ole facebookissa. En usko että vaiva parantuisi masennuslääkkeillä, tai ainakin sen ”hoitaminen” niillä tuntuisi jotenkin kieroutuneelta.

   ”Hassua”han on myös että olen jo ihan lapsena asunut kerrostalossa, mutta en edes muista että sillon, lapsena tai teininä paljon mitään ääniä olisi muualta kuulunut, tai sitten minua ei kiinnostanut.

 8. Oili

  Juuri nyt on ikkunat suljettuna, mutta ulkona kiljuu tauotta lapsi… Mieleen tulee erittäin väkivaltaisia ajatuksia, niin kuin varmasti jokainen teistä tietää…
  Mutta minulla taas hurina on hyväksi Se peittää ja vaimentaa kaikkia muita häiritseviä ääniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s