comments 2

Talon vuosipäivä

Tasan vuosi sitten teimme talokaupat ja muutimme nykyiseen kotiimme. Talon valmistuminen, kaupat ja muutto oli jo itsessään hyvin jännittävää, mutta koska useinhan suurien muutosten äärellä tapahtuu, oli samoihin aikoihin myös kuopuksemme laskettu aika. Onneksi kerkesimme hyvin asettumaan, ennen kuin hän saapui maailmaan. Hetken aikaa sain nauttia raskausajastakin, olla vaan, eikä juosta asioita hoitamassa ja stressata mitä seuraavaksi tapahtuu.

Viime syksy oli kaikin puolin erityinen. Niin monta palasta loksahti paikoilleen kaiken ikävän jälkeen. Oli todella huojentavaa, että löysimme viimein kodin, saimme kaupat tehtyä ja vauvakin oli täysin terve. Suuria ja merkittäviä asioita kaikki, eikä ollenkaan itsestäänselvyyksiä.

Ehkä hieman koomistakin, mutta viikko sitten talon virallisena vuosipäivänä tyhjensimme asunnon, siirsimme kaikki huonekalut konttiin ja lähdimme evakkoon. Kyllä vain, viimein lattiamme korjataan. Vain kuukausi muuttomme jälkeen keskelle asuntoa tuli iso näkyvä metrin mittainen jälki, jota ei saatu paikallisesti korjattua. Yritin kyllä kaikin keinoin korjata sitä ohjeiden mukaan, mutta jälki paheni vaan. Ajattelin, että ehkä aika tekee tehtävänsä ja totun siihen, mutta niin vain jälki osui silmiin joka päivä. Pienempiä naarmuja ja kolhuja on siellä täällä, mutta ne ei ole millään tavoin häirinneet.

Kysyin asiasta vakuutusyhtiöltä ja he sanoivat korvaavansa lattian korjauksen, kontin vuokran sekä väliaikaismajoituksen viikoksi, jonka uuden lakkapinnan kuivuminen olisi vaatinut. Koko prosessi tuntui turhan isolta, joten annoin asian olla. Ajattelin, että palaan sitten asiaan, jos haluan tuon suhteen edetä.

Koska talomme on täysin uusi, kuuluu siihen vuositarkastus ja vuosikorjaus. Kävimme rakennuttajan kanssa läpi talossa ilmenneitä ongelmia, joita päätettiin sitten alkaa korjata. Ehkä suurin ongelma oli sisäseinien pinnat, jotka oli vahingossa jätetty pohjamaalille. Rakennuttaja oli tehnyt arvointivirheen. Tämä selvisi jo hyvin varhain, mutta asia haluttiin korjata vasta vuositarkastuksen yhteydessä.

Olin lattian korjausta puntaroinut pitkään ja päätin, että nyt vuosikorjauksen aikana laitetaan myös se kuntoon. Tuleepa sitten hoidettua. Seinien ja lattioiden väliset paikkaukset (joita on vielä makuuhuoneissa) pitää kuitenkin hoitaa ennen maalausta, näin ollen lattia olisi hyvä olla valmiina ennen sitä. Koska lattia hiotaan ja viime tapauksen selkeästi muistaneena seinät menivät lattiaa tehdessä uusiksi, koitin ajatella ennakkoon, miten vältytään turhalta työltä.

Vuokrasimme kontin, siirsimme tavarat ja lähdimme korjauksen ajaksi evakkoon. Koko siirtoruljanssi meni arvioitua helpommin, koska keittiön kaappeja, eteisen kaappeja, kodinhoitohuonetta tai varastoa ei tarvinnut tyhjentää, oikeastaan vaan isot huonekalut alta pois. Oli jotenkin tosi kevyt ja helpottunut olo, että saamme moisen nyt hoidettua. Sitten ei tarvitse asiaa enää miettiä.

Seinien maalaus on vielä edessä. Iso homma sekin, mutta tavarat suojataan maalauksen ajaksi ja ammattilainen hoitanee projektin. Lähdemme sitten viikonlopuksi pois. Muita pieniä korjauksia tehdään sitten siinä ohessa, mutta mitään muuta isompaa ei sisätiloissa onneksi ollut.

Pihalla laitettiin nurmikko uusiksi. Nurmikko oli muhkurainen ja paikoittain ihan kuollut, joten nyt syyssateiden aikaan laitoimme vanhan nurmikon päälle uudet mullat ja kylvimme jyvät. Kun viikko sitten lähdimme evakkoon, oli ensimmäiset heinät syntyneet. Saa nähdä mikä on tilanne huomenna, kun palaamme takaisin kotiin. Ainakaan nurmikkoa ei ole tarvinnut kastella kertaakaan, hellepäivien aikana tilanne olisi ollut ihan toinen. Nähtäväksi jää, millainen nurmikko saatiin aikaiseksi. Tai mieshän sen meillä teki, ahersi kolme päivää mullan levittämisen kanssa.

Muutoin pihamaa vaatii vielä paljon työtä, kuten uudet kivituhkat, uusi tuija-aita, terassin laajennus, sisäänkäynnin kohennus, puupanelointi autokatokseen, pihavalaistuksen lisääminen sekä tietysti talon maalaus. Paljon siis hommaa edessä. Nurmikosta otti rakennuttaja osittain vastuun, mutta muut muutokset menevät meidän piikkiin. Edetään siis sen mukaan, miten budjetti kestää ja resurssit riittävät.

Kova hinku olisi saada sisustusasioitakin eteenpäin, mutta tehdään nyt ensin isommat pinnat kuntoon. Aluksi turhautti, miten niin moni asia menee uusiksi, että miksei kaikki voinut kerralla mennä hyvin ja oikein, mutta näemmä aika tekee tehtävänsä ja olen tosi sujut korjausten suhteen. Kokonaisuus on kuitenkin kunnossa ja se on tärkeintä.

2 Comments

 1. Sari

  Luin juuri lehtiartikkelin, jossa todettiin, että mikrosementti on aika ongelmallinen materiaali ja että jotkut rakentajat ovat lopettaneet sen käytön. Ilmeisesti se ei olekaan niin kestävää kuin on luultu. Tovottavasti teidän lattia ei ole noita ongelmatapauksia vaan se saadaan kuntoon.

  • Joo, tuon artikkelin näinkin (on tuttu tekijä sen takana). Näin se varmasti joissain tapauksissa on ja hyvä, että alkaa tulla käyttökokemuksia enemmänkin. Usein vain ajan kanssa huomaa mikä toimii ja mikä ei.

   Meillähän meni vain reilu kuukausi, kun kuulimme, ettei lattiaa voi paikallisesti korjata, jos isompaa jälkeä tulee. Tämä tuli täytenä yllätyksenä ja siitä tänne kirjoittelinkin aiemmin. Muuten olen ollut todella tyytyväinen lattiaan, kestää ihmeen paljon esim. painavien huonekalujen siirtämistä ilman mitään näkyvää jälkeä. Varmaan halkeamat, kosteuden pääsy läpi jne. on monien tekijöiden summa, meillä ei niitä ole havaittu ollenkaan.

   Muutoin olen tosi tyytyväinen meidän lattiaan ja harkinnut mikrosementtiä/design betonia meidän kylppärin seiniin. Tiedä sitten laitetaanko sitä vai ihan vaan uudet kaakelit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s