comment 0

Yritystoiminta käynnistyi vauhdikkaasti

Yritystoimintani on pyörähtänyt mukavasti käyntiin. Heti ensimmäisenä virallisena yrittäjäpäivänä puhelin pirisi, osaamisestani oltiin kiinnostuneita ja suunnittelutöistä kysyttiin tarjousta. Sana oli levinnyt.

Perustin yritykselleni oman sivuston Facebookkiin. Se tapahtui vähän vahingossa, kun olin kirjaamassa itselleni uutta työpaikkaa. Koska yritystä ei löytynyt, ohjasi Facebook näppäryydellään perustamaan sellaisen. Niin siinä sitten kävi, Design Ilmavirta on nyt myös Facessa. Mutta kyllä tuo sosiaalisen median kenttä on ihan loistava reitti jakaa tietoa. Jos pitää viestintänsä aisoissa, niin siitä ei tule käyttäjille häiritsevä tekijä vaan päinvastoin. Design Ilmavirta on saanut tykkääjiä jo tosi paljon, joten iso kiitos kaikille osallisille :)


Starttiraha kannustaa

Hain TE-toimistosta starttirahaa. Olin varma etten sitä saa, koska jo aloittaneille yrityksille ei starttirahaa myönnetä. Avokkini kannusti hakemaan siitä huolimatta starttia, koska virallisesti en vielä yrittäjä ollut. Olin perustanut toiminimen alkuvuodesta helmikuussa ja tein extrahommia päätoimisen työni ohella.

Kirjoitin liiketoimintasuunnitelman ja perustelin toiminimen rekisteröinnin. Pitivät pikapalaverin minun tapauksesta ja myöntävä vastaus tuli seuraavana päivänä.

Kuukausittain saatava summa ei ole huikea, mutta onhan se nyt kuitenkin extraa. Sillä maksaa vuokran. Saan starttirahaa puoli vuotta näin alkuun ja jatkoa voi sitten anoa, jos tarvetta ilmenee. Kyllä tuollainen raha kannustaa yrittäjyyteen. Minuun uskoo tuttujeni lisäksi ulkopuoliset ja se tunne on aika hieno.


Uusia asiakkuuksia ja yhteistyökumppaneita

Vaikken ole vielä itseäni juurikaan mainostanut, on uusia töitä ja asiakkuuksia tullut. Päätin aloittaa rauhallisesti ja stressittömästi, ilman hötkyilyjä. Katsoa siis rauhassa miten yritystoiminta lähtee käyntiin, eikä odottaa heti valtavaa liikevaihtoa ja tohinaa.

Mutta kyllä, hyvinhän tämä alkoi. Tilauksia tulee, ei liikaa tai liian vähän, mutta juuri sopivasti. Vauhtia piisaa ja töitä saa painaa.

Uusia asiakkuuksiakin on tullut, jee! Tarjouksia on saanut kirjoitella, joka on uutta minulle. Joillekkin hinnat ovat olleet ehkä liian korkeita, mutta hyvien ideoiden ja viimeistellyt työn arvon on moni asiakas ymmärtänyt ja yhteistyö on alkanut.

Nykyiset asiakkaat ovat arvokkaita ja heidän kanssaan on ilo toimia. Kun uusi asiakkuussuhde alkaa, toivoo siitä aina pidempää suhdetta. Ensisijaisen tärkeää on saavuttaa asiakkaan luottamus. Luottamuksen ansaitsee vasta ajan kanssa. Tärkeimpinä asioina nostaisin jalustalle hyvät ideat, laadukkaan työnjäljen, vastuullisen toiminnan ja asiakkaan ymmärtämisen.

Kun suunnittelee jotain, tekee työn asiakkaalle, ei itselle. Toki oma kädenjälki voi näkyä, mutta jokainen asiakas on aina yksilöllinen ja erilainen tapaus, että asiakkaan yrityksen, tuotteen tai palvelun näköiseen lopputulokseen pitää pyrkiä, omia mieltymyksiä pitää osata käyttää oikein.

On sitten kyse yritysilmeestä, tuotteesta tai palvelusta, kohteeseen pitää perehtyä hyvin. Yritysilmeiden rakentamisessa pitää ymmärtää mitä yritys on, tai mitä se haluaa olla. Taustatyössä pitää löytää yrityksen tai tuotteen ydin ja sielu, ymmärtää kohderyhmää ja perehtyä heidän ajatusmaailmaan. Silloin on huomattavasti helpompaa konseptoida/suunnitella, kun tietää mitä työn kohde oikeasti edustaa. Kun tekee läksynsä hyvin, huomaa esimerkiksi presentaatioissa asiakkaan reaktion, että on oikeasti ymmärtänyt asiakasta tai kohderyhmää. Asiakas ei aina osaa kertoa, mitä hän tarkalleen haluaa, mutta minun työni on löytää se ja kertoa se visuaalisin keinoin.

Aikataulussa pysyminen on tietysti jo peruskauraa. Deadlinet saattaa joskus olla todella tiukkoja, mutta niissä on pysyttävä. Usein projekteissa on monta tekijää, minun lisäkseni yleensä copywriter, painotalo tai tekninen toteuttaja, joten aikataulutuksessa pitää huomioida muutkin tekijät ja laskea työaika realistisesti. Jos toteutus asiakkaan ilmoittamassa aikataulussa on mahdoton, pitää siitä välittömästi mainita. Näin yrittäjänä sitä joutuu joustamaan aika paljon, mutta eipä tuo haittaa. Sitäpaitsi hyvinkin myöhään työskentely ei ole vierasta, se on itseasias aika kivaa välillä. Näin sanoo entinen baarimikko, jonka työaika päättyi aamuisin kello 05.

Uusia yhteistyökumppaneita on myös hypännyt kelkkaan. Muutamia vakikumppaneita minulla on ollut jo vuosia, mutta kun työtehtävät lisääntyvät ja laajenevat, on uudet alihankkijat tarpeen. Toimivaa yhteistyötä pitää aina ensin testata, ja ensimmäisessä casessa sen usein huomaa, että natsaako. Se mitä odotan yhteistyökumppaneilta, on oikeastaan samoja asioita, mitä asiakkaat toivovat minulta; laadukasta työnjälkeä, aikatauluissa pysymistä ja luottamusta. Toki myös uudet ideat tuovat lisäarvoa.


Rento yrittäjäelämä

Aloitin toiminnan heinäkuussa, joka on suomalaisten suosituin lomakuukausi. Päätin, että jos aurinko porottaa kunnolla heinäkuussa, nakkaan koneen kiinni, heitän bikinit  kassiin ja suuntaan biitsille. Lomailisin hyvällä omalla tunnolla. Ja pah! Mitkäs kelit nuo tuollaiset oikein olivat, hä! Ehkä kylmin ja kolein kesä naismuistiin. Vaikka odotti tätä kesää koko pitkän talven ajan, ei sisätiloissa hengailu haitannut. Tein töitä. Toki hengailinkin ja puuhastelin omia juttuja, mutta ei harmittanut tehdä töitä yhtään.

Kesää silti kaipasi. Mutta kuinkas ollakkaan, tämä rento yrittäjäelämä mahdollistaa moneen. Ensinnäkin voi hoitaa asioita keskellä päivää, käydä urheilemassa, lenkkeillä auringon paisteessa, mennä rentouttavaan hierontaan tai hemmoteltavaksi kasvohoitoon. Näitä olen toteuttanutkin mieleni mukaan. Ja mikä ihaninta, suunnitella lomaa juuri sellaiseen ajankohtaan kuin haluaa! Lähdemme avokin kanssa syyskuussa Ranskaan ja Barcelonaan nauttimaan auringosta. Ja shoppailusta, kulttuurista, merestä, iltaelämästä, seikkailuista sekä tietysti toisistamme.

Aloitamme matkan Nizzasta, jonne lähtee useampi tuttu pariskunta. Matka liittyy miehen työkuvioihin, jossa me vaimokkeet voidaan ottaa astetta iisimmin. Kun muut pakkaavat kamat kotimatkalle, me pakataan vuokra-auto ja ajamme Ranskan Rivieeraa pitkin Espanjan Barcelonaan. Ajomatka Nizzasta Barcelonaan on noin 6 tuntia, mutta jäämme matkan varrella yöpymään ja tutustumaan vaikka viinitiloihin jos siltä tuntuu. Roadtripille ei turhia saa suunnitella.

Ai jai kun olen innoissani! Ei tarvitse keneltäkään kysellä lomista, kunhan asiakkaille ilmoittaa reissusta ajoissa, että saadaan työt hyvälle mallille ennen sitä.


Hankintoja, hankintoja

Niitä on tehty jo paljon, ja vielä pitäisi investoida muutamiin laitteisiin ja tarvikkeisiin. Ostin juuri Pantone Plus -värikartat. Ostin koko ison paketin, jossa mukana uudet 336 lisävärit, sekä metalli- ja neonvärit. Tilasin setin Urban Viewistä, joka tarjoaa värikarttoja, kirjoja ja muita tarvikkeita luovien alojen tekijöille. Heidän toimipiste on Punavuoressa.

Pantone Plus -värikartat. Metallia, Neon-värejä ja uudet 336 värit. Ihka oma setti!

Kun noudin tilaukseni, sain kiitoslahjaksi Galleryn The World’s Best Graphics -kirjan. Se on graafisen alan kirja, jossa on esitelty mageita duuneja mm. grafiikkaa, pakkauksia, nettisivuja ja kampanjailmeitä. Jee!

Gallery – The world’s best graphics. Kiitoslahja Pantone Plus -tilauksesta.

Hankintalistalla on vielä järjestelmäkamera. Vaikken mikään valokuvaaja olekaan, pystyn kuvaamaan helppoja kohteita asiakkaille sekä itselleni laadukkaampia työnäytteitä. Käytössäni on nyt digipokkari, joten laatu on sen mukaista.

Nuuttauskoneen hommasin reilu kuukausi sitten, ja laserprintterin lahjoitti eräs ihana ystävämme. Pöytäleikkuri ja leikkuualusta on vielä listalla + jotain pientä sälää. Alkaa olla toimisto jo hyvällä mallilla!

Ongelmaksi on nousemassa tilanpuute. Vielä tämä makuuhuoneeseen rakennettu työpiste menee, mutta kun noita laitteita alkaa olla jo kohta joka nurkassa, ei 55 neliön kaksio meinaa riittää. Ehkä pitää vuokrata jostain erillinen toimitila missä työskennellä, tai sitten vain hommataan isompi asunto. Tietysti samoilla spekseillä kuin nykyinen: Ullanlinna-Eira-Punavuori -akselilla, remontoitu tai erittäin hyvässä kunnossa oleva, ylimmästä kerroksesta, mutta siis neliöiltään isompi. Pitää miettiä mitä sitä on valmis asumisesta maksamaan, koska hintahan luonnollisesti nousee.

Asumisesta olen valmis pulittamaan enemmän kuin mistään muusta. Nyt kun olen entistä enemmän kotona, niin kyllähän puitteet pitää olla kondiksessa. Ainahan asunto on ollut tärkeimpiä kohteita, ja nyt kun työpaikka on kotona, niin ei mikä tahansa kelpaakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s