comments 5

Takapihan siirtonurmikko

Meidän takapihan maa on aika haasteellinen. Vino ja muhkurainen kalliopohja, jossa on juurta, sammalta, savea, kiveä ja iso kanto keskellä pihaa. Takapihalla on myös paljon vanhoja istutuksia triljoonia rikkakasveja myöten. Halusimme kuitenkin pihan kuntoon ja mietimme erilaisia ratkaisuja, miten siitä saisi kutakuinkin ookoon näköisen, vaikka onkin erittäin epäsuotuisa kasvualusta nurmikolle.

kanto

takapiha_ennen

kitkemista

Tavallinen kylvönurmikko olisi ollut vähän niin ja näin, eikä tasalaatuista kasvua olisi todellakaan taattu. Ehdotin sitten siirtonurmikkoa, jotta mahdollisuudet olisi vähän paremmat. Siirtonurmikko vaatii tietysti hyvän ja huolellisen pohjatyön, paljon multaa sekä useamman neliön valmista nurmikkoa.

juuret

parkkis_kasa

kyltti

Epäröintiä siirtonurmikosta oli havaittavissa, mutta niin se isäntä taas kävi tuumasta toimeen, tilasi multaa, siirtonurmikon ja alkoi valmistelemaan pohjaa. Aika isot kasat juurekkoista maa-ainesta lähti.

Multaa tilattiin 11 kuutiota ja komiasti kuski kippas mullat puoliksi meidän parkkipaikalle! Annettiin toki tarkat ohjeet, mutta ei. Onneks ei mun kauppakassin päälle nakannut.

ruoppausta

suodatinkangas

Sekalaisen maa-aineksen repimisen jälkeen suodatinkangas paikoilleen ja uutta multaa päälle. Nopeasti hujahti monta kuutiota paikoilleen. Isäntä rakensi leikkimökille oman terassin, jolla oli tarkoitus peittää mökin ruma alaosa ja iso kanto mökin edestä.

Yritin totuttautua terassiin, mutta mielestäni pieneen pihaplänttiin se oli turhan iso ja raskas, enkä halunnut sitä. Mielummin nurmikkoa tuohon kohtaan. Pieni vääntö asiasta tuli, mutta niin terassi sai lähtöpassit. Huh. Hieno se noin niinkuin muuten oli!

multaa

valmistelua

leikkimokki

tasainen

tasoitettuna

tasotettu_pohja

Alkoi kuoppainen maa näyttämään jo vähän erilaiselta. Aivan tasaiseksi pihaa ei saanut, koska kallio tuli vastaan. Nurmikköjyrä oli ehdoton hankinta mullan tasaukseen! Taustalla näkyy kasa vanhaa maa-ainesta. Siitä pitäisi päästä vielä eroon. Haluaako joku? Ei maksa mitään.

rullat

nurtsia_tulossa

rullat_maahan

nurmikko_rullat

nurmikkoraidat

kiva_kanto

Häiritsevä kannonmöhkälekin alkoi nurmikonlaiton jälkeen näyttämään aika söpölle. Ei se enää häirinnyt meitä ja päätettiin, ettei sitä jyrsitäkään pois. Tosin lähipuussa asusteleva tikka oli asiasta hieman erimieltä ja käy sitä välillä nakuttamassa.

Siirtonurmikkoa meni takapihalle 80 neliötä. Sitä saa kastella reilulla kädellä pari viikkoa, koska se pitää olla kunnolla kosteana, jotta juurtuu mahdollisimman hyvin. Nurmikko näyttää ihan futiskentältä :D Tuosta se pikkuhiljaa asettuu. Ihan hassua, että nyt on jo kunnon tuuhea nurmikko takapihalla!

nurtsi

mokki

Vielä pitää maalata mustaksi leikkimökin ikkunan puoleinen seinä ja siistiä tuo alaosa. Onneksi se terassi lähti, onpa vihreää nurmikkoa enemmän. Sitäpaitsi tuossa on jo puualusta, joka on ihan riittävä.

Pohdin aiemmin sellaistakin vaihtoehtoa, että oltais myyty tai annettu pois koko mökki. En ollut oikein varma tykkäänkö siitä vai en. Sopiihan se ihan kivasti talon kanssa yksiin, mutta tyhjillään se on, eikä sille vielä mitään käyttöä ole. Sitten kun tuo napero kasvaa, niin todennäköisesti tulee paljonkin tarvetta, joten annetaan se olla siinä ainakin toistaiseksi.

runkopuut

5 Comments

  1. Filippa

    Tuliko tuo suodatinkangas koko nurmikkoalueen alle? Miksi, siis pitämään rikkakasvit poissa?

    • Ei ihan riittänyt kangas koko alueelle, mutta melkein. Tarkoitus on tosiaan pitää rikkakasvit poissa, koska vanhassa nurmikossa kasvoi vaikka ja mitä. Toki rikkakasveilla on tapana levitä helposti vaikka kuinka suojais, mutta ainakin nyt on parempi lähtökohta kunnon nurmikolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s