comments 6

Haku päällä

Uuden kodin etsiminen on ollut työn alla ihan tosissaan. Ilmoituksia selattu taas kerran läpi aamuyöhön asti ja aika monta asuntoa käyty myös paikan päällä katsomassa. Olen yrittänyt höllätä kriteereissä ja antaa ihan tavallisille asunnoille myös mahdollisuuden, vaikkei tavalliset perusasunnot pulssia nostakaan. Mutta remontilla niistäkin saisi loihdittua toimivia, kivoja ja persoonallisia – tai niin yritän ajatella.

Innostun aina ensin talon arkkitehtuurista, joka on raami kaikelle muulle. Toimivat ja riittoisat neliöt sekä tarvittava muokattavuus on myös todella tärkeää, kuten asunnon sijainti ja näkymät ikkunoista. Kaikista tärkein on kuitenkin se tunne. Kun astut asuntoon sisälle, minkä fiiliksen se jo eteisessä antaa. Sain kokea tämän odotetun fiiliksen viime viikolla. Vaikka kohde vaati remonttia, siellä vallitsi todella kodikas tunnelma ja kaikki kriteerit kolahtivat. Olin pakahtua innostuksesta ja ideoin jo remonttia. Asunto oli kaikinpuolin tosi potentiaalinen. Lähetin miehelle viestin, että meille löytyi viimein koti ja mies antoi luvan ostaa sen näkemättä. Päätin tarjota täyden hinnan ja kun seuraavana aamuna soitin välittäjälle, kuulin, että se oli mennyt yli pyyntihinnan kovalla tarjouskilpailulla. Pettymys oli kova ja itku pääsi. Asia harmitti todella pitkään ja arvasin, että moni muukin sen halusi, olihan näytöllä paljon väkeä ja pyyntihinta hyvinkin kohtuullinen. Itse myöhästyin koko kilpailusta, enkä kerinnyt edes tarjoamaan.

Asunnon etsiminen on yleensä hauskaa puuhaa, mutta tällä kertaa se on ollut erittäin turhauttavaa ja stressaavaa. Kaiken maailman vaihtoehtoja on käyty läpi ja jopa kaupungin vaihtoa mietitty. Alkaa olla jo vuosi täynnä, kun tämä projekti alkoi. Ollaan löydetty ja ostettukin, mutta liian suurella riskillä ja siinä sitten kävi miten kävi. Harvinaisen huono onni on ollut meillä matkassa, mutta koitan kuitenkin nähdä asiat positiivisessa valossa, olen nimittäin nyt huomattavasti valveutuneempi asunnonostaja ja moni välittäjäkin ihmetteli, miten osaan huomioida ja kysyä hyvinkin tärkeitä asioita, joita moni ei tule miettineeksi. Eteen on sattunut aivan ihania asuntoja, mutta epäillyttäviä asioita on ollut liikaa, joten suosiolla olemme jättäneet ne taaksemme.

Annan edelleen mahdollisuuden vanhoille asunnoille, koska yksikään uusi ei ole kolahtanut millään tavoin. Niistä puuttuu luonne. Tiedän, että liikumme riskialueella ja sen takia aion selvittää asiat juurta jaksaen. Ilman hometalokokemusta ei kyseiset asiat tulisi mieleenkään, ainakaan ihan samalla tavoin. Jännitystä siltä osin saadaan kokea. Tällä kertaa, jos teemme tarjouksen vanhemmasta asunnosta, vaadimme paikalle homekoirat. Se on kaupan ehtona. Jos mitään ei löydy, voimme edetä, mutta jos jotain hälyyttävää ilmenee, astumme sivuun. Olinhan jo vuosi sitten samalla kannalla, mutta uskoin liikaa muita, enkä koskaan tilannut niitä koiria. Se on ollut yksi isoimmista virheistä minkä olen tehnyt.

Tilanne on nyt se, että olen ehkä rakastunut. Ainakin vahvasti ihastunut. Luulen, että löysin meille kodin! Edessä on vielä monta muttaa, eikä mikään ole vielä varmaa. En ole edes vielä tarjonnut, koska mies haluaa tällä kertaa nähdä asunnon, onhan se huomattavasti kalliimpi kuin budjetoimme, mutta pankilta tuli vihreä valo, joten sen puolesta voimme edetä. Kyseessä on 80-luvun asunto, jolla on hyvin vahva persoonaallisuus. Siitä tulee mieleen Bauhausin tyylisuunta ja funktionalismi, vaikkei funkistalo olekaan. Erittäin mielenkiintoinen kohde, joka tuntui heti omalta. Olen varautunut kaikenlaiseen ja uskon, että asiat menevät juuri niin kuin niiden pitääkin mennä.

6 Comments

 1. Kata

  Onnea asunnon etsintään! Kyllä varmasti vielä haku tuottaa hyvän tuloksen!

 2. Laura

  Heippa! Olkaa tarkkoina myös 80-luvun asunnoissa ja tehkää todella kattava kuntokartoitus, kosteusvaurioita on myös huomattavasti 80-luvulla rakennetuissa. Suosittelen Raimo Lajunen Taloterveys Oy (VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija, työterveyshuollon tekninen asiantuntija ja HTT-Tavarantarkastaja keskuskauppakamari), hän on siis kovemman luokan ammattilainen, mutta rahan arvoinen. Tulee Kuopiosta eli kilometrikorvaus toki maksaa, mutta mielestäni se on pieni summa siitä että saa varmuuden. Hän hoiti meidän rivarissa asuntomme kosteuskartoituksen home-epäilyssä ja laati sellaiset tulokset ja paperit että ei ollut kellään enää nokan koputtamista asiaan :) Tsemppiä asunnon etsintään! Ps. Lajuselta opin myös sen, että ei ole olemassa minkäälaista vanhan talon hajua, kaikki haju jonka nenään tuntee on aina merkki jostain rakenteellisesta vauriosta. Eli kannattaa olla tarkkana, toisaalta pahimmat homelaadut ei haise miltään eli omaan hajuaistiin ei voi myöskään luottaa.

  • Moikka Laura, ollaan kyllä tarkkoina. Samoja ongelma ja monista vanhemmista asunnoista huomaa heti huonomman sisäilmanlaadun, kun taas uusissa asunnoissa on helpompi hengittää koneellisen ilmanvaihdon ansiosta. Ongelmat ovat yleensä rakenteissa ja jos yhtään vanhempaa asuntoa aiotaan ostaa, kaupan ehtona on homekoirien käynti ja mahdolliset lisätutkimukset. Terveys menee kaiken edelle ja siitä pidän huolen kaikin keinoin.

   Kiitos suosituksesta! Matkat Kuopiosta Espooseen taitaa maksaa aikalailla, joten eiköhän ammattilaisia Uudenmaan alueellakin löydy. Sen olen myös oppinut kokemuksen kautta, ettei tosiaan kaikki home haise. Itse reagoin homeeseen fyysisesti mm. pääkivulla ja poskionteloiden jomotuksella.

   On kyllä melkoinen savotta meneillään, huh huh. Eiköhän pian se kotikin löydy.

 3. Viivi

  Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä kaikkea olet matkan varrella oppinut kysymään ja millaisiin asioihin osaat nyt kiinnittää huomiota. Löytyisi varmasti hyviä ja hyödyllisiä vinkkejä samaan ryhtyville!

  • Hyvä idea Viivi! Voisin kerätä yhteen asiat, joita kannattaa ottaa huomioon asuntoa etsiessä ja ostaessa :) Nyt kun tämä on itselläkin vielä erittäin ajankohtainen, eikä halua virheitä sen tiimoilta enää tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s